Válečník

Zuřivost Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 16

Tyto pravidla plně nahrazují změnu v Bersekra v PPP a PPE.

Zuřivost je schopnost bojovníka. Tak jako se kouzelník může naučit kouzlům, tak bojovník dokáže ovládnout své tělo a mysl do takové míry, že je tomu těžké uvěřit a mnozí to považují za mystické umění.

Zuřivost je plně kontrolovaná bojovníkem - může si ji sám navodit a stejně tak ji i ukončit. Ani na jednu z činností se nemusí soustředit, ale může je udělat jen v rámci svého tahu a činností.

Zuřivost má denní omezení na počet kol rovno úrovni bojovníka. Během jednoho boje může zuřivost trvat nejvýše 5 + bonus za odolnost kol, poté je potřeba alespoň směna odpočinku, aby si mohl bojovník zuřivost navodit znovu.

Od 6. úrovně zuřivost způsobuje to, že při jejím navození přibude bojovníkovi 1/2 jeho aktuálních životů. Po dobu trvání má +4 k síle, ale -2 k obratnosti. Má také +1 k hodům proti pastem snažícím se ovlivnit jeho psychiku (a je jedno zda jsou kvůli jevům škodlivým, nebo prospěšným). Po skončení zuřivosti klesne počet životů o 1/3 aktuálních (zaokrouhleno dolů).

Od 10. úrovně se bojovníkovi životy na začátku zuřivosti zdvojnásobí a na konci sníží na polovinu (zaokrouhleno dolů).

Od 15. úrovně se bojovníkovi v zuřivosti nesnižuje obratnost.

Od 20. úrovně bojovník v zuřivosti během útoku používá zdarma svoji schopnost zastrašená na nepřítele, na kterého úspěšně zaútočí (a daný nepřátel se počítá jako by byl sám), pokud je to možné.

Od 25. úrovně bojovník v zuřivosti dělá tak brutální útoky, že způsobuje postih -2 k ÚČ i OČ do konce dalšího kola nepřátelům, které svým útokem zraní (není kumulativní).

Od 30. úrovně není omezena maximální délka zuřivosti v rámci boje.

Od 35. úrovně získává bojovník v zuřivosti útok zdarma na toho, kdo jej minul chladnou zbraní. Tento útok se nezapočítává do počtu akcí a útoků v daném kole.

Slovo autora

Zuřivost je moje náhrada za bersekra, což považuji za špatnou, nevyváženou a herně destruktivní bojovníkovu (ne)schopnost. Tak jako kouzelník si může říct kdy chce kouzlit a zloděj kdy chce krást, tak i bojovník si určuje kdy chce dosáhnout zuřivosti a kdy ji ukončit. Zároveň nijak není omezena kontrola postavy hráčem - na rozdíl od Bersekra to tedy není již zcela regulérní postup PJe jak zabít postavu.

Zároveň je mírně mystický a narušující pravidla - fakticky se zranění snižuje na 2/3 a od 10. úrovně na polovinu díky životům navíc, nejsou to už jen prázdné životy, jejichž využití by bylo vstupenkou do říše mrtvých po skončení trvání, taktéž útoky navíc na 35. úrovni mohou dostat postavu naprosto mimo meze smrtelníků (ale i kouzelník v té době může nechat doslova hořet nebe bez velké námahy).

Z hlediska vyvažování jsem šel cestou "co by měl bojovník mít abych vůbec uvažoval, že si za něj zahraji, a zároveň abych nezáviděl, když jej bude hrát někdo jiný". V tomto ohledu mám zaručeně rozdílná měřítka od mnohých a pokud někdo nyní bojovníka považuje za přesíleného, tak mu tuto nedoporučuji zavádět - ještě jej posílí.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

sniper: Abych dal jen dodatek - i při použití této schopnosti je válečník v porovnání s ostatními slabší povolání

nejnesmyslnější věta a nejvíc nepravdivá...


 Uživatel úrovně 0

na rozdíl od Bersekra to tedy není již zcela regulérní postup PJe jak zabít postavu

leda se PJem co stojí za ho*no

teda původní berserk je lepší, nevim co na něm bylo špatný, todel nějaký moc silný...


sniper: Válečník v DrD je totiž jak hadr na podlahu. Nezajímavý, vláčený špínou reality, nikdy nedoceněný, věc co musí být

omg a na tohles přišel kde? hrál za něj vůbec někdy???


 Uživatel úrovně 8

Osobně bych řekl, že tenhle příspěvek je reakcí na PJ, který berserka zneužil proti hráčům, místo aby ho využil ke zpestření hry. Osobně znám pár, kteří ve jménu pravidel nechají postavu "zberserkařit", "převezmou" jí a nechají zemřít - a těžko bych pro ně nalezl jediného dobrého slova. Tohle hráči nebere kontrolu, nechává ho s postavou hrát dál. Z mého pohledu velké plus, hře to nemůže uškodit.

Považuji to za rozumnou vlastnost pro kohokoliv, kdo nechce hrát bojovníka jako zdrogovaného severského berserka (ten ať si klasickou zuřivost užije). Dokonale se to hodí do asijského prostředí, které je u některých hráčů zjevně oblíbené. Taktéž si dokážu představit využití v klasické Conanovce, alespoň si nevzpomínám, že by se Howardův Conan někdy choval jako šílený berserk (o epigonech nemluvím, neznám). Snad jen název je podivný, spíš než zuřivost bych čekal nadpis Chladnokrevnost.

Krom toho oceňuji, že i když jde o doplněk k soubojovému systému, není to jen spousta čísel, která donutí hráče neustále něco přepočítávat. Souboj je dost složitý sám od sebe (i když to není taková hrůza jako v DrD +). Pochopitelně někoho jistě baví hrát DrD hlavně jako soubojovou strategii, ale tady si dovolím projevit subjektivní názor. Tohle stačí jednou přečíst a rovnou hrát, nemusím to mít neustále vytištěné před sebou.

To, že "mizí zranění" je systémová berlička - když už se pořád někdo ohání reálností, je určitě jasné, že souboj většinou rozhoduje jedna rána - ne postupné odkrajování plátků z protivníka, jak to podle DrD vypadá. Životy je nutné brát jen jako model pro usnadnění výpočtů v souboji, ne jako ztělesnění reality herního světa.

Samurai: Omlouvám se jestli to bude vypadat jako rýpání, ale co na tom že je to nereálné? Jsou to pravidla, model reality, ne její přesný popis. Nic v původních pravidlech DrD není reálné, do poslední čárky, proč čekat že doplňky reálné budou?


 Uživatel úrovně 5

Apsolutně nereálné.

základem zuřivosti je fakt, že nás nekdo, řekněme, nasere. A to takovou měrou, že přestaneme vnímat cokoliv dalšího.

A snipere veř mi, tak, jak je to popsáno v PPP to funguje i ve skutečnosti. Bojovník nehledí na utržené rány, je děsivě rychlý a hrubý a zaútočí na kohokoliv v dosahu. Mluví ze mě osobní zkušensoti, dky jsme si tím prošel, tak i zkušenosti pozorovatele.

Tvé dílo si poměrně protiřečí vůči názvu, bojovník má být zuřivý, ale takový stav si sám nenavodí.

Navíc, dát mu polovinu aktuálního počtu životů a pak mu ubrat třetinu aktuálních je dost silné posílení.
(na začátku má 30 životů, bude mít 45, po zkončení bude mít 2 životy, bude mít 1 život - takže ani nechcípně).
bojovník v návalu tkaového stavu nehledí na zranění a jem u jedo, kolik jich dostane. Ale zde se ovládá (ač je zuřivý), má bonusy (ač nevím, z čeho přesně se berou, dkyž není zuřivý).

Je to nevyvážené, je to nereálné, přesílené. Jak sniper vyznívá, snažil se "předělat" berserka (tedy to z drd vyhodit a nahradit to tímto) a dát nám něco lepšího. Ovšem, pdoel mě se to vůbec nepovedlo.

Ale i tak to vyhrálo, ocenil bych Corwinovo odůvodnění.


 Uživatel úrovně 8

Děkuji za Firefanaticův rozbor. Názor mám dosti jiný (a podle něj jsem dílo psal), takže jej vysvětlím. Dopředu ale upozorňuji, že jeho názor (a mnoha jiných, jsem si jistý že se zde brzy objeví jeho "následovníci") respektuji a chápu.

Proč jsem se do díla pustil? No, občas když čtu díla zde ve válečníkovi a jejich kritiky, mám chuť z plna hrdla zakřičet: "Jděte se už sakra vycpat s tou vaší realitou, kdo to má číst!". Pak se ale uklidním a nic nezakřičím, ani nenapíšu, protože vím že dotyčnému autorovi by se dvě hvězdy (občas spíš jedna) u jeho díla s průměrem čtyř hvězdiček nelíbila (a já jej nechci odradit od tvorby), prostě operuje a hraje na jiné vlně. Ano, to zdůrazňuji, na jiné vlně. Válečník v DrD je totiž jak hadr na podlahu. Nezajímavý, vláčený špínou reality, nikdy nedoceněný, věc co musí být. Ale proč? DrD je hra na hrdiny, proč nemůže být válečník stejný hrdina jako kouzelník? Proč nemůže mít síly a schopnosti přiměřené příběhu? Proč se modlí k dobrému hodu při boji s dvěma příšerami když jeho kamarádi právě kouzly a výrobky ničí celá města a ani nemrknou?

....

Takže byla vyhlášena soutěž o válečníka a já si řekl že napíšu. Ale ouha, zjistil jsem že nemůžu, už sama pravidla tak neskutečně svazují válečníka realitou, že mi to přišlo až k pláči. A tak jsem napsal dílo nesoutěžní, jen prostě na ukázku že se dá uvažovat naprosto jinak. Splácání trvalo dvě hodiny a dílnu nevidělo. Že do soutěže bylo přijato a vyhrálo, no, to mě popravdě překvapilo.

A teď tu je a ukazuje ten jiný úhel pohledu. FF říká že nějaké pravidlo v DrD ruší a zpět zavádí. Omyl, DrD to naprosto ignoruje a prostě celou věc dělá po svém. Počítá že každý má v sobě popravdě magický potenciál, ale ne každý jej používá na kouzla. Bojovník má prostě zuřivost, která z něj dočasně dělá bojový stroj od kterého se mnohé rány odrazí a i ty co projdou, tak jsou zastaveny dřív než by se čekalo. A já se neptám proč, stejně jako se nikdo neptá proč blesk střílí kouzelník z očí.

Abych dal jen dodatek - i při použití této schopnosti je válečník v porovnání s ostatními slabší povolání. Zažraní dračákisté to asi nevidí, ale kdo hrál pod víc systémy, ten to určitě cítí.

Dílo mám uveřejněné na svých stránkách, kde budu dělat případné úpravy. Pokud tedy chcete vidět nejnovější verzi, jděte na: http://docs.google.com/Doc?docid=dc6x3vbv_131v5m36 7g8


 Uživatel úrovně 0

Tak, a je tu vítěz naší soutěže o mistra válečníka. Na jednu stranu vidím značné potenciální kvality, které viděl kolega Corwin, ale na stranu druhou, mě osobně přijdou opravdu jen potenciální. Proto jsem taky v porotě nebyl sám…

Co se mi nezdá:
- Bojovník se na navození zuřivosti nemusí soustředit? A je plně kontrolovaná? Tohle je imho hodně nereálné a nemylsím, že to nějak prospívá fantazy…
- Když už se tu řeší doba odpočinku, mohla by tu být zmíněna nějaká únava, předpokládám, že bude vyšší, než u běžného boje.
- Bonusy se mi zdají příliš velké.
- Kam mizí zranění? Jedna věc je zranění nevnímat (to jde ovládnutím psychiky), druhá tyto zranění neutržit (a toho už psychikou nedocílíme, resp. docílíme, ale bojovými/léčivými kouzly). Imho formulace „přijde o 1/3 aktuálních životů apod. jsou poněkud matoucí.
- Nechápu, proč rušíš útoky navíc, abys nakonec na 35. Je částečně obnovoval… též náhlý bonus +2 je zvláštní, proč není na nižší úrovni předcházející +1?

Celkem tedy myslím, že autor dobrý nápad pojal přinejmenším zvláštním způsobem, změnu v berserkra obrátil v něco úplně jiného, ale realitě se přitom vůbec nepřiblížil, a přitom právě přiblížení realitě vnímám jako hlavní důvod k takovýmto úpravám. Z mého pohleud s etedy dílo nevyvedlo.

Nápad je, jak už jsme řekl, dobrý.
Zpracování již ale poněkud pokulhává, jsou zde logické rozpory (neodůvodněná změna zranitelnosti bojovníka na 1/2)m podivnosti (zrušení bonusů k iniciativě, aby posléze opět přibyly), nepropojenost s jinými pravidly (maximální bonus za sílu je nyní +13, to už je imho moc)… podprůměrné.
Dojem je rovněž podprůměrný, vidím ideu, ale pojetí na mě působí špatně.
Použitelnost… obávám se, že opět hodně podprůměrná. Některým se může zdát dobrá, ale v pojetí válečníka, jak ho chápu já, se toto dílo příliš použít nedá.

Celkem tedy 2*. Ukázalo se, že bylo moudré angažovat do soutěže dalšího porotce coby reprezentanta jiného úhlu pohledu, protože tady se autor trefil přesně do toho, co rád nemám. Můj postoj k válečníkovi je nějaký a toto je nelogické přesílení tohoto povolání, nepodobající se realitě. Jiným ale může připadat dobré a těm dílo přeji.