No jo, všechno se uvidí. Mně ale ani název DrD+ nepřijde jako nějak nesedící...
Fórum
Fórum slouží především pro informace masového charakteru a informace obecně zajímavé, zvláště ty, co se nedají moc rozumně umístit jinam. Např. pozdravy z Conů, oznamení o významných novinkách na tematicky příbuzných serverech, informace o akcích komunitního charakteru (Jdeme s Pepou do kina na Narnii, chcete taky?) atp. Toto fórum slouží i jako guestbook.
Nachází se zde také rozcestník k několika nejzákladnějším stolům, které by měly Fóru ulehčit, a proto je prosím používejte, stejně jako mnoho dalších v Putyce (nikdo vám hlavu neutrhne, když tak neučiníte, ale tady vaše oznámení rychleji zapadne).
Za obsah příspěvku ručí autor, nikoli vlastník serveru nebo redakce DraciDoupe.cz. Toto ovšem neznamená, že nevhodné (např. vulgární) příspěvky nebudou bez diskuse mazány, byť mazat se bude jen v nejnutnějších případech.
Omlouváme se, ale anonymní přispívání bylo zrušeno kvůli některým bezohledným spammerům. Děkujeme za pochopení.
Nathaka: Pokud bude DrD II z DrD opravdu vycházet a zachová se princip, tak by byl stejný název v pořádku (pokud tedy pod principem DrD oba myslíme stejnou věc). Po zkušenosti s DrD Plus i ze zveřejněných informací (kterých je ovšem zatím opravdu málo) se prostě obávám, že i DrD II bude zase úplně jiný systém (a jak tu tak o tom mluvím, tak čím dál více doufám, že je to zbytečná obava... :))) )
Mimochodem, jestli se nemýlím, tvůrci nejsou stejní - ovšem z toho stejně nelze usuzovat nic o principu hry.
Marsia: Stejní autoři, stejná myšlenka, stejná náplň hry, stejné poslání, stejná atmosféra (doufejme), stejný princip. Ale neodpovídej na otázku otázkou, důvodů pro zachování jména a tedy formální návaznosti na předchůdce je dost. Raději mi řekni, proč by nemohl nový systém na bázi DrD (míru změn zatím nemůžeme soudit ani já, ani ty, takže se jen dohadujeme) nést stejné jméno a musí se nutně jmenovat jinak. Já zkrátka očekávám, že DrD II bude z DrD v mnoha věcech vycházet a bude opravdovým nástupcem, ne úplně jiným systémem s úplně jinými parametry, které se pouze stejně jmenuje, aby víc vydělalo, to ne.
Barbar Cohen: Myslíš to, že to je RPG ve fantasy hávu? Že je logické, že to musí být jiné, protože vývoj? To, že se celý systém zahodí a nahradí jiným přece není vývoj.
Vždyť to teď říkal. Viz. 15:44:27 05.03.2010...
Nathaka: A vidíš nějaký důvod (krom reklamy), aby to mělo jméno, které naznačuje, že to má společného více?
Marsia:
Uchytilo, ty knížky se zjevně prodaly, jinak by Altar nepřipravoval Dračí doupě II. Jenom Ti lidé nejsou tady, protože je server nebyl schopen přilákat nebo zaujmout.
A co víc by to mělo mít, Marsio, společného? Mělo by to mít stejná povolání? Stejné rasy? Mělo by to používat stejné hody na pasti? Nevidím k tomu důvod.
Nathaka: DrD Plus se jmenovalo také DrD... a tedy že by to mělo s klasickým DrD něco společného, krom toho, že je to RPG ve fantasy světě... Jak se vlastně uchytilo DrD Plus mezi hráči?
Marsia:
Na systému nezáleží, záleží na lidech (a jiné havěti), co to hrají.
"S týmto názorom však absolútne nesúhlasím."
http://forum.annun.sk/viewtopic.php?f=64&t=6748
:-D
už som to niekde tuším písal a bezpočet krát vysvetľoval - prečo sa naučiť a hrať iné rpg hry? pretože podporujú rôzne aspekty a ciele hrania.
- chcem grim and gritty boje v ktorych postavam na niecom zalezi?
The Riddle of Steel.
- chcem fantasy arkádu s prekonávaním prekážok?
DnD 4E
- chcem špiónsku akciu s plánovaním a zbrklou akciou?
Wilderness of Mirrors.
- chcem hru o morálnych princípoch zameranú na hriechy postáv?
Sorcerer.
všetko toto zahrám v DrD, ako mi poviete, však na systéme nezáleží.
ale načo na všetko používať pästný klín keď mám poruke žehličku, mixér a notebook?
DrD II bude nazváno pravým jménem. Božínku, musí to být jiné, jinak by se vývoj od dob DrD nehnul z místa a to by pak nemělo smysl vydávat. Ale pořád to bude hra na hrdiny v prostředí fantasy s rádoby středověkými kulisami, pokud to správně chápu. Že to bude mít jiná čísla, to z toho nedělá úplně jinou hru. Pořád to bude Dračí Doupě. Že si to drží stejné jméno, to není JEN marketing, to je i logika. Proč by to někdo přejmenovával, když pracuje se stejnou myšlenkou a jen ji vyvíjí jinak (a když by mu to sebralo profit k tomu)?
Marsia: Neříkám, že je špatné nebo dobré držet se jednoho systému. Jak jsi správně podotkla, je to o lidech. Komu to takhle vyhovuje tak prosím, nemám žádný problém. Ale vadí mě prohlášení typu: "Mě dračák vyhovuje a je nejlepší na světě." Jsem přesvědčen o tom, že na světě existuje pro valnou většinu hráčů drd systém, který by jim vyhovoval více. Ale hráči jsou líní a nehodlají kvůli hledání přinášet oběti (komu z nás chutnalo první pivo? Nebo druhé a třetí? Pak jsme se jej ale naučili pít a požíváme všechny slasti s ním spojené). Nesoudím jestli je to špatně nebo dobře. Ale mé poselství je asi takové : "Open your eyes, open your mind!"
2 Marsia: Jasny, to potom jo :-)
2 Andros: Jednak si nemyslim, ze by pro Altar stari harcovnici nehrali roli (ovsem urcite nehraji roli jen oni) a ani si nemyslim, ze komunitni diskuze nehraji pro vydavatele na danou komunitu zadny vliv, spise bychrekl, ze mohou hrat velky vliv. Dost ale zalezi, jak ta diskuze vyoda a kolik uzitecnych informaci si z nich takovy vydavatel muze odnes. Takze s tebou uplne nesouhlasim. DrD II bezesporu dost sazi na to, aby do velke miry zachovalo osobitou estetiku, kterou si stare DrD vytvorilo a dal na ni stavelo (to je take podle me duvod, proc se zachovava nazev). Jista inovace a posun ovsem u je pochopitelne, cas plyne a veci se vyvyjeji.
Aramir: Když přirovnáváš k tomu pivu, co když ti, co se drží jedné značky, nemají chuť přejít k jiné značce proto, že chutnají všechny v podstatě stejně? :))) Na systému nezáleží, záleží na lidech (a jiné havěti), co to hrají. Tj. záleží na něčem, co žádný systém neovlivní. Takže proč se učit nová pravidla, když pravidla jsou jen pozadí (nehledě na to, že pokud jsou pravidla složitá, tak bude trvat nezanedbatelnou dobu, kdy budou brzdit)? ;)))
Andros: Řekla bych, že na DrD je během vývoje verzí vidět značné posuny, ale pořád je vidět, že je to vývoj jednoho systému, pořád najdeš dost pojítek - což se u DrD Plus už říct nedá - to je úplně někde jinde.
Sa mi marí, že Dračí Doupě počas vývoja 1.* verzii tiež prešlo relatívne veľkými zmenami a napriek tomu nedošlo k žiadnemu premenovaniu, hoci by aj dávalo zmysel. A vadí to snáď niekomu?
Samozrejme, malo by väčší sémantický zmysel nazývať veci pravými menami vzhľadom k ich obsahu a významu, ale v súčasnom modeli predajcu a zákazníka to nie je práve vhodné. Radšej by sme si mali uvedomiť, že Altar ako firma, ktorej záujmom je vykazovať zisk, sa nezameriava výhradne na starých borcov, ktorí pri DrD vyrastali a aj zomrú (a ktorí sú predsa len v menšine), ale i na ostatné, snáď i perspektívnejšie časti trhu.
A v každom prípade, nie je v našej moci o tomto rozhodovať a tým pádom i diskusia na túto tému je irelevantná. Osobne držím Altaru palce nech z DrD 2 vyťažia čo najviac. Podľa mňa to vyzerá zatiaľ veľmi sľubne.
P.S.: Altar Črepy snov iba distribuuje, nič viac.
Skewer: Ehm, ze zkušenosti mohu říct, že jsem to poznala... ;)))
Aramir: to je aspoň slovo chlapa.
Ohledně marketingu, nechápu, proč takovej havoc. Warcrafty jedna, dva a tři toho mají společnýho taky dost málo, kromě příběhu a ras a takových věcí. To samý stará a nová škoda octavia. Má to v názvu jiný číslo, aby bylo vidět, že to je jiná věc. S určitou podobností, ale ve finále je na autorech, jak moc velkou.
Marsia:
Ale já nechci experimentova, já chci hrát ;)))
Tak to tě uklidním, jde normálně současně, ani to nepoznáš :-).
Jen z mého pohledu, proč lidé nepřecházejí od klasického Drd na nové systémy: U mě nejdůležitějším faktorem je lenost. Hráčům se nechce učit se něčemu novému, shánět a číst si nová pravidla, trávit čas na osvojením si nového systému. Všichni tuší, že drd je nedokonalé a že musí existovat něco lepšího. Jenže zvyk je železná košile a tak je snazší namlouvat si, že mi Drd vyhovuje. Je pohodlnější skousnout několik nedokonalostí než strávit čas nad novým herním systémem. Také jsem prošel tímto stádiem a odmítal jsem cokoliv jiného než bylo hýčkané Drd a snažil se do něj trochu násilně napasovat všemožné věci z jiných systémů. Je to o tom, jak se na nové systémy díváte- klasický dračákista srovnává a snaží se hledat chybičky v jiných systémech a nesnaží se příliš hledat to pozitivní. Je to stejné, jako s oblíbenou značkou piva. Když příjde do hospody, kde mají na výběr pět druhů piv, tak si pochopitelně dá to svoje oblíbené a před kamarády ho vychvaluje, že tahle značka je nejlepší. Bojí se dát si jiné, co kdyby mu náhodou zachutnalo a on zjistil, že pár let pil břečku a to nové pivo je mnohem chutnější...