Kouzelník

Styly kouzlení Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 24

Umění kouzlit je rozděleno do několika stupňů, odlišujících se podle konkrétních dispozicí každého jednotlivce. Obsahem celého článku je i jejich aplikace na pravidla Dračí doupě 1.6.

První stupeň

Kouzelník se musí na dané kouzlo plně soustředit, nesmí být vyrušen, a rovněž nesmí při sesílání provádět žádnou jinou činnost. Navíc celý proces provází gestikulace a nutné je i vyřčení magické formule. První stupeň magie používá 90% všech kouzelníků, zejména kvůli nedostatku mistrů, kteří by je naučili další. Neskýtá naprosto žádné výhody a často bývá jednoduše označován jako „Magie kouzelníků“.

Druhý stupeň

Kouzelník se stejně jako u stupně prvního musí plně soustředit i zřetelně vyslovit formuli. Ovšem odlišnost spočívá v tom, že ten, kdo ovládá druhý stupeň čarování, zvaný „Magie slov“, nepotřebuje k sesílání gestikulaci.

V aplikaci na pravidla Drd má jeho uživatel každou úroveň +2 bonusové magy navíc a únava při kouzlení se snižuje o 1 bod za kouzlo. Prakticky je možné se Magii slov naučit až od sedmé úrovně, v závislosti na nadání konkrétního čaroděje, stejně jako u všech dalších stylů (ano čaroděje, nikoliv mága).

Třetí stupeň

Čaroděj se sice musí soustředit, jenomže na rozdíl od velmi podobné Magie slov tentokrát není třeba vyřknout příslušnou formuli, ale naopak využít pohybů rukou – gestikulace. Ten, kdo dokáže sesílat kouzla beze slov už je opravdu tuhým soupeřem, a téměř expertem v oboru magie.

Z hlediska Drd se třetí stupeň – „Magie gest“ projeví snížením magenergie potřebné pro jakékoliv kouzlo o jednu desetinu, zaokrouhleno nahoru. Pochopitelně se tato výhoda nijak neprojevuje u „levnějších“ kouzel. Další výhodou budiž, že doba, po níž je kouzelník nucen zaostřovat vůli se snižuje o celou jednu směnu. Magii gest se lze naučit až na 15. úrovni.

Čtvrtý stupeň

„Magie mysli“ je význačná vzácností svého výskytu. Čaroděj, který je schopen ji plně využít, musí být skutečně schopný a zběhlý. Nejenže nepoužívá slov, ale dokonce ani gest. Pouhým soustředěním své mysli kouzelník vyvolává libovolná kouzla. Vyhýbejte se boji s takovýmito osobami!

Čtvrtý stupeň se může naučit čaroděj od 24. úrovně. Mimoto dostává bonus k charisma +1 při rozhovoru s osobou, která ho viděla v přímém souboji.

Pátý stupeň

O „Magii myšlenek“ neboli „Magii mistrů“ se spíše mluví, než aby byla praktikována. Její neuvěřitelná moc spočívá v tom, že čaroděj se na kouzlo nemusí ani soustředit. Chcete-li si to lépe představit, tak v praxi je zároveň s akcí kouzlení schopen vykonávat i další činnost (například seslat druhé kouzlo z hole). Úsměvná je stejně tak skutečnost, že dokázat zabít pouhou myšlenkou, jako se o „Magii mistrů“ tvrdí, přijde i těm nejmocnějším čarodějům zcela absurdní. Avšak, najde-li se někdo tak silný, že sám od sebe objeví způsob, jakým by se ji mohl naučit, vydobude si obrovský respekt ve světě magie.

Magii myšlenek se naučí jen málokterý kouzelník, a to ještě za předpokladu, že už dosáhl 36. úrovně. Pro Pány jeskyně doporučuji to s množstvím takto nadaných lidí nepřehánět.

Všechny případy v článku uvedené, včetně doporučení o obvyklosti jednotlivých stylů kouzlení lze samozřejmě brát s rezervou, a upravit je dle Vašeho vlastního mínění. Na závěr bych rád varoval, že tyto stupně magie neposkytují žádné nevýhody, a proto je vhodné je aplikovat na svět, kde už existují obdobné rozvíjející schopnosti i u dalších povolání (například speciální výcvik válečníků).

Dílo je v podobné formě již uveřejněno na http://svet.pevnina.cz

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Proč dílo nevychází z postihů daných pravidly? (víc se k tomu říct nedá)


 Uživatel úrovně 0

Hlasuji nejníž jak jde.
Vpodstatě se schoduji se Sargoldem, možná bych nějaké snížení magů (z dvojnásobku normálu) povolil, ale to je tak vše.
Nehodnotí se obálka, ale obsah a ten je zde bohužel nulový.
Doufám,ž e podobné vysvětlení bude stačit.


 Uživatel úrovně 0

Pro úplnost znovu doplňuji že jsem tu NEVYVÁŽENOST ZMÍNIL, tak nechápu proč to pořád musíte připomínat:-)
Děkuji za vaše názory a mrzí mě že v nějakém filmu už něco podobného bylo použito...škoda, nevěděl jsem nebo alespoň jsem si nevzpoměl.


 Uživatel úrovně 0

2*
Nápad - podle mě vcelku dobrý a jakž takž originální.
Zpracování - kvalitní.
Vyváženost - nulová. Prostě přidá čaroději jen bonusy a žádné nevýhody.

Celkově je dílko dobře zpracováno, ale nevyvážené. PinHead


 Uživatel úrovně 5

No, možná to nepatří sem do diskuse, ale chtěl bych podotknout, že mi nevadí díla, která jsou v rozporu s pravidly. Pak to ale musí být příspěvky, které nejen že jsou v rozporu, ale jsou alternativou k pravidlům existujícím.
Tedy, dílo se může křížit s tím, co je v pravidlech, ale pak musí ony problematické pasáže a pravidla zcela nahrazovat tak, aby to bylo volně zapojitelné.
Tedy, vypustíme nějaká pravidla z přiruček a místo nich dáme jiná - alternativy. Jednoduše řečeno.
Příspěvky, které jsou na jiných stránkách mi na doupěti nevadí, dokud to nevadí ani vedení druhého serveru.
U tohoto díla vím, že to nevadí.
Stejně tak máme v kouzelnických kouzlech Mystickou zbraň, kterou je možné přečíst i na RPGportalu - také vím, že to tamní šéfredaktorce nevadí, tak nemám problém.
na DrD.cz jsou zase nějaké předměty - myslím biče, nebo co... tomu se asi nevyhneme, je to ale jen o domluvě s ostatními servery.

Případné pokračování mnou nakouslé diskuse můžete rozvíjet u rubrikového stolu, kde vám budu odpovídat, ale tady na mě prosím nereagujte.


 Uživatel úrovně 1

Jediná chyba díla, která je ovšem fatální, je přesílenost. Pakliže bys vsunul tuto úpravu do pravidel s tím, že ostatní budou stejně posíleni, zpracuj podobné bonusy i pro ostatní povolání. Nejlépe vše do jednoho díla, aby se to dorovnávalo.
Psané je to hezky a de facto je to bezchybné, umíš přesně to, co nikdy nezvládnu já.


 Uživatel úrovně 0

Found: Kterékoliv dílo, které nemá obsah (základ) můžeš libovolně upravit bez větších komplikací, aniž bys je překopal do základu...
T.


 Uživatel úrovně 0

Zdravím autora a ostatní,

ach, tak jsem si to přečetl. Nad tímhle jsem dlouho uvažoval, jak přesně by co mělo být v rozdílech kouzlení experta a začátečníka. Díky jistému seriálu, kde je to podobné, jsem si uvědomil, že ten začátečník se na to musí soustředit a vypotřebovávat většinu magenergie, expert naproti tomu jen zvedne ruku a tadáá, kouzlo je na světě a čaroději ani neukápne kapka potu. Netušil jsem, jak by se to dalo využít přesně v dračím doupěti a to využití nevidím ani teď. Nicméně, dračí doupě ...

... dračí doupě je hra, na obalu je myslím napsáno "Od 9 do 99 let." Velice zajímavé, chudáci páni století. Nicméně, každý si může hru okořenit dle chuti. Já dračí doupě nevidím jako určitý celek, který je založený na číslech a pravidlech. Já to vidím jako hru, která je pro zabávu, ale zároveň je něčím omezená, aby se nestávalo to, že někdo bude mít něco proti druhému. Tohleto dílo je přesně to, co bych nazval vhodným mimopravidlovým doplňkem. Nějaká čísla tam sice jsou, ale ty já nyní moc neřeším, v nejhorším případě, můžu si je přece upravit, nebo mi to někdo zakáže? Můžu si to přizpůsobit, můžu si to různě pozměnit podle toho, jak se mi to bude líbit. Kolik děl se může tímhletím chlubit tak, abych je nepřekopal od základu?

Toť můj názor za čtyři hvězdičky

S úctou
Found


 Uživatel úrovně 0

Sargold: Ale s pravidly jsem samozřejmě počítal a o postizích vím, a tvůj návrh je sice hezký, ale ukaž mi někoho kdo by se s tím patlal...vypadat jako frajer, ale sesílat za dvojnásobek? To je zbytečné, šlo by pouze o posílení vedlejší schopnosti.
V žádném případě si však nemyslím že jde o rozpor s pravidly.


 Uživatel úrovně 0

Zdravím

Už to tu bylo řečeno - bohužel prázdný obal bez obsahu. Pravidla a stávající úpravu příspěvek ignoruje, originalita je nulová, bonusy bez hlubšího rozmyslu. Taky si pamatuju, že bylo zakázáno sem ke zveřejnění dávat díla již jinde zveřejněná.
S pozdravem
T.