Zloděj

Zlodějská kotvička Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 26

Kouzelná kotvička



Přišli jsme ke hraně domu obchodníka Lipseta. Byla hluboká noc a nám se podařilo dostat se až sem, do perfektně střeženého středu města, aniž by nás viděl jediný z vojáků.
„Jsi si jistý, že je tady?“ zeptal se mě Almond, můj společník v této temné noci.
„Určitě, úplně to cítím.“
Almond z kapsy vytáhl matnou tmavou kouli, rozhlédl se: „Lezem!“
Pak koulí hodil do okna v prvním patře, ale netrefil se a koule narazila na stěnu kousek nad oknem. Netušil jsem, co dělá, ale byl jsem tak rozrušený, že jsem si až po chvíli uvědomil, že koule pořád nespadla dolů.
Stočil jsem svůj pohled zpátky na Almonda, ale ten už se chystal lézt. V rukou držel šedivé, v nočním šeru skoro neviditelné, lanko vedoucí nahoru do míst, kam dopadla ona koule.


Popis
Z horkých nocí jižních krajů k nám, díky revolucím a nebezpečným časům, přichází revoluce v domolezení!

Vzhled:

Na první pohled jednoduchá tmavá koule v sobě skrývá mnohem víc. Když ji vezme do ruky postava, která neví, o co jde, je celý předmět pouze tmavou (skoro černou), na omak i stisk tvrdou koulí s průměrem kolem 7mi coulů a váhou kolem 5ti mincí. Povrch koule je jednolitý, matný, na pohled i na omak připomíná dřevo.
Vše se ale změní, když postava předmět zná a umí ho aktivovat.

Funkce:

Po vyslovení aktivačního hesla „lezem“ se z koule (dále již kotvička) vysune očko na prst. Když postava očkem prst provleče a kotvičkou vrhne (tj. začne se „odvíjet“ lanko), tato celá změkne a po nárazu do čehokoliv k tomuto pevně přilne (nemusí do předmětu narazit silou – stačí, když se ho „lehounlince“ dotkne). Toto přilnutí je magické a sahá i „do hloubky“ daného předmětu (až 3 couly – opisuje původní tvar koule), což jí bez problémů umožní udržet se na povrchu zdi, i když je následně zatížena zlodějovou postavou. Z toho také logicky vyplývá, že pokud se kotvička přisaje ke skleněné tabulce, kůži nebo hromadě písku na ploché střeše, po jejím zatížení působící síly vytrhnou kotvičku i s kusem tohoto materiálu a vše spadne zpět zlodějovi na hlavu (dobře, nevyplývá z toho logicky, že mu to spadne na hlavu, ale jen že se to vytrhne). Kotvička se dokáže uchytit v jakémkoliv úhlu zdi (svislá hladká zeď, strop…), stejně tak se dokáže uchytit i na necelé ploše (tyč, lano – záleží jen na tom, jestli se zloděj trefí).
Po aktivaci má zloděj pouze 5 kol na hození kotvičky, jinak se očko vrátí zpět do koule – pokud ho má na prstu, tak se očko stejně vrátí do koule – rozpojí se a „zateče“.

Almond byl v mžiku nahoře, otevřel tiše okno a vlezl dovnitř. Koukal jsem na tenkou šedivou šňůrku a přemýšlel, jak se sakra mám dostat nahoru já, když se mi náhle vysmekla z rukou a bleskově zmizela. Následně mi Almond z okna hodil silnější lano, abych mohl vylézt za ním.
„Má drahá, Konstance, počkej, už se blížíme,“ pošeptal jsem si a jal se šplhat.


Lanko je šedostříbrné, má jen 10 sáhů (samozřejmě nikdo netvrdí, že nelze vytvořit větší koule s delším lankem, že…) a je dost tenké, takže po něm dokáže lézt jen zloděj. Pokud jsem počítal dobře, tak na průměr 7 coulů a šířkou lana 0,5 coulu (lehce pod) se lanko vejde i s malým mechanismem (1 coul uprostřed) dovnitř do dvouřadé spirály.
A pokud jsem počítal špatně, tak bude lanko o něco málo užší. I po laně se šířkou 3mm dokáže zloděj lézt (s rukavicemi), teda měl by dokázat - pokud je šikovnej :-)
Lanko se tedy pro zloděje dá považovat za obyčejné lano, jiná povolání po tomto lanku nedokáží šplhat. (zloději tedy poskytuje příslušné bonusy)
Nosnost tohoto lanka s klidem přesahuje i nosnost příslušného démona z nejvyšších sfér (démon viz níže). V případě, že by přeci jen byla tato informace potřeba, vydrží toto elfí lanko (pravděpodobně je z hedvábí, ale klidně může být vyrobené z pavučin nebo nějakého jiného tajemně elfího materiálu) bez zaváhání 20 000mn v tahu.

K „deaktivování“ kotvičky zlodějovi nestačí na danou věc pomyslet, ale musí tuto myšlenku nějak artikulovat. Kotvička, tedy přesněji řečeno její démon, je dost inteligentní, aby pochopil jak zašeptání (např. „pušti se“) tak několikeré zatáhnutí za lanko. Nezáleží tedy, jak tento příkaz artikuluje, ale ŽE toto provede. Následně se kotvička uvolní a opět nabude své kulaté, tvrdé podoby. K provedení „deaktivování“ se zloděj musí dotýkat nějaké části předmětu – lanka, kroužku či kotvičky – na tom nezáleží.
Stejným způsobem probíhá „navinutí“ lanka zpátky do kotvičky – tedy opět na artikulované přání zloděje.
Tyto dvě akce na sobě nezávisí – tj. můžeme nejprve provést „navinutí“ a následně „deaktivování“, i když toto je těžko proveditelné. (přesto je zloděj schopen udržet se „na třech bodech“ a volnou rukou dále vrhnout kotvičku ještě výše…).
V případě, že by se na témže místě naskytlo více zlodějů, mohou po lanku lézt všichni a „deaktivování“ i „navinutí“ MŮŽE provést jiný zloděj, než ten, který ji aktivoval a hodil.

Výroba
Všude probíhala válka a já zachraňoval svou milou. A ten zatracený zloděj nemyslí na nic jiného než zase a zas na zlaťáky. Jako by mu nestačilo, co jsem mu dal, aby mi vůbec pomohl – ještě to tu musí vykrást.

Suroviny: Mahagon (pěkný bezvadný kus – 20mn), Elfí lano (dle potřebné délky, standardně viz výše – 10 sáhů váží 2 mince), alchymistické suroviny – 20zl.
Démon: Démon přilnavosti – pravděpodobně příbuzný s démonem nosičem, démonem proměny prvků či démonem lásky (tak trochu od každého z nich má něco, že…). Objevuje se poprvé v 6. sféře a síla, kterou „unese“ je 500mn násobeno pořadovým číslem příslušné sféry.

Výroba koule ze dřeva a vnitřního mechanismu navíjení lanka trvá 7 dní (alchymisti jsou lenoši a taky si za těch 7 dní „usilovné“ práce dají zlodějem zaplatit že ;). Zakletí démona pak probíhá podle standardních pravidel.

Celková CENA se tak pohybuje od 400zl výše (ale těch 400 je v podstatě cena surovin při nejnižších cenách a démonem ze 6. sféry) – reálně se mezi zloději kšeftuje s dvojnásobkem až trojnásobkem této ceny. To hlavně proto, že jde o věc v těchto končinách dočista novou a zatím jich moc není.

Alfatesteři Legar a UnknowN v dílně dokázali položit relevantní otázky a za toto jim tedy patří můj dík.

Snad se bude líbit.
T.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Dle mě se jedná o praktickou věcičku pro zloděje. Nicméně jestli se tady pánové chcete hádat o ceně, kterou vám stejně sníží nebo zvýší prodejce sám, tak si myslím, že to tady moc nepomůže. Kdokoliv vám ji může střelit na 50zl. nebo předražit na 10 000 zl.


 Uživatel úrovně 0

Přijde mi to jako výborný nápad a dost dobré vylepšení pro zloděje-5*.

barbar Michael


 Uživatel úrovně 0

Fafrin... - reakce dále poštou...
T.


 Uživatel úrovně 0

(cenu nemám odvozovat já, ale ty, to je tvoje práce jako autora, ale už ji snad ani nechci slyšet)
Nejde mi o to, aby mohl selhat démon jako takový (20% na to, že si dá volno), ale o to, aby jeho úspěšnost nebyla stálá a 100%. Takto dáváš zlodějům do ruky věc, která je srovná všechny do jedné latě, co se schopnosti šplhu týče. Prostě vždy a pořád 100%. To, že démonovi sděluješ, kdy má lepit, a kdy ne, a že je schopen se svým předmětem provádět změnu stavu (očko, navíjení - nebo je uvnitř mechanické navíjedlo reagující na škubnutí? / ne není.) musí vyžadovat nějakou dodatečnou energii, nejlépe ve formě denní dávky magenergie. Démon nosič je stále v jednom stavu a prování jen jednu činnost, a to let.
(Takový krásný démon, nemohl bys ho spracovat zvlášť pro alchymisty?)


 Uživatel úrovně 0

Fafrin... - víš, netuším, jak jasněji ti to ještě vysvětlit. Pokud jde o další otázky, tak jsi se ptal jen na cenu a tam už jsem ti odpověděl asi osmkrát, že oněch 400zl je bez poplatku alchymistovi (a uznal, že to je malá chybka) a výslednou cenu si poté lehce určíš sám.

To že jsi na hrdiny pes a každá věc jim může každou chvíli selhávat je tvůj způsob hraní, ne všeobecné. V pravidlech (PPP) je sice řečeno, že démon má vlastní hlavu, ale tím spíš to nemusím řešit tady (když je to tak řešeno všeobecně).
Dle všeobecných pravidel (předmětů v nich) slouží démoni poměrně poslušně - nevím, jestli hraješ tak, že démon chodcova meče má vždy při seslání 30% šanci, že se mu to nebude chtít, či že démon pláště či démon nosič náhodou (20%) rozhodnou, že si dají den volno... TO by teprv byla pakárna...

Šplh, jelikož v pravidlech je řešený jako bez lana, bude naopak lehčí.
Zachycení - ano, zachytí se bez problémů (i kousek do hloubky), ale jestli se povrch utrhne či ne už nezáleží na kotvičce, ale na povrchu.
Jiná použití démona přilnavosti (když tedy myslíš, že není dost univerzální) - do židle, která přichytí každého, kdo si na ni sedne; do truhly, ve které mám zlatý poklad a která, ve chvíli, kdy se ji pokusí někdo vykrást (tedy se jí dotkne), přilne jeho ruce k sobě (a jelikož se přidělaná k podlaze) zadrží takového zloděje až do rána; do šplhacích přísavek; do horských bot; do všelijakých zábavných předmětů atp...

S pozdravem
T.


 Uživatel úrovně 0

Tuvy - neodpověděl si na ostatní otázky.
Vyváženost mezi povoláními určitě je, kdyby nebyla, všichni by hráli jen za to jedno.
(tento argument je stejně dobrý jaku ten, že tam není, takže toho nechám)
Výhoda možnosti používat těžké zbraně je zásadní válečníkovou výhodou. Pokud se jedná o okouzlení těžící z síli zbraně (útočný démon +7) je to zcela vrovnováze, protože: 1) je výhodou válečníka, že může používat takovéto zbraně. 2) démona na je možno rozložit třeba na +4/+2, +4mg na den, což už se vleze do nějaké střední zbraně, kterou může používat skoro každý.
To co mi vadí je absolutnost, jistota účinku, jistota pevného zachycení (strhnu omítku, pod ní jsou cihly, na těch se to určitě chytí...) nulové stížení šplhu... Možná si udělám čas, a hodím sem do diskuze svoji verzi, která takové jako já a Embir zcela uspokojí.


 Uživatel úrovně 0

Fafrin...:
Když dám válečníkovi okouzlený obouruční meč (který může dle pravidel používat jen válečník) taky tím nepřiměřeně posílím všeobecně povolání válečníka??? Nemůžete přeci argumentovat tím, že cokoliv dám jednomu povolání ho posílí - jistěže ano, ale ne nepřiměřeně. To bychom tu přeci mohli rovnou zrušit rubriky pro jednotlivá povolání, protože by se vám to nelíbilo...
Pokud máte ty a Embir pocit, že by to rozhodilo rovnováhu povolání ve vašem světě, nikdo vás nenutí tento předmět používat (nehledě na to, že otázka zachování rovnováhy povolání je nesmysl, protože zde žádná není). Všechno se dá samozřejmě zneužít, ale i využít pro hru a vy se tu šťouráte právě v těch teoretických konceptech, jak by to šlo zneužít.
T.


 Uživatel úrovně 0

Tuvy - Embir má pravdu, tímto předmětem posilueš jedno povolání. Argument hůlek je špatný, protože hůlky mohou používat všichni.
Ale toto je prezentováno jako zlodějský předmět, posilujcí jen a výhradně schopnosti zloděje. Nebylo by samozřejmě nutné zabraňovat použití na pohybujcí se předměty, Ale chybí prostě nějaká omezení, šance na neúspěch a pod. To, že zloděj může při šplhání možná spadnout je detail, protože to odpovídá běžnému šplhání. Alespoň postih ke schopnosti, kdyby tu byl (tak -30% bych to viděl.). Možnost samovolného uvolňění kotvičky by byl příjemný bonus dodávající hře šťávu. Démoni, které uvádíš, sice neoperují s dením množstvím magenergie, ale jejich použití je buď jednorázové (démon lásky), nebo o mnoho jednodušší a neuniverzálnější a obecně přístupné a to i mnoha jiným způsoby (démon nosič), nebo nevitvářejí žádnou skutečnou hodnotu (démon přeměny prvků) (ten se sice dá použí teoreticky na to, aby dělal z uhlí diamanty, ale v tu chvýly by měl zmizet, to je řešeno někde v Příručkách PJ)

Cenu máš stále i tak špatně 8*50*6= 2400, což je nejnižší možná cena jen za démona 6. sféry. Osobně bych cenu vyděl kolem 3020 + cena mahagonu + cena elfího lana, což nemáš uvedeno. Takže za kolik se k tomu může zloděj dostat?


 Uživatel úrovně 0

Embire - Myslím, že diskuse zda někdo ještě věří, že mezi altařími povoláními je nějaká rovnováha je pomalu zbytečná a u tohoto díla určitě nepatřičná. To že danou věc mohou využívat pouze zlodějové, neznamená, že se automaticky stane standardním vybavením jako lupičský klíč. Když svému zlodějovi jako PJ dáš deset hůlek sesílajících každá tři černé blesky, to ho nesmírně posílí, ale není to chyba té hůlky samotné.

K tomu, že zloděj je prapodivné povolání jsem se již vyjádřil.

Ještě zkusím jednou upřesnit své myšlenkové vlákno k tvým "vylepšením":
1) Pokud nedáš démonovi zázračnou schopnost vnímání prostoru a času (mimo dotyk, který má), nedokáže svůj pohyb vztáhnout k ničemu jinému, než k lanku a věci do které narazí a přilne se na ni. Nemůžeš tudíž vytvářet modely vztažné soustavy zahrnující zloděje, kotvičku, zeď, větve a projíždějící vůz. Ostatně pokud by se hráči nějakým pěkným hodem povedlo na deset sáhů trefit sedmicoulovou kotvičkou svazek klíčů (tedy za předpokladu, že ho to napadlo a že strážní jsou tak blbí, že ho neprošacovali), určitě bych ho jako PJ ještě navrch pochválil a odměnil pěknou zkušeností.
2) Už jsem napsal, že démon přilnavosti je pravděpodobně nejpříbuznější s démonem nosičem nebo možná démonem proměny prvků či démonem lásky - to jsou všechno démoni, kteří neoperují s denní magenergií a za své "služby" nechtějí takto platit. Stabilně tedy a bez takovýchto magenergických omezení vykonávají svou práci. Tento démon je stejný a bylo by nelogické, aby to bylo jinak - stejně protipravidlové, jako kdybys něco stejného zavedl u létajícího koštěte... (což je ostatně samo o sobě daleko silnější a dostupnější předmětisko)...

S pozdravem
T.


 Uživatel úrovně 0

Tuvy: Nic jako "pravidlový" svět od Altarů neexistuje. Pravidla Dračího Doupěte se nevážou na žádný konkrétní svět (aspoň se o to snaží), poskytují "jen" vyvážený systém povolání a obecné herní mechanismy. Takže se omlouvám za můj poslední argument ohledně vyváženosti, sklouzl mi poněkud jiným směrem, než jsem původně zamýšlel. Opravdu mi můžeš s politováním říct, že jestli by to narušilo rovnováhu mého světa, je to můj problém. Co by se ale mělo respektovat je rovnováha povolání. Vzhledem k tomu, že jsi tento předmět dal do rubriky Zloděj a znemožnil jeho využívání jiným povoláním, beru ho jako rozšíření povolání zloděje, podobně jako lupičův klíč. A stejně jako bych neplesal nad chodcovým lukem (střeleckou variantou chodcova meče), tak se mi moc nezamlouvá zlodějská kotvička. Variabilitou použití si s lupičovým klíčem nezadá a narozdíl od něj její použíání vůbec nic neomezuje. A to, že kotvičku nemá jen tak každý zloděj, problém pochopitelně neřeší.

Mám pocit, že ty se na to díváš tak, že je to prostě jen předmět, který shodou okolností dokáže používat jen zloděj, ale jinak s povoláním zloděje nemá přímou spojitost, takže s rovnováhou povolání nemá co dočinění. Pak měl ale jednoznačně směřovat do rubriky předměty a velmi by mu prospělo, pokud by jeho používání bylo závislé na obratnosti a ne na povolání. Za takových okolností bych opravdu uznal své argumenty jako nerelevantní.

To bylo to podstatné, ještě si neodpustím krátce se pobít za své úpravy :-):
1) Ale postavím :-). Prostě vezmu jako vztažnou soustavu pro měření pohybu zemi. Jakmile by se měla kotvička spolu s povrchem, na který je přisáta dát do pohybu, odloupne se. Pro speciální případy jako scénu odehrávající se uvnitř jedoucího vozu by se to mohlo rozpitvat tak, že klid je stav ve kterém by byl zloděj, pokud by zůstal stát v místě, kam kotvička dopadla, ale to už jsou drobnosti. Samozřejmě fyzikálně je to nezdůvodnitelné, ale přes vrtochy démona a magie by se to dalo okecat bez obtíží.
2) Pokud uvážíš můj postoj, kdy chci nějak omezit používání, tak to zbytečnost není. Protipravidlové to není, předmětů, jejichž démoni si nechávají platit magenergií je spousta (co třeba lupičův klíč).