Bestiář

Huňáč černý Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 24

Skupina: Magický tvor

Životaschopnost: 8+2

Útočné číslo: +3 +6/+2 (drápy - 2x za kolo) = 9/+2 ;+3 +5/+3 (tlama – 1x za kolo) = 8/+3; + zvl.

Obranné číslo: 4 +5= 9

Odolnost: 16

Inteligence: 1

Velikost: B-C

Zranitelnost: zvíře

Pohyblivost: 14/šelma

Poklady: ?? *, 600/10 doupě

Zkušenost: 1600

Bojovnost: 11

Síla mysli: -

Popis:

Huňáč černý

* u sebe má jen kožich, drápy a zuby, zuby (více info v "Zvláštnost na konec").

"Tak kde je ten Černej ďábel!? Haló mrcho! Vylez, strejda Žud přišel!"
"Žude, nebuď tak strašně hlučnej, jo? Buď tak laskav!"
"Hej, Alkeme, mám ho, vidim nějakej černej flek. Támhle v rohu!"
"CO? VŽDYŤ JE TO JEN BLBÁ KOČIČKA...!"
"... sakra Žude..."
Poslední slova drakobijců Žuda a Alkema, po vstupu do doupěte Huňáče černého.

Vzhled

Huňáč černý je dalším příbuzným z rodu huňáčů. Ze všech zatím známých huňáčů je nejsilnější a taky největší.
Má leskle černou srst, která může mít někdy nádech do zelena. Na hřbetu jsou chlupy krátké (3 couly), na ocasu a břiše již delší(5 coulů). Tmavě zelený čenich, drápy a oči (barva je ovlivněna magií). Ty mají stejný vzhled jako kočičí, jsou však mnohem citlivější na světlo, takže vidí dobře ve tmě, ale i na světle.
Od čenichu až po ocas měří 250 coulů, z toho ocas měří kolem půl sáhu.Lebka se velice podobá lebce pumy, akorát je větší a protáhlejší. Drápy jsou dlouhé (5-10 coulů) a velice ostré. Navíc se dají zatahovat, sice ne celé, ale díky tomu Huňáč může dobře běhat v obtížném terénu, jako je například hvozd. Také mu umožňují šplhat po stromech.
Jeho tlama je plná ostrých a tmavě zelených zubů. Dominují jim čtyři dlouhé tesáky, většinou mají kolem 8 coulů.

Styl boje

Na své nepřátele zaútočí drápy, tlamou nebo zvláštním útokem (v jednom kole buďto 2x drápy // 1x tlamou // zvl. útokem). Bonus pro RSS je +6.
Pokud se mu podaří překvapit někoho, z koho vycítí aktivní magickou silu, tak se přiblíží na dosah pro jeho sání (to jest 5 sáhů), začne hluboce a temně vrčet, aby ji vyděsil a zároveň jí saje magii. Vrčí a kontroluje každý pohyb oběti a všech ostatních v družině, snaží se je patřičně vyděsit a v případě, že udělají rychlý pohyb, útočí velkým skokem na toho, kdo se pohnul jako první, či se zdá huňáčovi nejsilnější (bonus pro huňáče + 2 k Uč). Pokud neudělali nic rychlého, huňáč nasaje patřičné množství magie a potom buď útočí (pokud má hlad, je to na jeho teritoriu či vidi u oběti něco zajímavého) nebo prostě zmizí v lese. Tak by se mohla odehrát i situace, kdy by huňáč překvapil družinu i slabších postav a pokud by ti neútočili první, znajíce jeho nebezpečnost, tak by se prostě jen nacucal z kouzelníka či hraničáře, vytlačil by postavy z revíru a v klidu by odešel.

Chování

Má rád černé věci a hromadí je podobně jako drak zlato. Vzhledem k tomu, že v přírodě moc černých věcí není, rád obírá dobrodruhy o cokoli černé - přednostně tedy zaútočí na dobrodruha v černém plášti a pod. Je znám případ, kdy si huňáč "zaopatřil" brnění (přišlo za ním) černé barvy, odstranil z něj zbytky majitele a z krunýře, který rozšlapal skoro na placku, si udělal část pelechu.
Huňáč je celkem samotářský tvor. Jednou za rok se páří a to na jaře. Samec si vybírá samici a ta ho buď příjme nebo se snaží utéct. Mláďata vychovává samice, otec se ztratí a jde hledat novou samičku. Mláďata chová do dospělosti, což je jeden rok života mláďat. V jednom vrhu jich bývá kolem dvou, ale s ubývajícím prostorem pro život, myslím tím kácení hvozdů, mají spíše jedno mládě (ale to záleží na vašem světě).
Mimo dobu páření a výchovu mláďat se s ostatními svého druhu jinak nestýká. Pokud se ale samec při hledání samice setká s jiným samcem, budou se snažit tomu druhému vyhnout. Jestli nějaký samec naruší tomu druhému jeho revír, tak se ho místní huňáč bude snažit vyhnat i za použití síly.

Výskyt

Jeho obliba černé barvy určuje i jeho výskyt. Najdeme ho všude tam, kde je nějaká prostorná černá jeskyně. V okolí velký temný hvozd, kde loví. Obecněji ho lze hledat od tropického, až do mírného podnebního pásu.

Lov a stravování

Na lov používá léček. Třeba lov ze zálohy (skokem ze stromu, přiblížení vysokou travou atd.). Sní prakticky cokoliv, hlavně maso divočáka či srnce - to má nejradši. Na lov chodí nejčastěji za svítání či stmívání, když má hlad, tak klidně i ve dne.

Zvláštní útok a vlastnost

Může akumulovat magii - za jedno kolo zvládne nasáknout 5 magů. Až dosáhne 25-ti magů. může seslat kouzlo černý blesk (viz heslo černý blesk PPP 46). Magenergii nasává od postav, z kterých vycítí aktivní magenergii. Stejně jako jeho příbuzní, pokud vysaje víc magů než potřebuje na seslání blesku, tak se mu energie uloží. Přebytečná magenergie se dá vyventilovat pouze pomocí blesku. Maximální počet je 100magů. Takže pokud se družina setká s pořádně nasátým huňáčem (což je pravděpodobné, jelikož si magy šetří na nebezpečné nepřátele), tak má velké problémy, protože čtyři černé blesky se dají přežít dosti obtížně.
- Jak PJ určí kolik má huňáč magů? Jednoduše, hodí si 4k6 a k tomu přičte polovinu momentální magenergie kouzelníka, či hraničáře. Zaokrouhluj dolů. Pokud by výsledné číslo překročilo maximum, třeba 112, tak má jen 100.
- Je veliká pravděpodobnost, že na huňáče někdo zaútočí při sání. Proběhne to takto: pokud se podaří někomu hunáče zranit, tak okamžitě přestane sát. Pokud padne 01-25 na k% tak zaútočí na toho, kdo se mu zdá nejnebezpečnější, či na toho, kdo na něj zaútočil (a pokud na něj má). Když padne 26-75 bude dezorientovaný na jedno kolo (neútočí a pouze se brání). Jestli PJ naháže 76-00 huňáč uteče a nebude dbát na útoky. Poběží plnou rychlostí tou nejkratší cestou pryč do bezpečí (doupě, popřípadě z doupěte).

Tichý pohyb - Huňáč je šelma. Stejně jako jiné kočkovité šelmy má na nohou polštářky, které dávají Huňáčům schopnost tichého pohybu, jako má zloděj na 6. úrovni.

Zvláštnost na konec

Všichni huňáči mají určitou hodnotu svých jater ohledně magenergie, která se v nich skrývá. Černý huňáč má v játrech 40-100magů.
Jeho černě se lesknoucí srst má však také značnou hodnotu. Je pevná a odolná vůči chladu a vlhku - 150zl. Dále, zuby a drápy tohoto huňáče jsou vyhledávanou loveckou trofejí - špičák 20zl.
Jelikož je černý a žije ve hvozdech, tak v noci má bonus +2 k iniciativě v RSS a v základním automaticky vyhrává.

Upozornění

Toto je bestie na úrovni PPP. Dobrodružství s těmito bestiemi může absolvovat buďto zkušená družina (10 úroveň a výš) nebo družinka na nízké úrovni, ale s velice zkušenými hráči.
Dá se využít buďto na vybíjení síly postav při boji nebo jen jako vysavač na příliš magicky nadané kouzelníky - ať už z jakéhokoli záměru PJ.

Poděkování

Závěrem bych chtěl poděkovat všem, co mi pomáhali, ať zde na serveru v MoudréSově nebo jakkoli jinak. Můj dík patří především : Damian, Legar, Shadowmage, Andros, Maris, Karel Doleček, Emiel, Plž, Mordae, Tobsa, Snorch, Pioma a Losaria (jména nejsou vyskloňována, jelikož nechci udělat chybu). Jestli jsem na někoho zapomněl, tak se mu hluboce omlouvám a děkuju!
Bez těchto lidí by toto dílo nevypadalo tak (?dobře?) jako bez nich - ještě jednou děkuji.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 24

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Corwin45a: Aha.. Ano, toho jsem si nevšiml. Promiň Samuraii. Má chyba. Ehm, budu se hájit Corwine. Opravdu mi nejde o to najít všechny chyby, to ne. Jen jsem to přehlídl, chybělo mi to, tak jsem to zmínil. Mi fakt zase lezou na nervy lidi, kteří obviní druhého, aniž by o něm něco věděli. Tím neříkám, že za to považuju tebe.. Tady to byla jasná moje chyba.


 Uživatel úrovně 0

Ano, zvířata si své zvláštní zbraně schovávají až když se střetnou s protivníkem nad jejich síly, ale důležité je, že o tom nepřemýšlejí, jednají instinktivně a dá se čekat, že družina ze které by mohl vysávat magy by mu nebezpečná přišla dost :-)


 Uživatel úrovně 8

"Taková obyčejná potvora". Souhlasím s tím, že nejde o revoluci v hraní dračího doupěte, to ale není nijak zásadní problém (možná skoro naopak). Tohle je dobře zpracovaná příšerka, se vším co o ní PJ potřebuje vědět. Skutečně je podobná jinému zvířeti z pravidel, ale ani to není problém, pravidla se totiž s popisem příliš neobtěžují, například zasazení do ekosystému v nich nenajdete. Možná je to spíš výhoda, ukazuje se že i ve světech DrD platí podobná biologická pravidla a existují příbuzné druhy. Asi by mi vadilo, kdyby autor pasáže z pravidel vyloženě opsal, změnil pár slov a čísel, ale to se nestalo. A hlavně, dílo je okamžitě použitelné. Nemusíte hodiny studovat cože to vlastně je, jak vypadá a k čemu je dobré. Můžete ho rovnou vytisknout a zasadit do nějakého hodně odlehlého lesa.

Magenergie: To je trochu problém, ale nic s čím by si zkušený PJ neporadil. Pravidla sama nejsou právě jednoznačná, přinejmenším jeden pravidlový artefakt umožňuje pracovat jak s hraničářskou tak kouzelnickou magenergií, takže vyloučené to není. Pokud si PJ vytvořil nějaký vlastní systém magenergie jistě se dokáže sám rozhodnout jestli je čerpání magenergie od kouzelníků a hraničářů zároveň možné, pokud podobný systém nemá může mu to být celkem jedno, hru to nijak výrazně nenabourá.

Originalita je zajímavá otázka. Existuje celkem ověřené tvrzení, že člověk není schopen vymyslet nic skutečně nového, jen modifikuje něco co už v minulosti viděl. Letmým pohledem do bestiáře jsem se právě přesvědčil, že přinejmenším pro tvory ve fantasy světech to platí bez výjimky. Proč tedy jednoho autora kritizovat za něco co dělají všichni, třeba mimovolně? To, že jeho předlohu znají všichni z pravidel přece problém být nemůže, jinak by se podobná námitka musela objevit třeba i u dryád, minotaurů, různých draků, pavouků a bohové vědí čeho ještě.

Zkušenost je možná přehnaná, už je to dlouho co jsem zrovna tohle číslo považoval za nějak významné, takže to nedokážu posoudit. Ale i kdyby byla - jste-li tak zkušení že to poznáte není problém si ho libovolně snížit/zvýšit, pokud to nepoznáte je to opět celkem jedno. Možná chyba, ale skutečně nevýznamná.

Inteligence u zvířat je předmětem mnoha výzkumů už celá desetiletí a zdá se, že byla výrazně podceněna. Něco jako "schovám si svou nejlepší zbraň pro velké ohrožení" se dá pozorovat celkem běžně, třeba u chobotnic, jedovatých hadů nebo skunků (ti mě napadli právě proto že mají možnost celkem účinné obrany, ale omezený počet takových akcí). Vůbec chování zvířat a jejich reakce na podněty bych neřadil do kolonky "jasné", zvlášť pokud jde o nově popisovaný druh.

Fenqel: Kdy Huňáč loví je tam napsané. Nemohu si pomoci, ale začínám být alergický na kritiky, kteří hledají chyby za každou cenu a dílo si ani pořádně nepřečtou.


 Uživatel úrovně 0

Ach no, poslednú dobu som na servri fakt pasívny a len čítam, ale tu mi to už nedalo a potrebujem sa vyjadriť ..


Fenqel:
tvoje hviezdičkové hodnotenie je mi ukradnuté, ale s jednotlivými argumentmi nemožem súhlasiť

originalita
Je pravda, že dielo zdaleka nepobralo veľa originality, spracúva proste iný poddruh už známeho živočícha. Na druhú stranu, autor pridal k základnému konceptu príšery popois výskytu, chovania, štýlu boja, čo chce viac práce ako vymislieť vlka s mrazivým dychom z bladurs gatu, ktory v pravidlach ešte nieje, alebo ešte nikde nezverejneného dvanásťokého kyklopa bez rúk...

Skúsenosti
Rozdiel medzi 300 a 1200 sa na jednu stranu zdá byť naozaj prehnaný, a asi aj je.. každopádne nie tak vysoko, ako by sa mohlo zdať. Kapacita magov, sila bleskov pridávajú tomuto huňáčovi VELMI na nebezpečnosti. Zároveň sa zdá byť dosť jednoduché pomýliť si ho s čiernym panterom alebo inou mačkovitou šelmou čiernej farby, alebo podobného vzhľadu (čo ja viem, biológia mi moc nevraví, ale len tak námatkovo puma, ..), čo je dosť pravdepodobné a može sa stať ľahko poslednou biologickou chybou družiny, alebo aspoň niektorých jej členov. Na druhú stranu, trocha viac životov by naozaj neuškodilo, a zároveň by mohla existovať určitá odolnosť na čierne blesky. Čo už, každý PJ si može dotvoriť, ak o to stojí. A netreba zabúdať, že tento huňáč ma oproti zelenému daľeko nebezpečnejši štýl boja .. čím sa dostávam k ďalšiej časti. ..

Inteligencia & chovanie
Naozaj neviem, čo sa ti nepáči, mačkovité šelmy majú prirodzený lovecký inštinkt, a pri love a sposobe, ktorý používajú je dostačujúci a nemusia moc myslieť. A tak proste pudovo može podla mňa tento huňáč šetriť "manu" (aj keď on to asi cíti proste ako nejakú silu , schopnosť, a neráta si magy, ze??) na protivníka, ktorý sa mu zdá byť nebezpečný ..

Výskyt
Áno, mohol byť podrobnejší, ale na druhú stranu, každy hráme v inom svete, a tak je konkrétne miesto dosť ťažké popísať. Proste autor uviedol príklady prostredia a kritéria, ktoré sú pre huňáča čierneho príťažlivé a kde sa zvykne vyskytovť ... mne sa to zdá síce nie úplne ideálny popis, ale dostačújúci..

Akumulácia magenregie
Sporná to otázka, ale je to magické zviera (to je aj zlatý drak, aj keď to už je o inom) a tak to tak može byť, ak tak autor povedal .. mohol si kludne povedať, že vysáva aj magické predmety, keby chcel .. ale keď máte potrebu sa kŕčovito držať pravidiel, vaša vec .. okrem toho, ak si dobre pametám, tam sa to riešilo pri postavách a ich výrobkoch, kde človek (elf, gnóm..) nedokáže vyrobiť alebo ovládnuť niečo, čo pracuje s oboma druhmi magenergie .. magický tvor a príroda to zvládnuť možu ...

tzv. ďalšie chyby
a. k loveniu pomocou bleskou .. zdá sa, že pri pozornom čitaní čitateľovi dojde, že pomocou bleskou zabíja NEBEZPEČNÝCH protivníkov .. takže ak narazí na mladého draka, asi ho bude smažiť bleskmi, zajaca rostrhá "ručne"
b. zmysly .. zdá sa, že keď sa nič zvláštne neuvedie, bude ich mať ako každá mačkovitá šelma, nie? načo hladať problémy tam , kde niesú .... a prečo by nemohol mať rád čiernu? prečo potom straka má rada lesklé veci?!? je niekde špecíalne popisovaný jej zrak?!

Cena trofejí
Koža by snaď stačila za 100zl, 150 snaď ak je neporušená, toto je trocha premrštené .. na druhú stranu, ak je naozaj vzácna .... Špičáky sú dva (mám pravu?), taže 40zl, to neni tak moc, na to čo treba spraviť na ich získanie a že počas boja sa možu lahko poškodiť. imho</b>




PS: sám nehodnotím, dal by som slabšie 3 alebo silnejšie 2, mám doma spraveného podobného huňáča (tá originalita, že? :) , subjektívne snáď lepšieho, čo sa týka preostredia, vyáženosti hodnot, na druhú stranu napríklad boj ma nikdy nenapadol rozoberať ...
Majte sa, padám ;)


 Uživatel úrovně 0

Legar :)

Stojím si za tím. S tím zvířetem prostě nesouhlasím s tebou. Pokud má inteligenci 1 a cítí se v ohrožení života, tak mu pud sebezáchovy asi spíše zavelí zachránit si krk. Teď, nebo může být pozdě.

Akumulace - ano, psal jsem, že bych prosil autora o vyjádření. V pravidlech je to jasné, ale tady ne.. Vydrž, jen to najdu. Cituji: Jak PJ určí kolik má huňáč magů? Jednoduše, hodí si 4k6 a k tomu přičte polovinu momentální magenergie kouzelníka, či hraničáře. Zaokrouhluj dolů...

- tohle je naprosto jasné, pokud by chtěl sát magenergii z hraničáře na vyvolávání kouzelníkových kouzel, tak se na mě nezlob, ale to by byla opravdu hloupost totálně odporující s pravidly.. Vidím to tam napsané a ať si ji klidně vysaje (ikdyž i to je blbost sát jinou magii), ale pak by měl být spíš schopen vysílat kouzla jako Mluv se zvířaty a tak.

- zkušenosti se tu už řešili mnohokrát. Myslím, že je to moc, aji ten zelený blesk dokáže zatopit, když je v momentu překvapení..


 Uživatel úrovně 0

Jenže z toho všeho vychází pořád jen prů,ěrmé dílko, a je těžké pak hodnotit když ** jou podprůměr a málo a *** nadprůměr a moc :-)


 Uživatel úrovně 0

No, to, že autor nepřišel s ničím objevným snad není třeba rozebírat. Ovšem tohle není jen obyčejná kopie hunáčů z pravidel. Celkem nedávno si redaktor "Nových ras" postěžoval, že by hrozně rád viděl rozpracovanou nějakou pravidlovou rasu (měl snad na mysli kudůky, ale na tom nezáleží). Huňáč černý je v podstatě něco podobného. Je to rozpracování pravidlové potvory, jaké by si zasloužila každá z nich, akorát by pak pravidla nebyla kvůli své hmotnosti dobře přenositelné /*úsměv*/. Jen tak mimochodem, rozepsal někdo pořádně pravidlové draky? To bych docela ocenil (a ti se liší také jen barvou a pár drobnostmi).

Fenqelova kritika je poněkud příliš krutá a někdy se mi zdá i nelogická.
- Každé zvíře si bude šetřit svou nejsilnější zbraň až na případ opravdu akutního ohrožení - jedovatý had se bude snažit nepřítele nejdříve zastrašit, pak provede pár klamných výpadů a pokud to nepomůže, tak teprve kousne.
- Akumulaci magenergie ti objasní sám huňáč modrý nebo zelený z pravidel. Řekl bych, že logika tu bude stejná.
- Zkušenosti jsou možná trochu přestřelené, ale určitě ne tak moc, jak všichni naznačují. Oproti zelené variantě je totiž o to zákeřnější, že si může blesky střádat a pak je vypálit hned po sobě. No a čtyři černé blesky zatopí i docela silné družince (pokud není naštítovaná). Navíc je o dost silnější než ostatní huňáči a tak vzoreček na výpočet zkušenosti z pravidel docela sedí.


 Uživatel úrovně 5

Ospravedlňujem sa autorovi, pomýlil som si hlasovanie mal som dať 4*.

Folcwine: dovolím si ostro nesúhlasiť s tvojim tvrdením:
"Díla, jež jsou pouze předělávkami na jinou verzi pravidlové bestie jsou dle mého ( omlouvám se, že to říkám ostře ) ztrátou času jak autora tak v všech kritiků."


 Uživatel úrovně 5

Omlouvám se za své zcestné hodnocení. To, že se jedná o pouze předělanou bestii z bestiáře jsem zjistil až poté, co jsem už jednou opravoval hodnocení. Nechal jsem se strhnout redaktorovým vysokým hodnocením a věřil jsem, že největší nedostatky podchytil a tak jsem se takto pomýlil ( a přehlídl jsem zmínku, že se jedná o předělávku pravidlové bestie ).

Díla, jež jsou pouze předělávkami na jinou verzi pravidlové bestie jsou dle mého ( omlouvám se, že to říkám ostře ) ztrátou času jak autora tak v všech kritiků.

Kdyby alespoň všechn statistiky byly dobře ( ale zkušenost je zde přemrštěná a kdovíco ještě ), tak by dílo mělo užitek. Takhle na tom můžu pouze pochválit rozepsání pravidlové bestie ( ale ani zde nejsou žádné vychytávky jimiž by se zásadním způsobem lišil od jiných bestií ).

Dílo si zaslouží * až **, ještě jednou se omlouvám za zmršené hlasování z mé strany.


 Uživatel úrovně 0

Objasnění mého hodnocení:

Autor a i ostatní se možná budou divit, proč hlasuji tak nebývale nízko. Má to několik důvodů, které se tady pokusím osvětlit všem, aby do mě pak nemohli střílet, proč jsem tak hodnotil. Ale za svým hodnocením si stojím..

Takže první z důvodů -originalita- je asi největší problém u tohoto dílka, prostě napsané to ani není tak špatně, jakože tomu chybí naprosto originalita. Nejsem nějaký přáznivce takovýchto pravidlových bestií upravených jen podle barvičky blesku. Stejně tak by se dal udělat Huňáč bledý, nebo Huňáč kulový. Tohle, že v tom není nový nápad mě dost zarazilo a raapidně snížilo moje hodnocení. Prostě pokud tohle nemá v sobě špetku originality, tak se mi to zhazuje v očích.

Další - našel jsem si v pravidlech před tím, než jsem napsal kritiku Huňáče zeleného a nestačím se divit, jaké je to srovnání. Zaprvé životaschopnost. Ty máš u černého 8+2, u zeleného je 8. To je rozdíl 16-ti životů. Ale to je docela málo, když si vezmete, jaký je pak rozdíl v poměru u zkušeností. Černý má 1600, zelený 300. To je trochu kritický rozdíl. Tohle absolutně nesouhlasí. V jedné chvíli to jsou podobné příšerky a v té druhé je to rozdíl jak hrom. -> Psal to tu už oi Harwen.. Ty zkušenosti jsou přestřelené.

Nevychytanosti ohledně inteligence a tudíž z toho plynoucího chování - prostě zvíře (magický tvor) s inteligencí 1 má tak hlavní pud sevezáchovy a ne myšlenky na to, že když jej přijde někdo zabít, tak si bude šetřit nějakou manu k tomu, kdyby ho přišel zabít ještě někdo. To je hloupost. Prostě tvor, když se cítí v ohrožení života, tak nebude myslet na to, že by ho mohl přijít zabít ještě někdo, když asi jediná jeho myšlenka patří tomu, aby přežil tento útok. Tohle mě taky celkem dostalo - myslím si, že je tohle celkem jasná věc a je škoda, že to tak nebereš. Navíc, po přečtení Huňáče zeleného v pravidlech jsem zjistil, že on když nasbírá 4 magy, tak okamžitě pouští zelený blesk, tvůj nasbírá v pohodě stovku, a pak si je pouští do dobrodruhů, jak chce a kdy chce.

Další problém -výskyt- je dosti nejasně osvětlen. Vysvětlení, že žije kdekoli je tma, nebo temno, tak to mi přijde jako trochu nedostatečné. Tohle je detail, který nesnížil mé hodnocení. Jen mi prostě přijde tohle vysvětlení nedostatečné, nějaké přiblížení by bodlo. Rozšíření od tropického pásu až po mírný je velká oblast, kdyby jsi to přenesl do našeho světa, tak to máš od rovníku až po Dánsko. Celkem velká oblast že? Trošku zmenšení by bodlo, dokázalo by to čtenáři lépe přiblížit to zvíře.

Akumulace magenergie je taky trošku horší - jak to pochopil Folcwine, tak mě to taky praštilo do očí - on snad může sát magenergii i z hraničáře! Doufám, že tohle nějak objasníš, protože tohle je dosti velký problém. Nemůžeš z magenergie z hraniščářer vypouštět černé blesky - kouzelnické kouzla. To je největší problém, kterého jsem si tady všiml. A to snížilo moje hodnocení. Ty dvě magenergie jsou úplně jiné. To je jako kdyby jsi chtěl vyrobit nějaký alchymistický předmět z kouzelníkovy magenergie - asi by ti to taky PJ nepovolil. Ani se nedivím, jsou to dvě úplně ale naprosto jiné věci.

Pak už tam chybí jen pár drobností, které by mi ani tak nevadily. Třeba jestli loví Huňáč i pomocí těch blesků, nebo si je schovává na dobrodruhy, Jestli třeba není jako vážka, která loví pomocí blesků. A jestli loví v nmoci nebo za dne. Pak další kapitolka, která mi tady chybí jsou smysly. To je hodně důležité pro čtenáře, nebo spíše pro PJ vědět, jestli má nějaký vyvinutý smysl, a naopak jestli nemá nějaký otupený.. Tohle je chybajzna, která mi dost vadí. nevím, jestli je to v koncepci, pokud ne, tak pak zas tak nevadí, že jsi na to zapomněl.

Jeho zaujatost pro černou barvu je taky zajímavá. Když má tak rád tu černou barvu, tak by asi měl mít hodně dobře vyvinutý zrak, aby to poznal. Ne, dělám si srandu. Je tady prostě problém s tím smyslem. Spíše zrakem..

Vysokou cenu tu nebudu pitvat, to už udělali ostatní.

Takže takové shrnutí nakonec.. Prostě beru to jako rozepsanou potvoru z pravidel, která akorát změnila barvičku kůže a blesků. Pokud si třeba myslíš, že proti tobě něco mám, tak věř že ne. Mám dokonce pocit, že jsme se ještě ani nesetkali, ale to je jedno. Jen prostě nejsem zastánce věcí z pravidel, vím, je to pozměněné, ale kdyby tam byla ještě nějaká zvláštnost, tak by to bylo lepší. Protože ty teďka takto klidně můžeš dodělat ještě dalších x Huňáčů.. Takže jsem ti to chtěl říct narovinu.

Za svým hodnocením si stojím a doufám, že jsem vypsal dost důvodů, aby jste pochopili, proč jsem činil, jak jsem činil. Finite, The End.