Hej, mně celkem jo :-)
Fórum
Fórum slouží především pro informace masového charakteru a informace obecně zajímavé, zvláště ty, co se nedají moc rozumně umístit jinam. Např. pozdravy z Conů, oznamení o významných novinkách na tematicky příbuzných serverech, informace o akcích komunitního charakteru (Jdeme s Pepou do kina na Narnii, chcete taky?) atp. Toto fórum slouží i jako guestbook.
Nachází se zde také rozcestník k několika nejzákladnějším stolům, které by měly Fóru ulehčit, a proto je prosím používejte, stejně jako mnoho dalších v Putyce (nikdo vám hlavu neutrhne, když tak neučiníte, ale tady vaše oznámení rychleji zapadne).
Za obsah příspěvku ručí autor, nikoli vlastník serveru nebo redakce DraciDoupe.cz. Toto ovšem neznamená, že nevhodné (např. vulgární) příspěvky nebudou bez diskuse mazány, byť mazat se bude jen v nejnutnějších případech.
Omlouváme se, ale anonymní přispívání bylo zrušeno kvůli některým bezohledným spammerům. Děkujeme za pochopení.
Baví vás to?
Relativizování je pro chudáky a lidi bez talentu (viď, Nathako). Krom toho, těžko lze měřit skutečnou literární kvalitu podle počtu hvězd, velká spousta zdejších "nadprůměrných" či "špičkových" děl nestojí ani za kritické uprdnutí si (teď mluvím o Hřbitově a Čaji, o jiných rubrikách nevím ani zbla).
Ne, vážně - Nathako, Ty si stěžuješ na přebytek kvalitních prací? A kde, prosím? (Možná by stálo za to zdůraznit, že úroveň zdejších příspěvků se za posledních několik let zvedla - ale že by to byl nějaký skvostný koncert literárních gigantů se říct rozhodně nedá. Lidé se jen naučili správné interpunkci a gramatice.)
Pro mě za mě, to je o prioritách každého z vás... Když vám to takhle vyhovuje, co vám brání v tom pokračovat, že? Já rozhodně ne.
Jenže se chováte čistě sobecky a takové jsou ty vaše priority. Myslíte jen na sebe, na to, co se "vám chce číst". No jasně, každý by nejradši četl jen samé dobré věci. Jenže jsou i horší autoři a ti by se rádi prezentovali, rádi zlepšili. Na tomto serveru pro ně není místo. Toť vše, jestli je tu chcete, nebo ne, to už je zase na vás.
Protože sám mezi elitu nepatří.
Já osobně jsem do literárních rubrik přispěl poprvé koncem minulého roku.. Nikdy jsem tu neplatil ani za elitu, ani za veterána nebo za nějakou podobnou, chudáky průměráky uzurpující skupinu uživatelů, a přesto jsem se v nich docela chytnul (za ty dva tři měsíce zatím je to 5*, 5*, OHZD).
Nevím, ani tyhle rubriky nečtu, všímám si, že je tam hlavně Holger, Lyrie a podobní kanóni, ale tuhle jsem tam četl třeba Emiela, který dostal 3* za báseň, která byla špatná. Tak ji publikoval na Aragu, kde se všichni mohli podělat (tamnější "literární" komunita sestává hlavně z děl ve stylu "darkness, tears, angel, koníčci, slučníko").
A já, Nathako, takové cancy číst nehodlám, když už bych si tu něco přečetl, chci aby to za můj čas stálo, což třeba u těch zmiňovaných, Holgera nebo Lyrie (nerad bych někoho opomenul, ale prostě to tam nečtu, tak nevím) vím, že mi to za to stát bude.
Pro by mě mělo zajímat, jací potenciální autoři nepřispívají do čae kvůli moc velké kvalitě svých konkurentů? To je pěkná blbost. V rubrice jsou kvalitní věc. V rubrice ubývá méně kvalitních věcí. Svá díla zde prezentuje určitá literární elita na dobré úrovni. Nathaka v tom vidí problém.
Tady vidíte typickou ukázku výchovy doupáků. :B Někdo řekne svůj názor, který nevypadá jako žádný žvást (že když píší jen špičkoví autoři, nikomu průměrnému se do tvorby nebude chtít)... Tu se ovšem najde řada kolegů, kteří se začnou tázat: "Že by se báli? Proč se bojí? Kdo dělá chybu? Není to jen jejich chyba? A není to nakonec dobře?"
Já se jen domnívám, že průměrných (o těch horších nemluvě) autorů ubývá, protože - nevím proč - v literárních rubrikách (a asi nejen tam) převládli veteráni, elita, odkojenci doupěte, proti kterým se nechtějí prezentovat. Bodejt by jo, protože když už se někdo nový odhodlá, skončí to obvykle tak, že mezi samými 4* a 5* díly se pak ukazuje jeho se 2*. Stejně tak se domnívá Aramir, že tenhle systém pomáhá zkvalitnit těch několik autorů, co sem píše, což možné je. (Zeptejte se ho, čím to podloží, proč si to myslí, zda to je dobře, co by se s tím dalo dělat, no jen do toho... Nebo že by doupácká výchova nebyla aplikována na všechny?)
Nathaka: kdo je vystrnadil? To tady někdo chodí a vyhazuje je? Nebo by se měli vyhnat ti co píší výjimečně dobře, aby se to vyrovnalo?
Nathaka: Podotknul bych ještě, že řada dobrých autorů tu byla "vychována" právě díky takto nastaveným podmínkám...
Říkáme si elita,
přitom jsme jen jelita.
Mrkněte taky někdy na výpis děl v rubrice ČaE a na jejich hodnocení. To není o tom, že by zdejší komunita lépe psala. To je o tom, že byli odsud postupně vystrnazeni všichni slabší, podprůměrní, průměrní a teď i někteří celkem slušní autoři, protože v záplavě samých "špičkových" recenzí a "špičkových" autorů jsou pak i tři hvězdy zklamáním. Pro žádnou rubriku na žádném serveru není zdravé, když je tvořena jen elitami a nemá zlaté jádro.
Že je něco lepší než něco špatného, ještě neznamená, že je to dobré.
Díky tomuhle serveru se zlepšil můj sloh, gramatika, schopnost argumentace psaného projevu. To, čím byla tato pozitiva vykoupena, je věc druhá. Úroveň literární komunity si netroufnu hodnotit. Subjektivně mám pocit, že je na docela slušné úrovni a to především díky schopným redaktorům (ale nejen díky nim).
Sethem:
Téma na esej.
Za posledních pět let stylistická úroveň textů na Doupěti vzrostla, ano -- jen mi připadne, že tohle zlepšení bylo vykoupeno jakousi byrokraticko-dialektickou atmosférou. Nemám pro to správné slovo, ale zřetelně vnímám, že když se uživateli XY něco nelíbí, napíše o tom dvoustránkový traktát, kde rafinovaně osočí uživatele které nemá rád, načež mu tito odpoví dalším traktátem, podají oficiální stížnost na tribuna a napíšou o tom rozhořčený manifest. na který reagují další uživatelé a tak dále, a tak podobně.
Připadne mi, že se na Doupěti lidé učí dobře zacházet se slovy, ne však v dílech, ale v hádkách pod nimi, nad nimi a kolem nich.
Sethem: Nemyslím si, že bych měl jakoukoliv zásluhu na úrovni literární komunity zde. Poděkovat bys měl Holgerovi a jeho "krů", a dalším, kteří se snaží konstruktivně poměřovat-vůči-kritériím (= "kritizovat").
Soutěž O Nej... nástěnku
Rád bych řekl že nominace jsou v plném proudu ale zatím se nenašel jediný člověk který by se do toho zapojil:-(
Stále však platí to co bylo řečeno, máte-li zájem přispět, projeďte svoje oblíbené stoly a veberte několik málo z nich a uveďte je ve své nominaci.
Sethem: Ano, záleží na tom, odkud se na (u)padající věc díváš, teď ses podíval zespodu, takže se logicky jeví nahoře:)
Áááááár!!! Pomóc!
Zrovna jsem se registroval na www.pismak.cz a zjišťuji tamnější příšerný stav komunity literátů, kteří všichni píšou bličky, co by tady propadly za pět minut, navíc si je onanisticky chválí a vůbec nekritizují. A na kritiku se tváří dotčeně.
Odešel jsem z doupěte, protože se jeho myšlenkový pohyb oddaluje realitě, ale jak je možné, že na místě zdánlivě vzdálenějším světu je mnohem lepší úroveň literární komunity?
Trochu se mi do hlavy vkrádá Alcator a jeho zákony, nemůžu mu upřít zásluhu na vysoké úrovni, jejíž posléznou dekadentnost byla rozbourána a léčena druhým velkým servšerovým duchem, Melegantem. Třebaže ne dostatečně.
Furt se říká, že komunita upadá, komunita upadá, ale ona ještě pořád kvete a udržuje si vysoký standard. Doupě forever, nedá se svítit.
zkus navštívit stůl o metalu, tam se ti na pomoc obrátí jistě víc lidí:)
Nemá někdo z vás nějaké album od skupiny Darkseed? Nejlépe Ultimate Darkness.