Předměty

Falx Hodnocení: Nic moc

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 31

Skupina: Zbraně

Síla zbraně: 3/+8

Kvalita zbroje: 0

Délka: 1-2

Cena: 3

Váha: 90 mn

Popis:

Drobná předmluva, aneb mírné předobhájení

Možná se někteří budete ptát, proč sem cpu tento prolog, který možná bude i delší, než samotný předmět. Možná je to proto, abych alespoň měl nějakou šanci předobhájit tento veskrze prostinký a jednoduchý předmět, který by (dle mého momentálního pocitu) stěží obstál v tak vybroušené konkurenci artefaktů, které jsou roztaženy na mnoho stran a člověka to ani nebaví číst, natož se k tomu nějak komplexněji vyjádřit tak, aby byl schopen obsáhnout a pozorně prozkoumat všechny body předmětu.

Mějte, prosím, na paměti, až budete tento předmět číst, že mou primární snahou nebylo ohromit čtenáře naprosto vybroušenou aplikací předmětů s nastíněnými variantami zapojení do světů a hlubokou úvahou na téma použití zbraně v prostředí vakua atd. Ano, mohl jsem k tomu všemu ještě připojit desítky speciálních útoků, popsat všechny barbarské kmeny, které zbraň využívají atd. Mějte však na paměti, že primárním cílem předmětu je jeho velmi snadná aplikace do světa, která spíše otevře prostor pro kreativitu PJ a nechá na NĚM, zda si sám přimyslí a vytvoří oněch útoků třeba deset, než aby byl svým způsobem svazován speciálními pravidly (tady jde především o možnost konfliktu ze strany, hráčů, kteří, např. požádají PJ, aby zbraň zakomponoval do hry, přičemž jemu se to nelíbí…), což může být obzvláště pro začínající či méně zkušené PJ nepříjemné.

Tímto bych zakončil svou krátkou předmluvu a ještě jednou zopakoval, že tento předmět není postaven na efekt, ale především k rychlé aplikovatelnosti a začlenitelnosti do světa drd, přičemž na PJ klade minimální nároky pro aplikaci (pokud samozřejmě nechce předmět dále rozvíjet). Děkuji všem za trpělivost a nyní už k samotnému předmětu:

Falx

Falx je těžká obouruční sečná zbraň, která je velmi náročná ať už se jedná o váhu nebo o zvládnutí efektivního způsobu boje s ní. Je to asi 40 - 50 coulů dlouhá rukojeť (nejčastěji dřevěná, většinou omotaná kůží), na níž je připevněna přes půl sáhu dlouhá srpovitá čepel, podobná kose, broušená po vnitřní straně.

Falx je v rukou dobrých válečníků nebezpečnou zbraní, která je schopna jednou ranou přepůlit muže. Je ovšem též velmi neobratná a proto je počítána do těch zbraní, které vždy ztrácí iniciativu, respektive mají postih -2 k iniciativě v rozšířeném soubojovém systému.

První zmínky o výskytu falxu pocházejí od barbarských kmenů a pirátů (kteří ji pro její účelnost zřejmě od barbarů přejali). Důvodů, proč se tato svým způsobem exotická zbraň u těchto skupin tak uchytila je spousta. Mezi ně paří i to, že falx je zbraň na výrobu nepříliš náročná a přeci mocná, nehledě na to, že zdatní a silní barbaři se s ní naučili velice mrštně zacházet. Naproti tomu piráti tuto zbraň využívají s oblibou v námořních bitvách, neboť je výtečná při přesekávání lan a ráhen lodí (tuto zbraň proto s oblibou začínají využívat i některé „námořnické“ země).

Falx může být zvolen i za rodovou zbraň. Zde je však ponechán prostor pro úvahu PJ. Největší předpoklady k jejímu používání může mít buď barbar či kroll, který pochází z divokých kmenů, které tuto zbraň využívají, nebo člověk (či jiná rasa), který pochází z „pirátských kruhů.“

Poznámka:

Cena je pouze orientační. Ve většině „civilizovaných“ zemích bez moře je falx spíše raritou a exotickou zbraní, pročež je prakticky nesehnatelný. PJ by měl brát v úvahu i onu samotnou exotičnost zbraně, a tedy i určitou dobu výcviku, který musí válečník podstoupit, než se s falxem naučí bojovat.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 31

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Mě se tento příspěvek velice líbí je vtipný a není tam ani nic moc nesmyslů není dokonalý ale je to můj názor děkuji za pochopení.


 Uživatel úrovně 0

No k dílku: Asi bych to viděl tak, že je to dílko opravdu krátké, i přes vysvětlení autora, že se snaží o jednoduchou použitelnost v jakémkoli světě, si myslím, že by to mohlo být trochu delší a propracovanější.
Nápad je to podle mě dobrý, ale opravdu by to chtělo trochu víc šťávy, autor se nepochybně nesnažil, uchvátit nás dokonalou zbraní, která není nijak přesílená ani, náročná, je to si myslím vyvážené.
Mohl tam uvést třeba něco z toho, jestli ji může vůbec použít třeba elf, tedy jen v krajním případě, ale nastat to může a jaké by měl při jejím používání postihy.
Autor chce nechat co nejvíce prostoru PJovi ale podle mě to je trochu moc.
Dále bych chtěl konstatovat, že pokud se nepletu jeden coul odpovídá přilbližně jednomu centimetru, takže nechápu proč když je čepel dlouhá jen půl metru má tak dlouhou rukojeť.
Další věc která se mi nezdá, je to že když je celá zbraň dlouhá jen něco kolem metru proč je tak nobratná, při takovéto délce nemůže být tak těžká aby dávala postihy -2, ale i ty by se daly vzhledem k tak dlouhé rukojeti pochopit. Avšak pokud zabraň není z olova a rukojeť je ze dřeva neměla by být tak neovladatelná jak se tam píše, ale když si to tak pročítám uvědomuji si že nevyváženost zbraně by opravdu ztěžovala její použitelnost.

Tolko ke kritice.

Když to shrnu tak si říkám pokud si někdo nebude orpavdu ztížit hru tak s touto zbraní bojovat nebude.

s úctou
smycma


 Uživatel úrovně 5

Debata na téma Zrádný bosorák a jeho hodnocení nebo psané nesmysly je od teď uzavřena. Kdo se k tomuto bude dále vyjadřovat, dostane zápornou a jeho příspěvek smažu.


 Uživatel úrovně 0

Ó převelice se vám všem omlouvám že jsem rozvířil kalné vody diskuze títmo příspěvkem...promiňte mi též mou uštěpačnost ale ta ke mně holt asi patří...opravdu příště sem nebudu tahat svůj svět ani mu dělat ostudu...ale vyzývám prosím vás abyste tu ostudu neělali také vy!...už jsem konečně pochopil jak se na tomhle serveru hodnotí...docela brzo což....ještě jednou zopakuji své zhodnocení: líbí se mi styl jakým je to napsané, je to jednoduché a přehledné a PJ si to přece vždycky může opravit podle svého...
můžete se mnou nesouhlasit můžete mi klidně dát další zápronou repku ale můj názor prostě nezměníte!
viděl jsem tu už dost děl na to abych si všiml co všchno se sem může dostat...když si na to pořád stěžujete co takhle zeptat se redaktora proč sem vlstaně tohle dílo pustil? když je podle vás tak hrozné???

omlouvám se všem kterým sem neodpověděl na jejich komentáře: plky nemám ve zvyku číst po ránu....no jo někomu se tenhle text líbit nebude...to mě mrzí ...kdo se mnou souhlasí tomu děkuji kdo ne tak si to plz se mnou vyříkejte v poště...víc sem psát nebudu...

S neúctou váš bosoráček :-DD

ještě jedna maličkost: cílem mého hodnocení bylo poukázat na to, že se sem dostává příliš mnoho příspěvků tak dlouhých, že se je hráčů ani nechce číst a příliš přeplácaných maličkostm,i které by si mohl trochu slušnější PJ stvořit doslova na koleně...uvítal bych kratší a srozumitelnější příspěvyk napsané aspoň slušným stylem...a jestli mi tady hodláte hodnoti jaký se mmi líbí styl tak prosím vás jděte někam...asi je načase abych sem taky něco přidal...


 Uživatel úrovně 0

ano prosím UnknowNe dej mi další - ....další voda na můj mlýn...opět to potvrdí to co od vás čekám (ironicky pro nechápavé)


 Uživatel úrovně 0

Plně tě chápu Nathako:) Napsal jsem to sem, aby pro případné zájemnce byla tahle skutečná zbraň k použití(jsem přesvědčen, že to mám pravidlově dobře-jsem totiž dobrej:-))) jo, Krteček a jeho šermíři taky ;-) ). A takhle krátký to stačí-je to obyčejná zbraň a ten popis je pořád o dost delší, než u těch z pravidel?


 Uživatel úrovně 1

Všichni si teď pošlete, jak byste to napsali co nejkratší vy. :) Já zase pošlu, jak bych to dokázal natáhnout a rozepsat tak, aby tam bylo úplně všechno, včetně možných technik zdobení, souhlas?


 Uživatel úrovně 0

To Anarion: Co třeba takhle?

Jméno: Falx
Kategorie: Střední obouruční zbraň
Parametry: 5+2-1
Délka: 1
Váha: 40mn
Cena: 8zl

Popis: Je to asi metr dlouhá zbraň tvořená zhruba 40cm dřevěnou rukojetí přecházející plynule do 60cm čepele broušené z vnitřní strany-čepel je zahnutá dovnitř-nejvíce pak špice a tedy tvoří jakousi masivní kosu.
Tato zbraň má pádnost podobnou meči bastardu, navíc ale působí nepříjemná řezno-tažná zranění po doseknutí.
Tato zbraň je nejčastěji k vidění u pirátů kvůli zákeřnému spůsobu boje a možnosti použítí i v těsnějším kontaktu s nepřítelem. Je jí užíváno také k presekávání lan. Dále se s ní můžeme setkat u některých civilizaví a ras menšího vzrůstu(někdy ale i barbaři-ač používají raději těžší zbraně), které nemají příliš rozvinuté zpracovávání kovů a u nich může tvořit i základní vybavení vojsk.

To Aritma: S tou rep. to je sice zbytečné a dle mě chybné, ale výroky jsou to opravdu nesmyslné, protože na Asterionu platí stejná pravidla pro boj, jako v běžném drd.


 Uživatel úrovně 8

Sebe utínám slovy:
Zombie: Ano ano... Přiznávám, je to tak... Ale i díky tobě už se od své nejasné a zmatené minulosti chci odříznout a ve své budoucí tvorbě chci být co nejpřehlednější a nejjasnější a nejpravidlovější... A chci k témuž pomoci i ostatním uživatelům :-)


 Uživatel úrovně 5

Pánové a dámy, doporučuji utnout diskuzi, neboť se už nebavíte o díle, ale hádáte o tom, co komu v pravidlové rubrice připadá přínosné a co ne.

Porozdal jsem pár reputací, IMHO i napravil nějakou tu (mně domnělou) křivdu.

A abych nebyl tak odporně kladný: rád bych připoměl, že ti, kteří se v této diskuzi bijí do prsou za jednoduchost, přehlednost a stručnost děl, mají sami nějaký ten grafomanský vroubek, kdy proti mě hájili naprosto diametrální stanovisko. Že UnknowNe, Snipere ;)
Pššt zerafeli, ty jsi až po nich, v druhé řadě :P

Zrádný bosoráku: nesouhlasím s tebou v hodnocení předmětu v souvislost s Asterionem, nebot:
A) tento server se týká pravidel Dračího Doupěte, nikoli jednoho konkrétního světa.
B) pravidla Asterionu se od oficiálních pravidel Dračího Doupěte natolik odklánějí, že Altar uveřejnil zdarma ke stažení v PDF konverzi Asterionských modulů pro oficiální pravidla Dračího Doupěte.
(Zkráceně: netahej sem svůj herní svět, já sem netahám ten svůj ;) )