Předměty

Kniha náhodných kouzel Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 30

Skupina: Kouzelné předměty

Váha: 40 mn

Popis:

Tyto knihy jsou nesmírně vzácné, přesto se mohou dostat i do rukou postav na nižších úrovních. Mohly být vytvořeny zvláštními kruhy čarodějů v podstatě z jakéhokoliv důvodu.

Nikdy neobsahovaly démony astrálních sfér a svou magii si mohou udržet stovky let.

Vzhled

Kniha náhodných kouzel má lehce zdobené 20x30 coulů velké železné desky s nápisy v kouzelnické řeči. Původně mohla mít 10-50 pergamenových listů, mnohdy jí však už některé stránky chybí (viz níže).

Po otevření zjistíte, že jsou všechny listy slepené a není je možné žádným fyzickým ani magickým způsobem odlepit. Jediné, co postava může vidět je pergamen navrchu.

Na tomto pergamenu je zaznamenáno PJ zvolené kouzlo stejným způsobem, jako na kouzelných svitcích, akorát bez pečetě, která je pouze nakreslena v pravém dolním rohu.

Aktivace kouzla

Pro aktivaci kouzla postačí, když se sesilatel dotkne nakreslené pečetě, pak vše pokračuje jako u běžného svitku. Na rozdíl od něj se však prázdný list okamžitě rozpadne a odhalí kouzlo ukryté pod ním. Takto mohou všechny postavy ve družině zadarmo kouzlit, dokud knize nedojdou všechny listy.

Výběr kouzel

Pořadí kouzel v knize bylo zvoleno už tvůrci a pro hru je tedy volí PJ vlastními metodami. Ideální by bylo sepsat jasný seznam a postupně ho vyškrtat.

V celé knize může mít každá stránka jiné kouzlo, stejně jako všechna stejná, ale obvykle se v ní nepravidelně střídají jen 3-4.

Podle úrovní postav může PJ zvolit různě silná kouzla, od začátečnických po expertní.

Opisování

Kouzelník sice podle pečetě pozná kouzlo na listu, pokud ho sám ovládá, ale pokud ne, není se ho z knihy schopen naučit, stejně jako to nedokáže z normálních kouzelných svitků.

*Cena a jiné dodatky*

Kupec může cenu této knihy zhodnotit mnoha způsoby, zvláště pokud si je vědom jejích schopností. Výchozí cenou je samozřejmě hodnota všech svitků uvnitř, ale ta se dá těžko určit jen podle prvního. Pak záleží na propracovanosti vazby, názoru na použitelnost v praxi a pod.

Alchymista může díky svým zvláštním schopnostem vidět množství magenergie v celé knize, ale rozvrstvení na jednotlivých stránkách už nepozná.

Magický předmět jako je tento nelze normálními způsoby zničit, ale hráči mohou být velmi kreativní. Pokud by se jim to přece jen nějak povedlo, všechna magenergie se uvolní buď výbuchem nebo vyvoláním hrůz.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 30

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Taktéž souhlasím s tím, že je dílo nadhodnocené, ale hodnotit hvězdičkově nebudu, stejně jako to nedělám u žádných pravidlových děl. Slovní hodnocení řekne mnohem víc než hvězdičky...


 Uživatel úrovně 0

to Nathaka: nějak tak tuším, že ten druhý odstavec ve tvém komentáři je určený pro mne. Předtím jsem nechtěl vypisovat proč nehodnotím, tak jsme to zkrátil, ale abych to uvedl na pravou míru.

Každý hodnotí jinak, nebudu vypisovat jak hodnotím já, ale ta originalita, případně nápad na vylepšení u mě jistou roli hraje. Zpracování je taky důležité. Jenže zrovna u tohohle díla se pořádně nedá počítat s ani jedním. Spellbook of random magic, kniha náhodnosti, Kniha náhodných kouzel a další existují opravdu dlouho. Každá má sice většinou trošku jiný systém aktivace, ale je tak málo rozdílný, že se tady nedá počítat ani s tím zpracováním.

Takže za co potom hodnotit? Co nám tam zbylo? Proto se radši vzdám, než abych dílo (dobré, ač už nyní ne tolik zajímavé) zbytečně neshodil, ale zároveň ho nevynášel do nebes. Tam totiž nepatří on, ale jeho původní verze.

Klikne někdo za mne Nathakovi + reputaci? Absolutně totiž souhlasím s 1. odstavcem a lidi by si to měli uvědomit.



 Uživatel úrovně 8

Nápad dobrý, byť nijak nový, zpracování kvalitní, s tím souhlasím. Spíše nesouhlasím s tím, kolik hvězdiček je k tomuto slovnímu hodnocení připojováno. Vidím to jako typicky nadprůměrný příspěvek, nic objevného a úžasného po stránce nápadu, nic převratného a ohromného po stránce zpracování. Tím nechci působit demotivačně, spíše střízlivě.

Zato děkuji za myšlenku, na kterou mě dílo přivedlo, byť to s ním už tak nesouvisí. A sice jde o to, že mě docela děsí, nakolik dokáže hodnocení ovlivnit fakt, zda hodnotitel hodnocený nápad už někdy viděl, anebo nikoliv. To jen potvrzuje můj názor, že "originalita" a "nápaditost" nejsou moc dobré aspekty, pokud mají hodnocení určovat, měly by ho spíšd dokreslovat. Zpracování FTW. :-)


 Uživatel úrovně 0

No nápad to není nový, ale zpracování docela dobré, takže to je na 4,5, a zaokrouhlíme :)


 Uživatel úrovně 0

Pěkné, krátké, výstižné a použitelné.
Nicméně se vzdám hodnocení, jelikož kniha náhodných kouzel není pro mě, ani můj svět vůbec nic nového. Poprvé jsem se s ní setkal někdy kolem přelomu tisíciletí, pak v DnD, nějakých PC hrách a nakonec podle her zase v DrD.
Většinou hodnotím nápad, zpracovaní atp., ale ony ty knihy vypadají a fungují stejně, případně hodně podobně. Ale zase si nemyslím, že tato je odněkud obšlehnutá.

Takže se zdržuju. (jinak bych dal asi 3*, viz. 1. řádek, ale jistá ohranost a nic nového)


 Uživatel úrovně 8

Silný nápad, silné zpracování.

Za jedinou chybu považuji zmíněné hrůzy - proč? S vysokou koncentrací zla nemá tato kniha pražádnou souvislost.


 Uživatel úrovně 5

Přesně tak, víte jak zahřálo, když mi kamerask napsal, že mardůky zakomponoval do světa a jeden za něj hrál?
Takže milý Nikdo, udělal jsi ve své jednoduchosti geniální a univerzálně použitelný předmět, který bude v nejbližší době i u mne zakomponován. Pro jednu takovou věc se vyplatí pročítat bohatý archiv.


 Uživatel úrovně 5

Samurai, přesně to samé jsem před nedávnem psal Sccionovi. OHYZDy na knihovníkovy si cením, ale toho, že jej použil v dobrodružství si cením víc.


 Uživatel úrovně 8

Fafrin: Moje řeč!


 Uživatel úrovně 0

JAK? to mám hodnotit. Je to úžasně jednoduché, nápadité, použitelné, má to jiskru a asi ani pravidlově nic nechybí.
A přitom se to vejde na stránku.
Děkuji, tohle MUSÍM použít.