Nové Rasy

Valsereg Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 26

Valsereg

Za časů dávno minulých žily valové. Dávní mocní vládci. Jejich moc se nedala měřit a jejich umění převyšovalo všechna ostatní. Dlouhověcí králové lidí a zplozenci dobra. Říká se že v jejich krvi kolovala i krev vznešených elfů. Díky ní byly dlouhověcí, díky ní byly mocní. Nikdy neuznávaly zlo. Byly silou dobra. Uměli kovat lepší nástroje než trpaslíci. Uměli zpívat lépe než elfové. Ale jejich sláva dávno pominula. Po veliké katastrofě, kdy jejich nádherný ostrov zmizel v hlubinách oceánu, přežil jen zlomek z nich. Ti odcestovali v bílých lodích do vnějšího světa. Tam ustavily první království a stali se ochránci ostatních národů. Protože i přes veškeré ztráty a přes malý počet se jim jen málokdo dokázal postavit. Objevil se však mocný kruh nekromantů. Snad to byli renegáti z jejich vlastních řad. Ti v zapomenutých horách začali tvořit armády nemrtvých. Při dobyvačných válkách padlo mnoho zemí. Mnoho ras vymřelo a mnoho lidu bylo odvlečeno do otroctví. Ale valové vyjeli do boje. Říká se že jejich král Valruin vedl do boje nejskvělejší a nejlépe vyzbrojené vojsko všech časů. Lesy kopí se ježili na pláních. Jízda byla slyšet na míle daleko a vrhala do srdcí nepřátel strach dávno předtím než byli vidět. Jejich smrtonosné luky dostřelovali dál než všechny zbraně nepřátel. A jejich bílé meče rozsévali v řadách nepřátel smrt. Bylo jich ale již žalostně málo i když s obrovskou mocí. Proti nemrtvé armádě, čítající přes dvě stě tisíc hlav vyrazila armáda valů, která dosahovala jen asi desetiny počtu nepřátel. Po tři dny bojovali tam, kde se nyní nachází Zelený hvozd. Tehdy se tam rozkládaly pláně kam jen oko dohlédlo. Tam se spolu střetli. Armáda světla a armáda chaosu. Mnoho mužů tehdy padlo. I když bojovali udatně, nemrtví je zatlačovali a vítězství sil chaosu bylo již nablízku. Tehdy se ale králova družina prosekala lesem nepřátel a zaútočila na nekromanty. Přese všechnu temnou sílu nekromantů bojovali až již zbyly jen poslední tři nekromanti. Ti před hněvem mocných mužů utekli. A tak se králova družina ocitla samotná uprostřed armády nemrtvých. Jejich vlastní síly se snažily k mužům z králova domu prosekat. Ale dařilo se jen pomalu. Padl tam tehdy král Valruin, jeho prvorozený syn Seldil a mnoho mužů z králova domu. Tehdy ale přišlo zatím poslední spojenectví vznešených elfů a trpaslíků a s nimi mnoho lidí z podrobených zemí. Prosekali si cestu k poslednímu z královského rodu, ke královu synu Eonirovi. Společně pak pobily zbytek temných sil. Tehdy si Tři králové slíbily navzájem věrnost až dokud svět nezanikne. Zle by vedlo světu bez odvahy valů. Vznešených mužů z moře.

Historie

Valseregové jsou potomci valů. V překladu slovo valsereg znamená krev valů. Po velké, výše popsané, bitvě se do vlasti vrátilo jen dva tisíce valů. Jejich krev se smísila s krví menších lidí. Jejich věk se krátil, i když se stále dožívají i dvou set let. Ztratili většinu své moci, i když jsou stále nejmocnějšími lidmi světa. Jejich dílům se stále nic nevyrovná. Snad jen nejšikovnější trpaslíci a vznešení elfové. S oběma zmíněnými národy stále udržují tak přátelské vztahy jak jen to jde. Nyní žijí poslední valseregové v Imerii. Tam vládnou a zaujímají důležitá místa. Skoro všichni jsou šlechtici, kapitáni armád či nejučenější. Někteří se dobrovolně staly dobrodruhy. Chrání pohraničí a stali se z nich chodci.

Popis

Jedná se o vysokého člověka s šedýma očima a tmavými vlasy. Z jeho očí vyzařuje moudrost a z jeho nitra neznámá moc. Většinou bývá urostlý až svalnatý. Na pohled má krásnou tvář a sympatický výraz. Když se hněvá tak z něj jde strach. I nejtvrdší povahy se někdy zaleknou. Vznešení elfové valserega poznají od pohledu. Stejně tak trpaslíci. A naopak.

  • Výška: 175-205 coulů
  • Váha: 75-120 kg
  • Velikost: B

Atributy:

Síla Obratnost Odolnost Inteligence Charisma
7-17 9-14 9-14 12-17 8-18
+1 -1 -1 +2 +2

Smysly

Valsereg má oproti klasickým lidem zlepšené smysli. Všechny jsou vyvinuté asi na dvojnásobek lidských smyslů. To se projevuje opravou hodu na past u všech smyslů. Bonus +1.

Jazyky a vzdělání

Valsereg je velmi dobře vzdělaný. Zná dokonale obecnou řeč, elfštinu a jazyk trpaslíků. Ve všech umí taktéž velmi dobře číst a psát. Zná velmi dobře dějiny a umí moc dobře vyprávět dávné příběhy. Nezapomeňte, že valseregové pochází z vyšších kruhů . Etiketa a takové věci pro ně nejsou cizí.

Délka života

Dávní předci valseregů, tedy valové, se dožívali věku až 700 let. Kvůli krvi menších lidí se valseregové dožívají až 250 let. Dospělost se u nich počítá až od 30 let. Stáří pak od 195 let. Dobrodruzi z rodu valseregů vyrážejí na cesty kolem 20 roku života. Do té doby studují a jinak se vzdělávají.

Přesvědčování

Valsereg díky svému vznešenému vzhledu a chování dokáže dobře ovlivňovat ostatní lidi (elfi, trpaslíky atd.) Nechám na PJ jestli sem dá past nebo šanci nebo něco jiného.

Erb rodu

Erb svého rodu nenosí valsereg na štítu nebo na zbroji. Nosí jej na medailónu na krku. Díky tomuto erbu se valseregovi otevřou cesty, hranice atd. funguje vlastně jako glejt. Ale nemusí fungovat všude. Pokud bude medailon ukraden tak do jednoho týdne zmizí erb z medailonu. A to díky tomu že je magický a má pevné pouto s valseregem. Co nejdřív po ukradení si valsereg opatří jiný medailon (většinou stříbrný) a jakmile ho opustí erb původní medailon, začne se zjevovat na novém. Po uplynutí dalšího týdne se erb naváže na nový medailon. Tak to jde opakovat stále dokola. Pokud se valsereg doví o zneužití medailonu, byť ne jeho, jinou rasou, je jeho povinností a otázkou cti vypátrat pachatele a potrestat jej. Podotýkám, že bys jako PJ měl nechat vybrat každého valserega ať si vybere erb jaký se mu líbí. Není sice žádný rozdíl jestli má ve znaku prase nebo orla, ale je to spíš otázka vkusu hráče.

Domov

Vlastí všech valseregů je království Imerie. To je v mém světě. Jinak by to měla být asi nejvyspělejší země, u moře a poblíž bašty nemrtvých. Vysvětlím právě na Imerii.

V Imerii valseregové vládnou a jsou všemi ctěni. Každý valsereg je vítán jako rodný. Imerie je země vzdělanosti a učenosti. Odtud pochází většina nejučenějších. Ovšem Imeřané jsou i skvělí v boji. Nemají sice armádu největší, zato však nejlíp vycvičenou a vybavenou. Jsou čestní a loajální. Valseregové nikdy nezradí své rodné a příbuzné. Pokud se ovšem nedají na stranu zla. Pak jsou vyhnáni z domu. Stávají se čím dál zlejšími a můžou to dotáhnou daleko v temných kruzích. Museli by učinit něco velmi dobrého, aby své skutky očistili.

Pohled do duše

Valsereg se zádívá někomu hluboce do očí a tak pozná co se chystá ten určitý udělat, je-li dobrý, jestli lže atd. Já bych to dal automaticky ale stejně záleží na PJ. Může to být třeba past na charismu.

Příklad: Valsereg Tridain se vybavuje s náhodným pocestným kupcem. Ten se mu nějak nepozdává a tak zkusí pohled do duše. Pozná že velmi lže. Tridain to kupci řekne a ten vyklopí pravdu. Je zabiják, který ho má odstranit. To Tridaina zneklidní a zkusí pohled do duše znovu. Zjistí že se zabiják soustředí na odvedení pozornosti aby mohl nenápadně vytáhnout dýku a bodnout. Tridain na nic nečeká a milému zabijákovi usekne hlavu jedním nenadálým švihem svého meče. Pak si povzdechne a zabijáka pohřbí u kraje cesty.

  • Rodová zbraň: Rodovou zbraní valseregů je dlouhý meč. Není to sice podmínkou ale většinou valseregové dostanou nějaký lepší meč ze sbírky svého rodu.
  • Léčitelství: Nikdo neví proč ale valseregové jsou relativně schopnými léčiteli. Mají denní magenergii 15 magů bez ohledu na povolání a umí sesílat kouzla: Uzdrav lehká zranění, Uzdrav těžká zranění, Odstraň ochromení, Uzdrav nemocného a Neutralizuj jed. Tato magenergie je samostatná a nesčítá se s žádnou jinou.
  • Síla mysli: Valsereg má o 3 větší ZSM než jeho povolání v kombinaci s jinou rasou.
  • Umění boje: Bojuje-li valsereg s dlouhým mečem, tak získá za 3000 zk +1 k útočnosti. Za dalších 6000 se bonus zvýší na +2. Za 12000 +3. Za 24000 +4 za 48000 +5. Dál bonusy nerostou. Nemusí se jednat o tentýž exemplář dlouhého meče. Ale zkušenosti musí být získány jen pomocí dlouhého meče.
  • Psychická odolnost: Valseregové mají silnou vůli. To znamená, že je jen tak něco nerozhodí. Na 1. úrovni mají proti pastem na int. a char. bonus +1. na 8. +2, na 15. +3 a na 22. +4.

Ještě poznámka: těm, kdož nečetli Pána prstenů a Silmarilion se bude zdát tahle rasa příliš silná. Ovšem mějte na paměti že inspirací pro ni byly Númenorejci a pan Aragorn.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Lidicky. Mam takovy dotaz. Mam zpracovat dodatky a dovysveltlivky? Sice nevim kam to dat ale pokud jsem dobre vycitil tak hlavni problem je, ze je spousta veci malo popsanych. Jsem ochoten to udelat, ne kvuli tomu abych mel vic hvezdicek ale aby si za to mohly lidi zahrat a nevznikly zbytecne nesrovnalosti. Hlavne se ptam ale Suka, kam bych je mel popripade umistit. Diky.


 Uživatel úrovně 0

Je to trochu málo spracované, ale nápad je skvelý...


 Uživatel úrovně 5

Zdenál, potažmo i Hrdlořez Nesro:

Pokud se v příspěvku vyskytne chyba v tagování, pak je to chyba jen a pouze redaktora. Tedy moje.

Ad problém silnější a slabší rasa:

Neříkám nic proti tomu, že na světě nemohou být silnější rasy a že všechny rasy jsou stejně silné. To rozhodně ne. V pravidlech také není jen člověk, trpaslík, elf, hobit, kroll, barbar a kudůk... můžeme tam najít i skřety, nebo kočičí lid - a to jsou přeci také rasy.

Co je odlišuje od šesti hráčských ras? To je snad jasné... i skřeti i kočičí lid, obojí je v bestiáři. Proč? Skřeti jsou moc slabí na to, aby mohli být plnohodnotnou hráčskou rasou vedle člověka. Kočíčí člověk má oproti tomu dar devíti životů (tedy může 9x zemřít, než zkutečně padne), což je zase tak silná vlastnost, že by bylo bláhové tuto rasu poskytnout začínajícím hráčům.

To, že se o vyváženost postará svět (skřetů je hodně, kočičích lidí je málo), to je sice hezké, ale je to jen vyváženost globální v rámci světa, nikoliv v rámci postav.

Abychom si to ujasnili, když chcete psát do této rubriky a chcete se shledat s kladným přijetím své rasy, pak musíte psát HRÁČSKOU RASU - tedy takovou, která je porovnatelná se 6 základními rasami a vedle nichž je vyvážená. Nikoliv rasu, která by mohla existovat ve světě, v něm by nenarušovala rovnováhu, ale je prostě silnější / slabší než ostatní... takové rasy potom nemohou být dobrou hráčskou rasou a jsou tedy spíše národem, který bych zařadil do bestiáře - stejně jako všechny skřety, kočičí lidi, upíry, obry, polodraky a podobné záležitosti.
Tedy ještě jednou - na světě sice existují rasy, které jsou silnější než trpaslík, člověk, hobit... ale takovýmto jest cesta do síně s cedulkou - hráčská rasa, zapovězen.

Proč? Začátečníkům není moudré dávat do rukou hned silné rasy - a začátečníků je tu mnoho, tak to nebudeme dělat.
Pokročilí jsou naopak schopni si rasu z bestiáře na rasu hráčskou upravit sami, tak ať si to udělají, jejich boj.

Pokud by k tomu ještě kdokoliv potřeboval něco dovysvětlit, tak to rád udělám, ale nezapomínejte na to, že zde se máte bavit o rase Valseregů a ne o koncepčních záležitostech.


 Uživatel úrovně 0

Hlrdlořezi Nesro když budu potřebovat radu tak si řeknu


 Uživatel úrovně 0

asi zapracuji va verzi druhe


 Uživatel úrovně 0

Souhlasím se Saladinem.

Měl bych hodně výtek již na začátku.

- Opravdu často opakuješ slova, působí to rušivě. Např. "Za dávných časů -- > dávní králové" nebo " Dlouhověcí králové -- > Díky ní byli dlouhověcí..." atd.

- "zplozenci dobra"? To mi přijde velmi krkolomné a divné, je to až příliš zažité pro zlo... působí to uměle, nepřirozeně, rušivě. Když už tak zplozenci zla, ne? Chtělo to napsat třeba stvoření světla/dobra nebo tak něco.

- A když už tam máš "zplozenci dobra", jak mohli být zrádci z jejich vlastních řad? Když to všechno byli dobří "lidé"? "Nikdy neuznávali zlo." (!) Byli silou dobra (!)

- Nehledě na to, že tam máš neuznávaly a byly což je pravopisná chyba, pak tam máš najednou uměli, to by tě mělo trknout, že něco nehraje... / ustavily má být měkké, stejně jako v předchozích případech, nehledě na to, že by mělo být spíše ustanovili / Lesy kopí se ježili / to všechno je shoda přísudku s podmětem, dávej si na to pozor... Máš tam toho hodně, pak jsem si všiml i dál...

- Taková technická, nemrtví mají srdce? Já jen že tam máš "Vrhali do srdcí svých nepřátel strach." A co já vím tak bojovali proti nemrtvým. Ti strach snad ani nevědí co strach je...

- ... zbraně nepřátel. A jejich bílé ... ta tečka tam nesedí, je tam navíc.

- Teď jsi nejsem jist, v tomhle ohledu pravidla neznám, ale když se zničí člověk ovládající toho daného nemrtvého, co se stane s nemrtvým? Pohybuje a bojuje furt dále? Já myslím, že se rozloží nebo tak něco, ale vážně nevím…

Celkově se mi ten úvodní příběh nelíbí. Nehodnotím podle něho, protože se to nemá dělat, ale tyhle chyby, nemohl jsem si pomoct, ale to je do očí bijící, tak aby sis toho všiml. Dále, neříkám, že se nemůžeš inspirovat Pánem Prstenů, ale jiná věc je opsat ten příběh tam, jen si ho trochu poupravit. To se mi nelíbilo a kazilo mi to čtení. Jako bych četl nějakou špatnou verzi Tolkiena (špatnou kvůli těm chybám atd.). Byl-li to záměr, pak si myslím, že hloupý, tedy alespoň pro mě osobně, protože mě to okrádá o chuť to číst apod. když je to prostě jen kopie Tolkiena, Za tímhle teď ale udělejme čáru... (-:




A teď k samotnému dílu. Příběh beru zvlášť a nepočítám ho. Celkově mi tato rasa přijde strašně nevyvážená. Je příliš silná, což se mi opravdu nelíbí, stejně tak jako nemám rád upíry proto, že jsou tak moc silní, tak se mi nelíbí ani toto. je to prostě taková super rasa, co? A pokud vím, Númenorejci byli vcelku normální lidé. Samozřejmě tedy odlišní, silnější, ale stále to byli lidé se svými chybami. Stejně tak Aragorn.

Rozhodně jsem proti, aby mohl Valsereg užívat hraničářská kouzla a být třeba kouzelník, nehledě na to, že by užíval kouzla a byl třeba válečník. To, stejně jako jiné věci, dost narušuje pravidla. Stejně tak ty bonusy k rodové zbrani, takovou schopnost má již válečník. To by pak válečník mohl mít i plus deset? Nehledě na to, že to poskytuje válečníkovu schopnost všem ostatním povoláním.

Ta psychická odolnost to docela jde. S tím by se dalo docela souhlasit.

Máš tam docela dost dobrých nápadů, jen jsou špatně zpracované. Pokud máš nějakou schopnost, měl bys u ní mít i nějaké omezení a nějakou nevýhodu. Rozhodně si nemyslím, že třeba jen tak lehce zlomí přesvědčováním nějakého mága, či sicca, ale to už tu bylo zmiňováno.

Erb je dobrý nápad.

Věk se mi nelíbí nebo by také mohl mít alespoň nějaké omezení. Já sice uznávám, že je divné aby elf žil stejně dlouho jako člověk a to pak už záleží od světa ke světu, ale obecně dle pravidle je myslím stanoveno, že všechny rasy se dožívají stejně tak kolem sta let. Ale tohle není žádná zásadní chyba, jen říkám jak já bych to radši, ale tak zase to asi patří už k tomu, jakou má tato rasa celkově moc a jak je silná.

To samé jazyky, to mi přijde přehnané. Jistě, tak mohou být chytří, ale znát jazyk který třeba na nemám rád apod. Myslím že to by se mělo nechat tak je to je, na výběru každého hráče.

Nevím momentálně mě už nenapadá co víc, jsem unaven a moc dobře nato nevidím, takže tě asi přestanu trápit, toť vše. Jen to ještě trochu shrnu. Rasa je to jistě zajímavá, ale mě se nelíbí. Je příliš silná, nevyvážená a v rozporu s pravidly. Na druhou stranu je zde napsáno pár dobrých nápadů a kdyby sis s tím lépe pohrál, dal si více práce a trochu se nad tím zapřemýšlel, mohlo to být lepší. Asi nebudu hodnotit hvězdičkově, snad to přežiješ. (-: Snad jsem nic neopomněl. Tak konečně konec. (-:

S přáním mnoha úspěchů
Rigur

P.S. Omlouvám se za svou vlastní úpravu, gramatiku či stylistiku, za prvé neni na nijak skvělé úrovni ani normálně a navíc je čtvrt na tři ráno ... ((-:


 Uživatel úrovně 0

Saladin:
Prosím dovysvětli.


 Uživatel úrovně 0

Hned ze začátku se mi nelíbilo jak jsi začal tím, že byli nejlepší v boji, kování atd. Dám ti radu, né všechno co děláš musí být nejlepší, nejsilnější atd. Ale jinak ten začátek byl moc pěkný.

Rasa je fakt přehnaně silná, všude to samé, nejsilnější, nejmoudřejší, nejhezčí, atd.
U toho medailonu jsi měl popsat jestli to stojí manu atd. Víc to popsat... Většinu věcí jsi napsal jako fakt a nám nevysvětlil proč to tak je.
Hodnotím za 2*


 Uživatel úrovně 2

svilenec: Doporučuji dílo poslat sám sobě poštou ,)


 Uživatel úrovně 0

Jo diky Corvinovi45A. Pochopil jsem ze se nasel konecne nekdo kdo nehledi jen na cisla. Jako jede z mala se nad rasou zamyslel jinak nez ostatni. Co se tyce pisma a fontu nevim co se stalo. Asi jsem mel dilo napsano nejak jinak nez to pobral server. Co se tyce Corvinova nahledu na nekromanty, vez ze ja je beru jako stelesneni zla. Jiste najdou se taci, co studuji nekromancii tak, aby mohli tvorit ale v globalu je nekromant ten ,,zly, co tvori nemrtve aby ovladl svet". A co se tyce magenergie na uzdravovani, opravdu jde vyuzit jen na ta kouzla, co jsou vypsana. I pokud by byl valsereg hranicar, tak si bude pocitat magy dvoji. Jako kdyby mel treba kouzelny prsten s vlastni magenergii. A priznavam ze mozna byla chyba delat tak silnou rasu. Ale ona takova ma byt. Vzhledem k memu svetu, kam je rasa zasazena je uplne ve stredu. Ani silna ani slaba. Pouze stelesnuje to, cemu se rika dobro. Nic nebrani PJjum upravit si ji dle sveho sveta. I tak vsem dekuji da kritiku. Beru si ji k srdci.