Rozvoj DrD

Reputace Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 19

Do vesnice vejde skupinka dobrodruhů.Lidé se za nimi ohlížejí a šeptají si:“Vždyť to je Haedrova družina!“Všem se najednou vybaví,co všechno pro ně tito lidé vykonali a tak je uvítají,poskytnou jim nocleh a dobré jídlo a pití.Nechtějí za svou službu žádné peníze,je to pro ně pocta a často se tím ještě dlouho chlubí,že měli v domě někoho tak významného.

Takhle nějak může vypadat důsledek chování družiny.Ale nemusí být vždy jen kladný,taky je ve městě mohou pomlouvat,plivat po nich a zavírat před nimi okenice.

Reputace může být dvojího druhu.První je davová,jako v tomto příkladě.Druhá je jen reputace u jedné konkrétní osoby(osoba významná,více zasahující do příběhu).Každý hráč má svou vlastní reputaci u každé osoby nebo ve městě.Zpočátku má každý reputaci 0.A podle chování k dané osobě nebo davu mu PJ buď nějaké body přidělí nebo ubere,to záleží na tom jak zapůsobí nebo co pro ně vykoná.Pro lepší pochopení uvedu příklad:

Haedrova družina dostane od starosty úkol vyčistit les poblíž města od skřetů,kteří znepříjemňují život zdejším lidem.Po úspěšném splnění úkolu je ve městě vítají jako hrdiny.Ale může to mít i háček.Onu skupinku skřetů sem shromáždil mág,který rovněž žije ve městě(pochopitelně o jeho činech nikdo nevěděl) a měl s nimi nějaké plány(se skřety).Takže u starosty,lidí a obchodníků,kteří se nemusí bát o své zboží mají reputaci zvýšenou a u onoho mága naopak sníženou.Důsledky:

Starosta jim věří a mohou dostat úkoly,které jsou přísně tajné a které by nikomu jinému nesvěřil a za splnění je tučná odměna.Lidé je hostí a skládají o nich povídky a písně,které nikdy neumírají a tak budou žít věčně(pro koho by to nebyla ta nejvyšší pocta být nezapomenut dlouho po své smrti).Obchodníci zase nabízejí své zboží se značnou slevou. Zato mág může odmítnout výcvik někomu z družiny a bude se jim snažit pomstít(družina ale neví,že to on měl za tím vším prsty a tudíž netuší,že mu nejsou po chuti.

Reputace se ale pořád mění.Může se také stát,že budou chtít přízeň mága a vykonají pro něj úkol,kterým si pohorší ale zase zbytek města.Toto jsou jen příklady.Samozřejmě mohou mít kladnou reputaci i u mága i u lidu a starosty.To záleží na PJ,do jaké situace postavy dostane,ale také na hráčích,jak se rozhodnout zachovat,daný úkol nemusí plnit nebo ho provedou podle svého a všechno bude jinak.

Jak hojně bude PJ reputaci udělovat,záleží jen na něm,ale neměl by to přehánět,aby se z postav na 1.úrovni nestaly superhrdninové,zatímco jiní daleko mocnější,jsou zapomenuti.

Tabulka oblíbenosti podle reputace:

-50 ,-40:Postavy jsou přímo nesnášené.Od takovýchto jim hrozí přímo smrt a nelze si u nich reputaci již vylepšit.
-39 ,-30:Lidé si na ně ukazují a nedočkají se přízně.Rovněž nemožné zlepšit reputaci.
-29 ,-20:U dané osoby mají silný vroubek a i kdyby se jim podařilo to nějak urovnat,nikdy se . jim nezapomene,čím se oné postavě provinily.
-19 ,-10:Od této postavy se ničeho nedočkají……pozn. I když lejno na hlavu by jim určitě dal….
-9 ,0:Jde jen o první dojem,který nebyl zcela ucelen.velmi snadno se dá opět napravit.
1 ,10:Tohle je takový neutrál.
10 ,20:Větší oblíbenost = menší výhody.
21 ,30:Velká obliba = důvěrné chování,svěřování tajemství,dalo by se to popsat jako skutečné přátelství.U lidu vždy vítaní.
31 ,40:Mezi lidem o nich kolují legendy a příběhy jimiž se proslavili.U jedné osoby jsou to vztahy tak důvěrné jako mezi sourozenci(kteří se zrovna nechtějí povraždit navzájem,myšleno jako nejvíc důvěrná osoba,jež je možno potkat.
41 ,50:……Tam se stejně nikdo nedostaneteJ

V tabulce je uvedeno chování lidí vůči postavám,ne naopak!!!!

Rozdělování reputace by tedy PJ neměl unáhlit a rozdávat ji po 1 až 2 bodech.Samozřejmě,že po nějaké velké akci to může byt až 10.

Systém reputace je zaveden i na dracidoupe.cz a je to velice užitečné,když se na ni podíváte a bude tam někdo s repkou v mínusu,tak vám asi bude jasný,jak se projevuje.

Dalším důležitým faktorem je přesvědčení postavy.Tam se asi nebude snažit ZZ postava vyčistit les od skřetů,ta se k nim ještě přidá………a šplhne si u mága…J

Moje postřehy:

Je to moc moc zábavný a baví se nejen PJ,ale i hráči.Je výhodnější udělovat reputaci každému členu družiny zvlášť…Pak nastává často situace,že každej to má rozházený s někým jiným a to se potom dějou věci.Vřele doporučuji,ale chápu ty,kteří to nezavedou,protože někomu to prostě nevyhovuje.tyto prosím ať se nad tím,co jsem napsal nepozastavují a pokračují v cestě.

Veškeré dotazy a nesrozumitelnosti rád vysvětlím.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

fakt nic moc


 Uživatel úrovně 0

Nic moc.


 Uživatel úrovně 0

Souhlasim s Holgerem. Myslim, ze je zbytecne snazit se neco jako reputaci srovnat do tabulek. Rozhodne to neprispeje k realismu a plynulosti hry.


 Uživatel úrovně 8

Otázkou je, zda je nutné takovouto vlastnost převádět na čísla. Pokud má PJ dokonale propracovaný systém světa, pak ví, u koho si družina či daná postava polepší a pohorší. Pokud systém takovýmto způsobem promyslšn nemá, je zbytečné reputaci zavádět - akorát mu to vnese chaos - musí totiž vést další tabulky čísel, což považuji za zbytečné. Kdo někdy hrál např. na čundru za chůze mi potvrdí, že příliš mnoho čísel a tabulek hru neusnadní (špíš naopak).


 Uživatel úrovně 0

veva: mám za tebe psát článek? :o)))

Vem si třeba záíkladní otázky. Jaký je vztah mezi reputací CP a reputací, kterou udělí postavám za vykonání nějakého činu? Jaký je vzat mezi udělenou reputací a počtem obyvatel v sídle, pro které dělali "zakázku"? Je nějaký postih za opakavané vykonání určitého činu (čili přibývá reputace "pomaleji")? apod ... zkrátka hochu neleň a dodej nějakou tabulku s počátečními hodnotami a vztahy pro přidávání a ubírání ...


 Uživatel úrovně 0

deshi?Když jsem to psal,tak jsem nad tím taky přemýšlel,ale napiš mi,jak bys to chtěl popsat.


 Uživatel úrovně 0

No, mne to pripomína Karmu z Falloutu. A tiež si nemyslím, že by to bolo nejak originálne. Myslím, že s na reputáciu postáv hrá každý lepší PJ, a netreba to nejak vyčíslovať. To je proste jedna z tých "nečíselných" častí DrD.


 Uživatel úrovně 0

veva: Tento článek napíši během deseti minut, protože tam není nic nového, co by nebylo jasné z pojetí hry a z určitého "ducha hry", o kterém získáš povědomí čtením pravidel, dechu draka a jiné fantasy literatury ... proto říkám informace obecné ...

A co jsou to konkrétní a chybějící informace? Kolik že dostane družina za daný úkol od dané postavy? Vztahuje se reputace nějak k určitým parametrům davu či osoby? (máš tam dva druhy reputace).

Uvedu příklad:

Půlgoblin Nik žije v malé vesničce, která čítá cca 35 obyvatel. Jednoho dne v zimě se ztratí jediná vesnická kráva a Nik ji po dvou dnech přivede zpátky, čímž se stává hrdinou. Obecná reputace ve vesnici mu stoupne o +5, osobní reputace u statkářovi rodiny dokonce o +7. Tuto informaci se dozví kněz, který má na starosti 15 takovýchto vesniček. U něj Nikova reputace nestoupne ani neklesne, pouze si zamne ruce, že nemusel krávu hledat sám ...

Stane-li se toto ve městě, které má 500 obyvatel, tak obecná reputace Nikova také nestoupne a u majitele krávy tak o +1.

Rozumíš už, co mi na tvém článku chybí?

S úctou deshi


 Uživatel úrovně 0

Alcator:1)Neřídil jsem se žádnou hrou,protože nedělám napodobeniny.
2)Je jen na tobě,jestli to chceš číst.Ale příště je tam budu dělat.
3)Je na PJ jak repku uděluje,je to tam napsaný a když je dobrej PJ,tak si domyslí kdy ještě pžidávat a za co.
4)Lze to hrát jako mínus trojku.Taky máš vlastnost 21 +5.Ale takhle se to neříká.Prostě je silnej..a neoblíbenej.
5)Baldurs gate jsem hrál.Moc pěkný ale již jsem zminoval,že kopie nedelam.
6)Když ti někdo zachrání kejhák,tak ti stačí to říct svým přátelům a za dva dny to ví celý město.Samozřejmě,že ne všichni,ale ti co jsou zalezlí a neslyšeli o tom,tak ti většinou ani nevylezou,aby dobrodruhy přivítali.Také je to tak zrobeno,aby to nebylo moc složitý.Když mi chceš vytýkat takovou věc,tak si zkus v tisícovým městě dělat repku na každýho občana.


 Uživatel úrovně 3

Jinak, co se "chybějících pravidel pro udílení reputace" týče, mně se také zdá, že to máš dost nedodělané:

Kupříkladu chybí popis, jak se vlastně reputace distribuuje mezi lidem: Když hrdinové vybijí skřety v lese a oznámí to starostovi, kdo všechno z vesničanů se to dozví? Všichni? Nebo jen ti, co nejsou nahluchlí? Budou to za významné považovat všichni (tzn. nabídnou nocleh zdarma všichni)? Nebo jen ti, kterým skřeti podupali úrodu?