Marsia: Mě tak připadne, že jsi se s žádným jiným systémem blíže neseznámila. Rozuměj, nechci ti tady něco podsouvat nebo tě přesvědčovat o tom, že nějaký systém je lepší apod. Ale připadáš mi jako docela názorný příklad "konzervy" zatvrzele odmítající cokoliv jiného. mně stačí o některých těch skvělých moderních systémech slyšet a jímá mě děs
Slyšet a zažít je něco jiného. člověk může slyšet chválu i kritiku, ale dokud si to sám nevyzkouší, nemůže si přeci udělat názor na věc, může si jen něco nalhávat...
Fórum
Fórum slouží především pro informace masového charakteru a informace obecně zajímavé, zvláště ty, co se nedají moc rozumně umístit jinam. Např. pozdravy z Conů, oznamení o významných novinkách na tematicky příbuzných serverech, informace o akcích komunitního charakteru (Jdeme s Pepou do kina na Narnii, chcete taky?) atp. Toto fórum slouží i jako guestbook.
Nachází se zde také rozcestník k několika nejzákladnějším stolům, které by měly Fóru ulehčit, a proto je prosím používejte, stejně jako mnoho dalších v Putyce (nikdo vám hlavu neutrhne, když tak neučiníte, ale tady vaše oznámení rychleji zapadne).
Za obsah příspěvku ručí autor, nikoli vlastník serveru nebo redakce DraciDoupe.cz. Toto ovšem neznamená, že nevhodné (např. vulgární) příspěvky nebudou bez diskuse mazány, byť mazat se bude jen v nejnutnějších případech.
Omlouváme se, ale anonymní přispívání bylo zrušeno kvůli některým bezohledným spammerům. Děkujeme za pochopení.
Marsia, daj príklad a zdôvodni čo a prečo sa ti nepáči, prosím.
nikto po tebe nechce aby si hrala FATAL :P
je na túto debatu stôl v putyke?
Quicci: Mno, ono pro některé obzory nevypadají zrovna nejlépe - mně stačí o některých těch skvělých moderních systémech slyšet a jímá mě děs :))) Zlaté doupě se svými drobnými chybkami ;)))
Almad: ...to máš pravdu. vynakladať úsilie na to aby si niekomu rozšíril obzory je často kontraproduktívne a zabední cieľ do škatuľky :P
Quicci: Ono když hraješ s lidmi, kteří vyžadují railroad, tak jsou imho tyhle mechaniky spíš na škodu.
Marsia:
http://www.driftwoodpublishing.com/whatis/SA.htm
pres koč kľudne úvod od Rona Edwardsa a dostaneš sa k motiváciám aj s príkladom priamo z boja :) So if you want your character to grow and survive, you'll have to role-play, not roll-play.
//ospravedňujem sa všetkým ktorí majú fórum na RSS :P
Občas se stydím, že jsem zdejší. Strašný konzervy tady.
Pravda je v tom, že "to je jako +2 od PJ". Ovšem, dobré taky je, když tomu vypravěčoj někdo napíše do příručky "když má postava fakt důvod se snažit, dej jí +2". Ovšem, to je takový, že PJ může ten bonus dávat buď furt, nebo nikdy. A vůbec, než se s ním naučí zacházet tak, aby to fungovalo. Navíc, hráč sám ví nejlépe, kdy má jeho postava důvod se snažit, ne PJ. A abych si jako hráč říkal "Hele, mý postavě na tom FAKT záleží, nemoh bych dostat +2?", to je trochu... nepřirozený. Tyhle mechaniky nějakejch bodů vůle nebo tak, to považuju za dobrou věc.
Quicci: Co jsou to ty cíle (ve tvém příkladu)?
Postava přece vždycky jde za svými cíli - zachránit krásnou princeznu (protože se do ní kamarád zamiloval), zneškodnit nekromanta, který z bezbraných vesničanů děla zombíky (protože to není správné), sejmout jednoho ošklivého mága (protože spolu mají nevyřízené účty, které se už prostě jinak vyřešit nedají)... Prostě se postava připlete k nějakému tomu "vedlejšímu úkolu", jehož splňení se stává stává cílem postavy (když se rozhodne, že ho chce splnit), protože to podmiňuje úspěšnost v dalším životě, protože je to správné (nebo naopak špatné, dle přesvědčení račte si vybrat)... A k čemu za to dostávat bonusy, když se o něco postava snaží, tak se snad snaží na plno (a když se nesnaží naplno, tak se to má poznat - podle jejích činů a slov, takže třeba sníží své šance, protože se snaží málo).
...príklad rozhovoru kedy som sa snažil starých dračákistov primäť k tomu aby niečo nové odskúšali. Po poslednom argumente som to nadobro vzdal.
Q: ...tak napríklad tu, tu sú mechanizmy na to ako postava v hre postupuje k napĺňaniu svojich cieľov, na toto je hra zameraná. Tým, že postava ide po svojich cieľoch, že jej na niečom záleží, má väčšiu šancu uspieť...
Dračákista: ...ale šak aj v dráčku dostanem bonus +2 od PJ...
Q: ...keď to on uzná za vhodné. Tu to je riešené priamo, o tomto táto hra je.
D: ...ale ja to riešiť nepotrebujem, mne to +2 stačí...
Tak jo. Spíš jsem neodhadl náplň toho, co vás na škole učí :)
Tím bych asi svoji snahu motivovat ukončil, byl to jen pokus. Zůstaň tam, kde se ti to líbí.
Skewer: Tam spíš chtějí aby jsi uměl kreslit a navrhovat. Většinou se užívá klasická technika: uhel, tužka, rudka, tempery... pokud přijdeš s vlastním nápadem, je to jenom plus, ale není o prvořadé.
Trošku na tom jsou lépe vějšky, na kterých jsem byl, když byli DOD (Umprumka v Praze, AVU, Západočeská...) ale klasika je klasika. Je to stavební kámen a ten chtějí třeba i při přijímačkách. Nové techniky jsou bonusy navíc.
Co se týče Umění a DrD. Naše DrD je dokonalé, netřeba hledat nové změny. Stejně tak když se koukneš na Tizianovu pietu, Bakchuse a Ariadnu, nebo a Vinciho Madonu ve skalách. Nové techniky se spíše používají pro neotřelý pohled, pro lepší znázornění, pro originalitu zašlách věcí, ale rozhodně se vehementně neprosazují tam, kde to není potřeba :D
Tobša: Všimni si ve zkratce RPG toho G. Čísla jsou... potencionálně dobrá věc. (PowerPlaying není špatný!)
Já se na DrD 2 těšim, starej dračák měl spoustu věcí co mi vadili a asi mám hodně tu výhodu, že jsem k němu nikdy příliš nepřirost.
Jo no, třeba dvojka bude víc o RPG než o číslech. ;)
Anarion:
A srovnávat nové systémy s Uměním a technikama fakt nejde :D jablka a hrušky
Proč ne ? Šlo mi o to, jestli po vás ve škole chtějí taky něco nového a jestli tě alespoň nějaká nová technika baví.
...
Ale asi to byla prázdná snaha, to neva.
Ja bych k tomu doplnil, ze stavajici hraci DrD prece nejsou primarni cilovkou ani pro dosavadni dotisky DrD 1.6. Svoje pravidla uz maji, nepotrebuji si je kupovat znovu. Dotisky pravidel si kupuji novi hraci. Tudiz i DrD II se primarne bude snazit oslovit nove hrace a nadavkem i hrace DrD 1.x, pripadne i jinych systemu.
Anarion práve pekne popísal dôvod, prečo existujúci hráči DrD nie sú Altarom špecifikovanou cieľovou skupinou pre DrD II. Vy totiž nový systém objektívne nepotrebujete - ako bolo povedané, pretvorili ste si pôvodné DrD k obrazu svojmu a natoľko s vami zrástlo, že jeho nedostatky už pre Vás nehrajú žiadnu rolu. Ak sa nám ako tvorcom podarí zaujať a osloviť Vás našou hrou, budeme veľmi radi... robiť novú hru pre Vás však nemá zmysel (pretože ju jednoducho nepotrebujete).
Našou úlohou je pokúsiť sa vytvoriť hru, ktorá dokáže osloviť nových hráčov tak, ako kedysi DrD oslovilo Vás, bez toho aby sa museli potýkať s prekážkami, ktoré ste vy už prekonali. Andros: neboj, rozhodne sa v prípade DrD II nejedná o "design by community" - máme jasnú predstavu o tom, ako by mala hra vyzerať a pracujeme na tom, aby sa táto predstava stala skutočnosťou. Nakoľko vhodná je naša predstava ukáže asi až prijatie/odmietnutie hotového produktu zákazníkmi :)
p.s. prepáčte, že stále anonymne, čakám na potvrdenie registrácie.
anarion: Tristan má přítelkyni, punkovou kapelu a vede normální život. K zastižení na FB.
Andros: Moje mýlka, nebyl jsem si jistý. Ale na věci to nic nemění. Stejně jako u počítačových her, autoři se můžou změnit, hra se může změnit, ale pořád je to ta samá hra, pouze pokračování. Prostě... Přijde mi zcestné požadovat od DrD II, aby se nějak výrazně drželo původního, anebo teda požadovat, aby se to jmenovalo jinak...
Bajo: Sa mi páči, čo povedal alef0 v diskusii na serveri-ktorého-meno-sa-nevyslovuje: "Hlasy komunity totiž často naťahujú vývojový čas." Čo môžem povedať zo skúsenosti, je to pravda. Bodaj by si to Altar uvedomil ;-)
Marsia: Do oblasti "na sýsteme (ne)záleží" by som sa v súvislosti s týmto fakt nepúšťal. Pre tvoje vlastné zdravie :-)
Nathaka, tí istí autori to nie sú v žiadnom prípade.
all: Ovšem staří veteráni budou hrát 1.6 i kdyby trakaře padali. Je to jako když si zvyknete na starý mobil a nechcete nové. Jako když si zahrajete Gothi1 a ostatní díly už nejsou oni. Prostě staré :Dé-er-Déčeko jen tak něčím nepřebušíš. Ti co na něm vyrůstali, ti co jsou na něj zvyklí, vlastně nepotřebují už nové inovace. Prostě nepotřebují. Mají vlastní systém, vlastní vyšlapanou cestu, vlastní svět, pravidla, psaná i nepsaná. Je to už tak profláklý a ohraný, že jakkákoliv změna je zbytečná. Zejména pokud jste ve svém systému a světě zakořenili a vaše historie se sevším tak spletla, že jí nelze rozmotat. Pro takhle zaběhnuté družiny a dobrodružství jsou sice nové inovace možná zajímavou položkou v Luxoru, ale kupovat jí nemá smysl. A odvážil by jsem si tvrdit že těchto ""zkostnatělých"" hráčů bude docela dost :) A srovnávat nové systémy s Uměním a technikama fakt nejde :D jablka a hrušky
Jiné to ovšem je, pokud si chci zahrát single dobrodružství. Jedno tažení odzkoušet si nový systém. Ovšem pokud mohu mluvit za naší družinu... netřeba chodit do bordelu, když máme doma to, co potřebujeme :D
metaforu brát s nadsázkou
Pss. Víte někdo jestli je uživatel: Tristan de la Tour ještě někde na internetu aktivní, popřípadě poslední zvěsti o jeho tvorbě?