Zloděj

Cvičená opička Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 24

Opička jako nestvůrka z bestiáře:

Životaschopnost: 1
Útočné číslo: 0 (zuby nebo drápy)
Obranné číslo: bez oblečku (+5 + 1) = 6
Odolnost: 6
Inteligence: 1
Bojovnost: 1
Velikost: A0
Zranitelnost: zvíře
Pohyblivost: 11/zvěř
Vytrvalost: 9/zvěř
Poklady: dle toho co má zrovna u sebe
Zkušenost: 10
Skupina: zvíře

Zloděj si může ochočit a vycvičit toto (pro něj) užitečné zvířátko. Pro samotné ochočení postupuj podle pravidel, výcvik opičky pak probíhá při každém společném přestupu na vyšší úroveň. Povely je možné opičce zadávat buď slovně, nebo pomocí jakéhokoliv jiného nacvičeného signálu - blíže se o tomto tématu zmíním níže.Pokud zloděj své zvířátko cvičí, může mu určit, jestli má ukradené předměty donést přímo jemu, nebo jestli je mé někde schovat. Případná místa, kam může zvířátko předměty schovávat, si může buď se zlodějem dohodnout, nebo k nim pak dovede zloděje dovést. Další možností využítí zvířátek je v případě, že by byl zloděj vězněn na místě, kam by se mohla zvířátka nepozorovaně dostat (pokud by například v jeho cele bylo zamřížované okénko). Smluveným signálem pak zloděj může zvířátko přivolat a nařídit mu, ať mu něco přinese (pilník na přepilování mříží, paklíč na otevření dveří, kontraband na kšeftování s bachaři a ostatními vězni...)

Výhoda opičky je v tom, že je možné jí naučit téměř všem zlodějským dovednostem. Opička má na použití níže uvedených zlodějských schopností poloviční procentuální šanci než zloděj na příslušné úrovni (zaokrouhleno dolů).

  • Získání důvěry (probíhá tak, že se opička hraje miloučké neškodné zvířátko)
  • Objevení mechanismů
  • Objevení objektu
  • Tichý pohyb
  • Schování se
  • Vybírání kapes
Výjimku tvoří následující schopnosti:
  • Otevření objektu (opičku je možné naučit zacházet s paklíči) - zde je procentuelní šance pouze čtvrtinová
  • Šplhání po zdech + Skok z výšky - zde je procentuelní šance dvojnásobná (opička je lehčí a takovýmto činnostem i uzpůsobilejší)

Opička dovede od 6-té úrovně přibližně odhadovat cenu nalezených předmětů, avšak na rozdíl od lupiče pouze drahých kamenů a šperků. Pravděpodobnost odhadu ceny je poloviční než u zloděje na příslušné úrovni - zaokrouhluj nahoru. (cenu mincí dovede určit také - pozná že se jedná o měďák/stříbrňák/zlaťák, ale například dva zlaťáky od sebe nerozezná. Pokud by se měla podle něčeho řídit, tak podle velikosti mincí). Odhad ceny pomáhá opičce v rozhodování, co ukrást a co nechat na místě - pokud by například už nemohla pobrat více předmětů, zbaví se těch méně hodnotných a vezme si ty cennější.

Opičku je možné obléci do nějakého oblečku a ten může být vybaven kapsami, takže opička může například ukradené předměty u sebe schovat a přenášet. Případný obleček může rovněž představovat bonus několika málo procent do schopnosti "Získání důvěry". Jinak předměty nosí pouze v předních končetinách, v zubech, nebo si je může pověsit kolem krku. Její nosnost je 5 mincí.

Má-li opička chápavý ocas, poskytuje jí to určité výhody - v některých situacích může být vhodné pověsit se na něco za ocas a předními končetinami vykonat nějakou činnost.

Opičku je možno naučit i některé triky vyplývající z opičení - opička se může v některých situacích zachovat tak, jak viděla jednat svého pána, takže někdy je možné vidět i opičku, která podává prodavači minci a bere si za to jablko, stejně tak jako opičku, která nenápadně přisypává do sklenice jed (to může samozřejmě dělat i na povel).

Opička má určitý cit pro vlastní schopnosti a pro nebezpečnost situace a je také docela zbabělá - z boje se snaží vždy utéct a neuposlechne žádný příkaz k útoku. To se však týká pouze boje tváří v tvář - pokud by měla například zákeřně házet z bezpečné vzdálenosti třeba kamením, tak to udělá.

Pokud by měla vykonat nějaký čin závisející na zlodějských schopnostech - například šplhání po zdi - dovede si přibližně spočítat své šance na úspěch, takže pokud jí majitel ukáže na sto sáhů vysokou hladkou zeď, tak se na zeď jen podívá, pak se podívá na majitele, jestli to jako myslí vážně a pak se ani nehne.

Své názory a postřehy ale opička může dávat najevo i pomocí mimiky a gest. Zloděj, který chce opičímu mimicko-gestickému znaku alespoň trochu porozumět, musí investovat pár podíků do dovednosti "Jazyky" ("Jazyk - Opičtina"). Je jasné, že při své inteligenci nebude opička sdělovat žádné složité myšlenky, což má podstatný vliv na snížení pasti.

Kromě toho je možné opičku naučit i jednoduché snadno srozumitelné signály a gesta (vhodné pro akutnější případy, kdy si nelze dovolit nedorozumění):

Po každém společném přestupu na vyšší úroveň je možné opičku naučit pět ruzných signálů nebo gest. Zatímco signály mají většinou princip sdělování nějakého příkazu opičce, gesta slouží k vzájemnému dorozumění. Podmínkou je, že signál či gesto musí vždy představovat jen jeden jednoduchý úkon nebo předmět.


Příklady signálů a gest:
  • Zahvízdání - Pojď sem
  • Ukázání jedním prstem - jdi tam
  • Ukázání dvěma prsty - upozornění na objekt či bytost
  • Ruce přiložené k uším tak, že ukazováčky míří vzhůru - elf (ukazováčky znázorňují elfí ušiska)
  • Lehnutí na záda, vytrčení končetin do vdzuchu - mrtvola (gesto přicházející v úvahu spíše u opičky)
  • Levá dlaň svisle, natažený ukazováček pravé ruky se dotkne středu dlaně, načež je tímto ukazováčkem otočeno - klíč
  • Jeden ukazováček natažený, druhým ukazováčkem k němu přiloženým naznačujeme pohyby sem a tam - pilník

Pozn.: Pokud opička zrovna není pohromadě se zlodějem, chová se jako zlomyslný kleptoman, který něco ukradne a zmizí, nebo s nevinným výrazem na tváři spustí past, které se někdo snažil dlouho a pracně vyhnout, případně stropí hluk, když to absolutně není vhodné (pokud například opička nepatří zlodějovi z družiny ale "nepřátelskému" zlodějovi, nebo pokud žije nezávisle).

- opička si svoje vědomosti zachovává a pokud například ztratí svého majitele, může si jí ochočit jiný zloděj. Společná zvláštní gesta se ale opička musí učit od začátku. Je-li opička na vyšší úrovni než zloděj, nezvyšuje svou úroveň, dokud se jejich úrovně nevyrovnají.

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Jak reagují? Předpokládal bych, že na ní reagují jako na obyčejnou opičku, ne?


 Uživatel úrovně 4

Skřetoštěp: opice kamení házet mohou, po nepřátelích hází dokonce i vlastní výkaly.

Celkově ke schopnostem:
Schopnost pracovat s paklíči mi naopak přijde příliš silná, podobně jako velmi pokročilý dorozumívací jazyk. Sice se mi to moc líbí a je to roztomilé, ale podobných (a spíše horších) komunikačních výsledků dosahují vědci s nejinteligentnějšími velkými primáty, kteří jsou o poznání chytřejší a učenlivější než drobné opice. I tak to profesionálům na život opic trvá dost dlouho, výsledkem je pak třeba známá Koko, která dovedla zaznakovat několik desítek pojmů. Rozvinulo se u ní lepší abstraktní myšlení, které drobné opice příliš silné nemají. Práce s nástroji pak přísluší hlavně šimpanzům a gorilám: rozbíjení ořechu kamenem, kontrola bažiny holí, v zajetí také pokusy s dobývání potravy z roury pomocí drátů...

Odhad ceny: opice by se to učila podmiňováním, dostávala by za cennosti víc jídla než za tretky. Nemá ale vlastní soubor hodnot, takže by drahokam a sklo sotva odlišila. Listiny už vůbec ne, když jí uniká představa písma.

Obecně by zvířátko s takovými schopnostmi spíše fungovalo v tandemu s hraničářem, který zvířatům rozumí. Ale ta opička je prostě ke zlodějovi ideální, takže toleruji zvýšené inteligenční možnosti i v tomto svazku. Ostatně je to fantasy :-)

No, a abych doplnil: byly viděny opice, které se naučily používat foukačku (prý). Tahle by se to klidně mohla naučit taky, když umí, to co umí. Pak by byla skutečně nepříjemná v boji.

Jinak, s opičkou by se jistě dalo lépe žebrat, může někde upevnit lano s kotvičkou, leckde proklouzne, snadno odvede pozornost (tam by pak zloděj mohl mít nějaký bonus)... Je opravdu užitečná. Klidně by svým citem mohla přidat lupičovi nějaká % do schopnosti šestým smyslem předejít nebezpečí. V pralese se opičky často až překvapivě včas stáhnou...

A ještě se zeptám: jak na opičku reagují hraničářští psi a čarodějovi přátelé?


 Uživatel úrovně 8

deshi: Hm, pravda... Stejně to ale nebylo myšleno vysloveně "bojově" jako spíš že tím rozptyluje cíl... No, chybička, no...

Zdenál: Ukradni měšec tomu s těma špičatýma ušima, dones to tomu s těma špičatýma ušima, nasypej to do jídla tomu s těma špičatýma ušima...

Oceňování předmětů: Eh... Použití zlodějské schopnosti asi nebylo úplně nejšťastnější řešení, uznávám... Mělo to být opravdu spíše na principu straky - že opička bere to, co se víc třpytí...


 Uživatel úrovně 0

gesto Elfa jsem pochopil, tak že opička naznačuje, že je někde elf, zdenále.


 Uživatel úrovně 0

Zajímavý nápad...dobré zpracování

Ale připadlo mi, že schopnosti opičky jsou moc hráčské. Tím myslím, že opička je brána ¨spíš jako člověk než jako zvíře...
Například házení kamenů...?
Odhadování cených předmětů?

Vlastnictví opičky zlodějim docela pomáhá...takže bych čekal složitější výcvik.

V rochu jiném zpracování by možná nebylo naškodu poskytnout opičku třeba i jiným povoláním...
(něco jako Minsc z Badur's Gate) :)

Hodnotim za ****


 Uživatel úrovně 0

UnknowN
Jasně, kameny jsou různě velké, ale sám jistě uznáš, že čím větší kámen, tím větší zranění ti udělá. U člověka můžeme debatovat, jestli hází dlažební kostkou nebo kamenem velikosti slepičího vejce. Je natolik zručný a silný, aby obojímu udělil patřičnou rychlost, čímž kámen získá potřebnou hybnost a může ublížit. Ale u malé opičky je to podstatně horší, vycházím-li z toho, že má velikost A0, tak je to střízlík, který bude mít ten pravidlový útočný kámen sotva sílu zvednout. A při své stavbě těla pak ještě bude velmi těžko koordinovat, aby ho hodila na nějakých 10 sáhů třeba a účinně s ním ublížila.

Tedy, abych to shrnul. Bude samozřejmě házet malými kameny, ale ty nebudou mít takovou rychlost (ani malé), aby podstatně ublížily - tedy např. stínové zranění (modřiny).

Zkrátka, aby mi opice nezabila postavu na druhé úrovni protože si vyleze na strom, odkud hodí kámen zezadu a kouzelník si hodí málo na obranu.

S úctou deshi


 Uživatel úrovně 5

Objevení mechanismů a objektů mi k ní nesedne.

Odhad ceny by taky neměla mít. Mohla by umět rozlišit šperk, listinu... ale už ne to jestli jde o diamantavý náhrdelník nebo levnou skleněnou bižuterii.

Mohla bz mít i nějakej "dovednosttní" szstém s tím že jak bz se ylodějem postupovala po úrovních tak bz ji učil nové věci.

U signálů a gest - naprosto nechápu proč by někdo opici gestem sděloval slovo "elf".

Obleček u získání důvěry... no pokud je v oblečku tak je nad slunce jasný že patří nějakýmu komediantovi (a i u těch je velká šance že je cvičená na zlodějinu).
Takže u toho je to spiš u posouzení PJ jestli je cp prosťáček a řekne si "ta má ale lostomilouckej oblecek" a nebo nejaká lehce nadprůmerne inteligentní postava která právě proto že má na sobě obleček si na ni dá o to větší pozor.


 Uživatel úrovně 0

Zdravíčko.

Celkový dojem z tohoto díla je velmi dobrý. Vcelku jsem se pobavil a zároveň je opička hratelná.

+ Nápad. Mohl jsi odněkud čerpat inspiraci (třebas z Pirátů z Karibiku - pěkný příklad), ale tak nebo tak se mi ta myšlenka líbí. Opička je malá, hbitá a na zvíře celkem inteligentní. To se mi líbí.

+ Zpracování. Dílo je středně dlouhé, ale většinou obsahuje jen ty úhlavní informace, které jakožto PJ i hráči rádi uvítáme. Co obdivuji nadále je, že v tom prostě nemáš chaos. Tedy - střední délka, obsáhlost, využitelnost.

+ Ani nevím proč, ale jsem rád, žes tam dal ty příklady. Jsou věcné, pěkné a hlavně jsem se nasmál u toho s těma elfíma ušiskama. Dobrý nápad.



- Je tu pár nejasností. Snad nejsou způsobeny mou nepozorností, pokud by tam náhodou byly. V tom případě se omlouvám.

a) Bylo by dobré, kdybys tam alespoň načrtnul, kde může zloděj na opičku narazit. Já osobně vím, kde lze na světě narazit na tento druh zvířat, leč v DrD je lepší tento bodík vyjasnit; přeci jen jsou to opičky velice učenlivé, šikovné a v neposlední řadě pasují ke svým společníkům - zlodějům.
b) Předpokládám, že opičku může zloděj sehnat i na trhu (ostatně jako většinu malých zvířátek). V tom případě postrádám alespoň orientační cenu.

Jinak je to kvalitní dílko.



Nathaka:
Zkus je brát jako obyčejné malé opičky z našeho světa, které kradou drobnosti. V nějaké encyklopedii si je můžeš najít a podrobně si přečíst jejich způsob života i smysly (myslím, že to určitě najdeš). Předpokládám, že mezi nimi nebude takový rozdíl - vždyť jsou to v podstatě ty samé opičky, jen použité do DrD.


 Uživatel úrovně 8

deshi:

Ve většině ti musím dát za pravdu, až na tu věc s tím kamenem... Určitě uznáš, že ne všechny kameny mají 7mn, tedy 1/3 kg - to už jsou pořádný šutráky, přinejmenším velikosti dlažebních kostek... Ze zkušenosti však určitě víme, že i malé oblázky mohou být pěkně nebezpečné... Možná jsem měl do příspěvku zakomponovat parametry oblázku pro SS, ale to mě opravdu nenapadlo...


 Uživatel úrovně 0

Takovouto opičku, či podobné zvířátko, si udělal ve hře snad již každý zloděj. Což dílko trochu shazuje. Ovšem zpracování je vcelku kvalitní a dost usnadňuje práci PJ ("Tak tohle jsme snad svoji opičku už naučil, ne?"). Zpracování je pěkné, krátké, není zbytečně sáhodlouhé. Příklady gest můžou nerozhodným čtenářům velmi dobře napovědět, jak vymýšlet další gesta.
Získání důvěry bych nesnižoval.. přeci jen roztomilá opička v domě obchodníka je něco jiného, než zloděj, to samé na ulici roztomilá opička, no které ženě by nepuklo srdce, jak je roztomilá, pokud předtím nebyla pěkným hajzlíkem, že?

deshi, to spočítání toho co svede je podle mě na místě, ani opička nezvládne vyšplhat na všechno, a své síly přeceňovat nebude, to nedělá snad žádné zvíře.
Pokuď bereš pravidlovou inteligenci, tak máš pravdu, ale reálně je velmi dobře možné, aby tohle všechno opička uměla.