Hraničář

Rituály meče Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 22

RITUÁLY MEČE

Cílem rituálů není co nejvíce posílit chodcův meč, je posílit duševní vazbu mezi chodcem a jeho mečem. Chodec musí při rituálu něco obětovat nebo něco dokázat a odměna je na první pohled malá. Cesta rituálů je cestou osvícení.

Jeden rituál má několik cest jak jej vykonat, všechny jsou si podobné a pro souznění s mečem není důležité, kterou z cest si chodec vybere. Jednotlivým variacím se říká zaměření a každý rituál má svých několik jedinečných zaměření.

Jeden chodec a jeden meč mohou mít provedeny současně všechny rituály, ale každý rituál pouze jedenkrát ( s jedním zaměřením ). Nezáleží na pořadí vykonávání rituálů, mohou být provedeny v libovolném pořadí ( s výjimkou rituálu zapečetění, který musí být poslední ). Mentální vazba se utvoří nejen v meči, ale i v hraničáři. Jednou provedený rituál nejde nijak vzít zpět, pokud se tedy chodec jednou rozhodne pro jisté zaměření rituálu a vykoná je, již nikdy nemůže daný rituál projít jinou cestou ( resp. s jiným zaměřením ).

Používá-li chodec „cizí“ meč ( na který si již „zvykl“ ) a na meči jsou provedeny nějaké rituály, chodec to při nejbližší meditaci pozná a ví, zda jsou rituály stejného zaměření, jaké provedl kdysi on. Původních rituálů na meči je schopen použít pouze v případě, že daný rituál na meči je stejného zaměření jako rituál, jímž kdysi prošel i chodec. Chodec může rituál provést i na meči, který již byl vylepšen daným typem rituálu, ale musí se jednat o rituál se stejným zaměřením, jaký je na meči.

„Př.: Chodec Kyrre provedl na svém meči rituál krve se zaměřením boj proti skřetům a rituál magie se zaměřením transmutace kovu. Později nešťastnou náhodou o meč nevratně přijde. Kyrre po záchraně lesního království proti nekromantům z Deiye dostane jako odměnu meč svého mistra Gelu ( který mimochodem získal pro sebe lepší meč :-) ) – s rituálem krve se zaměřením proti nemrtvým a rituálem harmonie se zaměřením - boj s neviděnými. Kyrre může provést rituál se zaměřením boj proti skřetům a rituál harmonie se zaměřením boj s neviděnými, ale rituál krve nemůže provést, protože meč a chodec jdou jinou cestou ( resp. mají jiné zaměření ) a není možnost, jak by se navzájem přizpůsobili. Chce-li Kyrre provést závěrečný rituál zapečetění, musí mít všechny předešlé, což s mečem mistra nejde, musí si pořídit nový chodcův meč, aby jej mohl provést rituálem krve ( ale pak jej musí znovu provést i zbývajícími dvěma rituály ). Kdyby na meči Kyrreho mistra byl rituál krve se zaměřením proti skřetům, nemusel by Kyrre rituál provádět, protože na meči i na chodci by byl vtvořen stejný druh vazby.“

Následující tabulka zahrnuje potřebnou úroveň chodce a pořadí první sféry, ze které musí být vyvolán démon meče:

- úroveň chodce sféra démona
první rituál 10 3
druhý rituál 14 5
třetí rituál 18 7
rituál zapečetění 22 9

Při každém rituálu se chodec dostává do transu, každá směna transu stojí chodce 1 bod únavy ( vyjma rituálu zapečetění, kde 12 směn soustředění stojí jen 1 bod únavy ).

U rituálů může PJ vytvořit i jiná zaměření, měl by však dbát na vyváženost, aby bonus ze zaměření nepřevyšoval zlepšení z ostatních zaměření.

Rozhodne-li se jednou chodec vydat cestou rituálů, už nikdy nebude moci jeho pes získat další schopnosti dle pravidel PPE ( to kvůli tomu, že chodec nesoustředí tolik úsilí výcviku svého psa ). Když svého psa ztratí, bude si moct ochočit jen psa dle PPZ a nikdy se jeho pes nezlepší.

Rituál krve

Chodec může specializovat svůj meč na boj s jedním vybraným druhem nepřátel.

Porazí-li chodec význačného nepřítele, může se pokusit o tento rituál. Pomaže se krví nepřítele jako symbol jeho zdolání ( nebo jinak naznačí svůj triumf ). Během tří směn duševních cvičení a rituálů ( podobných jaké provádí při meditaci, akorát zaměřené na meč ) je rituál hotov.

Ale to neznamená, že je automaticky úspěšný. Na úspěšnost má velký vliv „nebezpečnost“ nepřítele. Jednalo-li a se o skřeta, kterého mu ještě pomohli zabít ostatní, je rituál na 99% neúspěšný. Jednalo-li se o draka, kterého nejvíce zranil chodec a navíc mu dal poslední ránu bude úspěch rituálu 99% ( vždy je dobré nechat 1% na vůli náhody ).

Orientační past ~ 5 – ROZ ~ rituál se zdařil / nic. Past by měl PJ vhodně upravit podle počtu příšer, podle zásluh chodce na jejich poražení a podle toho zda dal poslední úder ( nechávám plně v kompetenci PJ – rituál se bude provádět párkrát za hru, nejsou proto nutné podrobné pravidla )

Zaměření na třídu bestií

Sem spadají zaměření na magické tvory, na nemrtvé, na konstrukty, na draky, na lykantropy nebo na neviděné ( každé se počítá jako jiné zaměření ).

Pro tyto zaměření platí další podmínka, aby se rituál zdařil - sféra démona meče musí být minimálně první, ve které se nachází útočný démon proti dané skupině bestií.

Po úspěšném rituálu se démon meče bude chovat jako útočný démon proti dané skupině nepřátel, tzn. že pro boj s daným typem nepřátel bude bonus k síle zbraně za démona meče dvojnásobný ( až do celkového maxima SZ 21 ). Ale proti ostatním bude bonus k SZ poloviční ( pouze do maxima celkové SZ 11; zaokr. dolů ). Na kapacitu meče, magické schopnosti a kouzla nemá rituál vliv. Po úspěšném rituálu se vytvoří na čepeli žilkování, barva žilkování záleží na zaměření ( přenáší se na všechny transmutace kovu, ale na některých nemusí být patrné ):

zaměření na … lykantropy nemrtvéneviděné magické tvory draky konstrukty
barva žilkování stříbrné černé průhledné sv. modré červené tm. hnědé
min. sféra démona 3. 4. 5. 6. 7.8.

Zaměření proti rase nebo druhu

Sem spadají zaměření boje např. proti lidem / elfům / trpaslíkům / skřetům / jelenům / kobře plivající / atd. ( opět se jedná o několik různých zaměření rituálu ). Zaměření rituálu funguje pouze na 1 živočišný druh nebo na 1 rasu.

Funguje tedy na termity jako dělník, voják a královna ( jedná se o stejný druh, pouze jiné pohlaví nebo povolání ), ale ne třeba na hady jako kobra plivající a zlatulka ( jedná se o úplně jiný živočišný druh ).

Proti dané rase získává chodec bonus +1 do útočnosti. Proti danému nehumanoidnímu druhu +2 do útočnosti. Ostří na vnitřní straně dostane barevný nádech po krvi dané příšery nebo rase. Meč se po rituálu bude zaměřovat na jejich zranitelnějšími místa a způsobovat jim tak větší zranění.

Rituál harmonie

Před započetím rituálu musí být meč bez vady ( nesmí mít žádné zuby na ostří – lze použít rituál uspání popsaný u rituálu zapečetění ).

Přípravou k rituálu je měsíční trénink současně s mistrem chodcem a mistrem šermířem ( oba dva si musí chodec zaplatit a navíc mistra šermíře by mělo být těžké přemluvit, aby učil chodce ), jehož cílem je docílit větší harmonie mezi chodcem a jeho mečem - cílem chodce je splynout s myslí démona meče.

Poslední den výcviku tráví chodec sám, během celého dne nepoužívá žádné své speciální schopnosti či dovednosti, kromě ranní meditace. Jinak během dne relaxuje pohlouben do svých myšlenek a za žádnou cenu nesmí používat kouzla. Hodinu před půlnocí si sedne do kruhu svíček a dostane se do hlubokého transu. O půlnoci, kdy se dobíjí magenergie meče, rituál vyvrcholí a chodec otiskne do meče část své vlastní duše.

Chodci klesne množství magenergie, kterou získává pří meditaci, o tolik, jakou měl na úrovní o 1 nižší. Na oplátku získá s mečem nový bojový styl ( dle zaměření ). Je-li chodec zabit a je-li na něj sesláno kouzlo oživ mrtvého a mrtvý chodec má u sebe ( tzn. do vzdálenosti 2 sáhů o sebe ) meč s otisknutou částí své duše, snižuje se pro něj past o 3.

Zaměření: obrana proti fintě …

Zaměření musí být proti jedné konkrétní šermířově útočné fintě. Proti zvolené šermířově fintě má bránící se chodec bonus +1 do OZ a kouzlo zvýšení OZ má dvojnásobný účinek proti dané fintě ( až do maxima +14 ).

Zaměření: kryt

Po zakouzlení kouzla zvýšení obrany zbraně může chodec pomoci s obranou svému družiníkovi. Družiník si připočítá do svého OČ bonus za OZ chodcova meče. Chodec na to vyplýtvá jednu svoji obranu. Může to být použito i vícekrát za kolo.

Zaměření: prasátkový útok

Při útoku na protivníka, kterého zároveň oslepuje kouzlem prasátko má bonus +1 do ÚČ a to, když je nepříteli snížena iniciativa o více než 3 nebo má bonus +2 do ÚČ, když protivník má sníženu iniciativu o více než 6 ( chodec provádí výpady po oslnění protivníka ).

Zaměření: boj poslepu

Chodec zasahuje lépe protivníky které nevidí, má postih o jedna snížen ( a kumuluje se s kouzly typu najdi nepřítele a jinými bonusy. Minimální postih při boji na protivníka, kterého nevidí, je 1 ( postih nemůže být úplně zrušen ).

Zaměření: jisté sevření

Meč nezpůsobuje nositeli žádné zranění ani mu nemůže vyletět z ruky při seslání trojseku nebo dvou dvojseků v jednom kole ( na dvojek a trojsek nebo na dva trojseky v jednom kole to pochopitelně nemá vliv )

Zaměření: odraz dýku

U tohoto zaměření je jako pomocný mistr zloděj libovolného oboru místo mistra šermíře. Meč bude odrážet nejen hvězdice, ale i dýky. Odražená dýka bude mít SZ 1/+3 ( dýka má menší šanci zasáhnout, ale když zasáhne, je zranění díky razanci odražené dýky větší ). V jednom kole může být odražena jen jedna dýka, ostatní jsou normálně sráženy k zemi.

Zaměření sraz šípy

I u tohoto zaměření je pomocným učitelem mistr zloděj. Mohou být odraženy až 3 šípy v jednom kole ( za 9 magů ) a šance na jejich poškození je jen 20% ( meč sráží šípy vychýlením hrotu, nikoli sekáním do dříku šípu )

Rituál magie

Před započetím rituálu si musí chodec opatřit drahý kámen, dostatečně kvalitní a velký. Pro ověření, zda je kámen dostačující, provede malé cvičení. Do jedné ruky si vezme daný drahý kámen a do druhé svůj chodcův meč, pak se bude 1 směnu soustředit jako při používání mimosmyslové schopnosti a na konci mu démon odpoví, zda daný drahý kámen je dostačující pro rituál magie nebo ne.

Tento drahý kámen musí být neodnímatelně zakován do meče ( nejlépe do záštity ). Avšak prvně, musí chodec prve démona v meči uspat, toho docílí rituálem uspání. Ten provede tak, že bude meditovat s mečem v rukou a na konci meditace místo obnovení magnenergie chodec přemluví démona v meči, aby „usnul“. Démon bude neaktivní 0-5 dní ( 1k6 – 1; padne-li jedna, znamená to, že se uspání nepovedlo ), během kterých může být do meče zakován drahý kámen a také může být meč překován či přebroušen, mohou tak být vyhlazeny zuby na ostří, které snižovaly útočnost zbraně. Může se stát, že se doba uspání nebyla dostatečná na zakování drahokamu, to pak musí chodec uspávací rituál zopakovat. Rituál uspání se neřadí mezi tvz. velké rituály, protože může být vykonávám opakovaně a po jeho vykonání se nestane nic jiného než, že démon meče usne.

Je-li zakováno, chodec počká až se démon vzbudí a pak může začít s rituálem magie. Vyhledá se místo, kde je „větší“ tok magie ( může to být poblíž magického zřídla, sopky nebo i poblíž osob nebo předmětů s velkou magickou mocí jako magická univerzita, obchod s magickými svitky; hvozd apod. ). Pak se opět pohloubí do transu a po šesti směnách je rituál zakončen.

Tento rituál je zvláštní tím, že zpravidla nikdo neví, jakého zaměření se docílí. PJ ví, že to záleží na použitém vloženém kameni, pro který platí, že musí splňovat podmínky pro srdce artefaktu – co je srdce artefaktu a jaké jsou pro něj podmínky, postavě může prozradit nějaký Theurg. Cena kamene, jeho opracování a zakování do meče by se měla pohybovat kolem 1000zt.

Zaměření: větvička

( Ametyst – zelený kámen )

Kouzlo větvička stojí pouze 3 magy, ale o půlnoci se sama sesílá i bez vůle chodce, pokud je v meči dostatek magenergie. Chce-li chodec změnit podobu větvičky, sešle větvičku znovu a tato nová podoba se udržuje i při obnovovacím procesu o půlnoci.

Zaměření: najdi úhlavního nepřítele

( Diamant – čirý kámen )

Účinkuje až pro provedení rituálu krve. Pro druh nebo třídu tvorů na které je vykonán rituál krve se zvyšuje dosah kouzla najdi nepřítele na 90 sáhů a prochází i přes pevné látky. Chodec navíc bude podvědomě znát jeho/jejich polohu, počet a druh činnosti.

Zaměření: transmutace kovu

( Perla – bílý „kámen“ )

Místo transformace na stříbro se meč transformuje na mithril nebo titan ( záleží na tom, co je ve vašem světě častější ). Vlastnosti mithrilového/titanového meče jsou stejné jako stříbrného, akorát daný materiál je pevnější - na meči nemůže vzniknout zub ( 0% na poškození ). Zranitelnost D je zachována. Je možno vymyslet jiné kovy pro jiné drahé kameny.

Zaměření: poznej nepřítele

( Topaz – žlutý kámen )

Skrze meč může být sesláno nové kouzlo poznej nepřítele II. Toto kouzlo stojí 4 magy, ostatní parametry jsou stejné jako u kouzla poznej nepřítele. Oproti němu toto kouzlo chodci „doporučí“ nejideálnější konfiguraci meče proti danému nepříteli ( např. proti lykantropovi doporučí stříbro a oheň, na ohnivého draka doporučí ocel a led apod. )

Zaměření: mocný démon

( Rubín – červený kámen )

V hodu proti pasti ROZ, se démon počítá, jakoby byl zaklet ze sféry o 2 vzdálenější.

Zaměření: zásoba many

( Safír – modrý kámen )

Kapacita meče se zvýší o 2 magy, které se s půlnocí obnovují.

Rituál zapečetění

Má-li chodec a meč z každého předešlého rituálu jedno zaměření, může chodec provést poslední z rituálů – rituál zapečetění. Chodec si musí zjistit, jaké runové slovo je předurčeno pro něj a pro meč ( je totožné ). To lze zjistit od sféry Jésael ( 6. sféry nebo vyšší ) nebo z křišťálové koule. Theurgovi se po spojení se sférou dané runové slovo vryje do paměti a je schopen, je věrohodně reprodukovat jako šmírák pro zlatníka. Meč se nechá opět uspat rituálem uspání, u jílce se do čepele vyryje příslušné runové slovo ( může provést pouze mistr zlatník ). První 3 runy představují po jednom z rituálů a jejich zaměření. Další dvě runy představují „podpis“ theurga, který rituál zapečetění vykoná a poslední dvě runy představují majitele meče ( mohou to být iniciály nebo jiné 2 charakterizující runy ). Runy představují druh písma, které je starobylejší a honosnější než obyčejné písmo ( může to být např. písmo bohů; zapomenuté písmo; písmo elfů; písmo kouzelníků – záleží svět od světa ). Vyryté runy se nakonec zalijí/zatepají vzácným kovem ( měl by být dražší než zlato – mithril, platina, kergar – opět záleží na vašem světě ).

Po probuzení démona se provede samotný rituál zapečetění. Chodec jej vykoná spolu s theurgem ( to může vést k velkému nesouhlasu ze strany theurga, který nechce „čumily“ u své práce ). Theurg pomocí astronu požádá sféru, ze které je démon meče, nebo vyšší, aby démona více svázala s chodcem ( démonovy může být i přiklet z vyšší sféry ). Chodec je mezitím ve stavu meditace. Démon se po úspěšném rituálu chodci „otevře“, může mu povědět některé náznaky ze svého života, jeho starosti, jeho myšlenky a pocity vůči světu. Meč může začít do chodcova počínání mluvit, ale jinak jeho činy nijak neovlivní ( nemůže neuposlechnou chodcovy příkazy ). Démon má jen střípky znalostí, které měl za svého života a vůbec nemá znalosti sfér. Mezi chodcem a jeho mečem tak může vzniknout velmi pevný svazek, jako láska a přátelství ( u dobrých postav ) nebo nenávist a pohrdání ( u zlých postav ). Chodec si tak může se svým mečem povídat, děje se to na myšlenkové úrovni a nikdo nemůže ani kouzly tento hovor odposlouchávat. Avšak občas se může stát, že se chodec zapomene a bude hovořit se svým mečem nahlas, to se pak okolostojící lidé nemusí stačit divit. Démon meče zná většinu věcí, které zažil, když ještě byl na tomto světě jako smrtelník, ale většina jeho vzpomínek se s časem vytrácí ( „rozmazává“ ). Nezapomeňme, že i démon by měl mít svůj charakter. Také není vyloučené, že zákonně dobrá postava bude mít démona se zlým přesvědčením nebo naopak ( démon pak může působit jako „svědomí“ nebo jako „ďábel svůdce“ ). Pro některé chodce může být další duše natolik trýznivá, že zešílí nebo meč zahodí.

Kalidor kdysi býval vládcem mocné, dávno zapomenuté říše. Vládl pevnou rukou, byl rozhodný, mluvil jen když bylo třeba a byl tak trochu závistivý. O několik epoch později chodec Kyrre provedl všechny rituály meče, včetně rituálu zapečetění. Tu se mu jeho démon meče představí jako slavný vládce Kalidor. Démon si bude pamatovat, že jeho manželkou byla Sonja a že kdysi než se se svou ženou zasnoubil musel ji porazit v souboji. Ale už si nevzpomene na takové „nedůležité“ věci jako jaký byl tehdy letopočet, jak se jmenovala jeho říše a jaké historické události jeho vládu provázeli.

Kyrre někdy později se bude v hospodě chvástat jak zabil draka, když v tom se mu začne v hlavě ozývat: „Jen se nenaparuj, byl jsem to já, kdo mu proklál srdce a ne ty!“

Nebo někdy, když se bude Kyrre moc dlouho rozmýšlet ( démon cítí všechny myšlenky svého nositele ), může démon Kalidor začít radit: „To je přece jasné, jdi pořád za nosem. Nezastavuj se, vždyť je tam jen jeden bazilišek, tak zavři oči a zabij jej, ne? Ty jsi ale nemehlo, být na tvém místě, už bych jej dávno zabil. Co se to s tebou chlape děle, nějak kameníš! Kyrre, co se děje? Já to tak nemyslel!

Na zapečetěný meč si nemůže zvyknout jiný chodec, protože démon je tak svázaný se svým původním pánem, že si na jiného pána není schopen zvyknout. Po smrti chodce démon opouští meč, i před vypršením doby, po kterou by měl být zaklet do meče ( uprchne za 1k6 dní od smrti chodce ). Démon je zakletý na dvojnásobnou dobu, než podle Theurgovy tabulky a kdykoli před vypršením tohoto času i po vypršení může být tentýž démon znovu zaklet.

Poděkování

  • zerafelovi a Legarovi za přínosnou pomoc v MS
  • spolubydlovipotejovi za gramatickou a slohovou korekci

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Folcwine: Víš, ona technika rytí je dosti velká...
Můžeš rýt plošně a do plechu, kdy používáš různé druhy rýtek..
Můžeš používat plastickou rytinu, kdy docílíš třetího rozměru pomocí čakanů a sekáčků a rytina je buď vystouplá, nebo je vmáčklá do předmětu...
Rytinu můžeš taušírovat, tzn. že do ploché rytiny vtepeš drátek jiné barvy a přebrousíš ho, potom ti vznikne dvoubarevná ( ale i vícebarevná kombinace)...
V dnešní době můžeš i cizolovat, pískovat, smaltovat atd...
Technik je mnoho a umění rytectvý se neučí zlatníci, ale rytci...V tom je rozdíl.
Zlatník vyřezává a hraje si s kovem, většinou za studena, ale občas i za tepla, brousí, piluje, řeže, leští a vkládá drahé kameny...
Rytec porývá medaile, prsteny, tarznice, štočky, knihy, meče, sekery, meče, prostě vševhno, jednoduše zlatní by se mohl naučit možná základ rytiny, ale na runové slovo by potřeboval rytce...
Jiank děkuji za příjemné ohlasy na mou krytyku, je to totiž opravdu dobrá příspěvek...


 Uživatel úrovně 5

Má kritika se týká díla a diskuse k němu, nevidím proto důvod, pokud bude diskuse v rámci mezí, ji řešit poštou...

Podle pravidel trvá chodcův meč 2 roky (viz pravidla pro chodce, ne pro alchymistu). Řeknu ti, asi 85% chodců má meč na 2 roky bez alchymistických vychytávek.

Další věc, proč mi jako radíš, jak zahrát úkol pro theurga a jaká je možnost levnějšího kupu? Cenu nemůžeš jen tak navrhnout přemrštěnou a pak za ni pichat úkoly.
Neřešíš, pokud je chodec hloupý. Ne každý hráč je pokročilý a tvé Rituály mu budou spíše přítěží.

Co to plácáš se štítem? Jak dokáže jeden člověk bojovat každou rukou proti někomu jinému, aniž by měl nějaké postihy?! Argument, že meč mu řídí ruku druhou je nesmyslný, protože mu pak bude ta druhá ruka chybět při obraně - čili by měl mít postih -3 k OČ (na tuto obranu) nehledě na to, že má štít, poněvadž jej ovládá jen napůl. Nedělej z chodce boha, žádný člověk není schopen krýt sebe a jiného bez postihů - navíc šermíř by v tom měl být lepší nehledě na magie. Já nejsem šermíř, ale tohle vím...

7) Žádné, jde jen o to, jestli můžu použít rituál uspání, či jak se to jmenuje, na cizí meč a tím jej uspat na hodně dlouho.

Závěr: Takhle, jak to popisuješ, by to udělal pouze slaboch, ketrý nesnese pravdu.


 Uživatel úrovně 5

zerafel:
2/ Pravidelně kupovat meč o mistra mi přijde jako docela hloupost. To by si chodec sotva za ty dva roky vydělal na další meč. Veznu-li přemrštěnou cenou 1mag=20zl, tak u theurga bude stát démon meče z první sféry 1000zt. Doba trvání zakletí démona se řídí úrovní theurga, nechci mlžit ( opět nemám při ruce pravidla ), ale mám dojem, že už theurg na 6. úrovni je schopen zaklít démona minimálně na 2 roky. S rostoucí úrovní theurga skoro exponenciálně roste doba života démona. Neměl by být problém nechat si zaklít démona cca na 10 roků ( když není v družince theurg, může družinka udělat nějaký úkol pro theurga, který by jako odměnu zaklel takového dlouhotrvajícího démona ). Pokud je chodec chytrý, tak první vykoná rituály, které se dají snadno zopakovat a rituál krve udělá buď na nějaké slabší příšeře nebo jej udělá později, kdy se bude rýsovat na obzoru možnost zapečetění meče. Pokud se ti zdají být vysoké částky, které musí chodec platit, tak se můžeš zkusit s theurgem domluvit na další protislužbičce - úkolu ).

Kryt/ omlouvám se, na tyto postihy jsem při reakci opomněl. Šermíř ná tak vysoké postihy, protože se musí soustředit na obranu družiníka. Zde se chodec tak moc nemusí soustředit na obranu družiníka a může se soustředit i na svou obranu. Tvůj popisovaný případ ( sekera do hlavy ) by v pohodě vyřešil chodcův štít (cca 75% chodců používá jednoruční zbraň a štít). Vezmu-li nejextrémější příklad, tak chodec zakouzlí zvýšení OZ o 7, pak pomůže družiníkovy, tím ztratí jednu svou obranu a má postih oproti tomu, kdyby se bránil za sebe -10 ( -3 za OZ a -7 za nevyužití zvýšení obrany ).

Ano, boj poslepu se zaměřením "boj poslepu" je jen s postihem -4.

7/ které zaměření prodlužuje dobu uspání? Zaměření mocný démon upravuje pouze past, nikoli dobu trvání.

Závěr/ kdybych dělal dílo jen kvůli tomu, abych v budoucnu udělal lepší, tak bych skončil hned u prvního díla. Dělat díla bez pocitu uspokojení je plýtvání času. Pokud nikdo tě nepochválí, musíš se pochválit sám ( jinak brzy propadněš depresi a skočíš z mostu ).

S pozdravem
Folcwine

P.S.: další kritiku netýkající se přímo podstaty díla posílej pls do pošty


 Uživatel úrovně 5

Folcwine:

2) První příklad se ale netýká chyby ohledně nutnosti provádět rituál každý dvouroční cyklus. Vem, to se potom stane chodc otrokem meče, protože už dopředu bude myslet na to, kde najde vhodnou příšeru do svého meče na rituál krve, při dobrodružství bude myšlenkama jinde atd. Pokud si toto nesežene a nezajistí (šermíř, bestie) dřív, tak si některé dobrodružství užijei bez rituálů (a bez psa). Dva roky to trvá, všechno ohledně rituálů tak půl roku (průměr), takže si rituálů užije přinejleším 1,5 roku (asi) a to nepočítám možnost ztráty meče, neochoty šermířů, finanční krize, čas na trénink, samotná dobrodružství, neexistence mistra zlatníka na rytí run v okolí a jiné ,,herní" záležitosti, které se zde na stránkách moc neberou v potaz, což je asi špatně.

Kryt:
Nesouhlasím, Šermíř totiž nepomáhá v obraně pouze zbraní, nýbrž celým tělem a umem, který má. A proto nemůže nastat situace, kdy by na něj někdo útočil, on se bránil a nemohl pomoci příteli. Podívej se do pravidel pro šermíře pro boj v RSS, tam postihy na OČ máš. Navíc tato finta je o dost komplikovanější než ta chodcova. V průběhu finty má postihy -3 UČ a -5 OČ...
Navíc mi pověz, jak to vypadá, když chodec chce vykrýt útok sekery na jeho hlavu, když tu najednou mu meč skočí a vykryje útok na přítele a sekera se chodci zarazí do čela? Lehce řečeno, chodec to nedělá celým tělem, ale jen zbraní, proto je to něco jiného než u šermíře, který u toho poskakuje a tělá různé klamné manévry. Drd souboj vypadá v reálu jinak než útok a obrana...

Boj po slepu je -5, ale píšeš, že chodec má jakési bonusy, proto se ptám, jestli ne náhodou -4...

Odraz dýka: Ano, v LOTRovi ji odrazil, ale neustálil její dráhu a nesejmul onoho skuruta :o) Neřiď se podle filmu!

7) Já ti netvrdím, že to něco mění, jen ti říkám, že je takto možné na dlouho (!) uspat cizího démona. V pravidlech je to řádově v kolech, tady o dost déle...:o)

Závěr: Blahořečení svého díla jako ,,kvalitně zpracované" raději nedělej :o))

PS: Jen kladné kritiky z tebe autora neudělají! Ty ti způsobí jen falešný pocit uspokojení a řeknou ti: ,,Tak, teď jsem na vrcholu své slávy...". Važ si proto více kritiky tvrdé (ale chytré)! Proto neshazuj QM, dokud si ho nepřečteš :o))

S pozdravem a úctou...zerafel


 Uživatel úrovně 5

Tak jsem se po dlouhé době dostal k reakcím na kritiku.

zerafel


1/ to jaké zvolíme oslabení, aby byl hraničář stále vyrovnaný je čistě na každém PJ. Vyrovnání pomocí psa je čistě nástřel a každý PJ nechť si to upraví dle své libovůle. Osobně to budu řešit tak, že na 6. úrovni dám na výběr ze 3 chodců:
a - Chodec ( 100% pravidlový )
b - Střelec ( zaměření na střelbu, featy pro střelbu, nějaká kouzla pro luk a ztráta chodcova meče )
c - Rituální chodec ( specializace na chodcův meč rituály meče, oslabení psa a střelby na dálku )

2/ na toto je odpovězeno přímo v díle ( hned první příklad, který je kurzívou )

3/ rituál krve a jeho splnění závisí čistě na PJ a ta past je pouze orientační ( 4. odstavec pod nadpisem R.K. )

4/ druh beru jako jednu položku z bestiáře ( tj. jedna kompletní tabulka se statistikami == 1 druh; vyjímkou jsou třeba termiti, kde jeden druh má několik modifikací ( pohlaví daného druhu se výrazně liší statistikami ). I zde je pro nástřel uveden příklad ( druhý odstaven pod daným zaměřením )

6/ Kryt - měl by působit podobně jako šermířova finta kryt II, dle verze pravidel, kterou jsem měl, šermíř, žádný postih neměl ( s logickou vyjímkou, že ztratil jednu obranu pro sebe, což by mělo být i zde )
Prasátko - jestli jsem chodcova kouzla pochopil, může je seslat a účinek se objení nezávisle na probíhající boj ( odtud i prasátko se může seslat bez postihů během boje. V jednom filmu jsem viděl něco na způsob prasátkového útoku, ale už si opravdu nevybavím... )
Boj po slepu - není to součástí tohoto díla, ale mám dojem, že je to -5 ( nemám u sebe pravidla, tak promiň za případné mlžení )
Sraz dýku - dle mého, by s dýkou měl být schopen házet jen zloděj ( ostatní by měli mít šanci na dopad rukojetí napřed ). Odraz dýky by asi vypadal jako v LOTR:FOTR ( tam odražená dýka letěla bez rotace )
Sraz šíp - věc názoru, PJ nechť si upraví pravděpodobnoust dle svého ( celkovou sílu kouzla to moc neovlivní )

7/ Rituál magie - uspání démona v cizím chodcově meči: tvou nastíněná situace je řešena v pravidlech u kouzla uspání démona ( lze uspat soupeřova démona meče i v boji ). Rituály na této skutečnosti nic nemění.

8/ Najdi úhlavního nepřítele - Pokud má chodec specializaci na boj s nějakým typem nepřátel, měl by umět je porazit. A také by je měl být schopen je mnohem snáze stopovat, protože je pečlivě studovat. Uznávám, že jsem to celkem až moc zjednodušil do jednoho kouzla. Ve světě, kde třeba bude nějaká bestie několikanásobně častější než jiná je tato schopnost přesílená. Když se na to dívám zpětně, asi by se to opravdu mělo snížit na 50 sáhů nebo by se mělo použít úplně nové kouzlo s vyšší sesílací magenergií.

9/ Závěr - že jsem špatný s čárkami vím, ale ani po 3x přečtení jsem žádnou další neobjebil. Dílo vlastně vzniklo jako vedlejší produkt, když jsem psal Rituál duše ( mimochodem je už odesláno na schválení ). Rituál duše byl po čase tak nacucaný, že jsem se rozhodl je rozdělit do dvou relativně ucelených celků. Toto dílo je s malým nápadem a kvalitně zpracované a vyvedené do docela jemný detailů, kdeždo to druhé je hrozně kontroverzní a už vidím, jak se na mne sesype kritika za to, jak si dovoluji kompletně měnit pravidla týkající se vzniku artefaktu ajiné ( však ty víš :-) )

Octopus



1/ viz zerafelova odpověď

2/ původně jsem měl napsané bezbarvé žilkování, ale nebylo to moc košer, proto jsem dal barvu jako průhlednou. Máš pravdu, že "průhledná" není barva. Ale zase nevidím důvod, zde rozebírat takové detaily a slovíčkaření.
Výhradně pro tebe jsem si vymyslel jednu takovou jednoduhou otázečku:
"Jakou barvu mají vaše okenní tabule?"
Jestli sis odpověděl, tak tu odpověď dosaď do příslušné buňky v tabulce a pak mi řekni, jestli se ti to tak líbí více.

anarion



Z té spousty hráčů s kterými jsem hrál, zatím jen jeden z nich plnohodnotně RP hrál svého mazlíčka, ostatní jej buď měli jako čistě bojovou pomůcku, na kterou mimo boj apomínali nebo na něj zapomínali i při boji. - toto byl důvod tvorby tohoto příspěvku.

Ale když se na to dívat troch zpětně, tak jsem si vlasně moc nepomohl, místo aby hráč hrál psa, tak teď bude muset PJ hrát meč ( ale jisté výhody to jistě má ). Tato myšlenka je přivedena do extrému v Rituálu duše ( je na schvalovací cestě ), kdy i hráč bude si moci vyzkoušet hrát za meč ( nech se překvapit ).

Tak jak někdo kartáčuje svého pejska, tak se o něj pečlivě stará, cvičí jej atp. Tak stejným způsobem si chodci se zaměřením na rituály hrají se svým mečem. Místo kartáčování jej pořád brousí; zkrášlují si jej kameny, žilkováním, barevným nádechem - před tím samo sebou jej musí uspat. No aněkdy ta samota dojde tak daleko, že si s mečem začnou povídat. A mě napadlo, co kdyby ten meč pak začal odpovídat?

1/ ( může provést pouze mistr zlatník ) - já předpokládám, že je CP povolání zlatník - ten by se dokonale vyznal v cenách a odhadech drahých kamenů, uměl by je opravovat (restaurovat), ale také by je uměl modifikovat nebo jednoduché vyrábět. Jsem počítal s tím, že i průměrný zlatník je schopen do prstenu vyrýt věnování ( odtud je pak blízko k vyrytí runového slova )
Rytina je druh umění podobně jako řezbářstní nebo malování obrazů. Moc se v rytí nevyznám, ale mám dojem, že se ryje pouze do plechů určitých tlouštěk ( takže vyrytí runového slova by stále měl lépe udělat zlatník )

Děkuji za první 100% kladnou kritiku, to pak má člověk mnohem větší chuť se pustit do dalšího díla ;-)


 Uživatel úrovně 8

No wow..Co dodat. Ihned se pustím do chvalozpěvu...
Tak za prvé by jsem tě chtěl velice pochválit skvělým nápadem. Já osobně hraju za chodce samotáře, psy mi nesedí a toho tak trošku lituju, ale prostě nedokážu hrát roleplaing se psem, při boji na něj zapomínám a ne vždy si na něj vzpomenu, prostě to nedokážu a neumím s ním hrát, proto raději hraju bez něj...
Tato nevýhoda, dá li se to takhle nazvat, mě dosti mrzela a teď jsem konečně našel způsob, co mi to vynahradí...tvůj příspěvek.
To je totiž přesně to, co jsem hledal, něco o mi to vynahradí, něco, kdy nebudu tak sám, najdu si nového přítele, přítele v meči, přítele, kterému nejvíce důvěřuji, on je se mnou, když mi jde o život, to on mě chrání a to on je se mnou, vždy a kdekoliv...o to mi jde, ale teď již k dílu samotnému...
Možnost použít dvojsek a trojsek bez ztráty meče, nebo zranění se mi docala hodí, moje postava sice vždy ztratí při trojseku 1 život, ale tento nepříjemný fakt by zcela ustoupil, proto toto vítám a ještě více jinou schopnost...
Použít pyroforské kameny a drahokami, vsadit je do meče a získat jejich schopnosti si velice cením, nejenom fakt že já osobně si na svůj meč velmi potrpím a většina volných zlaťáků prší na oleje, rytce, zlatníky a šperkaře všeho co zkrášlují můj meč, nyní mám jedinečnou příležitost zůročit se i v poli magickém, ne jenom estetickém a vsadit si do hlavice kámen, s určitými magickými výhodami... Prostě super, (už teď listuji v knize a hledám si ten pravý...)
Ne že by ostatní schopnosti nebyly dobré, všechny jsou využitelné a dobře zpracované, ovšem tato moje kritika se (bohužel, nebo dík, teď nevím), týká mne osobně jako postavy a ty mne až zas tak nezaujaly, jinak se mi zdají poměrně dobré a najdou se i tací, co si je budou hodně chválit...
Jinak má jeden dotaz, pokud by jsem měl už chodcův meč jako artefaktovou zbraň, existoval by způsob, jak tento rituál provést..Podle pravidel by jsem usoudil spíše ne, ale hlava mi říká opak, ve článku jsem se to nedočetl, tak se ptám...
Jinak jsem narazil na maličkou nesrovnalost: Rituál zepečetění: u jílce se do čepele vyryje příslušné runové slovo ( může provést pouze mistr zlatník ). . Pokud doslova píšeš vyryje, tak tuto činnost by měl provést rytec, nevím, tady na serveru se ještě neobjevil a já uvažuji ho sem dát, ovšem to nic nemění na věci...
Zlatníci se většinou zabývaly zhotovováním šperků a jiných hodnotných věcí, o tom se teď nebudu rozepisovat, podstatné je, že pokud jsi zažádal o rytinu, musel jsi za rytcem, nejenom kvůly tomu, že má svoje rytecké nářadí, ( rýtka: plošná, na ozbodné rytí, na měkké kovy, tvrdé kovy, plokulatá, špičatá, dále třeba čakany, sekáčky atd..) O tom jak rytecké nástroje vypadají a že se dělí na plošné a plastické rytiny se tady rozepisovat nabudu, ovšem vím o čem mluvím, vždyť jsem rytec ( teda doufám ), prostě jsem chtěl poukázat na fakt, že musíš za rytcem, ne za zlatníkem, což není zas tak velká chyba, ale přece...
Snad největším potěšením, které se mi při čtení tvého díla poskytlo byla ta mentální vazba s démonem a možnost si s ním povídat. To velmi vítám, oživí to hru. Představ si u ohně, večer, sám...povídat si jenom se svým přítelem ve zbrani, vyprávět si vtipy, ptát se ho na to jak se kouká na boj on, co by jsem měl asi zdokonalovat a co se mu naopak na mém boji líbí, diskutovat, polemizovat, pokládat filozofické otázky, ( to ovšem asi závysí na inteligenci démona, tedy na sféře odkud je ne?). Prostě super, toto dílo se mi velmi líbý nápadem, oživý to hru a konkrétně mne to dá hrozně moc do hry, prostě smekám a dávám nejvyšší hodnocení...hlavně nápadem, skvělým zpracováním a neuvěřitelnor čtivostí, se kterou jsem se do tvého díla zahryzl...a nepustil
Děkuji Folcwine :)


 Uživatel úrovně 5

Octopus:

Autor má v díle uvedeny doby trvání transů :o)
I když poněkud šarlatánsky (skryto v textu), ale má.

Shardack:

Pročpak jsi hodnotil tak nízko? Můžeš to prosím tě odůvodnit - to jen, abychom věděli, kolik QM tu je...:o)


 Uživatel úrovně 0

Zdar, můj imaginární příteli, Drno.

Všim sem si zde tvé hlubokomyslné, alegorické a duchovní epopeje. Zprvu jsem ji nemohl dočíst, ale už jsem na konci. To byla fuška. Ke gramatice se ani vyjadřovat nebudu. Fšag výž protš ... :)

Víš, hledám a hledám všude po díle jak dlouho musíš být v tom transu u jednotlivých rituálů ale ne a ne najít je.

Dále jsem hledal smysl barev při rituálu krwe u zaměření na třídu bestií. Nejdříve jsem si myslel, že tov děláš podle nenáviděné barvy určité třídy, ale potom jsem viděl nemrtvé a barvu černou. Řekl jsem si no možná je to jinak. Pokračoval jsem. Pak mě srazila do kolen barva u neviděných. Fakt průhledná je barva je originální. Ale zazím jsem průhlednou barvu neviděl.

No jinak by to snad i ušlo.

Octopus


 Uživatel úrovně 5

Zdravím autora...

Tak jsem tu a jdu splnit svou povinnost. Dílo už na první pohled odhaluje řemeslnou práci a pýli, se kterou ho autor psal, mazal a zase psal, až po nějaké té chvíli se mu v jeho úlu zrosilo tohle. Vypadá to jako sladký med, ale jaké je to uvnitř?...

Na začátku jsem si všiml jedné do očí bijící skutečnosti. Až někde pod tabulkou jsem se v textu vlastně dověděl, že nemohu cvičit tak dobře psa, až tam jsem zjistil, že se to s ním kříží. Taková informace (důležitá) by měla být na začátku (anotace nestačí). To je ale jen víceméně formalita a každý zájemce, co si to přečte pořádně, to určitě zaregistruje.

Další věcí je otázka. Dejme tomu, že mám chodcův meč s 1 rituálem (jednojakým) a po dvou letech budu potřebovat nový - koupím si ho a ....přijdu o rituál? To jím budu muset projít znovu? Tuším, že ano, ale v textu to není nikde na 100% dané a procházet rituály každé dva roky se mi moc nechce. Nevím, možná jsi nebral v potaz dvouroční trvanlivost ch. meče...:o)

Rituál krve:
Řekl bych, že tady by chodec danou příšeru musel asi zabít sám - dát poslední ránu. Jinak stačí po někom hodit šutr a pak to nechat na spoludružnících :o)). To by pak měl leckterý ,,Anthares". Chápu-li to dobře, je zde hod na k% i past? To je zbytečně komplikované. Stačí jedno z toho a dané přesnými pravidly. V tomto případě bych to raději nenechával na Pj...

Dále bych asi vytkl nevyváženost první a druhé formy rituálu krve. Taková rýpavost: U druhého zaměření říkáš, že je to zaměřeno na 1 druh. Bereš to jako ,,druh" podle přírodovědců nebo nějak jinak?

Rituál harmonie:

Už jsem ti chtěl honem něco vytknout, ale pak jsem si uvědomil, že to funguje. Snížení magenergie je zřejmě z důsledku kopírování duše do meče a tím, že chodec do meče vložil část své. Taktéž to oživení. Hodnotím kladně.

Kryt: Dal bych postihy k UČ chodce v kole, kdy pomáhal v obraně.
Prasátko: Na oslnění je ale třeba přece natočit meč a odrazit světlo. Takto nejde zároveň i sekat...:o)
Boj po slepu: Bez kouzel je to kolik? Řekl bych, že asi tak -4
Jisté sevření: Výborné!
Odraz dýku: To si bohužel nedovedu představit, jak se dýka dokáže po odrazu otočit a sejmout trefeného...:o(
Sraz šípy: Tady bych si troufl dát i 5% šanci na zlámání. Věc názoru.

Rituál magie:

Lze uspat i démon v cizím meči? Pokud ano, to bych pak mohl čmajznout soupeři meč, uspat démona a pak mu jej vrátit (nenápadně) a vyzvat jej na souboj. Jak to tedy je?

Njadi úhlavního nepřítele: Průchod přes pevnou hmotu a bez postihů? Huh, tak to je moc. Aspoň bych to rozdělil dle materiálu, když už to zmiňuješ. Třeba jako mág a jeho podrobování.
Poznej nepřítele: Výborně!

Závěr:
Jiné výhrady, kromě příšerných čárek (gramatika) nemám. Sloh a podání je dobré.
Co mi na celém díle schází globálně, je asi originalita. Jde v podstatě zase jen o nějakou hromadu chodcovských kouzel do meče - i když s jistou dávkou rituálů (tady je aspoň trochu originality). Dílo je krásně, řemeslně odvedené - vycucal jsi z takového minimálního nápadu opravdu dost. To se musí nechat. Potenciál díla nebyl bohužel moc vysoký, to se ale dle mého soudu nahradí zpracováním a především ohromnou hratelností. Hratelnost je právě to, co dělá toto dílo tak úspěšným - v daných mezích tedy. Stačila by ještě jedna injekce s nápisem originalita a dal bych ti bezmyšlenkovitě za jedna...tedy za pět (už jsem asi moc dlouho ve škole :o)) Je na čase pláchnout z ní pryč.

4* až 5*. Minule jsem ti ubral, to vím. Měl bych ti tedy nyní přidat? Měl? Zdraví rozum odpovídá ano, tušení ale ne. Proč? Nakonec ale vítězí to, co zvítězit má. Dávám ti to, co si ode mě plně zasloužíš - hraje zde roli totiž ještě QM a jiné vedlejší faktory, postradatelné faktory, nedůležité faktory, které ti zaručili tvé body.

Přeji další pěkné úspěchy a zážitky zde na serveru, přeje tvůj vysloužilý mistr a rádce v obecných věcech světských :o)

S pozdravem a úctou...zerafel


 Uživatel úrovně 5

Herka:

Také já tebe zdravím.
Z osobních zkušeností vím, že mnozí hráči zapomínají hrát své zvířecí miláčky ( ať už to jsou psi nebo kouzelníkovi přítelíčci ). Právě ( a nejen pro ně ) je určené toto dílo hlavně jako úplná nebo částečná náhrada za psa.
Herně vím, že se sotva stíhá hrát za jednoho přítelíčka ( za psa ), kdybych si představil, že k tomu se ještě připočte až moc chytrý meč ( myšleno v záporném slova smyslu ) je toho přespříliš.
Právě tím, že se omezí pes nebo úplně zakáže jsem se snažil dílo co nejvíce vyrovnat, aby nebylo přesílené ( když povolíš psa je jasné, že rituály meče přinesou více kladů než záporů ).
I bez zákazu psa se mi dílo zdá být docela vyvážené, většina zaměření dává jen malé bonusy a dané zaměření lze využít je občas ( vyjímkou je rituál krve a rituál zapečetění - právě hlavně tyto jsou vyváženy absencí/oslabením psa ).

Jsem sice na pravopis úplný diletant, ale ráb bych věděl, co se skrývá za tou nevinou větou:
I přesto mi zde ale vadila absence několika okatých čárek
Dílo jsem po sobě četl mnohokrát, tak si myslým, že většinu okatých věcí jsem vychytal ( kdybys vypsal nějaké případy, byl bych jen rád - můžu se pak na ty čárky lépe zaměřit )

Bonus ze zaměření kryt přímo vyplývá z počtu magů vloženého do kouzla Zvýšení OZ ( a je tedy minimálně +1, bez kouzla tento kryt spoludružiníka nelze provést ).

Rozhodne-li se jednou chodec vydat cestou rituálů, už nikdy nebude moci jeho pes získat další schopnosti dle pravidel PPE - tato věta myslým hovoří za vše: žádné střídání psa a meče není možné. Pokud by svého psa nejprve vycvičil a teprve poté se dal na rituály meče, teoreticky by bylo možné mít výhody obou zaráz ( prakticky by ale měl PJ po rozumné úvaze buď psu nebo rituálům dát ban )

P.S.: Dík za nové postřehy k dílu.