Předměty

Kniha náhodných kouzel Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 30

Skupina: Kouzelné předměty

Váha: 40 mn

Popis:

Tyto knihy jsou nesmírně vzácné, přesto se mohou dostat i do rukou postav na nižších úrovních. Mohly být vytvořeny zvláštními kruhy čarodějů v podstatě z jakéhokoliv důvodu.

Nikdy neobsahovaly démony astrálních sfér a svou magii si mohou udržet stovky let.

Vzhled

Kniha náhodných kouzel má lehce zdobené 20x30 coulů velké železné desky s nápisy v kouzelnické řeči. Původně mohla mít 10-50 pergamenových listů, mnohdy jí však už některé stránky chybí (viz níže).

Po otevření zjistíte, že jsou všechny listy slepené a není je možné žádným fyzickým ani magickým způsobem odlepit. Jediné, co postava může vidět je pergamen navrchu.

Na tomto pergamenu je zaznamenáno PJ zvolené kouzlo stejným způsobem, jako na kouzelných svitcích, akorát bez pečetě, která je pouze nakreslena v pravém dolním rohu.

Aktivace kouzla

Pro aktivaci kouzla postačí, když se sesilatel dotkne nakreslené pečetě, pak vše pokračuje jako u běžného svitku. Na rozdíl od něj se však prázdný list okamžitě rozpadne a odhalí kouzlo ukryté pod ním. Takto mohou všechny postavy ve družině zadarmo kouzlit, dokud knize nedojdou všechny listy.

Výběr kouzel

Pořadí kouzel v knize bylo zvoleno už tvůrci a pro hru je tedy volí PJ vlastními metodami. Ideální by bylo sepsat jasný seznam a postupně ho vyškrtat.

V celé knize může mít každá stránka jiné kouzlo, stejně jako všechna stejná, ale obvykle se v ní nepravidelně střídají jen 3-4.

Podle úrovní postav může PJ zvolit různě silná kouzla, od začátečnických po expertní.

Opisování

Kouzelník sice podle pečetě pozná kouzlo na listu, pokud ho sám ovládá, ale pokud ne, není se ho z knihy schopen naučit, stejně jako to nedokáže z normálních kouzelných svitků.

*Cena a jiné dodatky*

Kupec může cenu této knihy zhodnotit mnoha způsoby, zvláště pokud si je vědom jejích schopností. Výchozí cenou je samozřejmě hodnota všech svitků uvnitř, ale ta se dá těžko určit jen podle prvního. Pak záleží na propracovanosti vazby, názoru na použitelnost v praxi a pod.

Alchymista může díky svým zvláštním schopnostem vidět množství magenergie v celé knize, ale rozvrstvení na jednotlivých stránkách už nepozná.

Magický předmět jako je tento nelze normálními způsoby zničit, ale hráči mohou být velmi kreativní. Pokud by se jim to přece jen nějak povedlo, všechna magenergie se uvolní buď výbuchem nebo vyvoláním hrůz.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 30

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Samurai, třeba přesně tohle :D Nebo vyvolání permoníčků v jaké koliv bojové situaci :D, nebo teoreticky by se dalo říct, že budou pod neviditelností a budou chtít otevřít knihu, což je podle mě nebojová akce, která by neměla ovlivnit neviditelnost a tam zlom kouzlo...


 Uživatel úrovně 8

Dílo jsem viděl v MS a už tam mě zaujalo. Nevidím na něm chybu, strohost a jasnost je dle mého přínosem a valná většina zde nechaná na PJ vůbec nevadí. Omáčky: popisů, historie, výoby apod. okecávaček zde netřeba.

Je to dílko s jednoduchou a geniální myšlenkou, dílko k rychlé aplikaci. Dílko jasné, stručné, výstižné. Dokázal bych si to plně představit v pravdilech.

***** je dle mého samozřejmostí :)

Výborná práce.


 Uživatel úrovně 5

Mě se líbí hlavně ten prvek vtipnosti a možnosti zlomyslnosti. zpracování a tak možná není špičkové, ale ani odfláknuté, prostě akorát, takže není třeba strhávat body a jen si užívat zlomyslnosti, ale je pravda, že podle mě by mnohem zajímavější bylo, kdyby se kouzlo sesílalo otevřením knihy a tak kouzelník zjistil, co sesílá v okamžik, kdy se to už sesílá :D


 Uživatel úrovně 0

Je to vážně dobré. Jednoduchý nápad a přirozené zpracování, i když na můj vkus možná moc krátké. :)

Hlavně to inspiruje k mnoha vlastním vylepšením, jako třeba to, že se tam vždy objeví kouzlo, které dotyčný podvědomě potřebuje. Třeba kdybys při bitvě seslal modré blesky zvrchu a objevilo se ti tam kouzlo "Stvoř toaleťák", tak by to mohla být vážně sranda. :D

Koveras


 Uživatel úrovně 0

Musím Nikda pochválit za vynikající nápad, který použiji hned ve svém dalším dobrodružstvím. Líbí se mi ta vrtkavost štěstěny. Představme si, že jsou hrdinové vstoupí do elfího lesa a zajme je hlídka. Později v táboře mají šanci se obhájit a jeden z dobrodruhů v marné snaze seslat na sebe Melaninu krásu místo toho vyčaruje Ohnivý déšť a elfí les padne popelem. Zkrátka něco jako kostka štěstí, s tím, že zde je to více o zlomyslnosti PJe. Ještě mě napadlo, že by kniha mohla mít přesvědčení a takto různě by pak sloužila svému majiteli.

Zkrátka sympatické dílko, kterému však chybí to eňo ňuňo, aby bylo na 5*, proto dávám 4*. :)

Danixxx


 Uživatel úrovně 0

Nápad není nijak převratný, dávno jsem měl podobné, ale nikdy jsem je nijak nezpracoval, za to plus. Plus i za celkovou jednoduchost a rychlou použitelnost, i když dle mého názoru by měl mít svou přesnou roli ve hře a tedy i propracovanější minulost, ale to si každý může dotvořit dle svých požadavků.

Tvůrce takového předmětu asi nebude žádný začátečník a aby někdo podobný předmět vytvářel, musí k tomu mít nějaký důvod. Rozvést nějaké takové důvody mi v textu chybí, mě po krátkém zamyšlení napadla možnost klíče k lokacím, pastem a překážkám v nějakém zajímavém dungeonu, bludišti, staré hrobce apod. To by mohlo být velice zajímavé, pokud by se to povedlo zpracovat.

Zmínka o vyvolání hrůz měla být rozvedena (kolik, proč zrovna hrůzy - spojitost s knihou atd.) nebo neměla být použita .

Celkově docela zajímavé.


 Uživatel úrovně 0

Samotný nápad pro mě není nikterak převratný a s kouzelnými knihami obecně se dá vyřádit podstatně víc. Ale v jednoduchosti je síla a pro hru je tento příspěvek rozhodně přínosem.

S touto knihou se do rukou vypravěče dostává skvělý nástroj, jak hru udělat zajímavější. Tím, že kouzla v knize volí právě Pj může d hry přinést zajímavé prvky. Dokázal bych si představit, že se celé dobrodružství mohlo točit jen kolem tohoto předmětu.

Na závěr uvedu některé modifikace knihy, které mě napadly.

- Kniha má pouze jednu stránku, na které se po otevření objeví napsáno jedno kouzlo. Po přečtení zaklínadla písmena v knize začnou mizet a jsounahrazovány dalšími (dalším zaklínadlem).
- Kniha reaguje na přání svého majitele a zobrazí v knize takové kouzlo, které si postava přeje. A nebo jeho pravý opak (místo vytoužených blesků se zobrazí nějaké ochranné kouzlo apod.). Co si postava přeje může vypravěč vypozorovat podle toho, co hráči říkají nebo může reagovat na danou situaci.
- Kniha může kouzla sesílat samovolně a to opět na základě přání jejího majitele, jak je popsáno výše.


 Uživatel úrovně 0

Zdravím

Podle mého se jedná celkově o velmi povedené dílko. Nápad je velmi inovativní, vcelku neotřelý a já mohu jen chválit. (5*)

Proti zpracování nemám velké výhrady. Nějakou vyloženou chybu jsem nenašel, snad jen můj osobní názor říká, že jsi to mohl trochu víc "zasadit do hry". Například kratičkým příběhem (i když hodně lidí by bylo proti), ukázkou, více vazbami k jiným předmětům/ postavám. Abych byl ale spravedlivý, nebudu tento nedostatek (v mých očích) příliš zahrnovat do hodnocení. (4-5*)

Při hře něco podobného s radostí využiji, děkuji za inspiraci. Myslím, že hodně PJ bude mít po přečtení stejný názor, protože tato knížka bezpochyby krásně ozvláštní hru.
Je asi pravda, že se s nápadem dalo ještě trochu pohrát, ale tento jednoduchý mechanismus se mi zamlouvá a možná, že by byla ve výsledku i škoda, kdybys ho dál nějak rozváděl. Nicméně možná taky ne. (4-5*)

Takže další pětka. Možná jsem moc mírný, ale tvé příspěvky mě jednoduše baví, oslovují a vidím v nich velký potenciál. A i když mám raději delší do hloubky propracovaná díla, u těch tvých opravdu nelituji, že jsou stručná, protože obsahují i tak vše, co by obsahovat měla. Asi bude něco pravdy na tom, že méně je NĚKDY více. Takže hodnotím tak, jak hodnotím

S úctou,
Tuor