Fórum

Fórum slouží především pro informace masového charakteru a informace obecně zajímavé, zvláště ty, co se nedají moc rozumně umístit jinam. Např. pozdravy z Conů, oznamení o významných novinkách na tematicky příbuzných serverech, informace o akcích komunitního charakteru (Jdeme s Pepou do kina na Narnii, chcete taky?) atp. Toto fórum slouží i jako guestbook.

Nachází se zde také rozcestník k několika nejzákladnějším stolům, které by měly Fóru ulehčit, a proto je prosím používejte, stejně jako mnoho dalších v Putyce (nikdo vám hlavu neutrhne, když tak neučiníte, ale tady vaše oznámení rychleji zapadne).

Za obsah příspěvku ručí autor, nikoli vlastník serveru nebo redakce DraciDoupe.cz. Toto ovšem neznamená, že nevhodné (např. vulgární) příspěvky nebudou bez diskuse mazány, byť mazat se bude jen v nejnutnějších případech.

Omlouváme se, ale anonymní přispívání bylo zrušeno kvůli některým bezohledným spammerům. Děkujeme za pochopení.

Ikonka uživatele Marsia

Uživatel úrovně 3

ALcator, Lischai: Ovšem k čemu by taková nová rubrika (nové rubriky) vlastně měla být? Nová rubrika pro každý jiný systém? Jaké systémy? Kolik systémů? Počet RPG systému je dost vysoký a roste poměrně rychle, co jsem si všimla. Co by se tu chtělo za systémy? Unesl by je systém všechny? (Ono jedna rubrika asi není problém, ale deset nových rubrik?...) Možná by to i šlo udělat... ale nebylo by lepší pracovat s tím, co už tu je? Co třeba do diskuze přidávat aplikace pro jiné systémy? Na to by nebylo potřeba programování. A DrD tu zná každý - tak by snad nebyl takový problém, aby autor zpracoval příspěvek nejprve pro DrD a pak přidal aplikaci pro jiný systém do diskuze...

Ikonka uživatele Alcator

Uživatel úrovně 3

Aha, Lischaii, takže ještě jednou, pomaleji:

Když přicházelo DrDPlus, vážně jsme diskutovali o tom, jestli tento server rozšiřovat. A Almad tehdy razil přístup, že ne, protože za chvíli bude planeta a tam se všichni přesuneme a tam to půjde.

Tribun nemá s kódem rubrik nic do činění, to je věc programátora. A ano, přidat novou rubriku základního typu (tzn. Název, Anotace, Text) je záležitost sice ne úplně triviální, ale přesto dost snadná (řekněme jedno odpoledne práce).

Ikonka uživatele Barbar Cohen

Uživatel úrovně 0

Což je u některých věcí větší zábava než jejich hraní.

Ikonka uživatele Marsia

Uživatel úrovně 3

Bajo: Samozřejmě, že se to neví... jen se řeší očekávání na základě dostupných informací... Je na tom něco špatného? Proto snad ty informace z vývoje unikají - aby se zvědaví potencionální hráči dostatečně natěšili a v době očekávání řešili, jaké to bude ;)))

Uživatel úrovně 0

A kdo z vas vi, jak moc bude DrD II odlisne a hlavne v cem bude odlisne a v cem ne? Ze uz tu vsichni resi opravnenost nazvu.

Ikonka uživatele Marsia

Uživatel úrovně 3

Bouchi: O DnD nevím tolik, abych posoudila, jak moc jsou ty systémy odlišné. Ale prostě mi přijde matoucí, když se různé věci jmenují stejně. Název je od toho, aby určoval. Chápu, že marketing je marketing, ale nemůžeš po mě, jako po tom, co má kupovat, chtít, aby se mi marketing líbil. Mně osobně tato strategie spíše odrazuje. Chápu, že to vydělává - ale osobně to považuji do jisté míry za zneužití, za něco, co by se dělat nemělo. Mno, ale jelikož tak dnes funguje vše, tak jediné, co s tím můžu dělat, je nesouhlasit... a to je asi tak vše ;)))

Uživatel úrovně 0

Marsia: "A není trochu na škodu jménu firmy, když osvědčenou značku bude cpát na všechno?"
Proc se DnD porad jmenuje DnD, ackoli tento nazev uz nesly de facto ctyri ruzne hry?

Ikonka uživatele Lischai

Uživatel úrovně 5

Alcator:

Promiň, Alký, ale co je to za argument? Copak jsou změny vázané na nový server?

Nejsem počítačový mág, ale domnívám se, že přidat novou rubriku nebo změnit popisová pole u příspěvku není věc, která by vyžadovala nějaký brutální zásah.

Ale z jiného konce:

Spíš je to o udání nového směru - chápu, že když Tribun musí řešit stupidní blbnutí neoSaladinů, nemá tolik času na řešení ideového směřování serveru - ale není to omluva. Protože tohle směřování je potřeba nastavit.

Problémy, jako řazení stolů v putyce, smazání Ringu nebo multinicky náctiletých blbečků, jsou druhořadé. Pokud by server byl stát, jsou to banality jako podoba dopravního značení a rozvrhy jízdy popelářských vozů. Chybí zde ale progresivní síla, která by nějakým způsobem vedla server vpřed.

Co se děje pro to, aby přicházeli noví lidé? Jak se vychází vstříc nováčkům? Jak má server vypadat za pět let?

Stejně jako stagnuje DrD na místě, stagnuje i tenhle server. Já to cítím jasně: Buďto se přestane čekat na RPGp a Doupě se adaptuje na novou podobu herní scény v Česku, nebo uhnije.

Je bezva, že všichni máte rádi DrD, ale pokud nepřichází noví lidé, asi bude něco špatně. Tenhle server má obrovský potenciál ovlivňovat českou RPG scénu a české hráče, jenom to nikdo nevidí, protože jsou všichni příliš zaměstnaní diskusí o tom, jestli má být Ring zrušen nebo ne.

V záhlaví se píše Drači doupě.cz. Dračí doupě - nejrozšířenější RPG v Česku, slovo které každý aspoň jednou slyšel. Proč je tady jen slabá stovka aktivních uživatelů?

A k druhé části Tvého postu, Alký, nechápu, proč taková averze vůči marketingu. Dračí doupě je značka - a dobrá značka. To jí má Altar zahodit a každému RPG dávat jiný cool název, jen aby byl alternativní knihkupectví?

Já říkám - jen houšť. Dračí doupě RPG, Dračí doupě deskovky, Dračí doupě trička, Dračí doupě larpy. Tohle je 21. století, buďto je člověk úspěšný na trhu nebo jde domů.

Není to žádná zavrženíhodná věc - zisky z těhle věcí totiž ve finále umožní vytvořit lepší hry, hezčí knížky a větší podporu pro hráče.

A stejně by podle mě mělo myslet i Dračí doupě. Pořád se musím ptát: "Proč - kruci - nejde v Arrakisu koupit sborník Nejlepších doplňků pro Dračí doupě, vydáno ALTARem, sepsáno uživateli Serveru?" Proč místní uživatelé neválcují povídkové soutěžě. Proč se výrazněji neparticipujeme třeba na GMC?

Proč, proč, proč. Venku je bezvadný svět se kterým se dají dělat skvělé věci a tady je to zakonzervovaný festival starých dobrých časů a ztraceného času.

Ikonka uživatele Marsia

Uživatel úrovně 3

Skewer: Ale já nechci experimentova, já chci hrát ;))) Mno, já třeba nemůžu pochopit, proč zkoušet další a další systémy... které mi prostě moc nepřinesou, protože prvořadé je pro mě to, co mají všechny systémy společné (hra za charakter, slovní interakce postav). Ze systémy, které mají pro toto nějaké berličky (někde vypisované charakterové vlastnosti, cíle a podobné blablabla), mám špatný pocit, spíše mi hážou klacky pod nohy než aby mi v něčem přispěly... Nevyhovuje mi ani hraní bez jasnějších pravidel a diceless systémy, protože postrádám zhmotnělou fyziku světa a popis fyzických vlastností postav, a příliš mnoho pravidel je zase na obtíž (a stejně nejsou o moc realističtější než DrD jen mají díry jinde a jsou hůř odstranitelné než u jednoduchých pravidel DrD).

Je tak těžko pochopitelné, že někteří chtějí zůstat u DrD? :)))

Alcator: Myslíš, že nová hra s novým jménem by byl tak špatný marketingový tah? Třeba o Střepech snů bych si dovolila typnout, že mají veliký úspěch (ehm, o nich slyším ze všech fantazáckého světa stran). A není trochu na škodu jménu firmy, když osvědčenou značku bude cpát na všechno?

Ikonka uživatele Alcator

Uživatel úrovně 3

Pokud vím, tak DraciDoupe.cz zůstává jedno-systémovým proto, protože v době, kdy se objevilo DrD+, byl Almad přesvědčen, že planeta už bude každým "dnem" hotová a tam se spustí univerzální multi-systémovost. Mluvil o věcech jako je snaha o striktní rozdělení obecného popisu od pravidlové implementace, s tím, že by pod "dílem" mohli další lidé přidávat pravidlové implementace pro jednotlivé systémy.

Želbohu, rok se sešel s rokem a s dalším rokem a s dalším rokem, rpgplanet.cz momentálně není vůbec dostupná, krom toho už se nezdá příliš reálné, že by Almad chtěl, aby se všichni zdejší uživatelé masově přesouvali na Planetu, takže to vypadá, že "nové nádraží nebude a to staré se rozšiřovat taky nebude".

Jedním dechem musím dodat, že alternativa, která se před 3 lety objevila (RPo), se vůbec neuchytila a nikdo tam nechodí, takže čert ví, jestli by planeta spuštěná včas něco změnila.

Tolik k otázce "Proč na DD nejde nahrávat díla pro jiné systémy"

A co se týče toho, proč se Pluska jmenují DrDplus, když se od DrD odlišují v podstatě úplně vším, a proč se DrD2 bude jmenovat DrD2, když to nebude pokračování DrD -- "woe marketyng".

Altaři vidí finanční zprávy (narozdíl od nás) a vidí, o kolik víc se prodá věcí, které se navážou na již existující značku, oproti těm, které jsou třeba desetkrát lepší, ale žádnou značku za sebou nemají.

Jsme ovce, reklama funguje, brand-building funguje. Dobrou chuť vám přeje McDonald's.

Ikonka uživatele Skewer

Uživatel úrovně 0

Marsia, Anarion, Zerafel:
No táák, lidi, dejte tomu trochu víc šanci. Proč se křečovitě držet jednoho systému celý život ? Užili jste si s ním určitě spoustu zábavy, ale to není dýchající bytost, které by jste zahýbali hraním něčeho jiného nebo co.

Anarione, baví tě kreslení ? Malování ? Tlačej vás ve škole do jiných stylů, než na co jsi byl zvyklý ? Jiný nástoje, jiný plátno, jiná technika ? Proč nezkusit něco nového i v RPG, aspoň trochu ?

RPG hry jsou to samý co kreslení, vodní dýmky, čaje, cokoliv. Není to nějaká činnost co spadla z marsu, která nemá nic společnýho s těma jmenovanýma. Můžeš lpět na vyzkoušeném, můžeš experimentovat s novým. Můžeš zjistit, že tě to nový baví víc (nebo míň, samozřejmě).

(jo, tenhle post je zaměřenej trochu jednostranně, to rozhodně nepopírám)

Jinak, ať už si z mého patetického rantu vezmete cokoliv, Andros má pravdu. Některá RPG jsou na jednorázová hraní vhodnější, použijete všechna pravidla bez očesávání a může to být stejná zábava (nebo větší nebo menší, samozřejmě).
(bohužel jsem nehrál žádné RPG zaměřené striktně na jednorázovky, ale hráli jsme takhle Střepy; plus pár her kde jsme si pravidla vytvořili na místě a dala by se shrnout do pár odrážek)

Ikonka uživatele Andros

Uživatel úrovně 0

Marsia: A skúšali ste už hry, ktoré sú vyslovene stavané na jednorázové hranie?

Ikonka uživatele Fafrin

Uživatel úrovně 0

Tak nejdřív bych se chtěl přidat k těm, co hrají DrD, protože nenašli jiný systém, který by jim dostatečně vyhovoval. (skusil jsem i bytvi armád a hraju síťe)
Pak bych chtěl říci Lišajovi, že expertně zaměřené stránky jsou lepší, než stránky o všem a o ničem. Pokud se objeví natolik úspěšný systém, jistě si vybuduje dostatečnou komunitu, aby si zřídila vlastní specializované stránky k jeho vybrušování.

Pokud příjde systém lepší DrD, rád ho zkusím, pokud mě přesvědčí, že se mi vyplatí přejít (a zahodit vypracovaný svět, postavy, CP, artefakty, ...) pak to udělám.
Potřebuji systém pro dlouhodobé pravidelné i nepravidelné hraní, hraji dlouhodobě.

Ikonka uživatele Nathaka

Uživatel úrovně 8

Vždyť tady jsou zastánci DrD 2.0 docela zastoupeni, mi přijde...

Ikonka uživatele Elwin

Uživatel úrovně 0

Očekával jsem ovace pochvalné hlasy a zatím jsem se na dvou místech setkal s totožným názorem a to je odmítnutí DrD II na základě nejrůznějších super-konzervativních argumentů. Jasně no tak dělají to jiný lidi než původní doupě takže to asi bude o dost jiný (což je IMHO dobře) ... ale pro mě je důležitější aby si nový doupě ponechalo atmosféru fantasy hry na hrdiny na který jsem vyrůstal, pak to pro mě bude důstojný nástupce nehledě na mechaniky ... Místo toho aby byli lidi rádi, že tady jsou herní designéři, kteří hodlají tvořit něco pro malou českou rpg komunitu, tak si tady spíš připadám jak v MHD s bandou důchodců co nadávaj na mladý lidi.

Ikonka uživatele Nathaka

Uživatel úrovně 8

Hm, pointu bych mohl víc vypíchnout - jde o to, že studovat si pravidla je naprd, důležitý je, aby je někdo vysvětlil lidsky a pochopitelně, stručně a jasně. Detaily se dají doladit až během hry.

Ikonka uživatele Nathaka

Uživatel úrovně 8

My jsme hráli na GrillConu 2 (rozuměj 1.5) Gabrielův upravený systém (s prvky hlavně z Shadowrunu). Protože jsme nehráli podle knihy, ale systém nám vysvětloval sám Gabriel, byla to rychlovka. Zahráli jsme si perfektně a sedlo mi to. A nemyslím, že by ten systém byl jen o RP, bylo tam dost čísel a postihovala všechno, co by postihovat měla (to znamená, že oproti DrD se nezatěžovala naložením, rychlostí cestování, manévrovacími schopnostmi a podobnýmu let-them-be pravidly).

Ikonka uživatele Barbar Cohen

Uživatel úrovně 0

(Nerad bych to zakřiknul, takže na tohle nereagujte, ale přijde mi docela ojedinělé, že se tu fantazáci baví taky jednou o tom co mají společného všichni :-))

Ikonka uživatele Marsia

Uživatel úrovně 3

Sargold: K jednorázovému hraní... mno, stačí sledovat, jak si pro jednorázové hraní v některých systémech družinka snaží bleskově vyložit pravidla a půl dne vytváří postavy aby si půl dne mohli zahrát... Po takovém jednorázovém vyzkoušení Vampire: The Masquerade se k jednorázovým hraním neznámých systémů stavím velmi opatrně ;))) Stejně mám takový ošklivý předsudek, že při jednorázovém hraní se pravidla osekají na minimum (i méně) a jede se jen na roleplaying, což je jako jednorázovka sice fajn, ale radši si dám jednorázovku na bázi starého dobrého DrD, protože tam jsou tak důvěrně známá pravidla, že se pravidla vůbec řešit nemusí :)))

Ikonka uživatele Nathaka

Uživatel úrovně 8

Myslíš asi kompatibilní. --
To je typická vlastnost fanatických hráčů DrD, že se k systému sentimentálně upnou a pak se z nich stanou konzervativci. :-)