Kouzelník

Vitální magiotransformace Hodnocení: Nic moc

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 15

- Tuto schopnost se kouzelníci učí jako kouzlo, avšak o kouzlo se nejedná (pouze zabírá místo v kouzelníkově seznamu kouzel). Umožňuje kouzelníkovi používat svou životní sílu jako okamžitý zdroj magenergie, a sice v poměru 2 životy = 1 mag. Za cenu sebezraňování se tak zvětší množství magenergie, kterým může kouzelník disponovat, nad běžnou mez danou kouzelníkovou úrovní a inteligencí.

- Úbytek životů v důsledku vitální magiotransformace se podobá účinkům mentálního útoku: Postava pobledne, zatočí se jí hlava a pocítí ztrátu životů.

- takto ztracené životy lze kromě odpočinku navrátit pouze alchymistickými lektvary - hraničářská léčivá magie ani jiné způsoby rychlého léčení nepůsobí.

- Mágové tuto schopnost mohou používat pouze ve svém původním těle (v případě zabití tohoto těla potom v tom těle, do kterého se poté přemístí).

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Nejdřív musíš magenergii mít, než budeš moct kouzlit... tak to prostě v pravidlech drd je... dostáváme se zde k jiným systémům kouzlení, ale to je něco jiného, než tento příspěvek... pokud by to bylo pojaté jako jiný systém kouzlení, bylo to dobře zpracované, v rozvoji by se to vyjímalo dobře... takto ale musí platit pravidla drd a tudíž nejdřív musíš magenergii mít a až pak můžeš kouzlit, tudíž nejdřív ztráta životů, a v jendom kole nemůžeš ztratit životy a úspěšně kouzlit... o bafání se zde bavit nehodlám.


 Uživatel úrovně 0

Nádech - kouzlo - výdech - ztráta... takhle to spíš vidím já *pokrčení rameny* takže jako vyrušení bych to rozhodně nebral, bo kouzelník prostě ví, že jde přes limit a že si ublíží.

Nevím kde, jestli v pravidlech nebo zinech jsem četl o stylu kouzlení a neúspěších a zase to jde hodně upravovat podle dané situace... Co si má hráč představit pod pojmem vyrušení? Někdo na něj bafne kdy čaruje oheň? Past na inteligenci a při neúspěchu ztráta magenergie a přerušení kouzla, ale cožpak se kouzelník nechá takhle blbě vyrušit? To se spíš stane, že se lekne a podpálí toho, kdo ho bafnul nebo jiný předmět. Útok na kouzlícícho kouzelníka, který formuje ohnivou kouli? Hod na odolnost a když neuspěje, buď mu to bouchne v rukách, od něj, do něj, zláme mu to prsty... páni... Zatím jsem prosté a jednodoché ztracení magenergie použil jen když se nezdaří přehodit K% na seslání, ale proč si nehrát s alternativními účinky neúspěchu?


 Uživatel úrovně 0

UnknowN: Problém okamžitého získání magenergie a kouzlení je ten, že podle pravidel nemůžeš kouzlit, když jsi raněn... a tak, jak to nyní chápu, získání magenergie vitální mag. probíhá ve stejném kole, jako kouzlení... když už to chceš brát takhle, tak jsi to měl zpracovat jako jiný systém získávání magenergie a meditaci zrušit úplně.

Pioma +rep. ze zjevných důvodů.


 Uživatel úrovně 0

Achich ouvej, takhle krátkou věc už jsem dlouho neviděl, ale vzato kolem a kolem mi tento příspěvek připadá tak jako tak jako bonus k pravidlům, technická možnost, kterou hráči i pánové jeskyně přehlížejí, protože je z jedné strany zbytečná, ale v jiných případech naprosto nezbytná(třeba ty krizové situace, kdy člověku chybí tři magy na jeden bledý blesk a potřebují kouzlo s velkou magenergií, aby překonali limit protivníkovy magické obrany - takhle jsem se marně třeba snažil usmažit se svou čarodějkou představeného cechu vrahů, ale to je vedlejší)

Další věc je, že poskytuje inspiraci, sice málo, ale poskytuje. Každý hráč se může s PJ domluvit, jak tato schopnost asi bude nakonec vypadat a jako hráč bych řekl, že mnohem zajímavější by byla ztráta stínových životů a možná i většího množství za jeden mag, přičemž takhle jde maximálně zaplatit dvojnásobek stínových životů - přeci jen když dojdou stínové, pořád jsou ještě reálné životy(viz zásahový systém shadowrunu, kde máte nějakých deset bodů na omráčení, deset na zranění a deset + a teprve pak jste mrtví) - ergo, kouzelník by takhle mohl utratit veškeré stínové, ale ty by mu zmizely až po seslání kouzla a pak by omdlel. Což je zase logická návaznost na veškeré to fantasy, kdy kouzelníci kouzlí stylem "sebral svou poslední trošku energie a vložil ji do zlatého záblesku, který projel protivníkovou hrudí, zanechal v ní díru .Oba se poté svezli k zemi, kouzelník s tichýám zasténáním a protivník bez života."
A kdyby potřeboval víc magů, než kolik si může dovolit za stínové životy a šel ještě dál, šlo by to do reálných zranění - krvácení z nosu, úbytek životní energie(tedy předčasné stárnutí), vnitřní krvácení orgánů... a kdyby to šlo takhle až na max limit, výsledek by byl jeden jediný život a koma, přičemž by se postava měla velmi dlouho zotavovat, cca tempem jako alchymista po výrobě artefaktů.

Což znamená, že tato dovednost je v praxi jen trumf v rukávu, když všechno ostatní selže a na druhou stranu je zbytečné ji používat, protože pokud jde hráč s postavou do extrému, má hodně namále a dlouho si bude lízat rány.

Co se toho léčení týče, tak nejdůležitější bude odpočinek, ale nevidím jediný důvod, proč by nemohla být použita i hraničářská, případně kěžská kouzla. To bych spíš právě naopak vynechal ony lektvary, které jsou instatní zdroj životů.

A ohledně možnosti hrát s touhle kartou vzhledem k úrovním. Nechal bych to od první, v klidu a v pohodě, protože kdo může kouzlit, může jít i přes limit. Ale asi bych to neklasifikoval jako kouzlo, ale dovednost.

Jako hráč bych tuto dovednost občas použil v rámci RP, aby hra byla akčnější(páč hraju velmi krásnou čarodějku na 18.lvl mezi bandou chlapů a nechat se opečovávat je přece supr), stejně jako v těch krizových situacích, kdy člověk prostě potřebuje nějakej ten mag navíc. A jako PJ bych tuto dovednost akceptoval, ale upravil bych si ji podle svého. Tedy jako celek dík za myšlenku a pár klíčů jak na to, ale hodnotit nebudu, protože je to zbytečné a chtělo by to ještě dopracovat.


 Uživatel úrovně 8

Sebevražda kouzelním za životy:

Aha, tohle je - přiznávám - opravdu mezera. Avšak ne v tom, že jsem nenapsal, že se kouzelník může takto zabít (může, když použije všechny své životy), ale v tom, že jsem neřekl, co se potom stane s kouzlem, které vyvolával.

Nuže, kouzelníkovi by životy měly ubýt v druhé polovině sesílací doby kouzla (kdy už je podle RSS kouzlo sesláno a kouzelník jen tak jako odpočívá).


 Uživatel úrovně 0

NW +rep nejen za kvalitní diskusní příspěvek, byť má jiný názor než já, ale také za dlouhodobou pomoc, bez které bych stěží schvaloval tak rychle. Díky.

Textoris -rep. za kec nejen s vnitřími rozpory (na jednu stranu "úžasné", přitom říká, že je dobře, že to vůbec bylo schváleno...), ale také v rozporu se zjevnými fakty a také za to, že se myslím snaží určitým způsobem šokovat.


 Uživatel úrovně 0

Ja by som to tak zle nevidel, je pravda, že sa dalo spraviť viac, ale na tak jednoduchom mechanizme sa toho moc robiť nedá. Na mieste je možno otázka, či to nestačí spraviť "na kolene", či je nutné to spisovať...

Pravdou je aj to, že v zmienenom asterionskom module to bolo už dávno, na druhú stranu, viaceré veci, ktoré sem ľudia posielajú, už má Asterion spracované (o iných systémoch teraz ani nehovorím).

Prvá úroveň sa mi tiež nezdá, šiesta by bola myslím akurát, na prvých úrovniach kúzelník má horko-ťažko dosť životov na život, nie ešte na kúzlenie.

Točenie hlavy by som v tomto prípade ignoroval, z textu som to pochopil ako chvíľkovú závrať, ako keď človek pozerá dole z výšky alebo sa náhle postaví, proste mierne zakolísanie. Pochybujem, že by autor myslel vytrvalé točenie sa celého sveta okolo postavy.
Každopádne, zranenie za dajme tomu 1/6 životov je určite väčší problém a postihy myslím žiadne nikde nie sú.

Čo sa týka sporu hraničiar/alchymista, tiež sa mi to nezdá ako taká veľká chyba. O tom by sa dalo diskutovať, rovnako ako napríklad aj o tom, prečo sa lykantropia dá liečiť hraničiarskymi kúzlami ale v pravidlách na ňu nie je alchymistický liek (dúfam, nevidel som).
Zobral by som to tak, že autor to určil takto a keďže to nie je vyložene chyba diela (ja ju v tom nevidím), nechajme to tak, ako to je.
Autor samozrejme mohol pridať aj zdôvodnenie tohto mechanizmu, ale koniec koncov, u zmienenej lykantropie to vysvetlené tiež nie je (respektíve nie je zdôvodnené, prečo hraničiar liečiť nemoci dokáže a alchymista nie).

Teraz trochu k účelu schopnosti, určite to nebude denne používaná schopnosť, čarodej na 10. úrovni s inteligenciou 17 (tj. 48 magov) sa ale určite rád vzdá 4 životov (má ich ešte povedzme 20, aj so zranením), aby súboj s kostějom rýchlo ukončil druhým čiernym bleskom, kým bude z bojovníka bez magických zbraní fašírka...
Ako záložná schopnosť by to určite uplatnenie našlo, ostatné schopnosti a kúzla sa tiež nevyužívajú stále.

A pridávam sa k Magnusovi čo sa týka možnej smrti pri takomto čerpaní životov, ako to je? Toto v diele určite malo byť vysvetlené.

Písal som síce, že sa mi to nezdá ako jednoznačný prepadák, to ale neznamená, že by som to nejak vyzdvihoval. Dielo je to slabé, možno aj zbytočné, hodnotiť nebudem. Moje reakcie na jednotlivé body kritiky teda nemajú byť obhajobou diela, skôr pripomienkami k daným situáciám a javom. A možno sú tiež zbytočné ;)


 Uživatel úrovně 3

Zastavil bych se u těch dispozic pro užívání.

Podle mě je možné dívat se na věc oběma způsoby:
1. Pokud někdo hraje přísně na postupné se učení škol magie nebo preferuje různé mágovy vyhraněné schopnosti, je možné to dost omezit - třeba jen pro mága na expertech nebo experta vitální magie.
2. V případě uvolněného pojetí magie ve světě lze klidně říct, že to umí každý kouzelník, a to klidně i od začátku. Teoreticky to nemusí být tak náročná schopnost. Nijak výrazně by je to nezvýhodnilo, vzhledem k jejich počtu životů. A vzhledem k navyšování jen jednoho životu po deváté úrovni by to ani nečinilo propastnější rozdíly mezi nižšími a vyššími úrovněmi (což mi občas přijde jako zbytečná vlastnost některých schopností).


 Uživatel úrovně 1

Nevadí mi, že to už někde vyšlo - já taky napsal pouštní druidy, které už má Asterion. Ale vadí mi, že to je něco, co nejen vyšlo, ale nemá to vůbec žádný nápad, kdekdo to používá automaticky a přitom to není ani zajímavé, ani logické, ani mnohdy použitelné. Mně osobně se už z principu nelíbí, že by kouzelník měl mít možnost kouzlit za své životy, poněvadž životní energie se dá sotva přeměnit na kouzla. Domnívám se, že je zcela správné, že lze postupovat pouze ve směru magenergie -> životy a nikoliv naopak. Pochopil bych, kdyby existovalo například specifické kouzlo, které spotřebuje jak magenergii, tak životy (obětování), ale toto se mi vůbec nelíbí. Nicméně proti pravidlům to nejde, proto se nedá říct, že je to zcela nepoužitelné a nepravidlové.

Nedávám ale nulu, protože z mého hlediska je toto víceméně použitelné pro toho, kdo to použít chce a nikdy dřív ho to nenapadlo. Přesto bych rád řekl, že se mi příliš nezamlouvají příspěvky, které by kolikrát daleko lépe zapadly do Putyky jako prosté návrhy a zmínky, protože na samostatné dílo zkrátka nemají. Poradil bych UnknowNovi, aby začal uvažovat nad tím, co poslat do rubriky a co si raději nechat pro sebe; není nutné zpracovat za každou cenu vše, co ho napadne.


 Uživatel úrovně 0

Niečo podobné bolo skutočne uvedené v asterionskom module "Falešná apokalypsa". Naviac to tam je rozšírené o kúzlenie za tieňové životy a za úrovne.

Mám však niekoľko otázok na autora.
Teda, okamžitý zdroj si predpokladám myslel tak, že premena prebieha v nulovom čase(oprav ma iba ak sa mýlim).
Ďalej, je možné aby sa kúzelník takto zabil?
A ak by za posledné životy (premenené v magy samozrejme) chcel zoslat nejaké kúzlo, stihol by to skôr, než by mŕtvy padol k zemi? (podotíkam že táto otázka predpokladá predošlú kladnú odpoveď)

s úctou

Magnus