Kouzelník

Styly kouzlení Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 24

Umění kouzlit je rozděleno do několika stupňů, odlišujících se podle konkrétních dispozicí každého jednotlivce. Obsahem celého článku je i jejich aplikace na pravidla Dračí doupě 1.6.

První stupeň

Kouzelník se musí na dané kouzlo plně soustředit, nesmí být vyrušen, a rovněž nesmí při sesílání provádět žádnou jinou činnost. Navíc celý proces provází gestikulace a nutné je i vyřčení magické formule. První stupeň magie používá 90% všech kouzelníků, zejména kvůli nedostatku mistrů, kteří by je naučili další. Neskýtá naprosto žádné výhody a často bývá jednoduše označován jako „Magie kouzelníků“.

Druhý stupeň

Kouzelník se stejně jako u stupně prvního musí plně soustředit i zřetelně vyslovit formuli. Ovšem odlišnost spočívá v tom, že ten, kdo ovládá druhý stupeň čarování, zvaný „Magie slov“, nepotřebuje k sesílání gestikulaci.

V aplikaci na pravidla Drd má jeho uživatel každou úroveň +2 bonusové magy navíc a únava při kouzlení se snižuje o 1 bod za kouzlo. Prakticky je možné se Magii slov naučit až od sedmé úrovně, v závislosti na nadání konkrétního čaroděje, stejně jako u všech dalších stylů (ano čaroděje, nikoliv mága).

Třetí stupeň

Čaroděj se sice musí soustředit, jenomže na rozdíl od velmi podobné Magie slov tentokrát není třeba vyřknout příslušnou formuli, ale naopak využít pohybů rukou – gestikulace. Ten, kdo dokáže sesílat kouzla beze slov už je opravdu tuhým soupeřem, a téměř expertem v oboru magie.

Z hlediska Drd se třetí stupeň – „Magie gest“ projeví snížením magenergie potřebné pro jakékoliv kouzlo o jednu desetinu, zaokrouhleno nahoru. Pochopitelně se tato výhoda nijak neprojevuje u „levnějších“ kouzel. Další výhodou budiž, že doba, po níž je kouzelník nucen zaostřovat vůli se snižuje o celou jednu směnu. Magii gest se lze naučit až na 15. úrovni.

Čtvrtý stupeň

„Magie mysli“ je význačná vzácností svého výskytu. Čaroděj, který je schopen ji plně využít, musí být skutečně schopný a zběhlý. Nejenže nepoužívá slov, ale dokonce ani gest. Pouhým soustředěním své mysli kouzelník vyvolává libovolná kouzla. Vyhýbejte se boji s takovýmito osobami!

Čtvrtý stupeň se může naučit čaroděj od 24. úrovně. Mimoto dostává bonus k charisma +1 při rozhovoru s osobou, která ho viděla v přímém souboji.

Pátý stupeň

O „Magii myšlenek“ neboli „Magii mistrů“ se spíše mluví, než aby byla praktikována. Její neuvěřitelná moc spočívá v tom, že čaroděj se na kouzlo nemusí ani soustředit. Chcete-li si to lépe představit, tak v praxi je zároveň s akcí kouzlení schopen vykonávat i další činnost (například seslat druhé kouzlo z hole). Úsměvná je stejně tak skutečnost, že dokázat zabít pouhou myšlenkou, jako se o „Magii mistrů“ tvrdí, přijde i těm nejmocnějším čarodějům zcela absurdní. Avšak, najde-li se někdo tak silný, že sám od sebe objeví způsob, jakým by se ji mohl naučit, vydobude si obrovský respekt ve světě magie.

Magii myšlenek se naučí jen málokterý kouzelník, a to ještě za předpokladu, že už dosáhl 36. úrovně. Pro Pány jeskyně doporučuji to s množstvím takto nadaných lidí nepřehánět.

Všechny případy v článku uvedené, včetně doporučení o obvyklosti jednotlivých stylů kouzlení lze samozřejmě brát s rezervou, a upravit je dle Vašeho vlastního mínění. Na závěr bych rád varoval, že tyto stupně magie neposkytují žádné nevýhody, a proto je vhodné je aplikovat na svět, kde už existují obdobné rozvíjející schopnosti i u dalších povolání (například speciální výcvik válečníků).

Dílo je v podobné formě již uveřejněno na http://svet.pevnina.cz

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Samotný nápad by nebyl špatný, kdyby stavěl už na tom, co je napsáno v pravidlech, na která se v počátku příspěvku autor odkazuje. Kouzla lze sesílat beze slov i bez gest, ale za určitý násobek magenergie daného kouzla, navíc je snížena pravděpodobnost seslání kouzla (a to dosti výrazně - o 10, respektive o 20% při kombinaci obého). Takže styly kouzlení jsou možné (de facto až po čtvrtý stupeň) i v rámci pravidel...
Maximálně by šlo rozpracovat to, že kouzelník, který se věnuje po určitou dobu učení se kouzel bez gest/mluvení (například 5 výcviků po sobě), neměl by pravděpodobnost o 10%, ale třeba jen o 5%, za dalších pět výcviků by pravděpodobnost seslání kouzla bez gest/slov byla rovna normální pravděpodobnosti seslání. Ovšem s tím, že by kouzlo bylo stále za dvojnásobek ceny. Tím by se zachovala jakási rovnováha pravidel, a přitom by byla nabídnuta možnost mistrovským kouzelníkům kolem 25. úrovně sesílat kouzla jen prostým soustředěním se stejnou pravděpodobností jako kouzla formálně provedená s gesty a slovy.
Jinak, být tebou bych si pročetl asterionskou aplikaci pravidel k modulu Falešná apokalypsa (http://asterionrpg.cz/index.php?id=aplikace), kde je magie moc zajímavým způsobem zpracovaná včetně různých podob sesílání kouzel.
Styly kouzlení mi nic nového nedaly, je to hodně nedotažený nápad, navíc v přímém rozporu se stávajícími pravidly Doupěte (1.6)...


 Uživatel úrovně 5

Agarwe - nene, zařazení tolik nevadí, je to jen kosmetická vada, která uživatelům o něco málo znepřijemní vyhledávání. A jako takovou ji snad mohu napravit.
Tedy

sekce kouzla změněna na "čaroděj"


 Uživatel úrovně 0

Suk - dodatek: To zařazení mi došlo...bohužel trochu pozdě, tak jsem jen doufal že to tolik nebude vadit.


 Uživatel úrovně 0

Chápu a rozumím Suku, dílo jsem zveřejnil právě proto abych si yslechl přesně to cos mi řekl ty, děkuji.

K různým bonusům...tady jde o to že tím že kouzelník vlastně objevuje další taje magie jako takové, přišlo mi vhodné nějak toi ohodnotit jeho celkovou silou. V zásadě máš ovšem pravdu...dílo poutá spíše svým literárním zpracováním.

Add zkráýcení doby meditace...napadlo mě že pokud se čaroděj už při sesílání kouzel může spoléhat pouze na svou mysl, musí pro něj být snažší i sílu pro sesílání samotné získávat.

Ale k těm zbylým...no z hlediska pravidel je to skutečně ne zcela jednoduše odůvodnitelné, dejme tomu že pokud čaroděj postupuje po úrovních, místo toho aby se u každého kouzla učil formuli nebo gestikulaci, raději se zaměří na zvýšení počtu magů případně něco jiného.

Nevýhody to opravdu žádné nemá, varoval jsem Vás v posledním odstavci:-)


 Uživatel úrovně 0

Ave!
No, nevim, tohle dílko, ve mě zanechalo takové vesměs rozporuplné pocity...

Na jednu stranu je to pěkné, že vzniklo zase něco nového pro kouzelníky (resp. tady pro čaroděje), ale podle mě to nepřináší nic zas až tak převratného...

Poslední stupeň? No postavy se jej prakticky opravdu naučit nemohou a jak řekl Suk, tak nějaký ten arcičaroděj si stejně může prakticky dělat co chce...

Když sem si přečetl název - styly kouzlení, tak jsem popravdě čekal něco jiného, ale budiž... Každopádně s hodnocením (byť to není mým zvykem) také počkám na vyjádření autora...

vale Gonzáles
P.S. a co chudáci (nebo "chudáci"?) mágové?


 Uživatel úrovně 0

Po přečtení dosti uvažuji a jsem nejistý...

Ano, dílko je pěkně zpracováno, proti tomu nemám výhrady. Ale... nevím, zda je to k něčemu praktické. Jen se nad tím zamysli: jde pouze o styly , není v tom nic zázračného. Prostě jsi přišel s nějakými názvy, napsal u nich pár poznámek, a tím to hasne.

Mnoho uživatelů přichází se stále novými nápady, se kterými se ostatní snaží ohromit. Svou fantazií, nápady, originalitou, výjimečností...
To nikomu neberu. Ba dokonce naopak; je dobře, že se takoví lidé stále objevují...

... Jenže mne tvá verze čarodějných stylů neohromila, ničím mě nezaujala. Neshledám na ní nic nového, čím bys nás mohl překvapit. Jde o změť názvů a vymyšlených stylů. V podstatě k ničemu.
Je mi líto, ale u mě je tomu tak.

Hodnotit zatím nebudu, slovní kritika je v tomto případě věcnější - nechci ti nijak ukřivdit. Dále si počkám na protiargumenty, pokud tě nějaké napadnou.


 Uživatel úrovně 5

Za poznámku možná stojí i to, že dílo mělo být zařazeno pod čaroděje a ne pod kouzelníka.


 Uživatel úrovně 5

Co k tomuto příspěvku napsat… Je to velmi rozporuplné.
Příspěvek je napsán velmi hezkým a srozumitelným jazykem, který do velké míry vytváří iluzi kvalitního díla. Ale pokud se na to podívám fakticky, tak to není ani tak kvalitní dílo, ale spíše kvalitně napsané dílo. A jelikož nejsme v ČaE, tak za to přeci nemohu dávat vysoké hodnocení. I když je pravda, že srozumitelnost a čtivost dávají dílu punc a jen díky tomu nebylo kouzlo zamítnuto. Kdybys kouzlo napsal takto:




Kouzelník dle své úrovně může kouzlit různými vylepšenými způsoby.

1. stupeň – běžný jak ho známe z pravidel, užívá 90% kouzelníků.
2. stupeň – kouzelník nepotřebuje gestikulaci, každou úroveň dostane 2 magy navíc a každé kolo kouzlení ho unavuje o 1 bod únavy méně, dostupné od 7. úrovně.
3. stupeň – kouzelník nemusí užívat magických formulí, kouzla sesílá o 10% levněji, na zaostření vůle mu stačí doba o 1 směnu kratší, než-li je běžné, dostupné od 15. úrovně.
4. stupeň – kouzelník nemusí ani gestikulovat, ani mluvit, stačí mu se soustředit, kouzelník má bonus +1 k charisma na tvory, kteří ho viděli v akci, dostupné od 24. úrovně.
5. stupeň – kouzelník už se nemusí ani soustředit, většina mistrů čarodějů to považuje za nemožné, potřebná je 36. úroveň a velké nadání.

Speciální schopnost neobsahuje žádné postihy, proto ji doporučuji užít v kombinaci s dalšími bonusy pro ostatní.




Kdybys to kouzlo napsal tak, jak jsem já ukázal, tak je to na zamítnutí nebo na 0*, možná 1* s odřenýma ušima… a přitom jsem řekl to samé, co jsi řekl ty.
Ty jsi přidal hezčí zpracování – jen obal, jen obal, bohužel.

A co se mi tedy nelíbí?
Tak především to, že schopnost (dílo jako celek) neobsahuje žádné postihy a proto není volně zařaditelná do hry bez dalších zásahů (jako je přidání bonusů i jiným). Snažíme se zde tvořit komplexní díla, která je možná vzít a užít sami o sobě bez dalších zásahů do pravidel – toto tvá schopnost zcela jistě nesplňuje.

2. stupeň – chápu, že kouzelník se naučí kouzlit novým stylem, chápu ten bod únavy – i když s ním nesouhlasím, protože kouzlo není ani tak únavné svou gestikulací, jako vypětím psychických sil, pod kterým slábne i tělo – říkal bych tomu „celková únava organismu“ … ale ta není primárně zapříčiněna gestikulací (pokud by to tak pravidla myslela, tak by poznámka o menší únavě byla již v pravidlech u možnosti seslat kouzlo bez mluvení a gest za dvojnásobnou magenergii).
Dále tu máme 2 bonusové magy každou úroveň, což je ve finále až 60 magů na víc (za předpokladu, že dostupnost je 7. úroveň včetně) … to je celkem solidní darda, pro kterou nemám žádné odůvodnění. Pokud k tomu přidám magický amulet od pyrofora a čarodějovu hůl, tak už to začíná být opravdu přehnané číslo maximálně magenergie.

3. stupeň – Takže, nemluví, OK … k faktu, že čaroděj bude mít více magů ještě přibývá druhý fakt, že kouzla budou levnější, čímž se předchozí problém ještě umocňuje. Doba na meditaci zkrácena – co mají vlastně tyto bonusy společného s dílem jako takovým? Se styly kouzlení? Jakou má souvislost, že když se kouzelník naučí kouzlit bez mluvení, tak mu stačí kratší doba na meditaci… Trošku mi to uniká. Je to prostě jen další bonus, který naprosto nekoresponduje se samotným názvem příspěvku.

4. stupeň – bonus +1 k charisma je celkem hezký nápad, ten chválím... jen by to možná sneslo poznámku, že se samozřejmě počítá jen pro přímý kontakt kouzelníka a dotyčného, kdy si dotyčný uvědomuje, že je to právě „ten čaroděj“ … a ne pro případy, kdy je čaroděj pod vlivem metamorfózy a s dotyčným tak jedná v přestrojení…. A obdobné případy.

5. stupeň – jeho vzácnost je sice popsané hezky, ale proč si o tomto stupni vůbec říkáme? Abychom ho dali postavám? Na 36. úrovni? … zamítám. Toto je věc, která je určena pro ilumináty, jejichž moc je prakticky jen málo omezená a za které když Pj hraje, tak se nemusí řídit žádnou hloupou tabulkou ani čísly, dělá si prostě co chce. Ano, tak mocné by takové postavy měly být. (samozřejmě nesmí být PJ úplné pako).

Celkově:
Kouzlo mi nápadně připomíná stupně kouzlení popisované v dvojdílném filmu Merlin. Takže samotná myšlenka na dělení dle stupňů – které se odrážejí ve stylu kouzlení, pro mě není ničím novým… originalita tedy ne. Fakt absence nevýhod je drtivý… jedná se takto jen o shluk bonusů, přičemž si nijak dále nerozvedl, jak obtížný je trénink, kolik stojí, jak ochotně tyto dovednosti mistři učí dále… Napsal si jen to, že je těžké mistra najít, ale jak to probíhá dále… trvá trénink déle? Nezbude proto čas se naučit plný počet kouzel? … nic takového se v příspěvku bohužel nedočtu.

Předpokládám, že čaroděj, co umí 2. a 3. stupeň, se nemůže rozhodnout tyto schopnosti skombinovat dohromady. Rozuměj mi, kombinací těchto stupňů nedostaneš stupeň 4. … na to ti chybí další bonus, který ty uvádíš, tedy to není to samé a měl si to v příspěvku říci.
Jak hodnotit… já ti nevím… 1* je možná málo, 2* je moc. Prakticky je to dílo, které se dá spíchnout na koleni za 15-30 minut… Budu říkat, že mám dnes dobrý den a za hodnocení 1.7* ti dám 2*.