Zloděj

Cvičená opička Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 24

Opička jako nestvůrka z bestiáře:

Životaschopnost: 1
Útočné číslo: 0 (zuby nebo drápy)
Obranné číslo: bez oblečku (+5 + 1) = 6
Odolnost: 6
Inteligence: 1
Bojovnost: 1
Velikost: A0
Zranitelnost: zvíře
Pohyblivost: 11/zvěř
Vytrvalost: 9/zvěř
Poklady: dle toho co má zrovna u sebe
Zkušenost: 10
Skupina: zvíře

Zloděj si může ochočit a vycvičit toto (pro něj) užitečné zvířátko. Pro samotné ochočení postupuj podle pravidel, výcvik opičky pak probíhá při každém společném přestupu na vyšší úroveň. Povely je možné opičce zadávat buď slovně, nebo pomocí jakéhokoliv jiného nacvičeného signálu - blíže se o tomto tématu zmíním níže.Pokud zloděj své zvířátko cvičí, může mu určit, jestli má ukradené předměty donést přímo jemu, nebo jestli je mé někde schovat. Případná místa, kam může zvířátko předměty schovávat, si může buď se zlodějem dohodnout, nebo k nim pak dovede zloděje dovést. Další možností využítí zvířátek je v případě, že by byl zloděj vězněn na místě, kam by se mohla zvířátka nepozorovaně dostat (pokud by například v jeho cele bylo zamřížované okénko). Smluveným signálem pak zloděj může zvířátko přivolat a nařídit mu, ať mu něco přinese (pilník na přepilování mříží, paklíč na otevření dveří, kontraband na kšeftování s bachaři a ostatními vězni...)

Výhoda opičky je v tom, že je možné jí naučit téměř všem zlodějským dovednostem. Opička má na použití níže uvedených zlodějských schopností poloviční procentuální šanci než zloděj na příslušné úrovni (zaokrouhleno dolů).

  • Získání důvěry (probíhá tak, že se opička hraje miloučké neškodné zvířátko)
  • Objevení mechanismů
  • Objevení objektu
  • Tichý pohyb
  • Schování se
  • Vybírání kapes
Výjimku tvoří následující schopnosti:
  • Otevření objektu (opičku je možné naučit zacházet s paklíči) - zde je procentuelní šance pouze čtvrtinová
  • Šplhání po zdech + Skok z výšky - zde je procentuelní šance dvojnásobná (opička je lehčí a takovýmto činnostem i uzpůsobilejší)

Opička dovede od 6-té úrovně přibližně odhadovat cenu nalezených předmětů, avšak na rozdíl od lupiče pouze drahých kamenů a šperků. Pravděpodobnost odhadu ceny je poloviční než u zloděje na příslušné úrovni - zaokrouhluj nahoru. (cenu mincí dovede určit také - pozná že se jedná o měďák/stříbrňák/zlaťák, ale například dva zlaťáky od sebe nerozezná. Pokud by se měla podle něčeho řídit, tak podle velikosti mincí). Odhad ceny pomáhá opičce v rozhodování, co ukrást a co nechat na místě - pokud by například už nemohla pobrat více předmětů, zbaví se těch méně hodnotných a vezme si ty cennější.

Opičku je možné obléci do nějakého oblečku a ten může být vybaven kapsami, takže opička může například ukradené předměty u sebe schovat a přenášet. Případný obleček může rovněž představovat bonus několika málo procent do schopnosti "Získání důvěry". Jinak předměty nosí pouze v předních končetinách, v zubech, nebo si je může pověsit kolem krku. Její nosnost je 5 mincí.

Má-li opička chápavý ocas, poskytuje jí to určité výhody - v některých situacích může být vhodné pověsit se na něco za ocas a předními končetinami vykonat nějakou činnost.

Opičku je možno naučit i některé triky vyplývající z opičení - opička se může v některých situacích zachovat tak, jak viděla jednat svého pána, takže někdy je možné vidět i opičku, která podává prodavači minci a bere si za to jablko, stejně tak jako opičku, která nenápadně přisypává do sklenice jed (to může samozřejmě dělat i na povel).

Opička má určitý cit pro vlastní schopnosti a pro nebezpečnost situace a je také docela zbabělá - z boje se snaží vždy utéct a neuposlechne žádný příkaz k útoku. To se však týká pouze boje tváří v tvář - pokud by měla například zákeřně házet z bezpečné vzdálenosti třeba kamením, tak to udělá.

Pokud by měla vykonat nějaký čin závisející na zlodějských schopnostech - například šplhání po zdi - dovede si přibližně spočítat své šance na úspěch, takže pokud jí majitel ukáže na sto sáhů vysokou hladkou zeď, tak se na zeď jen podívá, pak se podívá na majitele, jestli to jako myslí vážně a pak se ani nehne.

Své názory a postřehy ale opička může dávat najevo i pomocí mimiky a gest. Zloděj, který chce opičímu mimicko-gestickému znaku alespoň trochu porozumět, musí investovat pár podíků do dovednosti "Jazyky" ("Jazyk - Opičtina"). Je jasné, že při své inteligenci nebude opička sdělovat žádné složité myšlenky, což má podstatný vliv na snížení pasti.

Kromě toho je možné opičku naučit i jednoduché snadno srozumitelné signály a gesta (vhodné pro akutnější případy, kdy si nelze dovolit nedorozumění):

Po každém společném přestupu na vyšší úroveň je možné opičku naučit pět ruzných signálů nebo gest. Zatímco signály mají většinou princip sdělování nějakého příkazu opičce, gesta slouží k vzájemnému dorozumění. Podmínkou je, že signál či gesto musí vždy představovat jen jeden jednoduchý úkon nebo předmět.


Příklady signálů a gest:
  • Zahvízdání - Pojď sem
  • Ukázání jedním prstem - jdi tam
  • Ukázání dvěma prsty - upozornění na objekt či bytost
  • Ruce přiložené k uším tak, že ukazováčky míří vzhůru - elf (ukazováčky znázorňují elfí ušiska)
  • Lehnutí na záda, vytrčení končetin do vdzuchu - mrtvola (gesto přicházející v úvahu spíše u opičky)
  • Levá dlaň svisle, natažený ukazováček pravé ruky se dotkne středu dlaně, načež je tímto ukazováčkem otočeno - klíč
  • Jeden ukazováček natažený, druhým ukazováčkem k němu přiloženým naznačujeme pohyby sem a tam - pilník

Pozn.: Pokud opička zrovna není pohromadě se zlodějem, chová se jako zlomyslný kleptoman, který něco ukradne a zmizí, nebo s nevinným výrazem na tváři spustí past, které se někdo snažil dlouho a pracně vyhnout, případně stropí hluk, když to absolutně není vhodné (pokud například opička nepatří zlodějovi z družiny ale "nepřátelskému" zlodějovi, nebo pokud žije nezávisle).

- opička si svoje vědomosti zachovává a pokud například ztratí svého majitele, může si jí ochočit jiný zloděj. Společná zvláštní gesta se ale opička musí učit od začátku. Je-li opička na vyšší úrovni než zloděj, nezvyšuje svou úroveň, dokud se jejich úrovně nevyrovnají.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Ilien: pokud chceš požkozovat tvořivé občany tohoto města tak zde nemáš co pohledávat buď se k dílu vyjádři normálně a své hodnocení uveD na pravou míru a nebo se rubrikám vyhýbej a vůbec se zde neprojevuj.
s úctou
smycma


 Uživatel úrovně 0

pěkně hnusná opice


 Uživatel úrovně 0

Po dlouhé době jsem se podíval do novinek a hledaje něco pro svého zloděje si se zájmem přečetl tento příspěvek. Bohužel musím říci, že jsem zklamán.

Vezmu-li příspěvek po stránce pravidlové, tak:

1) Zloděj si může ochočit a vycvičit V textu jsem ale parametr ochočení nenašel. Považuji to za podstatnou chybu.
2) Pravidla se stále drží toho, že za výcvik na další úroveň se platí a je potřeba mít určitý počet zt. Prodraží se díky opičce zloději výcvik, popřípadě se prodlouží, když ji učí gesta? Dopředu odmítám srovnání s kouzelníkovým přítelem, to je magický tvor s inteligencí vyšší než zvířecí => učí se/přestupuje sám. Spíše na doplnění.
3) je možné jí naučit téměř všem zlodějským dovednostem Pravidlově nejsou žádné zlodějské dovednosti, ale schopnosti, pro začínající hráče to může být zavádějící, v pravidlovém příspěvku bychom se měli držet pravidlové terminologie. Velká chyba.
4) Vzhledem ke zvířecí inteligenci je schopnost opičky naučit se dané věci přeceněna. Funguje pak totiž jako samostatný zloděj nižší úrovně, což mi nepřijde správné. Daleko lepší by bylo dát za používání opičky zlodějovi bonusy. Umím si představit, jak milá opička zvýší šance na získání důvěry, a milá panička zloději vyzvoní všechno, co ví. Už si ale těžko představím, jak taková opička získává důvěru milé paničky a ještě pak svému pánovi tlumočí, s čím se jí svěřila. Dále pak třeba to, že opička má schopnos šplhání po zdech a spočítá si své šance. Opička je zvíře, pro které je šplhání přirozená věc, jako pro nás chození. Nepotřebuje žádnou schopnost, aby někam šplhala, prostě to umí. Zkrátka zde je podle mého zásadní chyba v tom, že z opičky je udělán další zloděj, namísto toho, aby byla popsaná jako přítel, který zloději pomáhá (tak jako pes pomáhá hraničáři).
5) O schopnosti opičky odhadnout poklady už se někdo přede mnou zmiňval. Z naší domoviny známe třeba straku - bere vše, co se třpytí, ne to co má větší hodnotu. A i když primáti mají daleko větší intelekt než ptáci, přeci jen mi to přijde přitažené za vlasy, aby opice určovala cenu klenotů.
6) To se však týká pouze boje tváří v tvář - pokud by měla například zákeřně házet z bezpečné vzdálenosti třeba kamením, tak to udělá. Nosnost opičky je 5 mn, unese tedy maximálně 20 mn, aby se mohla vůbec pohybovat. Vzhledem k tomu, že kámen váží 7 mn, tak její zbraň představuje třetinu toho, co unese, inu podařený bojovník. Toto je pro zamyšlení, jak spolu některá čísla souvisí (na hodnocení nemá vliv). Pro hod kamenem se používá obratnost (jde o střelecký souboj). Takže naše milá opička je nejlepší "střelec" ze všech, snad jen výjimeční zloději se dostanou na stejnou obratnost? Není to trochu přitažené za vlasy? Mohu jen doufat, že to byl autorův záměr a opička nedostala útok ze zálohy (od šesté úrovně samozřejmě střelecký). Co se boje týče, bývá zvykem u nestvůr rozepisovat útočné číslo jako SIL + SZ. To mi zde chybí. Shrnuto ohledně boje, z textu není jasné, zda opička tedy je superbojovník vrhající kameny, které klidně zabije postavu na nižší úrovni (určitě jde na opičku seslat kouzlo rychlost, ostatně je to tvor, který ovládá zlodějské schopnosti), nebo zda je to jenom takový otrava, co hází malé kaménky a klacíky na svého nepřítele, aby ho zastrašil.
7) A poslední hřebíček do pomyslné rakve tohoto příspěvku je chování opičky, když zrovna není se svým pánem. Stane se z ní něco úplně jiného. A místo, aby se chovala jako zvíře, jedná (podle příspěvku) jako inteligentní zlák, který se snaží uškodit, jak to jen jde. Nevím, co k tomu říci jiného, než to, že mi přijde, že autor neví, co vlastně z opičky chce mít.

Verdikt
Příspěvek se pokouší nabídnout hráčům zajímavý doplněk pro zloděje, nicméně je pouze jakousi skicou, pojatou ze špatného konce. Nemohu se ubránit dojmu, že jde opět (u tohoto autora) pouze o to, něco napsat, nikoliv napsat to pořádně. Příspěvek je nedotáhnutý, obsahuje nelogičnosti, míchá zvíře s postavou, nevysvětluje zásadní věci.

Pro okamžité použití ve hře není, PJ si jej musí upravit. Postrádám také konkrétnější rozbor ochočování již jednou ochočené opičky jiným zlodějem.

S úctou deshi


 Uživatel úrovně 0

NW: jelikož tohle není článek do bestiáře ale jako rozšíření pro zloděje tak bych to neviděl jako chybu a druhá věc je že krom toho že ta opice je vycvičená tak je to obyčejné zvíře takže netřeba se vypisovat s tím jestli jí dvakrát nebo třikrát denně protže to si můžete přečíst v jakékoli knize o zvířatech a většina lidí tyhle základní věci zná ze základní školy nebo ne??


 Uživatel úrovně 1

Chybí mi základní vlastnosti opičáka, které by se běžně nacházely v Bestiáři, a to sice její sluch, zrak, potrava, rozmnožování, potom zda nějak reaguje na ostatní opičky, zda je možné vycivičit si jich více.
Nápad typu "bez originality, ale nikdo to zatím neudělal", které mám v oblibě i já. Přesto dobře zpracované, stručně napsané a hratelné.


 Uživatel úrovně 0

Mavev:No kde sehnat opičku?? To je celkem asi jednoduché i když by se to do příspěvku dalo zahrnout taky myslím že všechny ty malé opice(nvím jaký je to druh), které jsou trochu zručné jsou schopny se tohle naučit takže tuhle opičku lze odchytit v lese, koupit od obchodníka se zvířaty apod. Jejich cena by se měla odvíjet od toho jak je opička zručná a podle toho jestli něco z výše uvedených dovedností už ovládá či ne.

Je to dle mě celkem originální a velice dobře hratelné a zloděj si díky takto vycvičenému společníkovi může ušetřit spoustu starostí(nemusí sám riskovat že ho chytí když tam pošle opici tak má větší šanci na úspěch samozřajmě podle toho jak dobře má opici vycvičenou)
Jedine co se mi trochu nezdá je ten odhad ceny předmětů ale když nad tím zauvažuju tak i to se dá.
Nemám dílu co vytknout moc se mi líbilo dávám 5*.
s úctou
smycma
Atra esterní ono thelduin!


 Uživatel úrovně 0

5*
Výborný nápad a výborné zpracování. Co jsem mohl k dílu říci jsem řekl již v MS, takže nyní již jen hodnotím.

PinHead


 Uživatel úrovně 8

Abych pravdu řekl, při psaní příspěvku se mi vybavila táž kreaturka :-)
Chování bylo myšleno tak, že se tak opička chová právě bez pána. Jinak se "opičí" po svém majiteli.
Pravda, pořizování jsem příliš neřešil a mám tam pouze ochočování... Cena by závisela na tom, byla-li cvičená jen tak, jako domácí mazlíček, nebo jestli prodělala nějaký zlodějský výcvik... Řekl jsem si ale, že kupovat si už vycvičenou opičku by nebylo ono a kupování necvičené opičky by nebylo třeba řešit...


 Uživatel úrovně 5

Velmi povedený příspěvek, při přečtení se mi vybavila ta krásná opička z Pirátů z Karibiku.
Jediné co bych si dovoli vytknout, je chování opičky. Neurčoval bych ho příspěvkem, nýbrž opiččino chování přizpůsobit chování zloděje. Aby byli charakterově stejní.
A pak kde se dá opička sehnat? A jaká je její případná cena?