Kouzelník

Světla čarodějovy hole Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 13

Jedinou možností, jak přímo beze ztráty užívat magenergii v čarodějově holi, je svícení. Mé dílko nastiňuje možné rozšíření této schopnosti hole. Vzal jsem v úvahu její základní možnosti "pochodeň" a "lucerna" a vytvořil na jejich základě obecnou schopnost Osvětlení. Dále jsem přidal dvě další - Tajné světýlko a Proud světla - vhodné pro jiné "podzemní situace".


Osvětlení

Čaroděj může použít svou hůl k osvětlení temného okolí. Rozsah takto vytvořené koule osvětleného prostoru se středem v hlavici hole je závislý na jí dodané magenergii. Na šest sáhů poloměru je třeba 1 mag, osmi sáhů lze dosáhnout za 2 magy. Dále stoupá velikost poloměru o jeden sáh za mag. (9 sáhů - 3 magy, 10 sáhů - 4 magy, 20 sáhů - 14 magů, atd.). Maximální velikost poloměru světelné koule v sázích je rovna dvojnásobku čarodějovy úrovně. Doba působení je jedna směna.

Toto světlo se zastavuje o stěny (neprůsvitné). Úzkými chodbami či dírami nebo šachtami, pokud nenarazí na překážku, prochází až po hranici rozsahu zamýšlené koule - není však schopno zdolat "zatáčky" (pokud zdi nějak neodráží světlo).

Hustota svítivosti se směrem k okraji koule poněkud zmenšuje, naopak při holi a kolem ní je velká; se středem v hlavici. Nejde však o žádný příliš rušivý ani pro oči bolestný zdroj, pokud se nedíváte moc dlouho přímo do středu.


- Risknu ještě trochu světla.
- Uf... to se teda jen tak nevidí...
- No... to ne, radši si ty sluje rychle prohlížej.

Tajné světýlko

Čaroděj je schopen rozsvítit v hlavici své hole velmi slabé matné světlo, které je pro potřeby družinky v podzemí prakticky k ničemu - lze tak maximálně navádět skupinu dobře se ve tmě orientujících postav na nějaké místo. Základní funkcí je však pro čaroděje možnost nenápadně si přečíst pergamen, svitek, vyrytý text v kameni nebo prohlédnout ornament na zdi, aniž by si okolí (především nepřátelé žijící v podzemí spoléhající na zrak) muselo všimnout, že tak činí.

Cena tohoto svícení je jeden mag za šest směn. Tvorové s běžným zrakem si Tajného světýlka mohou teoreticky všimnout od vzdálenosti 100 sáhů. Pravděpodobnost nepovšimnutí si ho je rovna právě této vzdálenosti. (Ale to jen ze směru, ze kterého si čaroděj Tajné světýlko například nezakrývá ze strany rukou či pláštěm, apod.)


- Píše se tam "Promluv příteli, a vejdi."
- Ne, čteš to špatně. Je tam "Řekni Přítel a vejdi."!
- No dobře, osvítím si to normálně...

Proud světla

Dále lze hůl využít k vyslání velmi silného proudu světla určitým směrem. Jedná se o kulovou výseč o úhlu 15 stupňů a maximální délce v sázích rovné čarodějově úrovni. Snadno v podzemí i na povrchu během dne na chvíli "přioslepí" běžného tvora nebo v horším případě zraní, oslepí či zažene podzemní bytosti nenavyklé světlu (a mající oči). Tzn. pro všechny zmíněné tvory v oblasti působení postih -3 k iniciativě a -1 k útoku i obraně na 1-6 kol při slabší variantě; při silnější to samé a navíc zranění za 1k6 životů a oslepení na 1-4 kola.

Proud světla si vyžaduje 1 mag za jeden sáh délky výseče, trvání je "pouhých" 6 kol. Svítivost je v celém rozsahu výseče stejně silná, za hranicí výseče síla světla prudce klesá, během jednoho sáhu je už prakticky nepatrná.


- Hleďte na Bílého jezdce!
- Proč si před sebe svítí? Dyť je poledne...
- Nevim...

Pro všechny uvedené schopnosti hole platí, že je lze na čarodějovo přání kdykoli ukončit. Pro nové rozsvícení je vždy zapotřebí nová magenergie. Magenergii lze dodávat již v průběhu působení nějakého druhu světla - prodlouží se tím doba trvání (v případě použití té samé schopnosti) nebo předpřipraví schopnost jiná, která začne působit po ukončení předchozí (např. Tajné světýlko poté, co vyprchá Osvětlení).

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Tak, asi se trochu divíte proč hlasuji takto vysokým hodnocením, dílko se mi opravdu zdá, velmi dobré, po asi třetím přečtení jsem si však všiml několika, chybek které, mé hodnocení, sníží dodatečně o jednu * (hlasoval jsem spontálně napoprvé, omlouvám se), až po několikerém přečtení díla jsem si uvědomil že některé fráze: Toto světlo se zastavuje o stěny (neprůsvitné). Úzkými chodbami či dírami nebo šachtami, pokud nenarazí na překážku, prochází až po hranici rozsahu zamýšlené koule - není však schopno zdolat "zatáčky" (pokud zdi nějak neodráží světlo).

Hustota svítivosti se směrem k okraji koule poněkud zmenšuje, naopak při holi a kolem ní je velká; se středem v hlavici. Nejde však o žádný příliš rušivý ani pro oči bolestný zdroj, pokud se nedíváte moc dlouho přímo do středu.
, jsou tak trochu zbytečné a daly by se vyložit tak že autor z lidí dělá blbce, dle mě to však není až tak závažná chyba

Barva světla je myslím nepodstaná věc v díle pokud by tam byla jedině dobře ale to že tam není nijak neškodí...

Hlášky psané kurzívou, nejsou trapné ani trochu, jsou takovým spestřením, jak řekl Nathaka.

Firefanatic: To s tou účinností ve dne i ve tmě, na tom něco je i není, autor se zřejmě inspiroval Pánem prstenů, kdy Gandalf vyjel z Minas Tirit a oslepujícím světlem odehnal Nazghůly... to by vysvětlovalo i tu barvu světla protože autor se inspiroval jak jste si všimli i těmi hláškami takže....

Nápad to určitě není k zahození, nicméně zpracování je až na ty zbytečné fráze, dle mě velmi dobré, někomu se to může zdát velmi krátké ale já to vidím jako dostačující(trochu více rozvedné by to neuškoldilo ale mám na to stejný názor jako na to s tou barvou), nicméně své hlasování ještě poupravím, promyslím zda na 4 či na 3*, zatím se však přikláním více ke 4...

s úctou
smycma


 Uživatel úrovně 1

Já souhlasím s Firefanaticem.
Jen ještě dodám, že ten úvod není jen nějaká malichernost - úvod by měl shrnout, o co v příspěvku půjde, a pokud je úvod úplně nejasný a vyvolá klamná očekávání, je to špatný úvod.

Mně osobně se nezdá nápad tak marný, zato chyby ve zpracování považuju za těžší, než jaké je vidí Firefanatic. Též dojem je spíš horší.

Na druhou stranu se mi nezdá, že kurzívou psané hlášky jsou tak trapné, v podstatě to ozvláštní a není to tolik o ničem.

Dílo se mi také jeví jako podprůměrné.


 Uživatel úrovně 0

Na úvod bych se chtěl omluvit že nedodržuji vlastní předsevzetí co nejrychlejšího schvalování, věřím však, že se na mě zlobit nebudete... :-)

- Již první věta mě zarazila, poskytuje čtenáři mylnou informaci což zvláště takto v úvodu nepůsobí vůbec dobře. Zvláště když to i sám autor záhy popírá.
- Celý odstavec o chování světla je nadbytečný, myslím, že všichni víme, jak se světlo chová, máme s tím mnohaletou zkušenost :-).
- Postrádám barvu světla, předpokládám 6500°K?
- Zranění proudem světla je poněkud zmatečné. Příliš nechápu omezení čarodějovou úrovní, když u běžného osvětlení toto omezení není. Chování světla je zde také podivné. Nakonec stejný efekt v podzemní tmě i na slunci je již značně absurdní. Také bych poznamenal, že nevím, proč autor nepoužil existující mechanismy pro oslepení - PPP, str. 19, prasátko. Vliv jednorázového oslnění po dobu až 6ti kol je poněkud... nepřiměřený (a také příliš nekonzistentní).

Nápad: Nic extra, ale proč nějak extra hanit, průměr. 50%.
Zpracování: Není zde nic světoborného, chyb jsem našel povíc, avšak není to tak strašné.. celkově průměrné, možná trošičku podprůměrné, ale já dávám 50%.
Dojem: Nepříliš dobrý, již úvod do díla mi ho zkazil a tak to zůstalo, 40%.
Použitelnost: Domnívám se, že nepříliš vysoká, pro tuto schopnost není příliš důležité pravidlové zpracování, pro běžné osvětlení je popsané, pro jiné snadno interpolovatelné, navíc cena je tak nízká, že není třeba se jím příliš zabývat. Jediná „nová“ věc je již spíše kouzlo (ale chápu že je to tady), navíc ale špatně zpracovaná. Proto jen 30%.

Celkově: 44%, 2*. Průměrně zpracované dílo s mizerným potenciálem. To ho pohřbilo. Chápu že ne každý napíše opravdu kvalitní dílo, avšak zamyslet se nad lepším námětem by zde autorovi vůbec neuškodilo, myslím, že 3* by byly s průměrnou ideou, kterou tady potkávám, relativně dosažitelné.