Hraničář

Hibernace Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 18

S použitím této schopnosti se druid umí během pěti kol uvést do stavu hibernace. To probíhá tak, že se naprosto uvolní a zavře oči, a pokud ho po pět kol nic nevyruší, začne hibernovat. V tomto stavu jsou veškeré jeho tělesné pochody zpomaleny, takže spotřebovává jen minimum vzduchu a vody a taktéž jeho trávení je velmi zpomaleno. Druid dokáže hibernovat nejdéle tolik dní, kolik je jeho úroveň. Po ukončení hibernace se jednu směnu "probírá" (postihy -2 k ÚČ i OČ, kouzlí dvakrát pomalejí, poloviční pohyblivost). Druid nedokáže znovu hibernovat, pokud od jeho předchozí hibernace neuplynulo alespoň třetina dní (zaokrouhleno nahoru) po které hibernoval. Druid může hibernaci na krátký čas (méně než jednu směnu) přerušit aby se najedl/napil/vyprázdnil apod. a pak znovu začít hibernovat jakoby k přerušení nedošlo.

  • Pro hibernaci je charakteristický nesmírně pomalý srdeční tep a nulový pohyb. Během hibernace se druidovi nezdají žádné sny.
  • Zatímco hibernuje, druid stále podvědomě vnímá své okolí, tudíž se může - pokud chce - v případě potřeby probudit.
  • Během hibernace druid neregeneruje své životy ani body únavy jako během spánku - kvůlki zpomalení tělesných pochodů.

Kdy hibernaci použít:

  1. Pokud se druid dostane do situace, kdy nemá dostatek vzduchu/vody/potravin. Spotřeba vzduchu během hibernace klesá na 5%, jeden čen jídla bude druid trávit jeden týden, stejně jako čtvrtku vody.
  2. Hibernovat může začít i pod vodou nebo i v dalších případech, kdy je mu znemožněno dýchání. V tom případě vydrží nedýchat dvacetkrát déle. Zadržování dechu během hibernace je v těchto případech reflexivní (dojde k němu nezávisle na druidově vůli). Pokud by však druidovi nic nebránilo normálně dýchat (tzn. pokud by například v okolí byl jen jedovatý plyn), dech zadržovat nebude.
  3. Je-li druid otráven nějakým pomalu působícím jedem, je možné takto jeho působení oddálit. Během hibernace se účinky jedů dostavují desetkrát později.

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Firefanatic:
1) Protože zvládání podobných technik ve skutečném světě je podle mých zkušeností spíš dvoustavový problém - "umím" nebo "neumím", ne "umím napůl". Když to umí, zvládne to v okamžiku, kdy chce. Když to neumí, nepomůže mu sebedelší doba. A hlavně, jak můžeš posoudit jestli je 5 kol neúměrně rychle, vůči čemu vztahuješ tu "úměru"? Navíc soudě podle popisu meditace umí hraničář něco velmi podobného od první úrovně rovnou, takže v čem je problém?

2) Je to tak, zvířata se budí podle určitých podmínek. Jednou z nich je teplota, další pozorovanou jsou otřesy, hluk nebo prudké změny světla - z mého pohledu jasné sledování okolí na nevědomé úrovni.

3) Proč? Když už může druid pár fyzikálních zákonů bez problémů porušit, proč by s sebou nemohl vzít další? Kromě toho, bod 3 je poměrném zpomalení životních pochodů, ne o tom kolik energie potřebuje mozek.

4) Jedy fungují různě a tělem se šíří různým způsobem. Zpomalení metabolických procesů sníží výkon oběhové soustavy nebo trávení, ale nevidím důvod proč by mělo zpomalit věci jako je difúze, leptání, prostupování membránami a podobně. Třeba takové cyankali se po dosažení žaludku mění na kyanovodík a k dalšímu působení už pohyb tělních tekutin prakticky nepotřebují. Právě tebou zmíněné "prolínání tkáněmi" je minimálně u rychle působících jedů zjevně základní mechanismus šíření, kdyby "musely čekat" až je krev roznese do celého těla, nemohly by působit rychle.


 Uživatel úrovně 0

1) Chápu, že Druid na 36. úrovni by to třeba mohl stihnout za 5 kol, ale sám říkáš - když to někdo umí, tak to během 5 kol zvládne, když ne, tak to nezvládne. Proč potom není doba potřebná k uvedení do stabu hibernace závislá na úrovni? Vzhledem k absenci údaje předpoékládám 6. úroveň druida, a tam je 5 kol opravdu neúměrně rychle.
2) Pokud vím, zvířata se budí podle určitých podmínek (teplota...), kdežto druid se může vzbudit i podle jiných změn v okolí. Jaká jsou ta pravidla pro buzení z hibernace, když na druida např. někdo zaútočí?
3) Mozek bere tělu enormní množství energie, čili tebou jmenované schopnosti druida považuji za argument k opačnému postoji.
4) Jak se jed rozšíří jen 10x pomaleji, když tělesné pochody probíhají pomaleji 20x? Dalo by se uvažovat o nějakém prolínání tkáněmi bez využité proudění tělních tekutin, ale pochybuji, že by to mělo tak razantní efekt.


 Uživatel úrovně 0

Nápad u mě maximálně zabodoval, k Druidově intenzivnímu soužití s přírodou se nesmírně hodí. Ke zpracování ještě uvedu pár drobných (subjektivních) výhrad, celkově však s ním nemám problém, je jasné, stručné, odpovídá na všechny důležité otázky, a nenarazil jsem na žádnou do očí bijící nelogičnost.

Takže ty drobné a vskutku bez výjimky subjektivní výhrady:
- osobně bych vůbec neomezoval délku hibernace druidovou úrovní, nebo když jo tak mnohem štědřeji. Z hibernace druidovi neplynou žádné zvláštní výhody, tak proč by tak nemohl strávit v případě potřeby celou zimu nebo i celé roky. Jako PJ bych pro to hned našel u některých CP využití.
- při probouzení bych přidal i nějaký postih k inteligenci, ale tady jsem možná vedle, probuzení z hibernace jsem nezažil a ani nemám adekvátní teoretické znalosti :-)
- použití hibernace pod vodou a v podobně extrémních případech bych naopak vypustil. Chápu že je to krok k větší použitelnosti ve hře, ale osobně se bez něj rád objedu. Hibernace je dobře použitelná v situacích, kdy druid ví, že se dlouhou dobu nenají, nebo je v uzavřeném prostoru kde mu dochází vzduch. Používání této schopnosti v extrémních situacích v mých očích silně vybočuje z podstaty schopnosti. Těžko donutit tělo, které je napumpované adrenalinem, aby přešlo do stavu naprostého klidu.

Nikdy nedávám maximální hodnocení dílům, která nejsou rozpracována do detailů, ale zde jsem nabyl dojmu že jakékoliv další informace navíc by již byli bezobsažnou omáčkou. Dávám tedy 5*, s otevřenými zadními vrátky pro snížení, v případě že by mě nebo jiného spolukritika přecejenom napadlo něco, co by si zasloužilo v příspěvku více rozvést.

PS: Co se týče zařazení schopnosti k druidovi/chodci, přikláním se k druidovi. Chodec je sice ideálním kandidátem na toho_jenž_v_pustém_prostředí_zázračně_přežívá, ale vzhledem k důrazu, jaký je zde kladen na paralelu s přírodní hibernací u zvířat, zdá se mi schopnost přesto adekvátnější pro druida.


 Uživatel úrovně 8

Dobrý nápad, navíc po dlouhé době něco pro hraničáře. Musím říct, že bych podobnou schopnost chápal spíš u chodce, ale to je jen pocitová záležitost a navíc zrovna tahle změna moc času nezabere.

Jediné co se mi nezdá je hibernace pod vodou, nedokážu si představit jak by to mělo fungovat - ať už tak dokonalé uklidnění nebo ovládání dechu.

Nathaka Warrior: nedá mi to, abych alespoň trochu nereagoval
1) Proč a proč? Proč by naopak neměly být mnohem kratší? Pokud se někdo umí uklidnit a koncentrovat, v uvedené době to zvládne. Pokud to neumí, může to zkoušet hodiny a stejně to bude na nic. Prohlásit, že něco má být větší, menší, kratší, delší, širší, užší a tak dále je blábol, pokud to není podloženo argumentem.

2) Zvířata která spí zimním spánkem se z něj budí za podobných podmínek, proč by to nezvládl druid? Při vyrušení se uplatní pravidla pro buzení z hibernace, co v tom
brání?

3) U medvěda klesá tep na 1/4, spotřeba kyslíku na 1/2. Z tohoto hlediska je ale medvěd celkem neschopný, třeba netopýr zpomaluje svůj srdeční tep asi na 1/30 a v podobném poměru klesá i jeho spotřeba energie. Na druhou stranu tahle zvířata neumí kouzlit nebo procházet dřevem, jejich telepatie také není nic moc, takže nepovažuji za příliš přehnané čekat od druida trochu víc.

4) Možná proto, že zpomalení metabolismu neznamená zpomalení toku času? nemůžu mluvit za autora a nikdy jsem se o šíření jedů v tělech hibernovaných zvířat nezajímal, ale dokážu si představit, že některé chemické a fyzikální pochody jsou na rychlosti metabolismu závislé méně než jiné.


 Uživatel úrovně 0

Kritika již vyřčena, mě nezbývá než rozepsat své hlasování.

Nápad: 70%. Domnívám se, že hodně dobrý a dílo má určitě vyšší potenciál.
Zpracování. Jedním slovem úděsné. Nevidím v něm takřka nic, co by nemělo závažnou vadu. 25%.
Dojem: Úděs přetrvává. 25%
Použitelnost: Při dobrém zpracování by nějaká byla, avšak v současném stavu, kdy prakticky nelze použít nic jiného, než námět... 30%.

Celkem: 35%. 1*. Nevidím kvality, které vidí ostatní, je mi líto. Mě dílo připadá jen jako jedno z vícera, které se v poslední době vyrojily a které spojuje to samé. Nesmírně krátké, jen pravidlově psané a většinou ještě k tomu hodně zamotané a chybné.


 Uživatel úrovně 0

trochu horšie spracovanie, ale funkčne je to na 5*


 Uživatel úrovně 1

Zdravíčko,

tak tedy nevím. Špičkové? To sotva.
Nápad je to docela dobrý, souhlasím. Ale zpracování je úplně chaotické, nejasné, s dírami.

- Rychlost, jakou se druid do stavu hibernace uvádí, je IMHO příliš velká. Mohlo by to trvat déle. Stejně tak postihy a doba, po kterou se z hibernace probouzí, by přímo MĚLY být delší a především i závislé na tom, jak dlouho druid hibernoval.
- Přerušit hibernaci z vlastní vůle? To se mi hodně nezdá, připadá mi to neproveditelné. Podvědomé sledování okolí mi nepřijde jako dobrý nápad, naopak mi chybí zpracování vyrušení z hibernace, například útokem na druida.
- Zpomalení životních pochodů je docela radikální, i když teď nevím, jak moc se zpomalí životní funkce třeba u medvěda. Chtělo by to srovnání (a možná i v díle).
- Když se ale (předpokládejme, protože z celého díla mi to pořád není jasné) zpomalí funkce na pět procent, tedy dvacetkrát, proč se šíření jedu zpomalí jen desetkrát?
- Shrnuto - neustále je to páté přes deváté a není hned jasné (vůbec), jak moc se co zpomalí. Je to tak chaotické, že jsem to musel číst třikrát a ještě konzultovat tady s kolegou Firoušem.
- Uvést se do stavu hibernace pod vodou, aby se druid neutopil? Nápad sice hezký, ale během pěti kol to stejně nestihne a krom toho nepovažuju topícího se druida za schopného naprostého uvolnění.

Je mi tedy líto, ale nejsem tak unešen. Nelibí se mi, jak je to psané, jak je to řešené, leccos mi tam chybí, leccos je vyřešené nevhodně. Jeví se mi to jako podprůměrný pokus o zpracování dost dobrého nápadu.
Stručnost tu nicméně není na škodu. Jen je potřeba, aby to v krátkém textu bylo vysvětleno výstižně a jasně.


 Uživatel úrovně 5

Zdravím ...

1. dojem - zajímavé.
Ikdyž se mi zdá ocela "šílené" se nechat zhybernovat třeba pod vodou, chudak drujd namklesne na dno a kdo ho pak vyloví? další otázkou je, jestli dokaže udržet mysl v tak vypjaté situaci. Tady je prave bod pro drujda a nikoliv pro nezkušeneho hraničaře, ci horkokrevnejšího chodce. drujd je podle me "koncentrovanejší". Pravě proto jen drujd.
možna by se hodil ještě postih na iniciativu do RSS po probuzeni z hibernace - ale to jen tak na okraj :)

každopadně, dilko pěkne, zdařile a kouzelně kratke -bez uroku na kvalitu


 Uživatel úrovně 3

Maximální koncentrace důležitých informací v co "nejskladnějším" a přehledném provedení. Souhlasím s tím, že jenom druid, dal bych mu to od expertů. 5 hvězd.


 Uživatel úrovně 8

Sargold: Asi věc názoru... Mě tato schopnost sedí spíše k druidovi - jeho vztah k přírodě se mi zdá silnější než u obyč hraničáře nebo chodce...