Alcator: Mohou (být pravidla na stránku): http://fate.rpg.sk/#CHA1
Barbar Cohen: Já ti nevím. Klasické DnD jsem nikdy nehrál, jen Star Wars, které staví také na systému d20 a souboje i spousta dalších skopičin byly velmi svižné včetně soubojů vesmírných lodí a hackování robotů... Možná jsme opravdu pár věcí opomíjeli (nevím přesně, učil jsem se to více za pochodu než z pravidel), ale zas tak úplně mimo systém to rozhodně nebylo.
Fórum
Fórum slouží především pro informace masového charakteru a informace obecně zajímavé, zvláště ty, co se nedají moc rozumně umístit jinam. Např. pozdravy z Conů, oznamení o významných novinkách na tematicky příbuzných serverech, informace o akcích komunitního charakteru (Jdeme s Pepou do kina na Narnii, chcete taky?) atp. Toto fórum slouží i jako guestbook.
Nachází se zde také rozcestník k několika nejzákladnějším stolům, které by měly Fóru ulehčit, a proto je prosím používejte, stejně jako mnoho dalších v Putyce (nikdo vám hlavu neutrhne, když tak neučiníte, ale tady vaše oznámení rychleji zapadne).
Za obsah příspěvku ručí autor, nikoli vlastník serveru nebo redakce DraciDoupe.cz. Toto ovšem neznamená, že nevhodné (např. vulgární) příspěvky nebudou bez diskuse mazány, byť mazat se bude jen v nejnutnějších případech.
Omlouváme se, ale anonymní přispívání bylo zrušeno kvůli některým bezohledným spammerům. Děkujeme za pochopení.
Samozřejmě drtivá většina z nás ví, k čemu slouží pravidla. Dodávají formu, umožńují onu objektivní vyváženost, které někteří jedinci nejsou schopni, jsou přínosem. Ovšem, jsou také jako zbraň, a sice v tom ohledu, že svoji hodnotu získávají až tím, jak se s nimi nakládá. Zábava (o kterou, jak stále věřím, jde především) se s nimi dá zabít, dá se s nimi i ochránit, dovolit jí, aby se usadila, měla děti, prosperovala. Vždy to nakonec skončí u lidí a jejich preferencí, míry tolerance, ochoty...ani v nejmenším neříkám, že čísla a hody a omezení nejsou důležitá. Jsou, ale pouze jako prostředek, ne jako cíl.
Mimochodem, proces je běžný, daleko děsivěji zní "kvantifikovat" :-) Ach, ano, chtěl bych také úplně potichounku a bokem vyzvednout Maxipsa Sethema za jeho odstartování této diskuze, která má asi stejně smyslu jako to předcházející, ale aspoň je správně fantazácká a člověk si při ní nemusí připadat jako úplný iidot.
Samozřejmě pak vzniká otázka, proč vůbec mít pravidla. To už můžeme rovnou po vzoru medvědích bratrů hrát "Vypečené hry" stejně, jako to dělají pětileté děti:
A: "paf paf paf, jsi mrtvej, zastřelil jsem tě!"
B: "ne ne, já jsem tě stihl probodnout dřív, než tys vystřelil. Ty padni, ty jsi mrtvej!"
A: "Já nehraju! Tvoje hry jsou vypečené! Mamíííí, mamííí, von říká, že mě stihl probodnout dřííííív..."
Veškeré pravidlové systémy se snaží kvantifikovat ty procesy (bože, už mi moje práce leze na mozek, používám slovo proces v běžném životě! uáááá!), které si dost dobře hráči nemohou odehrát "v reálu". Těžko mohou souboj rozhodovat tím, že si vezmou meče a začnou do sebe rubat, že? Takže se kvantifikují zbraně, mrštnost, odolnost, předvídavost, svalová hmota, různé typy aktivit... A pomocí čísel se vyhodnocují.
Záleží na ochotě účastníků připustit, že "ti druzí to myslí dobře, když chtějí aktivitu místo čísly vyhodnocovat úvahou". Záleží na ochotě účastníků připustit, že PJ není svině, když jim řekne "Prostě jsi nedokázal zaregistrovat těch 20 banditů, co vás v lese obklíčili. Jste obklíčeni a vaše situace je beznadějná."
Tohle přichází s věkem, předpubertální jedinec tohle asi zkousne těžko.
Je samozřejmě super, že Almad nebo Alcator nebo Cohen nebo Apea dokáží hrát bez házení kostkami a bez započítávání únavy. Ale pravidla nemohou mít podobu jedné stránky, na které je napsáno "Ve hře se stane to, na čem se shodnete, že se stane." - byť to tak mnohdy po mnoha letech dopadá.
DnD jsem měl tu čest hrát asi půl roku se Sniperem a mezi námi, už nikdy víc. Mé tři hodiny metagamingu byly skvělé, jak jak začal souboj, šel jsem spát. Všichni půl hodiny zvažovali všechny účinky kouzel, skillů a všeho možného, započítávali každé mrzé čísílko, každý mrzký bonus. Peklo. Samozřejmě, záleží především na preferencích hráčů.
Na DnD je na první pohled vidět, že jej dělali programátoři pro prográmatory...bez urážky mítní programátorské nobility. Stačí vzít pravidla DnD, naplácat na ně grafiku, rozhýbat ji podle nějakého story a máte PC hru. A PC hry to bývají skvělé, protože tam se právě všemi těmi programátorskými srandami zatěžovat nemusíte, to za vás dělá počítač. Ovšem pokud máte k počítači blízko, může vás něco takového bavit i na živo.
Co se týče DrD, hrál jsem vážně "mínusko", jak říkáte...osekaný základní soubojový systém, žádná pohyblivost, žádný únava, žádné čeny a takové srandy...RP, RP, RP. DrD je sice velmi špatný systém, ale pokud si z něj vezmete určitou kostru a soustředíte se na zábavu, vůbec to nevadí. Opět, pochopitelně - co hráč, to jiná preference. A nakonec to samozřejmě nikdy není o systému, ale o lidech...což se dá klidně vztáhnout i na podobnou diskuzi o servšeru, až ji zase někdo s nadbytkem volného času rozpoutá.
Darian: Je na stejném základu jako DrD, ale výrazně složitější, komplikovanější a propracovanější (imho, plus nevím jak se to týká 4th edition).
Každopádně "DrD kvôli jednoduchosti už nebaví" říct může, akorát já osobně to třeba nechápu, poslední dobou inklinuju k RPG s výrazně jednoduššími pravidly, než má DrD...
Iný systém pravidiel. Našiel som si v Nitre fantasy pozitívnych jedincov - len nehrajú DrD, ale D&D. Trochu sa toho bojím, ale asi sa na to dám.
Je D&D fakt tak iný systém, že mi môj budúci spoluhráč mohol povedať, že ho "DrD kvôli jednoduchosti už nebaví"?
Legar: Ovšemže se dá udělat z každého systému... ale vyjdeme-li z názvu systému, "DrD-plus", tak se mi evokuje, že je to děláno jako DrD celé znova, protože to staré už nešlo hrát a reformovat, jak bylo blbé.
Pluska pravidlovou část rozšířila a asi i víc posunula z dungeon-crawlu pod širé pláně, ale klasický český hráč dračáku není geek, co se pídí po nejlepším systému, protože ví, že systém není to hlavní. Má DrD, které zná, je české, hraje s ním od plínek, zná ho každý a to mu stačí.
Dobrou hru nedělají dobrá pravidla... to je můj základní argument proti tomu, kdyby se někdo chtěl přeučovat z DrD na DrD+ či jiný systém pravidel.
Já zase odkážu na stůl v Putyce: DrD+ (ID stolu: 74; sekce: Doupě kostkáře Krátkoručky), kde bude chvály i kritiky na DrD+ asi nejvíc. Ten stůl moc nesleduji, ale možná má i nástěnku, kde se najde nějaké stručné porovnání.
trochu hloupa otazka,ale asi jsem vazne ujeta :) .. Nosohrizi :) ... super nick :) takze ma hloupa otazka...snorri nosohrys? je to puvod Tveho nicku? :) cetl si zabijece? :)
Sethem Tartir: "Mínusko" se dá udělat i s Pluska a vlastně i z jakéhokoliv jiného herního systému. To, jak to prezentuješ, vypadá, jako by sis myslel, že Plusko je oproti klasickému Dračáku nějak extrémně složité. Není. Vlastně je dokonce v základu jednodušší a kompaktnější. Nejsložitější je tvorba postav, protože se snaží vyhnout tomu, že například zloději na páté úrovni jsou všichni stejní...
Hrál jsem skoro rok a půl a vypořádal jsem se s tím docela dobře. Trochu něco jiného než klasické DrD, což má své klady i zápory. Z mého pohledu mírně převážily klady.
Jéžda, Alký, když si myslíš, že si z nás dělá srandu, tak proč mu odpovídáš? A proč ho ponižuješ? Co když to fakt není žádnej prudič? Co takhle trocha presumpce nevinny?
To by stejně fajn, kdybychom se na fóře bavili i o jinačích věcech, než jen že je někomu z někoho na blití nebo že někdo dělá to či ono z vrozeného kretenismu nebo vlezdoprdelství...
Ne, vážně, jak jste se vypořádali s Pluskem? Hrajete ho vůbec někdo? Mě spíš přijde, že většina lidí si udělala něco jako "mínusko", že oškubali z DrD1.6d balast (např. náklad, pohyblivost, mořská kola, "bestiářovitost" skřetů apod.), nahradili ho analogicky roleplayem, jednoduchými vlastními pravidly a volností PJské tvorby prostředí, a jinak zůstali u původních pravidel, třeba u soubojového systému.
Prave proto se tady lidi ptam na skusenosti onoho systemu a herniho mechanismu atd. predpokladam ze i kdyz tyhle hry nemaj krom nazvu nic spolecnyho tak clovek co hraje DRD tak se podival na DRD plus a vyskousel to a muze posoudit
mno to vim ale jako prvnima ocima kdyz jsem koukal na net jsem si to myslel
Sice si myslím, že si z nás děláš srandu, ale jedna věta:
DrD a DrD+ NEMAJÍ NIC SPOLEČNÉHO!
Dobrej vecir zdravim vsechny ucastniky Fora. Lidi mam nemalou otazku na vas zasvecence DR a DR plus . Dracak jsem hral nekdy pred 12 lety a ted jsem se dohodl z partou znamejch ze si to muzem vyskouset a uvidime. tak jsem byl poveren vudci inicijatyvou sehnat to atd. Jednoho dne koukam a vidim na internetu Draci doupe plus , tak si rikam mno vida rozsirene vic rozpracovane super bestijar atd. Prvni dojem uzas a je jasno ale, ctu si recenzi a najednou koukma na forum a vidim prevahu krityk na PLUSKO. Tak se dostavam k podstate nejvic mne odstrasilo vyjadreni ze Plusko je velice slozite na pochopeni herniho mechanismu skracene samy pocitani aprd zabava. Tak tohle bych opravdu nechtel . Zase na druhou stranu moznos si vytvorit jakoukoliv postavu ukazky jak naroubovat do onoho systemu kdyz jdu na forum draciho doupete plus a zeptam se tak lidi rikaj za nic bych ten system nevimnenil je jepsi nez DRD doporucuju staci ti umet odcitat a scitat zadna slozita matika v systemu ..Zase podivam se na rozsireni obou her a jasne vidim kde je prevaha v Pvolani rasacj predmetech atd to ma DRD o hodne vic a tim myslim ze je i vic popularnejsi....... Prosim nekoho kdo ma skusenosti muzete poradit dekuju mockrat
Univerzální repka. Mimochodem, doslovný překlad v žádném případě neznamená nejlepší překlad.
Včera jsem navštívil kino ve Slovanském domě (PC) kvůli filmu Přízeň krále . Dlouho jsem nebyl tak přišpendlený k sedadlu, možná dokonce nikdy, jako nyní...
Příběh se odehrává za doby Jindřicha VIII. Tudora, který je znám pro svou oblíbenost v ženách. Hlavními akterkámi filmu jsou skvělé herečky Natalie Portman a Scarlett Johansson, coby dvě sestry Boleynovy. Ty se seznamují s králem (Eric Bana), neboť panovníkova choť, Kateřina Aragonská, není schopná porodit královi syna. Proto se Jindřich vydává ke dvoru sira Boleyna, jenž mu postrčí dceru Annu, vzdělanou, ambiciózní, lstivou, ale ve své podstatě i nešťastnou slečnu. Jenomže ani druhá dcera, Mary, neunikne králově pozornosti. Rozjíždí se neuvěřitelně napínavý, smutný a fascinující příběh, to vše na pozadí královského dvora...
Více líčit nebudu, ochudil bych vás o slastný požitek ze zhlédnutí výtečného filmu. Mohu však prozradit, že děj podívané nabírá na spádu, ohromných emocí a napětí každou minutou a k samotnému konci se mně už tajil dech. Citlivé lidi jistě nenechá chladnými a vžene slzy do očí; o flegmaticích nemluvím (neznám jejich pocity) a o těch, kteří vystrkují hruď s tím, že jsou přece chlapi, nebo pohrdají citlivostí, už vůbec ne. Každopádně ´Králova přízeň´ nadchne jakéhokoli milovníka historie, v tomto případě epochu Tudorovců. Vřele doporučuji a omlouvám se za mírně subjektivní názor, proto tedy přidám nějaké odkazy na více objektivních pohledů na věc:
http://www.gorilla.cz/article/5557-recenze-kralova-prizen-natalie -portman-svadi-anglickeho-krale.html
http://palacecinemas.cz/movie.asp?id=266218&uid=cd2638f876414fac7 435d12e6365fb79
http://www.csfd.cz/film/224939-kralova-prizen-other-boleyn-girl-t he/
Doporučuji zhlédnou trailer, obecně vám poslouží YouTube, kam do okna zadáte: "The Other Boleyn Girl"... Z čehož vyplývá, že naše české překlady jsou opět úplně vedle.
Jsem se právě koukla do Uživatelů, to je děsivé, my žlutí jsme dokonale na ústupu a Nováčků jsme jenom dva, tedy teď konkrétně a přehršel rádců...
Začínám si myslet, že servršer nám ňák stááárne *úúsměv* chtělo by to novou krev a revoltuuu a vůbec *poskakuje*
NW: Já vím Nathy, ale vem si, že ted z toho cyklu vlastně vypadlo jedno kolečko... a číst Meleganta byla i celkem prča... jednou jsme se sirem Darethem dostali nápad, že bysme ho volili do politiky vyšší... hned bych víc koukal na interpelace poslanců :D
Podotýkám, že relativně nový stůl Přehled a rozcestník (ID stolu: 2309) je už nějakou dobu plně funkční a nabízí snad rozsáhlý a kvalitní všeobecný přehled o všelijakém dění na serveru.
Takže kdo jste zprávu o jeho založení přehlédli, nebo se ještě neodhodlali jej navštívit, dlouho neváhejte a přijďte. :-)