Já se přiznám bez mučení. Už mi doma měsíc leží nový Kindle 3 objednaný přímo z Amazonu. Zatím jsem nadmíru spokojen.
Fórum
Fórum slouží především pro informace masového charakteru a informace obecně zajímavé, zvláště ty, co se nedají moc rozumně umístit jinam. Např. pozdravy z Conů, oznamení o významných novinkách na tematicky příbuzných serverech, informace o akcích komunitního charakteru (Jdeme s Pepou do kina na Narnii, chcete taky?) atp. Toto fórum slouží i jako guestbook.
Nachází se zde také rozcestník k několika nejzákladnějším stolům, které by měly Fóru ulehčit, a proto je prosím používejte, stejně jako mnoho dalších v Putyce (nikdo vám hlavu neutrhne, když tak neučiníte, ale tady vaše oznámení rychleji zapadne).
Za obsah příspěvku ručí autor, nikoli vlastník serveru nebo redakce DraciDoupe.cz. Toto ovšem neznamená, že nevhodné (např. vulgární) příspěvky nebudou bez diskuse mazány, byť mazat se bude jen v nejnutnějších případech.
Omlouváme se, ale anonymní přispívání bylo zrušeno kvůli některým bezohledným spammerům. Děkujeme za pochopení.
Maris: k doporučení bych mohl citovat kamaráda, jehož rada je "emigrujte"
Již před 5 lety změnit stát bydliště na Filipíny a sebou následně odtáhl minimálně 10 dalších čechů (alespoň těch co znám i já) a od tý doby si docela píská :)
Tu petici jsem podepsala taky.
Nakladatel fakt není ten, kdo "hrabe". Naopak, je na tom téměř stejně bídně jako... chovatelé krav na mlíko, třeba.
Vydala jsem (jako autor) několik knih. V ČR. Protože tady je ta jednotná daň již pěkných pár let - mimo jiné to znamenalo, že třeba moje první knížka z r. 2003 stála v ČR v maloobchodu 199 Kč (něco přes 200 stran, pevná vazba, která se pořád nerozpadá ;-) náklad 2000 kusů). Na Slovensku stála 400 Sk, tedy 360 Kč tenkrát v přepočtu (taky se tady prodávala, takže ověřeno). Jak se kniha prodávala v obchodech v ČR a SR je jasné...
Tohle byl výsledek pohybu na knižním trhu s DPH 19%, mimo jiné... Taky to vedlo k dalším, složitějším věcem, jako že obchody berou pokud možno jen do komise (pak je veškeré riziko jen na nakladateli), zdražila se i distribuce... Taky tlak na autory vedl k tomu, že když jsem chtěla vydat něco, co by se prodalo dokonce s vysokou pravděpodobností (skripta... no, nekupte je od vyučujícího ;-) ) - tak tady po mě chtěli, abych se spolupodílela na riziku a vyplázla 30 tisíc (až se prodá dostanu zpátky, hm).
V ČR jsem k tomu donucena nebyla (byť tedy jsem měla za výtisk míň než 10%, které udává Bouchi).
Jedete, jako v kdečem, na "slovenský vzor" - ačkoli tady ty řešení nadělali spoustu potíží. Ty ale nikdo nezmiňuje, ani se nepokouší o "vylepšené", poučené verze.
Mé cynické doporučení je - naučte se pořádně anglicky, pokud si za pár let budete chtít číst fantasy... budete to potřebovat i do e-booků.
Na to jsem pak taky koukal, ale myslím, že je to celkem fuk. Ledový muž zní víc cool a lidi si na to evidentně zvykli. :P
K tý aktualitě s Ledovym mužem - Proč je tam to ufiklý video a ne to, kde je s nim na začátku i "rozhovor", nebo jak to nazvat:) Prostě to, kde toho víc nakecá? A Neříká si ledový muž, říká si Barbar Mamut.
Pozorovatel: Takhle nemůžeš dostat reputaci a o tu jde především přece. Ne o nějaké hloupé knížky.
Pravda, skončit na elektronických "knihách" - to nezní příliš lákavě, ačkoli je mezi námi mnoho ajťáků. A některé formy této diskuse - kromě obsahu týkajícího se bezprostředně daným problémem - mi připomínají "rozebírání" na půdě katedry autorské tvorby. Jen tak dál. (A každý, kdo si neutrální sdělení vyloží negativně, je dalším paranoikem odkojeným na internetu.)
Místo petic byste chopit se měli sudlic a pík a jít si to vyříkat se všemi, s kým vlastně chcete.
Ale je fakt, že zrovna u nás si nakladatelé na žádné astronomické odměny nepřijdou. A já bych ještě aspoň do půlky století rád vydržel s papírovými knihami. Vedle nostalgie jde i o to, že papír je nejtrvanlivější (rozuměj nejdéle vydrží) nosné médium.
Jo - neměla bys tady hledat žádné komploty proti sobě, prostě jsi plácla názorovou i faktickou botu, takže se ozvalo více lidí, kterým tato problematika buď není zcela cizí, nebo mají o něco vycvičenější (vlčí) čuch.
Bouchi
U některých možná, u menších vydavatelů, ale jako promiň, vazby typu Harry Potter si klidně mohou strčit za klobouk. Přeci jenom pro knihovnu je kniha, která se po pěti přečtení rozpadá, dost k ničemu.
Pavetta: Sorry, ale evidentne netusis jak to vypada s rozdelenim trzeb z knih. Nakladatele u beznych titulu (tedy v nakladu 1-2 tisice vytisku, bestsellery typu Harry Potter ci Twilight jsou nekde jinde) nehrabou ani nahodou a rozhodne nemaji z ceho ukrajovat. Jen pro predstavu:
Kdyz da nakladatel knihu do distribuce, dostane od distributora cca 50 % koncove ceny.
Naklady na tisk tvori cca 20 % koncove ceny.
Autor dostava cca 10 %. (U domacich autoru. U dila ze zahranici se plati jednak prava na vydani, tedy v podstate honorar autorovi, jednak samozrejme jeste honorar prekladateli.)
Ze zbylych 20 % musi nakladatel zaplatit redaktora, korektora, sazbu, obalku. V konecnem dusledku mu zbude taky okolo tech 10 % z ceny knihy. Nebo min.
JENZE: Nakladatel musi _dopredu_ vrazit desetitisice (a nekdy mnoho desitek tisic) do vydani knihy, a na druhe strane je ten _posledni_ kdo z ni ma nejaky zisk (protoze prijem musi napred pokryt tisk plus dalsi vyrobni naklady plus autoruv podil za prodane vytisky a pak teprv ma nejaky zisk nakladatel. A nebo taky nema.)
Takze prohlasenim "Nakladatelé a jiní takoví na knihách hrozně hrabou" urazis napriklad Michala Bronce, Roberta Pilcha apod., protoze zisk, ktery jim zustava, je IMHO nejen pod prumernou mzdou, ale i pod medianem mzdy (tj. kdybys seradila lidi podle prijmu a rozdelila na dve poloviny, tak budou v te polovine s nizsimi prijmy).
Fafrin: Asi na obou. Ale krtek je nejspíš přednější.
BC: rozhodně nemám potřebu vyjadřovat se ke všemu, protože na fóru mé příspěvky rozhodně nedominují, ale zaujala mě tahle Morterova věta. Navíc jsem čekala, že Morter nebude jednat takovým stylem jako poslední dobou jedná Alfík se Snorchem.
Ta petice je krom toho všude a mě už skoro irituje. Nakladatelé a jiní takoví na knihách hrozně hrabou a jediný, kdo na tom tratí jsou autoři a posléze i lidi, kterým se nechce platit za knihu 500,-, je to blbý, ale třeba tohle zvýšení donutí knihkupce a nakladatele snížit ceny knih tím, že ukrojí ze svýho a že bych jim to přála, páč ty marže jsou nechutný. Teď mi cena knihy dost připomíná cenu jakékoliv značkové sportovní věci. A PDF byl i argument k tomu, že když si knihy nebudeme moct koupit, budeme hloupější a IQ národa půjde dolů. Nepůjde, kolik lidí si ve větším kupuje dneska knihy? Už teď jsou hrozně drahé a krom toho, blbě se skladují, takže když si kupuji knihu, potřebuji mít jistotu, že za to stojí (páč dneska vydává knihu kdejaké trdlo - hodně je to vidět třebas na knihách o komunikaci, kde každý autor vypadá jako kdyby měl na ni patent, necituje a co hůř, opisuje o 106).
Reálný problém mají knihovny. Protože ty prostě MUSÍ kupovat knihy a MUSÍ vycházet vstříc uživatelům, kteří je čtou. A stát je v tom zas tolik nepodporuje. Díky autorskému zákonu (a že ta novela nebude o moc lepší) nemůžou jen tak přejít na "půjčování" elektronických knih a aby toho nebylo málo, ještě si na ně dupnou s DPH. Ale o peticích proti autorskému zákonu nikdo nevystupuje... a jestli se kniha zdraží teď nárazově, hm... já už teď z cen knih dost dobře nestíhám... to je celé. To jsem tím myslela.
Pavetto, nepřemýšlela jsi někdy nad tím, že by ses tu přestala ke všemu vyjadřovat a dala svým zajisté úžasným manažerským schopnostem nějaký jiný cíl? Spousta lidí by určitě nebyla proti.
A kromě toho...argumentovat na petici proti vhození knih do jednotné DPH sazby spolu s běžným spotřebním zbožím slovy, že spousta fantasy knih je v PDF - výlety mimo realitu jsou můj koníček, ale z liščího ocasu bych si lajnu nedal.
Mno, ok, Pavettina připomínka možná nebyla úplně na místě, ale pokud vám její post přišel jako shit, proč to ještě rozpatlávat po stěnách, že...
...
Whatever, ať jen nebuzeruju:
RPG kuchyně skončila, pokud vás zajímají vytvořené hry, tu jsou na ně odkazy:
http://rpgforum.cz/forum/viewtopic.php?p=310601#p31060 1
(damn, mezera na konci)
Duše budou taky o něco dražší, protože začnou být ještě vzácnější ve své nezlomené formě.
A mluvím o kolech.
Jsem úplný pitomec a vůbec nechápu co chceš zdělit. Jsem úplný pitomec a nechápu smysl toho co jsi napsala. Jsem úplný pitomec a nechápu proč si napsala to co si napsala. Jsem úplný pitomec a pořád nechápu co bylo na tom co napsal Morter špatně.
Dnes se málo čte a iniciativa okrem knih se podle mého hodí kamkoliv, neb tato problematika souvisí absolutně se vším, kord s tímto serverem. Nebo je to jen mé naivní zdání? Bez knih by byla naše fantazie, server, osobnost (...) znatelně chudší. Navíc o aktualitách tu PAVETTO, krom tebe, vůbec nikdo nehovořil v souvislosti s podporou knih. My o voze, koza o ....
No jestli to vnímáš jako petici na zdražení materiálu, ze kterého se vyrábějí kostky, tak to zřejmě tvá znalost knih opravdu končí u toho jak vypadají. Protest děcka proti rodičům v období vzdoru je také něco jiného, než protest Libijců proti Kadáfímu, byť vzorec je to zdánlivě stejný.
Zakazuji to snad? Jen to vnímám stejně jako kdybychom podporovali petici na zdražení materiálu, ze kterého se vyrábějí kostky. To je můj názor. Osobně nemám potřebu se s vámi hádat nebo si od vás nechat dávat nové přezdívky, jen jsem řekla svůj názor, což mimochodem také smím.
O knihách něco málo vím, třeba to, jak vypadají, takže vím, o co tu jde a jaký to bude mít dopad.
Cože? Protože podpora letí skrze jiné servery znamená, že přes tenhle by nemohla?
Cože, jakej zapalovač?
Moter: Já neříkám, že je ten odkaz špatně, jen říkám, že tahle podpora spíše letí přes jiné servery, hlavně přes jiné servery. Proto si myslím, že to do Aktualit patří méně, než takový odkaz na fantazáka na Superstar. O foru jsem se nezmiňovala.
Tvá reakce mi přijde přehnaná, ale zdá se, že má podporu, takže ok. :o)