Rozvoj DrD

Reputace Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 19

Do vesnice vejde skupinka dobrodruhů.Lidé se za nimi ohlížejí a šeptají si:“Vždyť to je Haedrova družina!“Všem se najednou vybaví,co všechno pro ně tito lidé vykonali a tak je uvítají,poskytnou jim nocleh a dobré jídlo a pití.Nechtějí za svou službu žádné peníze,je to pro ně pocta a často se tím ještě dlouho chlubí,že měli v domě někoho tak významného.

Takhle nějak může vypadat důsledek chování družiny.Ale nemusí být vždy jen kladný,taky je ve městě mohou pomlouvat,plivat po nich a zavírat před nimi okenice.

Reputace může být dvojího druhu.První je davová,jako v tomto příkladě.Druhá je jen reputace u jedné konkrétní osoby(osoba významná,více zasahující do příběhu).Každý hráč má svou vlastní reputaci u každé osoby nebo ve městě.Zpočátku má každý reputaci 0.A podle chování k dané osobě nebo davu mu PJ buď nějaké body přidělí nebo ubere,to záleží na tom jak zapůsobí nebo co pro ně vykoná.Pro lepší pochopení uvedu příklad:

Haedrova družina dostane od starosty úkol vyčistit les poblíž města od skřetů,kteří znepříjemňují život zdejším lidem.Po úspěšném splnění úkolu je ve městě vítají jako hrdiny.Ale může to mít i háček.Onu skupinku skřetů sem shromáždil mág,který rovněž žije ve městě(pochopitelně o jeho činech nikdo nevěděl) a měl s nimi nějaké plány(se skřety).Takže u starosty,lidí a obchodníků,kteří se nemusí bát o své zboží mají reputaci zvýšenou a u onoho mága naopak sníženou.Důsledky:

Starosta jim věří a mohou dostat úkoly,které jsou přísně tajné a které by nikomu jinému nesvěřil a za splnění je tučná odměna.Lidé je hostí a skládají o nich povídky a písně,které nikdy neumírají a tak budou žít věčně(pro koho by to nebyla ta nejvyšší pocta být nezapomenut dlouho po své smrti).Obchodníci zase nabízejí své zboží se značnou slevou. Zato mág může odmítnout výcvik někomu z družiny a bude se jim snažit pomstít(družina ale neví,že to on měl za tím vším prsty a tudíž netuší,že mu nejsou po chuti.

Reputace se ale pořád mění.Může se také stát,že budou chtít přízeň mága a vykonají pro něj úkol,kterým si pohorší ale zase zbytek města.Toto jsou jen příklady.Samozřejmě mohou mít kladnou reputaci i u mága i u lidu a starosty.To záleží na PJ,do jaké situace postavy dostane,ale také na hráčích,jak se rozhodnout zachovat,daný úkol nemusí plnit nebo ho provedou podle svého a všechno bude jinak.

Jak hojně bude PJ reputaci udělovat,záleží jen na něm,ale neměl by to přehánět,aby se z postav na 1.úrovni nestaly superhrdninové,zatímco jiní daleko mocnější,jsou zapomenuti.

Tabulka oblíbenosti podle reputace:

-50 ,-40:Postavy jsou přímo nesnášené.Od takovýchto jim hrozí přímo smrt a nelze si u nich reputaci již vylepšit.
-39 ,-30:Lidé si na ně ukazují a nedočkají se přízně.Rovněž nemožné zlepšit reputaci.
-29 ,-20:U dané osoby mají silný vroubek a i kdyby se jim podařilo to nějak urovnat,nikdy se . jim nezapomene,čím se oné postavě provinily.
-19 ,-10:Od této postavy se ničeho nedočkají……pozn. I když lejno na hlavu by jim určitě dal….
-9 ,0:Jde jen o první dojem,který nebyl zcela ucelen.velmi snadno se dá opět napravit.
1 ,10:Tohle je takový neutrál.
10 ,20:Větší oblíbenost = menší výhody.
21 ,30:Velká obliba = důvěrné chování,svěřování tajemství,dalo by se to popsat jako skutečné přátelství.U lidu vždy vítaní.
31 ,40:Mezi lidem o nich kolují legendy a příběhy jimiž se proslavili.U jedné osoby jsou to vztahy tak důvěrné jako mezi sourozenci(kteří se zrovna nechtějí povraždit navzájem,myšleno jako nejvíc důvěrná osoba,jež je možno potkat.
41 ,50:……Tam se stejně nikdo nedostaneteJ

V tabulce je uvedeno chování lidí vůči postavám,ne naopak!!!!

Rozdělování reputace by tedy PJ neměl unáhlit a rozdávat ji po 1 až 2 bodech.Samozřejmě,že po nějaké velké akci to může byt až 10.

Systém reputace je zaveden i na dracidoupe.cz a je to velice užitečné,když se na ni podíváte a bude tam někdo s repkou v mínusu,tak vám asi bude jasný,jak se projevuje.

Dalším důležitým faktorem je přesvědčení postavy.Tam se asi nebude snažit ZZ postava vyčistit les od skřetů,ta se k nim ještě přidá………a šplhne si u mága…J

Moje postřehy:

Je to moc moc zábavný a baví se nejen PJ,ale i hráči.Je výhodnější udělovat reputaci každému členu družiny zvlášť…Pak nastává často situace,že každej to má rozházený s někým jiným a to se potom dějou věci.Vřele doporučuji,ale chápu ty,kteří to nezavedou,protože někomu to prostě nevyhovuje.tyto prosím ať se nad tím,co jsem napsal nepozastavují a pokračují v cestě.

Veškeré dotazy a nesrozumitelnosti rád vysvětlím.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Na tohle je někde tuším vpravidlech napsané podle toho jak jsou hrdinové vysoko na úrovni.. Prostě když jsou na první úrovni, tak je znají tak ve vesnici, když jsou na paté tak je zná celý kraj a tak..


 Uživatel úrovně 0

reputace postav je podle mého mínění součástí hry.Zkusím to zavést do hry, ale drobné úpravy by neškodili.dal bych tak 4*.


 Uživatel úrovně 0

Nijak mě to nezachvátilo. Nic moc. Ani slané ani sladké. 2*


 Uživatel úrovně 0

Myslim ye je to krok spravnym smerem, ale zaseje tu to pravidlovani a hlavne se to tady bere jako globalne, melo bz to bejt spis pro kazdou osobu zvlast atd.
Je lepsi improvizovat a zachovat se vzdy podle reality. Proste nejde vymyslet do detailu vsechno...


 Uživatel úrovně 0

Nic moc


 Uživatel úrovně 0

Myslim si, ze v nasi druzine mame zavedeny lepsi system - tabulku pratel a nepratel. Zadny presny pravidla pro zapis do jednotlivych tabulek neexistuji, zalezi to vzdy na okolnostech.

Samozrejme, ze je mozny udelat sileny kvanta tabulek, ktery se budou tykat zapisu do tabulek praytel a nepratel, ale myslim si, ze je stejne nemozny obsahnout vsechny situace a pak, ze by to brzdilo hru.

Pokud je nekdo zapsan do tabulky pratel nebo nepratel, pripuseje se k nemu drobny popis - co postava udelala pro nej dobreho a jak moc je ochoten pomoci.

Dale pak mame jeste jakousi tabulku pratel a nepratel, ktera se ale vztahuje na mesta a vetsi mista.


 Uživatel úrovně 5

Když ses rozhodl něco takového sepsat, měl jsi si nad tím sednout a přemýšlet a přemýšlet. Pak něco napsat a schovat do šuplíku, po týdnu vytáhnout přečíst a vyhodit a napsat to celé znovu. Dopadlo by to mnohem lépe.


 Uživatel úrovně 5

Jak už tu řekli mnozí přede mnou, je to zbytečné a nedotažené. Kdyby se všechno mělo převádět na čísla, místo zábavy by se z hry stala hodina matematiky. Je logické, že postavy budou mít u každého jinou reputaci a pověst, ale proč to počítat?
Ještě jedna poznámka k úpravě - za interpunkci se píše vždy mezera (jak už tu bylo řečeno - a není to otázka toho, jestli to chci číst nebo ne!!!), před ní nikoliv!!!


 Uživatel úrovně 0

Jediný co mě natchlo je nápad. 1*


 Uživatel úrovně 0

Davam ale 2*