Kouzelník

Myšlenkové světy Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 18

Myšlenkové světy

Seznámení s myšlenkovými světy

Myšlenkové světy kouzelníků připomínají ze všeho nejvíc vaky beztíže a další "mimoprostorová" uložiště na předměty. Kouzelníkův myšlenkový svět existuje mimo prostor našeho světa, nikoliv však mimo náš čas a realitu. Je to od okolního světa izolované místo, kam se kouzelníci mohou přenášet a znovu se odtud vracet, zatímco čas v našem světě plyne nerušeně dál stejně rychle jako "uvnitř". A pokud se něco stane v myšlenkovém světě, následky se mohou skrze kouzelníka promítnout i do světa reálného. Ve své podstatě je myšlenkový svět místnost beze stěn, do které vedou jediné "dveře".

Myšlenkový svět slouží kouzelníkovi jako jeho soukromé útočiště. Může do něj přenášet předměty i osoby, nejčastěji se tam ale přenáší sám. Nikdo ho v myšlenkovém světě nemůže rušit. Je tady v bezpečí a v klidu. Může zde studovat, odpočívat, schovávat se, skladovat zde veškeré svoje znalosti a cennosti. Svět mu může sloužit i jako vězení či pevnost.

Myšlenkový svět ale není součást sfér. Naopak, myšlenkové světy jsou od sfér zcela izolovány. Bránou do myšlenkového světa nelze přenést ani žádný předmět s démonem. (Ty zůstanou ležet na původním místě.) Sféry nikdy neví, co se v myšlenkovém světě zrovna děje a jejich vědění končí tam, kde myšlenkový svět začíná. Z toho důvodu jsou myšlenkové světy nejlepší úschovnou těch největších tajemství a ze stejného důvodů právě tady mnohá tajemství vznikají na utajených poradách a izolovaných sešlostech. Neznamená to ale, že sféry neví nic o tvorbě myšlenkových světů nebo že se nedoví, co vědí postavy z myšlenkového světa vycházející, proto je dobré před odchodem vhodným způsobem vymazat svou paměť a tajemství zaznamenat jinde.

Myšlenkový svět je vždy vázán na jeden konkrétní předmět, podobně jako duše na škapulíř nebo démon na srdce artefaktu. Zde je to kniha. Ta slouží jako brána či portál do myšlenkového světa. Postup pro přenos zná pouze tvůrce světa a jakmile ho provede, přenese se se vším, co má v současné době u sebe. Tato konkrétní kniha je kouzelníky odborně nazývána Extraspatium Scriptum a je to jediný objekt, který se může v současné době nacházet na dvou místech zároveň; ve světě myšlenkovém i ve světě reálném - nejedná se o duplikáty, ale skutečně o tutéž věc. (Jak úžasně převratné to z hlediska fyziky je, nechť posoudí vaši dvorní alchymisté a badatelé.) Narozdíl od srdce artefaktu však není tato kniha nezničitelná, z čehož plyne největší nebezpečí myšlenkových světů. Jakmile je zničena, brána do myšlenkového světa je navěky ztracena neznámo kde a s ní vše, co se uvnitř nachází.

Alternativa: Za dvojnásobnou cenu lze rituál zopakovat a vytvořit novou bránu vedoucí do téhož myšlenkového světa. To se může leckomu hodit.

Vytváření myšlenkových světů

Aby mohl kouzelník vytvořit svůj vlastní myšlenkový svět, musí se nacházet na šestnácté (nebo vyšší) úrovni. Musí mít také nastudováno dost knih týkajících se myšlenkových světů. Musí znát vše, co nyní píšu já zde (a snad i něco navíc pro správný RP). Předpokladem pro správné stvoření světa je také přítomnost theurga nejméně na šesté úrovni, který (pouze symbolicky, nikoliv doopravdy) požádá sféry o kousek prostoru a asistuje kouzelníkovi při vkládání magenergie do knihy. Kouzelník nemůže "ovládat" či "vlastnit" více než jeden myšlenkový svět.

Proces vytváření světa je ve své podstatě rituál, který se dělí do tří fází. První fází je Otevření brány, při které se vloží 500 magů alchymistické magenergie do knihy. To je dost energie na otevření portálu "nikam". Druhou fází je Rituál, který následuje ihned po Otevření brány. Kouzelník sesílá speciální zaklínadlo (čte ze svitku) a odříkává dlouhou formuli. Tato část trvá čtyři směny a kouzelník nesmí být rušen, jinak je vše ztraceno. Celkem do zaklínadla vloží 75 magů své vlastní magenergie (nelze použít magenergii hole). Toto kouzlo (za libovolně zvolených efektů) projde portálem a na druhé straně vytvoří jakousi mimoprostorovou bublinu, základ myšlenkového světa. Třetí fáze už je samotná Tvorba. Vše se odehrává v kouzelníkových představách. Kouzelník může svůj svět začít tvořit kdykoliv, kdykoliv může přestat a kdykoliv může na Tvorbu navázat. Dokud však není svět hotový, nemůže se do něj přenášet. Jakmile je svět hotový, fáze Tvorby je skončená a je tak utvořena finální podoba myšlenkového světa.

Tvorba je v podstatě meditace - kouzelník, má-li čas a chuť, se pohrouží do své fantazie. Kouzelník může ve svém světě vytvořit, cokoliv se mu zlíbí, až na složité živé bytosti (bytosti s Int 1 a vyšší). Také nesmí tvořit vyloženě konkrétní objekt, vždy se musí jednat o něco, co se dá považovat za nekonkrétní předmět bez vlastního jména a jedinečného významu. (Pár židlí, několik keřů, nějaké ty orchideje ano, nikdy však "moje oblíbená židle" nebo "keř Sv. Augustína plodící zlatá jablka".) Také může ve svém myšlenkovém světě vytvořit pouze to, co dobře zná a co někdy alespoň viděl. (Může to být smrk, ale nesmí to být vzácná cizokrajná odrůda smrku, který nikdy neviděl a ví jen to, že existuje.)

Nic z toho, co vznikne během Tvorby v myšlenkovém světě, se z něho nedá odnést. Kouzelník si tedy může nakrásně vytvořit truhlici plnou milionů zlatých, ale nikdy je nevynese mimo svůj myšlenkový svět. Pouze předměty "zvenčí" mohou cestovat tam i zpět. Výjimku tvoří jídlo a pití a další látky, které postavy uvnitř vstřebají. (O jablku, které si kouzelník ve svém světě vytvořil a následně ho snědl, se už stejně po natrávení v žádném případě nedá hovořit jako o "předmětu".)

Při Tvorbě platí kouzelník magenergií "od minuty", čili podle toho, jak dlouho tvoří. Za jednu směnu (deset minut) Tvorby platí 5 magů. Co si během té doby stihne představit a ve svém světě stvořit, záleží na jeho představivosti (a představivosti hráče). Na začátku je myšlenkový svět pouze "tvrdý podklad" neznámého materiálu, dýchatelný vzduch a imitace oblohy včetně slunce. Prvním krokem tvorby je téměř bez výjimky volba podkladu, tedy zda se bude šlapat po trávě, písku nebo plavat ve vodě. Dále už je vše na kouzelníkovi, resp. jeho hráči. Může vytvarovat převýšení, rozsázet květiny, obklopit se vodou, vztyčit zdi a domy, zastínit se před sluncem a nebo prostě ze svého myšlenkového světa udělat jeskyni. Fantazii se meze nekladou. Konečné slovo má však vždy PJ. Tvorbu kouzelník ukončí jednoduchou formulí. Jakmile tak učiní, svět je kompletní a plně funkční.

Samostatnou část myšlenkového světa tvoří počasí. To může kouzelník ovládat svou vůlí kdykoliv a kdekoliv, během Tvorby i po ní. Počasím je myšlena především teplota vzduchu, vzdušná vlhkost, intenzita slunečního záření, povětrnostní podmínky, mračna a jiné. Ovládat bouře a blesky tak, aby udeřily do jiné osoby, už ale kouzelník nemůže.

Myšlenkové světy jsou omezené co do svých rozměrů. Na délku může mít v každé úsečce světem procházející nejvýše [Úroveň tvůrce * 10] sáhů. Tím vzniká problém "okrajů" myšlenkového světa. S největší pravděpodobností bude nejjednoduší považovat okraje za "plátno", na které si může kouzelník během Tvorby promítnout, co potřebuje. Může to být donekonečna pokračující louka, les, voda, ale také noční obloha. V každém případě za toto plátno kouzelník nemůže (a nebude zkoušet) pokračovat. Ve skutečnosti se o plátno nejedná, takže kouzelník do ničeho "nenarazí", ale pokusí-li se jít přes okraj, prostor myšlenkového světa se "posouvá" ve směru jeho pohybu. (Budou-li se dvě postavy pohybovat přes okraj každá jiným směrem, okamžitě zemřou a PJ bací oba hráče pravidly.)

Na závěr kapitoly bych si dovolil uvést doporučované podoby myšlenkových světů. Nejjednodušší a nejsnáze zapracovatelné jsou světy uzavřené pevnou zdí či stěnou, čili jeskyně, domy, chrámy a jiné interiéry, kde odpadají četné problémy s počasím, okraji světa a podobně. O něco méně jednoduché, zato daleko hezčí a v mém světě nejrozšířenější jsou "ostrovní ráje", čili malé ostrůvky v moři plné bujné zeleně, v jejichž středu se tyčí menší rezidence. Pro záporáky doporučuji lávovou pláň s krátery a sopkou, kde z černého kamene tyčí se kouzelníkova věž, nebo méně klišoidí bažinu plnou života. Univerzální pak je vysokohorské sídlo stylu Tibet. A samozřejmě lze i vytvořit "myšlenkový svět v myšlenkovém světě".

Hrubé náklady na vytvoření myšlenkového světa jsou pro jednoduchost uváděny jako 150 magů kouzelníkovy magenergie (Rituál + Tvorba) a 10000 zlatých (Alchymistická magenergie [12 x 500], theurgova provize [1500] + svitek se zaklínadlem [2500]). Dále je třeba započítat vše, čím si kouzelník svět vybaví po dokončení Tvorby.

Samostatný chod myšlenkového světa

Protože myšlenkový svět a vše v něm existuje v realitě a čase nezávisle na přítomnosti kouzelníka, musí být zajištěn plynulý chod času a pohyb veškeré hmoty uvnitř. Tím je myšleno například to, že existuje-li v myšlenkovém světě říčka, pak do ní voda z okraje myšlenkového světa "proudí" a na druhém konci přes okraj zase "vytéká". Obdobně je to s větrem a deštěm. V myšlenkovém světě také probíhají všechny procesy známé z našeho světa, jako je růst rostlin, rozklad živin, vypařování vody. Myšlenkový svět vždy funguje tak, jako by se jednalo o pouhou výseč z našeho reálného světa. Pro přesnost jen uvedu, že v myšlenkovém světě nemusí panovat žádná rovnováha energií či hmoty. Skrze propustné okraje myšlenkového světa ze sfér leccos proniká dovnitř a bariérou je to transformováno na součást světa v potřebné podobě, na druhé straně zase skrze bariéru leccos ze světa odchází a přeměňuje se na součást sfér, ať už je tím myšleno cokoliv. To vše je běžná funkce myšlenkové bariéry světa.

Dovnitř a ven

Přenos mezi myšlenkovým a reálným světem probíhá na základě jednoduchého zaklínadla, které se učí jako každé jiné (na šestnácté úrovni nejdřív) a zabírá jeden slot pro kouzla. Nemá žádný název a jeho magická formule zní: *Via Phantasia*.

  • Magenergie: 5 magů + 5 magů za každou další osobu nebo 4 magy za každých 500 mincí předmětu (či zvířete), který váží víc než 500 mincí
  • Rozsah: Extraspatium Scriptum
  • Dosah: Tři sáhy
  • Trvání: Ihned
  • Vyvolání: 2 kola
  • Obor: ČP
Zaklínadlo se tedy sesílá přímo na knihu, která otevře bránu a v nulovém čase skrze ní přenese kouzelníka, případně všechny další postavy, které označil. Tyto osoby musí k přenosu svolit a nacházet se v okruhu deseti sáhů od knihy. Navíc ke kouzelné formuli dodává kouzelník speciální slovo, které si sám zvolil (a které lze libovolně měnit); slouží podobně jako přístupové heslo. Samotný přenos postavy ani nepostřehnou, v jednu chvíli stojí tu a v druhou zase tady. Chce-li s sebou kouzelník přenést nějaký předmět, musí ho buď mít u sebe nebo se jej dotýkat. Je-li předmět těžší než 500 mincí, připlácí kouzelník magenergii i za jeho přenos. Platí i pro předměty ostatních postav.

Je nutné zmínit, že brána mezi světy umožňuje přenos v minimálním rozestupu deseti směn! Není tedy příliš praktické (ba téměř vůbec možné) využívat myšlenkový svět jako skladiště předmětů či rychle dostupnou zbrojnici, neboť přenesené osoby se musí v myšlenkovém světě zdržet určitou dobu, než mohou zase ven. Není ani příliš moudré používat myšlenkový svět jako úkryt přímo v boji, kniha totiž velice snadno padne do rukou nepřátel a navíc venku zůstanou všechny vzácné předměty s démonem. Totéž platí pro přenosy zpět.

Pozor však na přístup zvenčí. Klíčové slovo a bránu do myšlenkového světa lze zcela přirozeně jako každou jinou obranu prolomit, ačkoliv se nejedná o nic jednoduchého. Bylo by jistě příliš silné, kdyby byl každý v myšlenkovém světě v bezpečí. Existují dvě cesty, jak se proti vůli tvůrce dostat do myšlenkového světa.

  • První možností je kouzelnický způsob, konkrétně způsob mágů. Jde o klasický mentální souboj, přičemž útočníkem je mág prolamující bránu a obráncem tvůrce myšlenkového světa. Mentální souboj probíhá skrz knihu, takže na vzdálenosti vůbec nezáleží (= počítá se jako nulová). Po skončení mentálního souboje je myšlenkovým světem za svého tvůrce považován jeho vítěz.
  • Druhou cestou je alchymistický způsob. Magenergii v knize lze přebít jinou magenergií, která naruší stabilitu brány a otevře ji. Celkem je potřeba vložit [500 (původně vložená magenergie) + Úroveň theurga asistujícího při Tvorbe * 10] alchymistických magů, většinou tedy mezi 600 až 750 magy. Tato metoda pouze jednorázově otevře portál a přenese všechny osoby v okolí deseti sáhů.
V každém případě je nutné nejdřív najít knihu, než je vůbec možné zkoušet se do myšlenkového světa dostat. Pamatujte na to vy, kteří se tam dostat chcete, i vy, kteří tam nikoho nechcete.

Dodatky

Myšlenkové světy jsou (nebo byly) především o druhém domovu pro kouzelníky. O útočišti a svatyni pro jejich unavené mysli. Nepochybuji však o tom, že myšlenkové světy najdou mnoho a mnoho využití i jinde. Dokonce počítám s tím, že se tam s největší pravděpodobností nastěhuje celá družina. Vždyť jak perfektní místo je to například pro alchymistickou laboratoř či úschovnu zlodějova těžce vydělaného jmění! A největší radost by mi opravdu udělalo, kdyby se myšlenkové světy rozšířily a staly často využívanou a oblíbenou součástí hry, jako by tam patřily odnepaměti. Je pouze na vás, k čemu všemu dovedete myšlenkový svět využít a já budu rád za každý další nápad.

Poděkování za spolupráci v MS si zaslouží UnknowN, Legar, Corwin45A a Andowero. Mimo MS mi s dílem pomohli Samurai, Hamster a Ithildur. Pokud jsem komukoliv zapomněl poděkovat (nebo naopak někomu přilepil cizí zásluhy), ať prosím přijme upřímnou omluvu od mé choré paměti.

Diskuze

 Uživatel úrovně 1

Falhirovi a Ithildurovi děkuji.

Samurai: Áchjo...

Není to o tom, že by dílo bylo nesrozumtelné. Firefanatic to chápe celkem dobře, on jen rýpe do věcí, které se hrozně těžko řeší a je zbytečné je řešit. Ty ale blbě čteš, v tom to je.

Především si u věcné kritiky díla odpusť komentáře o levelu. Fialový bych už byl dvakrát, děl mám dost, nemám proto důvod spěchat. A i kdybych spěchal, je mi to houby platné, protože jsem momentálně na žlutém levelu zamčený.

1) Jistě že si je dokáže představit, ale nedokáže je vytvořit. Při Tvorbě zkrátka tvoříš svět bez detailů, nemůžeš si jen tak představit, co se ti zlíbí. Musí to být nějak omezené. Věta "Já nevím, jak to racionálně vysvětlit" ani není vysvětlení, takže nemůže být špatné. Obhajobu bych stvořil rád, ale opravdu to nelze udělat racionálně a poukázat na konkrétní fakta, jelikož ne vše musí být na konkrétních faktech založeno.
2) Ten svět ale NENÍ smyšlený a iluzivní! Cituji: "Kouzelníkův myšlenkový svět existuje mimo prostor našeho světa, nikoliv však mimo náš čas a realitu." Ten svět je naprosto reálný a hmatatelný jako cokoliv jiného, jenom se to nachází jinde, než kam by se dalo běžně dostat.
3) Okraje se nepohybují! Pouze v díle píšu, že pokud se pohybuješ v myšlenkovém světě směrem za okraj, kam už nesmíš, tak na ně nenarazíš, ale celý myšlenkový svět (včetně okrajů a všech postav tam, proboha, to je jasné jak facka) se posune směrem, kterým se pohybuješ. Proto se přes okraj nedostaneš. Žádná úprava světa to není!
4) Není jasné, že budou zasahovat, když tam zasahovat nemůžou. Myšlenková bariéra MS od sfér ZCELA IZOLUJE, jak to mám napsat jasněji? Pronikání mocných sfér je alternativa, rozhodně však ne povinnost. Démona nenabereš, protože TAKY neprojde bariérou.

Autor nic neuspěchal, dílo vidělo dost lidí a všichni umí číst.

Pokud si zahrávám s dílem, které se zaobírá tématikou prostoru a časoprostoru, hrozí, že někteří uživatelé a hráči preferující jednoduché DrD (abych tak řekl) dílo zkrátka nebudou chápat. Ale nemusí to být nutně moje vina. Pokud myslíš, že ano, napiš, jak by sis to představoval TY.

Další úvahy pod čarou jsou fajn. A stejně jako bych ti za nedůsledné čtení dal s chutí zápornou, za nápady pod čarou bych ti s chutí dal zase kladnou. Kupříkladu nápad na prozkoumávání sfér z menší blízkosti je vynikající, i když já původně neuvažoval o žádném postavování MS na konkrétní místo mezi sférami. Stejně tak formule, kterou jsi uvedl, je přesně to, co si představuju na svitku napsané.
Jenom další detail; že démon nemůže projít přes bariéru s ničím nekoliduje. Bariéra je zkrátka pro sféry nepropustná a neudává to nikdo, stejně jako nikdo neudává, že tvoje hlava neprojde skrz zeď. To je fyzikální zákon.

A když nakonec Ithildurovi přiznáš, že to moc nepobíráš, proč ses tedy rozhodl hodnotit a kritizovat? Já když něco nechápu, tak to nečtu a nehodnotím, a taky se mi to už na serveru stalo.

Ithildurova připomínka o jedinečnosti předmětu je dokonale trefná. Řekl to lépe než já. To je přesně ono.


 Uživatel úrovně 0

Samurai:
Radšej dielo na 90 A4, o ktorom každý bude hlásiť, ako je dokonale prepracované, ako zachytáva každučký detail MS, ale ktoré nikto nikdy nepoužije, pretože tvorba jedného MS sa bude prakticky rovnať tvorbe normálneho hracieho sveta? (preháňam)

A nechcem sa hádať, ale je podľa mňa skoro vynášať rozsudky nad pochopiteľnosťou diela, keď po pár hodinách nechápu dvaja zo 6 kritikov. Že tomu nerozumie "ani redaktor" je pekný argument, ale ako som tu niekede čítal, redaktori nie sú bohovia, sú to ľudia ako my, len majú isté práva a povinnosti navyše, v ideálnom prípade aj nejaký ten prehľad. To nie je nejaký pokus o napádanie Tvojho alebo Firefanatikovho intelektu, len chcem povedať, že nie ste univerzálnym ukazateľom zrozumiteľnosti, ako to vyznelo z Tvojich slov :)

Ešte k tým obľúbeným predmetom - Nathaka v diele píše, že to nesmú byť jedinečné predmety. Rozumiem tomu tak, že keď je to raz jedinečné, je to jedinečné, teda neexistuje druhý rovnaký kus a z toho dôvodu sa taký kus ani nedá vytvoriť. Teda "široký meč" ano, ale "široký meč po mojom otcovi" nie, lebo ten je len jeden. Možno mohol Nathaka pridať poznámku, že ak má byť vytvorené niečo "jedinečné", vytvorí sa "nejedinečná verzia" onoho predmetu.


 Uživatel úrovně 5

Nathaka chce proste zpět fialovou a tak předbíhá s díly... chce to trpělivost a neposílat dříve nadějné dílo jen kvůli tomu, abys měl fialovou...

1) Nesouhlasím s oblíbenými věcmi. Právě tyhle věci si dokáže kouzelník kvalitně představit. pokud je to nějaký kouzelnický mamlas, budiš, ale pokud by byl již zkušenější či inteligentnější, mel by to dokázat a Nathakovo vysvětlení "já nevím jak to racionálně vysvětlit" mi přijde spatné - asi hold nechce vymýšlet obhajobu svého nápadu, kterým to chtěl propracovat.
2)Jídlo - pokud je ten svět smyšlený, iluzivní, i jídlo by mělo být. Pokud jsou sféry hmotné a démoni jsou skuteční, nikoliv iluzivní, i jídlo by melo byt skutečné. Zde by se hodil dodatek - "záleží na tom, jak chápete sféry"
3) okraje. Pokud by se měli okraje pohybovat, JEDINE v závislosti na kouzelníkovi, ne nad někým kdo prchá. Ten kdo prchá svět netvoří, proč by mel posouvat steny - tz upravovat -tz podílet se na tvořeni světa. Ten kdo utíká před kouzelníkem zkrátka dojde meze a bude se cítit stísněn, bez možnosti pohybu po směru kouzelníka
4) Pronikání sfér. Pokud je MS umístěn někde mezi sféry, tak je jasné že vyšší budou zasahovat, jelikož sféry fungují jako množiny. První sféra je podmnožinou 2, 3,4 - ale to všichni chápeme. Tedy - kouzelník by si při tvorbě mel vybrat kam to umístí a tím omezí pronikání sfér. To se mi zdá jako nejlepší řešení. Navíc, snad by tu byla i možnost "Stehování" nahoru a dolů po patrech. V tomto případě by byla ale určité nebezpečí, můžeme totiž uvazovat, že MS se posouvá přímo sférou (což se shoduje teorii množin a podmnožin, nebo chceteli vrstev cibule). Tím pádem existuje nebezpečí, že "nabereme" nějakého démona z oněch sfér. Kouzelník by pak mohl být (ne)příjemně překvapen při další návštěvě MS.
4)Vězení. Ano, nemusí to tušit. Vezení je ošetřeno i tím, že odchod je prakticky obraceným vstupem, tedy potřebujeme k tomu kouzelnika.

Jinak, jak je vidět z kritiky Fanatika, je jasné, že autor spěchal (žejo?). I já se musel doptávat:)




dalši "úvahy"
Když jsem psal o pronikání sfér, tak mne napadlo, že MS by mohl fungovat jako výškový stan pro zkoumání sfér. Ted se to ale bije s tím, že MS tvoří kouzelník a ne theurg, kterému by to bylo ku prospěchu. Ale kdyby si třeba Theurg objednal tento svět, mohlo by mu to velice pomoci, třeba kdyby umístil sféru mezi 5 a 6 sféru, prozkoumáváni 6,7,8, n, by se počítalo do stejné náročnosti jako prozkoumávání sfér ze země 1,2,3,n. (pochopili ste to? doufám)

Napadlo mne, že by bylo pěkné mít v MS další knihu, s tou by se dalo jít ještě dál - vyšší bezpečnost :) Tím by se pak daly vytvářet legendy o "nebi", ale to je jen tak vystřel do vzduchu, ktery se mi nechce dal rozpracovávat jelikož je velice úvahově kompatibilní.

Další věc - nelze vnášet artefakty. Odpoved autora proč ne: Kdyby démon unikl, nemá kam uniknout, jelikož neprojde skrze barieru, to koliduje s obecnou představou sfer a jejich vrstveni. Ostatně i autor připouští "myšlenkové bariéry propustí do světa pouze to, co je potřeba" - tu udává kdo? nějaké hodně vysoká sféra, nebo kouzelník? co kdž to udá kouzelník,ale nějaké sféra ho obelstí?

dále, co jsem si připravoval, je Klíč, který by mohl obohatit herní část tvorby světa. Sand ho najdu :)
Bazodemelo i ta pi-ripesonu olanu Na-zodavabebe OX. Casaremeji varanu cahisa vaugeji asa berameji balatoha: goho IAD. Soba miame tarianu ta Iolacis Abaivoninu od azodiajiere riore. Irejila cahisa da das pa-aox busada Caosago, das cahisa od ipuranu telocahe cacureji oisalamahe lonucaho od Vovina carebafe? NIISO! bagile avavago hohon. NIISO! bagile momao siaionu, od mabezoda IAD oi asa-momare poilape. NIIASA! Zodameranu ciaosi caosago od belioresa od coresi
Překlad

Poledne prvého je jako třetí požitek stvořený z hyacintových sloupů, v němž se starší stávají
silnými, což připravil jsem pro mou vlastní spravedlnost, pravil Satan, jehož dlouhé trvání bude
jako záštita Leviathanovi. Kolik jich je, kdo zůstávají ve slávě Země, kteří jsou a neuvidí smrti,
dokud se dům nezřítí a drak neklesne v hlubinu? Radujte se!, neboť koruny chrámu a háv
Jeho, který je, byl a bude korunován, nejsou už rozděleny! Vystupte! Zjevte se!, ke zděšení
Země a k potěše těch, kteří jsou připraveni.



Ithildur - jak to muže byt srozumitelne napsane, kdfyž to ani redaktor (a hlavne ja) moc nepobirame? Navíc, myslím si že Nathaka to probírá velice povrchově a jen zlehka a neproniká do detajlů,. které by to sice protáhly, ale myslím že MS jsou na úvahu jako dělané ... no budes

to jsem chtel říci



Tak, to sem vám chtěl říct


 Uživatel úrovně 0

Ani neviem, ako začať, tak asi tým najjednoduchším.

Toto dielo sa mi veľmi páči. Nápad je vynikajúci, spracovanie jednoduché, bez nejakých chýb alebo nezrozumiteľností. Myslím, že Myšlienkové svety sú pripravené na použitie v hre a určite ich niekedy použijem.
Na rozdiel od Firefanatica nevidím toľko chýb, viaceré body jeho kritiky sa mi zdajú tak trochu rýpavé, aj keď asi ide len o iný pohľad a teda aj chápanie príspevku. Ohľadom mentálneho súboja s ním súhlasím, ostatné vidím skôr ako iné chápanie danej veci.

Z môjho pohľadu teda v diele chyby nie sú, je nápadité, užitočné a použiteľné, preto hodnotím plným počtom. Len tak ďalej...

S úctou
Ith

P.S. Súťaže sa zatiaľ nezúčastňujem, možno keď ma napadne niečo, čo by stálo za zmienku ;)


 Uživatel úrovně 0

Dílo obsahuje značné množství vhodných informací a vyčerpávající zpracování. Momentálně mě nenepadá příliš užitečných doplňků, snad jen, že ochotně tuto schopnost nabídnu také alchymistovi - konkrétně theurgovi. Jestliže je schopen komunikace se sférami, mohl by se pokusit i o vytvoření vlastního myšlenkového světa - byť se jedná o dvě odlišné záležitosti.
Nathaka sepsal zajímavý a dosti barvitý příspěvek, v němž tkví potenciál obohatit astrální svět Dračího Doupěte. Kritizovat dílo NECHCI, protože by mně to připadalo jako kritizovaní kalsických pravidel při přečtení každé stránky. To proto, že pravidla jsou pro nás něco nového, avšak tento výtvor také. Spíše je dobré přidat do diskuze jen nějaké doplňky a vlastní návrhy; v kritice bych v tomto případě neviděl nic přínosného.


 Uživatel úrovně 1

- Proč si kouzelník ve světě svých myšlenek nemůže stvořit svou oblíbenou židli?; Proč je Země kulatá? Tím chci říct, že věci prostě tak jsou a já nevím, jak racionálně vysvětlit, že konkrétní předmět nelze v mysli vytvořit. Zřejmě je Tvorba příliš mlhavá, než aby skrze ni kouzelník dokázal zaměřit jediný konkrétní předmět.
- Jídlo není iluzorní, je naprosto skutečné a reálné. A lze, po natrávení, vynést ven. Nemusíš to chápat, důležité je, že to takhle funguje. Já nechápu fungování sfér a taky si nestěžuju.
- Mechanismus okrajů MS; navrhni lepší alternativu. Krom toho, pokud před kouzelníkem bude někdo prchat, kouzelník neumře, kouzelník se posune spolu s celým světem, jakmile prchající dosáhne okraje.
- Průnik sfér; průnik velmi vysokých sfér skrze bariéru je možnou alternativou. Není problém to do hry zařídit. Jinak pracuju s tím, že myšlenkové bariéry propustí do světa pouze to, co je potřeba.
- Vězení; dotyčný zpočátku nemusí tušit, že se ocitá ve vězení.
- Mentální souboj; moje chyba. Samozřejmě nula plus vzdálenost od knihy.
- Ano, zdá se.
- Kniha může být podle díla pouze jedna, ale pokud ti to připadá špatně, je opravdu tak hrozně těžké označit myší kus textu a vložit tam "Knih může být i více."? Žádné velké riziko tam nevidím. Pracuješ se samými nepravděpodobnými hypotézami a ptáš se na věci, které při rozumné hře nikdy nenastanou.

Ujišťuji tě, že korektura byla naprosto v pořádku. Stačí seznam lidí, kteří dílo viděli a přesto nerýpali. Zároveň tvrdíš, že chybek lze nalézt dost - mně naopak přijde, že na tak dlouhý text je jich minimum; chybně uvedená vzdálenost při mentálním souboji, neuvedení alternativy pro více vstupů/výstupů ze světa a zmínka o vězení (ne že by to nebylo možné, ale málokdy se to stane), to považuji já na svém díle za chyby. Opravdu tragédie. :-)

No i tak ti děkuji za čtyři hvězdy a rychlé schválení. :-)

Zároveň vyhlašuji malou soukromou soutěž; návrhy na využití díla a nápady na další vylepšení v diskuzi jen uvítám a pro ty nejlepší seženu i zelenou odměnu.


 Uživatel úrovně 0

Tak jsem se zase odhodlal ke schvalování a musím říct, že dílo mě potěšilo. Jako skoro vždy nějaké chyby najdu, ale četlo se to velmi dobře a to nejen pro svou zajímavost.

Takže výtky:
- Proč si kouzelník ve světě svých myšlenek nemůže stvořit svou oblíbenou židli? Myslím, že právě podobných „jedinečných“ předmětů by kouzelník určitě v myšlenkovém světě pár chtěl…
- Předpokládám, že jídlo vytvořené v myšlenkovém světě se co do nasycení a výživy chová jako iluzorní… resp. Může nasytit v myšlenkovém světě, ale již ne tak zpět v reálném.
- Mechanismus okrajů myšlenkového světa je podivný… jednak posouváním, které je možné, by kouzelník mohl dalece opustit „svou jeskyni“ uprostřed…, jednak úmrtí obou jedinců je myslím špatná volba. Někdo může před kouzelníkem prchat a nemusí to být zrovna hráčská postava, a kouzelník pak prostě umře?
- Myšlenkový svět tedy zaujímá „prostor ve sférách“? (tak je popsaný přísun a odsun hmoty)… Potom nechápu nemožnost průniku do něj a získání informací zvláště vysokými sférami…
- Jak může myšlenkový svět sloužit jako vězení, když dotyčný musí s přenosem souhlasit?
- Při mentálním souboji bych předpokládal, že se počítá vzdálenost od knihy??
- Zdá se, že jsem dost věcem spíš neporozuměl tak, jak je autor zamýšlel… což je opravdu škoda, protože to dílu zbytečně strhává.

- Vyrozuměl jsem, že kniha může být pouze jedna? Pokud skutečně ano, myslím, že je to škoda… přeci jen, takto je vždy tak trochu riziko do světa vlézt… záložní cesta ven by neuškodila. „Teleport“ za jinou knihou by mohl být řešen např. velkou časovou prodlevou (cca. 1 den na 20 mil?).

Nápad: Velmi, velmi dobrý, 80%.
Zpracování: Vlastní text je napsán na výbornou, ale našel jsem zde jak vnitřní rozpor (vězení / dobrovolný vstup), tak poněkud nešťastné řešení situace a zbytečné chyby (vzdálenost při mentálním souboji)… nevím, dílo mi skoro připadá, jako by prošlo malou korekturou. 65%.
Dojem: Na jednu stranu se mi fakticky nelíbí poměrně dost věcí, ale četlo se to výtečně. Poněkud váhám… 75%.
Použitelnost: Tady si nejsem jistý. Snad s větším počtem knih a možností dostat se ven, takto mi to ale připadá jako minimální zisk s přílišným rizikem. Na cestách je kniha v nebezpečí a v sídle lze dosáhnou podobného efektu myslím lepšími způsoby (levnějšími)… 40%.

Celkem: 65%, 4*. Kvalitní dílo, dobře napsané, avšak chybek na něm lze nalézt dost a za stávající situace mi poněkud uniká možnost jeho výraznějšího využití. Je to pěkný RP doplněk, to ano, ale přeci jen, očekával bych o trochu víc.