Zloděj

Ruční kuše Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 30

Tuto střelnou zbraň mohou používat válečníci, hraničáři a zloději, nicméně nejsnáze dostupná je pro zloděje, proto jsem ji zařadil do této skupiny. Ruční kuše se totiž považuje za odznak vrahů, nikdo se s ní na veřejnosti moc neukazuje, pokud je u někoho zabavena, pak má dotyčný hodně blízko k oprátce. Tato kuše se dá sehnat pouze na černém trhu a její cena se pohybuje okolo 800 až 1000 zlatých.


Popis:

Ruční kuše je velká asi 30 coulů, konstruována tak, aby se vešla akorát do ruky. Je vyrobena z tvrdého černěného dřeva a všechny jemné mechanismy jsou černé matné oceli. Lučiště je rovněž kovové a – a to je největší zvláštnost – je dvojité. Díky této drobnosti je možné vystřelit z této kuše dvakrát v kole. Nevýhodou je, že se pak musí celé jedno kolo nabíjet. Samozřejmě má kuše také dvě tětivy a dva žlábky na šipky.

Není možné z této zbraně střílet klasickými šipkami, je nutné použít šipky speciální – kratší, lehčí, většinou bývají, stejně jako kuše, černé (1 kus/10 zl).

Parametry:
2/+3 (není moc snadné zasáhnout citlivé místo, ale pokud se tak stane, je zranění těžší), jednoruční.
Dostřel:
krátký – 4
střední – 7
dlouhý – 12 Kuše samozřejmě dostřelí dál, než 12 sáhů, ale není efektivní.

Možná vás napadne, co je na té kuši tak smrtící, její parametry zas tak převratné nejsou. Tato kuše je ale ideální pro střelbu ze zálohy a otrávenými šipkami. Zde jako příklad uvedu ještě dva jedy, které se (za příslušný obnos) dají k této kuši pořídit:

Černá vdova: odl – 7 – 1k6+3/7k6+7 (dávka pro dvě šipky stojí na černém trhu asi 400 zl)

Šedý had: odl – 7 – 2k6/2k6+10 (dávka pro dvě šipky stojí na černém trhu asi 210 zl)

Oba jedy samozřejmě fungují jenom v případě, že šipka zraní alespoň za 1 život. Doba životnosti jedu na šipce je 2,5 hodiny. Pak steče.

Do kuše může být jako do jakékoliv jiné zbraně zaklet démon astrálních sfér.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

PardGalen:
ja uz fakt nevim. Jak muze moje kuse delat vetsi zraneni jako tezka? Jak jsi na to proboha prisel? Moje kuse ma soucet SZ a utocnosti 5, tezka kuse 8. Kdyz hodis stejne cislo na utok, pak tezka kuse udela daleko vetsi zraneni (pokud ta moje vubec trefi). Ty se porad divas jen na utocnost a vubec neberes v uvahu rozdil mezi SZ rucni a tezke kuse. Taky ten dostrel...

A ten priklad s tou rytirskou zbroji - aspon vidis, proc je cena te kuse tak vysoka (protoze je hodne dobra a muze ji pouzivat i zlodej).


 Uživatel úrovně 0

Dobré, díky dudelávkám v dískuzi dokonce výc než to.
Sirt; a jak na té kudi ty šipky držely?
ParDgalen; myslím ze vzhledem ke stávajícímu sistém to jinak může být vyádřeno jen těžko.
irook; zranění může být minimálně 4, ale to je jen hnidipyšský detajl


 Uživatel úrovně 5

To se dělá i s těžkou kuší, ta j e navíc přesnější, takže jak to, že když se trefíš do stejného místa, tak ta tvoje kuše způsobí větší zranění?

Navíc zloději, kteří mají obratnost někde kolem +4 až +5 mají ´ÚČ s touhle kuší 6 až 7, kdežto válečník s rytiřkou zbrojí je rád, když má alespoň 8. Takže tu moc velký rozdíl není.


 Uživatel úrovně 0

Ahoj!

Cena je celkem vysoká, ale idealní protože příliš silní dobrodruzi mi osobně lezli na nervy, ale to byli jiné časy...
Jinak váha mi osobně tam taky chybí, ale to si Dungeon Master a jeho hráč(i) určitě domyslí. Jinak se mi to jeví jako dobře přehledné...

s úctou M. n.


 Uživatel úrovně 0

PardGalen:
tak takhle to fungovat muze a divil by ses, jak dobre. Tu kusi jsem pouzival uz pred ctyrmi peti lety s jeste vyssi utocnosti. Ted v posledni dobe jsem to predelal, aby to zapadalo vice ci mene do systemu. Strela touhle zbrani neni jako lupicuv utok - neznamena primo utok na citliva mista (ty jsou podle pravidel jen ctyri), jde o utok mimo zbroj (kamkoliv). Vem si treba rytirskou zbroj - proti ni je lupic bezmocny (i kdyby hodil treba pet sestek, je omezen systemem), ale kusi stejne muzes trefit misto mezi dvema dily nebo do hledi prilby... to presne vystihuje SZ 2 - je to tezke, ale ne nemozne.


 Uživatel úrovně 5

Irook jo jenže to by to v tom případě muselo být děláno jako lupičovi útoky beze zbraně. Použití jen na místa nechráněná zbrojí. Takhle to prostě fungovat nemůže.

Dart no prosim. Někdo kdo má nápad jak by to vypadat mohlo, akorát by to asi dost snížilo účinnost té střely.


 Uživatel úrovně 0

Nebudu prepisovat jiz zminene.
30 - 45 minci je 1,5 - 1,75 kila a to je na malickou kusi hodne - pro jednorucni presne mireni.

Mechanismu spousteni je povicero a obvykle se vyuziva dvou pater s bocnim nabijenim. A orech se pro vicerane kuse nepouziva(l).

Cena : Myslim ze cena neni vubec dulezita, jedna se evidentne o zbran, kterou nelze beznym zpusobem koupit - je to zakazkova vyroba. A pokud je zakaznik, nekdo kdo nahodou nasel 1k zlatych, tak dostane spis kudlu nez kusi .. musi mit jmeno.

Ke kusi to chce, vytvorit neco zvucneho at z ni maji lide strach.

A zbrane ktere vyzaduji priblizeni k cili jsou obvykle pro ty nejlepsi profiky ..

Orbit 4*


 Uživatel úrovně 0

Dobre spravené, nabudúce to asi použijem v hre použijem to v hre.


 Uživatel úrovně 0

PardGalen:
rozdil mezi rucni a tezkou kusi? ale vzdyt je to zrejme. I kdyz vystrelis tezkou kusi zblizka, tak je ti jedno, jestli to narves do zbroje nebo mimo (ma SZ 6), protoze je hodne prurazna. Kdezto rucni kusi musis trefit mimo zbroj - proto je tezke se trefit (SZ 2), ale kdyz se trefis, je to ucinne podobne jako tezka kuse. +3 utocnost ma proto, ze s touto kusi se opravdu strili hlavne zblizka, kdezto tezka kuse je i na delsi vzdalenosti stale stejne ucinna (+2 utoc). Myslim, ze je to vyvazene dobre.

A k te cene - ano, je s ni spojeno hodne rizik a taky ne kazdy to sdvede. Dobre - priznavam, cena je na pomery DrD premrstena, ale chtel jsem tim dat najevo, ze to opravdu neni dostupna zbran.

K_Ptah: Kuse vazi neco mezi 30 a 45 mincemi (podle toho, pro koho ta kuse je).


 Uživatel úrovně 0

Nápad se mi líbí a zpracování také.
Nemyslím si, že musí být x stranek popisu o ničem, když tohle je jasné výstižné a dobře čtivé.

Parde: To proč ti šipka nevypadne je také jednoduché. Dělal jsis někdy samostříl? jako kluk? Vezmeš obal fixi a přiděláš do dražky pro šipku. A pokud střílíš špejle ty procházejí u konce hrotu tím fixem(trubičkou) a na druhe straně je drží spínač(kolíček)

Takže proč nepoužít jen třeba nabité hřebíčky do šikma na vrchu se dotýkající, či kroužek, trubičku. TAk, tak tam ta šipka drží pokud je zrovna dole.

Nápad i celek se mi líbí, 4* podobné již řadu let používam jen stím rozdílem že se dají připenit na ruku a na palcích mam lanka se spouští. Ta váha tam opravdu chybí. A pro zlepšení čtivosti tam mohl být pro některé malý článek o její vzniku apod.