Zloděj

Zlodějská kotvička Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 26

Kouzelná kotvička



Přišli jsme ke hraně domu obchodníka Lipseta. Byla hluboká noc a nám se podařilo dostat se až sem, do perfektně střeženého středu města, aniž by nás viděl jediný z vojáků.
„Jsi si jistý, že je tady?“ zeptal se mě Almond, můj společník v této temné noci.
„Určitě, úplně to cítím.“
Almond z kapsy vytáhl matnou tmavou kouli, rozhlédl se: „Lezem!“
Pak koulí hodil do okna v prvním patře, ale netrefil se a koule narazila na stěnu kousek nad oknem. Netušil jsem, co dělá, ale byl jsem tak rozrušený, že jsem si až po chvíli uvědomil, že koule pořád nespadla dolů.
Stočil jsem svůj pohled zpátky na Almonda, ale ten už se chystal lézt. V rukou držel šedivé, v nočním šeru skoro neviditelné, lanko vedoucí nahoru do míst, kam dopadla ona koule.


Popis
Z horkých nocí jižních krajů k nám, díky revolucím a nebezpečným časům, přichází revoluce v domolezení!

Vzhled:

Na první pohled jednoduchá tmavá koule v sobě skrývá mnohem víc. Když ji vezme do ruky postava, která neví, o co jde, je celý předmět pouze tmavou (skoro černou), na omak i stisk tvrdou koulí s průměrem kolem 7mi coulů a váhou kolem 5ti mincí. Povrch koule je jednolitý, matný, na pohled i na omak připomíná dřevo.
Vše se ale změní, když postava předmět zná a umí ho aktivovat.

Funkce:

Po vyslovení aktivačního hesla „lezem“ se z koule (dále již kotvička) vysune očko na prst. Když postava očkem prst provleče a kotvičkou vrhne (tj. začne se „odvíjet“ lanko), tato celá změkne a po nárazu do čehokoliv k tomuto pevně přilne (nemusí do předmětu narazit silou – stačí, když se ho „lehounlince“ dotkne). Toto přilnutí je magické a sahá i „do hloubky“ daného předmětu (až 3 couly – opisuje původní tvar koule), což jí bez problémů umožní udržet se na povrchu zdi, i když je následně zatížena zlodějovou postavou. Z toho také logicky vyplývá, že pokud se kotvička přisaje ke skleněné tabulce, kůži nebo hromadě písku na ploché střeše, po jejím zatížení působící síly vytrhnou kotvičku i s kusem tohoto materiálu a vše spadne zpět zlodějovi na hlavu (dobře, nevyplývá z toho logicky, že mu to spadne na hlavu, ale jen že se to vytrhne). Kotvička se dokáže uchytit v jakémkoliv úhlu zdi (svislá hladká zeď, strop…), stejně tak se dokáže uchytit i na necelé ploše (tyč, lano – záleží jen na tom, jestli se zloděj trefí).
Po aktivaci má zloděj pouze 5 kol na hození kotvičky, jinak se očko vrátí zpět do koule – pokud ho má na prstu, tak se očko stejně vrátí do koule – rozpojí se a „zateče“.

Almond byl v mžiku nahoře, otevřel tiše okno a vlezl dovnitř. Koukal jsem na tenkou šedivou šňůrku a přemýšlel, jak se sakra mám dostat nahoru já, když se mi náhle vysmekla z rukou a bleskově zmizela. Následně mi Almond z okna hodil silnější lano, abych mohl vylézt za ním.
„Má drahá, Konstance, počkej, už se blížíme,“ pošeptal jsem si a jal se šplhat.


Lanko je šedostříbrné, má jen 10 sáhů (samozřejmě nikdo netvrdí, že nelze vytvořit větší koule s delším lankem, že…) a je dost tenké, takže po něm dokáže lézt jen zloděj. Pokud jsem počítal dobře, tak na průměr 7 coulů a šířkou lana 0,5 coulu (lehce pod) se lanko vejde i s malým mechanismem (1 coul uprostřed) dovnitř do dvouřadé spirály.
A pokud jsem počítal špatně, tak bude lanko o něco málo užší. I po laně se šířkou 3mm dokáže zloděj lézt (s rukavicemi), teda měl by dokázat - pokud je šikovnej :-)
Lanko se tedy pro zloděje dá považovat za obyčejné lano, jiná povolání po tomto lanku nedokáží šplhat. (zloději tedy poskytuje příslušné bonusy)
Nosnost tohoto lanka s klidem přesahuje i nosnost příslušného démona z nejvyšších sfér (démon viz níže). V případě, že by přeci jen byla tato informace potřeba, vydrží toto elfí lanko (pravděpodobně je z hedvábí, ale klidně může být vyrobené z pavučin nebo nějakého jiného tajemně elfího materiálu) bez zaváhání 20 000mn v tahu.

K „deaktivování“ kotvičky zlodějovi nestačí na danou věc pomyslet, ale musí tuto myšlenku nějak artikulovat. Kotvička, tedy přesněji řečeno její démon, je dost inteligentní, aby pochopil jak zašeptání (např. „pušti se“) tak několikeré zatáhnutí za lanko. Nezáleží tedy, jak tento příkaz artikuluje, ale ŽE toto provede. Následně se kotvička uvolní a opět nabude své kulaté, tvrdé podoby. K provedení „deaktivování“ se zloděj musí dotýkat nějaké části předmětu – lanka, kroužku či kotvičky – na tom nezáleží.
Stejným způsobem probíhá „navinutí“ lanka zpátky do kotvičky – tedy opět na artikulované přání zloděje.
Tyto dvě akce na sobě nezávisí – tj. můžeme nejprve provést „navinutí“ a následně „deaktivování“, i když toto je těžko proveditelné. (přesto je zloděj schopen udržet se „na třech bodech“ a volnou rukou dále vrhnout kotvičku ještě výše…).
V případě, že by se na témže místě naskytlo více zlodějů, mohou po lanku lézt všichni a „deaktivování“ i „navinutí“ MŮŽE provést jiný zloděj, než ten, který ji aktivoval a hodil.

Výroba
Všude probíhala válka a já zachraňoval svou milou. A ten zatracený zloděj nemyslí na nic jiného než zase a zas na zlaťáky. Jako by mu nestačilo, co jsem mu dal, aby mi vůbec pomohl – ještě to tu musí vykrást.

Suroviny: Mahagon (pěkný bezvadný kus – 20mn), Elfí lano (dle potřebné délky, standardně viz výše – 10 sáhů váží 2 mince), alchymistické suroviny – 20zl.
Démon: Démon přilnavosti – pravděpodobně příbuzný s démonem nosičem, démonem proměny prvků či démonem lásky (tak trochu od každého z nich má něco, že…). Objevuje se poprvé v 6. sféře a síla, kterou „unese“ je 500mn násobeno pořadovým číslem příslušné sféry.

Výroba koule ze dřeva a vnitřního mechanismu navíjení lanka trvá 7 dní (alchymisti jsou lenoši a taky si za těch 7 dní „usilovné“ práce dají zlodějem zaplatit že ;). Zakletí démona pak probíhá podle standardních pravidel.

Celková CENA se tak pohybuje od 400zl výše (ale těch 400 je v podstatě cena surovin při nejnižších cenách a démonem ze 6. sféry) – reálně se mezi zloději kšeftuje s dvojnásobkem až trojnásobkem této ceny. To hlavně proto, že jde o věc v těchto končinách dočista novou a zatím jich moc není.

Alfatesteři Legar a UnknowN v dílně dokázali položit relevantní otázky a za toto jim tedy patří můj dík.

Snad se bude líbit.
T.

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Jediná věc co se tomu dá IMO vyčítat je určitá profláklost nápadu s kotvičkou jako takovou. Nicméně je nápad uchopen nově, neotřele a s fantazií;-)

fulhaus

PS: Pro ty správně líné hobití zloděje by mohl existovat i tuning ve formě "démona navijáka", kterej by to navinul i se zatížením zloděje;-)


 Uživatel úrovně 0

Embire, pokud si opravdu myslíš, že kotvička je nadprůměrná, asi ti to nemůžu vymlouvat (ačkoliv tvůj názor nesdílím). Tak jak je zde dáno za pravidlo, je kotvička dělaná pro "pravidlový" svět od Altarů. Pokud je tvůj svět k hráčům podstatně drsnější, není to chyba mojí kotvičky, že do něj nezapadá.

K tvým připomínkám - 1) že se neudrží na vodě apod je přeci samozřejmé a vyplývá to i z výše popsaného. Naopak pevné předměty, kterých se kotvička chytne samozřejmě přitáhnout můžeš. Ve vztahu předmět - kotvička není jediná možnost, jak obhájit opak (tj. vše je v pohybu, na tom obhajobu nepostavíš).

2) Už řešeno - Démon teleportace ani démon nosič např. po tobě nárazovou magenergii nechtějí - dávat ji tam by byla zbytečnost a protipravidlovost.

Představ si, jakou revolucí asi bylo, když zlodějové vymysleli lupičský klíč. Po letech z něj je standardní vybavení. Jestli chceš nápad na omezení - zataj postup výroby. Kotvičku neumí nikdo vyrábět a jen se dováží "zdaleka" (jistě aplikuješ na svůj svět) po nevelkých počtech a sehnat ji je opravdu úspěch.

A pokud jde o % šanci, že selže - kdykoliv jakožto PJ můžeš takovouto šanci určit u všech předmětů. Navíc zde je FN + neschopnost zloděje - vždy má šanci i že spadne z lana... Představ si léta visící kotvičku někde v 60 sázích vé 100 sáhové hradby a nikdo pro ni nedokáže vylézt a vzít si ji... (pokud si jí na tu dálku všimne)

S pozdravem
T.


 Uživatel úrovně 0

Tuvy: Nepředstavoval bych si samozřejmě škálu pastí pro všechny možné případy. Špatně jsem se vyjádřil, spíš by to měly být procentové pravděpodobnosti že kotvička v některých fázích své činnosti selže, aby prostě zloděj neměl jistotu, že tu 100 sáhovou hradbu v pohodě na 10 hození zleze... Zkusím to ilustrovat - jestli budu v budoucnu chtít tvůj předmět využít, upravím si ho asi nějak takto:

1. Kotvička nedrží na materiálech, které jsou v pohybu nebo mají vnitřně proměnlivou strukturu (kapaliny, rosolovité látky, ...). Pokud se předmět, na kterém kotvička drží, pohne, kotvička se okamžitě uvolní (takže není možné ani za ní nějaký předmět táhnout).
2.
BUĎ - Kotvička má vlastní magenergii, která se doplňuje o půlnoci. Za každých X kol, kdy je kotvička k něčemu magicky přichycená, se spotřebuje tolik magů, kolik je počet započatých tisícovek mincí zatížení kotvičky.
ANEBO - jednou za X kol je šance K %, že se kotvička uvolní, kde K je počet započatých stovek mincí zatížení kotvičky.

To jsem napsal dost od boku, takže to asi bude mít mouchy, ale něco v tomhle smyslu bych si pod pojmem 'omezení' představoval.

Pokud jsi PJ a přijde ti kotvička silná, dej ji hráčům až na odpovídající úrovni
Mě nejde ani tak o hráče. Jde mi o to, že pokud nebudu prezentovat kotvičku jako unikátní artefakt, který se dostane výlučně do rukou družiny, tak se dá předpokládat, že ji budou s výhodou využívat bohaté zlodějské gildy a CP. Což znamená, že zabezpečení paláců, hradů apod. proti infiltracím se bude muset pohybovat na úplně jiné úrovni, než ve světě "před kotvičkou", drasticky stoupne moc podsvětí, atd. Důsledků se najde celá řada, zahrávat si s rovnováhou sil prostě není sranda.

No, abych to uzavřel, nepamatuji se, kdy bych naposled tak dlouho přemýšlel nad tím, jak (jestli) budu hodnotit. Původně jsem mířil hodně nízko, protože jsem si nedokázal představit, že bych tohle jako PJ povolil. Ale vzhledem k tomu, že stačí přidat pár omezení a jinak je kotvička bez problémů použitelná, udělím asi lehce nadprůměrné hodnocení.


 Uživatel úrovně 0

Zdravím

Fafrin Vok atd.: Zmíněné "specifikace" se všechny dají odvodit z textu po pořádném přečtení (jak jsem již v diskusi u každé z nich zmínil) a to, že mi jsou vytýkány je bohužel pouze snahou najít alespoň nějakou chybičku, aby bylo o čem psát.
Démon by bohužel tebou navrženou kombinací nahradit nešel, protože by se poté kotvička přilepovala pouze na povrch věci, zatímco démon kotvičku "přilepí" několik coulů do hloubky.
Nepravidlovost zakázání šplhu? Tady je problém v Altařích pravidlech - proč by mág nemohl vybírat kapsy? Proč by hraničář nemohl být nenápadný. Proč by si alchymista nemohl vytvářet sítě? Všechny schopnosti zloděje by klidně zvládla jiná povolání. Šplh po takhle tenkém laně je velmi náročný, takže proto ho zvládá jen cvičený a mrštný zloděj.
Cena - ano, cena už několikrát zmiňovaná - cena je kiks. Pokud jde o rozpis - když ho tam nenapíšu, bude mi vyčítáno, že jsem ho tam nenapsal, když ho tam napíšu, je mi vyčítáno, že ho tam píšu.
Proto je zmíněná i celková cena, kde je onen kiks, protože nezahrnuje poplatek alchymistovi - jde o celkovou cenu surovin. Lehkým propočtem (400zl + 300mg x 8zl) se dostanete na správnou cenu 2800zl. Omlouvám se, prostě minimalistická chybička.

Embir - každá věc v DrD je tak silná, jak ji dokáže hráč využít. Většina z věcí, které jsi napsal je skutečně možná, v tom je praktičnost kotvičky. Jediné co je třeba ale zdůraznit je, že druhý konec kotvičky drží stále zloděj - tedy pokud sám zloděj nemá sílu na to vytrhnout utíkajícímu nepříteli ze zad kus masa (jsou tam poměrně mělko kosti), nepovede se mu to ani kotvičkou a v extrémním případě mu nepřítel vyrve lanko z rukou a uteče mu s kotvičkou na zádech.
Tebou naznačený požadavek pastí bych určitě nemohl uvádět - jedná se o příslušné situace, ne o vlastnost předmětu (např. past, že zloděj hodí tak dobře, aby trefil klíče). Pokud jsi PJ a přijde ti kotvička silná, dej ji hráčům až na odpovídající úrovni.
S pozdravem
T.


 Uživatel úrovně 0

Asi jsem sám, ale mě tohle přijde jako neskutečně přesílená věc. Pokud si zloděj obstará takovéhle věcičky dvě, tak se dostane kamkoliv. Přichytí se na cokoliv... bože... tak si může zloděj k sobě na dálku přitáhnout libovolný volně umístěný předmět (klíče od cely, artefakt na pastí střeženém podstavci, ...), hraničář se svou telekinezí se může jít vycpat. Co když tu věc vrhne po utíkajícím nepříteli, zastaví ho to, nebo mu to vyrve ze zad kus masa? Zloděj přepadne přes okraj převisu, švih, je zachráněn. Možnost uchytit (téměř) kdekoliv lano otevírá spousty možností, mohl bych vyjmenovávat donekonečna... Přitom nemyslím, že nápad sám o sobě je špatný. Ale z mého pohledu tomu drasticky chybějí omezení (magová+pasti) a ošetření situací, které umožňují zneužívat tuhle věcičku k úplně jiným věcem, než bylo zamýšleno.


 Uživatel úrovně 0

Je to pěkné, respektive ten nápad a čtivé zpravování, z hlediska pravidlovosti to dost pokulhává.
Jadnak se mi jedná o chzbějcí specifikace vytknuté v předchozí diskuzi (výtah, příkazy, vázání na jednoho zloděje, problémy s malími a nepřilnavými překážkam...)
Nevadí mi "chybějící" tabulka pro přilnavost povrchů, to se dá vždz odhadnout či odvodit z textu.
Co mi vadí je podivný noví démon. Šlo by nahradit kombinací démona nosiče s běžným nekouzelným alchymistickým předmětem, ktrý lepí (Jako jsou například zubaté ostří či lakmusový papírek).
Nepravidlovost zakázání šplhu pro jiná povolání (můžou to aspoň zkusit, co pak? past, postih k zlodějskému šplhu na 0.té úrovni...)
Naprosto podivný rozpis cenz, která člověku nic neřekne. Kdzž to máš zařazeno ve zloději, napiš cenu tak, jak je uvedena např u klíče nebo meče, tzn. hotovou, danou a kompletní. Takovou, za jakou to zloděj nejspíš skutečně koupí.


 Uživatel úrovně 0

Folcwine - jistě máš právo na svůj názor a já ti ho brát nebudu, ale nenechám se od tebe urážet na základě tvých iluzí. V celé své "kritice" jsi se zeptal na jedinou nevyřešenou otázku - co když lanko zaknutluji a to je IMHO ještě nesmyslná otázka, kterou si přece každý PJ dokáže vyřešit sám.
To že kotvička není výtah vyplývá i z díla (a v diskusi to bylo pouze jasně formulované).
Cena už řešená byla (zmíněná cena je bez poplatku alchymistovi - tedy pouze cena surovin), ale spočítat si vlastní není přeci problém (nehledě na fakt, že to stejně každý udělá).
Bod 2 - tady trochu nevím, co řešíš. V kotvičce je démon přilnavosti, ten se poprvé objevuje v 6. sféře a má "nosnost" dle sféry - není co řešit.

Celkově jsem ze "tvé omáčky" vytáhl tedy jednu smysluplnou připomínku a to, že se ti nelíbí, jak píšu. Prosím, mě se zase nelíbí strany nudného pravidlového čtení, při kterém tak leda čtenář trpí. Snažil jsem se být stručný, ale také aby bylo dílo čtivé.
Reálně použitelná je kotvička skoro víc než lupičský klíč - ozkoušeno hrou.
S pozdravem
T.


 Uživatel úrovně 5

Dílo je evidentně napsáno tak, aby pobavilo čtenáře a ne aby se použilo ve hře. Pravidlové věci jsou prokládány z pravidlového hlediska nesmyslnými větami. Pokud si představím, že budu narychlo potřebovat v textu si ověřit nějaké pravidlo, tak budu mít velký problém to najít v té záplavě nicneříkající omáčky.

Vidím snahu formulovat dílo tak, aby neskončilo v rubrice "předměty", kde je slušný nával. Spekulace, že kdokoli s přírazem měl být schopen v rukavicích po tom vyšplhat nechám raději stranou.
Nic proti tomu, ale napadlo několik věcí, které nijak neřešíš. Možná bych něco podobného použil ve svém světě, tak bych rád věděl, jak se to má zachovat. Pokud bych hodil kotvičku a pak bych vzniklé lano nějak zacuckoval (třeba abych na to něco navázal a to pak někdo vytáhl nahoru), co se pak stane s uzlem při namotávání?
A co když v době namotávání je lano stále zatíženo, vynese danou věc nahoru? (na toto jsem našel odpověď až v debatě)

Cena je hodně odfláknutá, zajímavá by mohla být cena jednotlivých komponent, pak celková cena komponent (když už) a teprve nakonec cena i s démonem. Co vím tak každý svět má jinou cenovou tabulku pro zaklínání démonů, pak taková celková cena je úplně zbytečná. Démon z 6.sféry schlamstne nějakých 300 magů, je pro mne nepochopitelná cena za mag, která je cca 1zl za 1 mag!

Trochu k debatě (bod 2):
Nevím, proč by každý kouzelný předmět měl mít vlasní magenergii, za kterou by něco sesílal. Útočný démon transformovaný na 2magy/sféra je dalo by se říci ojedinělý (vemu-li v potaz, že většina kouzelných předmětů z PPZ je založena na principu tohoto démona, aby se dal zaklet bez astronu za přispění mnoha surovin). Dané schopnosti by mohl klidně mít už démon z 2. sféry, porovnám-li schopnosti útočného démona zakletého do zbraně (vede ruku majitele, předmět je hůře poškoditelný, neztupitelný atp.) tak odpovídá na bezmagový provoz asi právě druhá sféra (pak by nebyl takový problém s celkovou cenou kotvičky, která byla autorem podle dodaných 300 magů hodně podhodnocena.

Jinak nevím co řešíte za problémy s životností, ty jsou dány úrovní theurga a sférou démona.

Ale zase ta tabulka pravděpodobnosti zachycení (a udržení) na určitých površích by opravdu šikla.

Závěr:
Krátké to sice je, obsahuje to zhruba ty nejnutnější informace, ale na druhou stranu jak je to proloženo balastem je kacířský počin, v ČaE prosim, ale v rubrice na takového nesmysly se většinou používá jinak zbatečná kapitolka "příběh" nebo "historie". Rozhodně nadprůměrné dílo, ale k reálnému použití to má daleko.


 Uživatel úrovně 0

Tak pokračování:

7) Jde o "myšlenkové propojení" podobného typu, jako ovládání kouzlících předmětů - např. kouzlení ze slunečního prstenu... Proto není potřeba se s kotvičkou sžívat.
8) Neměl jsem ani v nejmenším intence zaplácávat nějaké místo, je mi líto, pokud to na vás nějak podobně působí. Udělat podobnou tabulku by bylo mimořádně obtížné, byla by nudná a pravděpodobně i neúčelná. Pro zjednodušení hry nemusí PJ s touto možností (tedy utržením) kotvičky počítat a jediné ke zvážení mu stačí, zda by postavu udržel povrch, za který se kotvička uchytila (tj. okenní skleněná tabule to asi nebude).
9) To by chtělo vlastní článek do rozvoje DrD - výroba elfích a jiných lan.
10) Démonovi je přeci úplně jedno, jak velký je předmět, do kterého je zakletý. Popravdě je možná radši za víc prostoru ne? Jinak vždy se přeci musí počítat i se zdravým rozumem PJe a pokud PJ nechá hráče udělat 100sáhový meč, je to jeho problém :-)
11) Navěky nevydrží (PPP - alchymista), těch 400zl už jsem rozebíral.

Jsem rád, že tyhle opravdu marginální doplňující otázky dokážeš objektivně posoudit a celkově oceníš to nejdůležitější na dílu. Díky.
S pozdravem
T.


 Uživatel úrovně 0

Zdravím

Děkuji za komentář, zkusím se vyjádřit k tvým poznámkám.
1) Rád prokládám dílo příběhem. Nejde o nafukování, ani o vyplňování prázdného místa. Rád takové příběhy v příbězích i čtu a je to prostě bonus pro ty, kteří příspěvek čtou - rozptýlení.
2) Klíč ti dokáže indikovat past v zámku aniž by za to cokoliv chtěl atp. Stejně tak přelévání magů...
Máš ale pravdu, že všechny tyto akce by klidně mohly být "zpoplatněné". Stejně tak jsi perfektně navrhl i řešení.
Není ale pravda, že každá věc musí fungovat "na baterky". Portály vytvořené démony teleportace, zvýšení útoč. čísla útočnými démony, démon lásky a mnoho dlaších funguje jinak.
3) PPP - theurg - na něm záleží, na jak dlouho démona zakleje.
4) Ne - počasí nemám na přilnavost vliv. Stejně tak odkazuji na "démon je dost inteligentní" - tj. i kdyby narazil na nějaké tenké větvičky, nebude je považovat za svůj cíl, ke kterému se má přilnout.
5) Stejná odpověď.
6) Ne, navinutí nedokáže překonat větší než malý odpor.

Dochází baterie - musím končit, dokončím to později.
T.