Články&Eseje

Žlutí ubožáci a zelení bozi aneb Quo Vadis, DraciDoupe.cz? Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 23

Motto: Veni, vidi, morti.

Jak jistě víte, nyní jsem se díky likvidaci telefonních linek pětisetletou vodou delší dobu nevyskytoval na internetu. Když už jsem se na něj dostal, stihl jsem si tak akorát přečíst poštu. Český Telecom však zapracoval, všechny bestie byly zaslány zpět autorům nebo vystaveny vašim komentářům a hodnocením, a tak přišel čas se opět porozhlédnout...

Fascinace nad některými kluby, příspěvky a uživateli mě opět vede k myšlenkám o smyslu a principu některých věcí. Možná už jste poznali z názvu, jedná se především o prokletí zvané "level systém". Nehodlám psát o výhodách a nevýhodách toho současného, protože s nadcházející verzí bude vše tak trochu (nebo spíš úplně) jinak a to ani není předmětem mých obav nebo úvah. Vy sami jste si - s poměrně velkou převahou - odhlasovali, že si přejete zvýšení počtu levelů. Otázkou však je, jaký bude následek.

V současné době už mají levely především smysl v tom, že umožňují jakousi "distribuci výhod". Povolit ikonku všem? Jednak se vždy do určité míry jedná o bezpečnostní riziko, jednak pří současném počtu uživatelů jde i o poměrně slušnou velikost, kterou se kterou by bylo potřeba na HDD počítat. Ovšem pro těch pár desítek (nebo i set) uživatelů už to není problém. Hlasování o nejlepší příspěvky (O Hlavu Zlatého Draka - BTW brzy snad konečně bude vyhlášení a blíží se uzávěrka pro tento ročník)? Vždyť by šlo o to, kdo by si založil více identit, podobně jako u reputace. Jakmile je to sdola omezené určitým levelem, jistá možnost fungování tu je (pravda, díky příliš silné pozici reputace nijak ideální, ale to se změní :-))). Zaujaly mě však zejména dvě věci.

Za práva žlutých!

"To, že jsme žlutí přece neznamená, že jsme blbí."
"To je diskriminace žluťásků!"
"Pro začátek chceme dosáhnout ikonek pro žluté hvězdičky"
"Heč, já už mám modrou"

Otázkou je, čeho chtějí autoři výše zmíněných citátů (přibližný tranksript, za slovo mě nechytejte) dosáhnout. Zajímavé totiž je, jaká - a jak soutěživá - atmosféra se tu vyvinula. Pominu to, že existuje určitě skupina lidí, pro které je přizpůsobení systému čímsi ponižujícím a je přece mnohem elegantnější (a taky se pěkně zviditelnim) se vyřvat, stejně jako lidé, kteří prostě závidí něco, na co nemají (i když IMHO i v tom současném systému pro ně místo je - těch pár příspěvků do diskuzí zvládne každý, kdo chce). Především jde o soutěživou atmosféru, která se tu jaksi vyvrbila a která je _velmi_ na škodu. Jak vůči současným uživatelům, tak vůči těm novým, příchozím. Nejvíc mě mrzí, že high-leveloví uživatelé nejsou bráni jako lidé, kterým se podařilo něčeho dosáhnout, ale spíš jako lidé, kterým se nějak podařilo obejít systém (Ami, pomalu začínám věřit, že jsi ohledně toho švejkovství měl pravdu). A to už je na pováženou.

Zajímavé je, že ani tak necítím antipatii ostatních levelů vůči "žluťáskům", jako spíš určitou sebelítost některých nově příchozích. Někdy zabalenou do hávu "někdo mě nemá rád", někdy do poněkud revolučnějšího "tohle není fér, změňte to!". Ano, změna je třeba - ale kde, na čí straně?

Zelení bozi

Zřejmě naše nejnovější přezdívka, která už pomalu (ale jistě) dosáhla onoho pomyslného vrcholového bodu. Dostáváme se k jádru věci. Možná už jste odhadli, že s novou verzích čeká tento web poměrně zásadní reforma. Je ovšem na vás, reforma může být ještě zásadnější. V čem?

Můžeme vykročit směrem velkých webů. Můžeme se začít chovat tak, jako se zpravidla chovají admini. Můžeme přísně schvalovat, tvrdě posuzovat a hodnotit, důvody neodhalovat. Pořádek můžeme zajistit mazáním nepohodlných uživatelů. Na to, co se má na webu stát, se nemusíme ptát, prostě to uděláme - žádná anketa netřeba. Věřte, že pro nás by to byla ta jednodušší cesta. Otázka je, jestli by to potom byl takový web, jaký vy si přejete. Myslím, že ne.

Ovšem potom je třeba lehká změna přístupu. Nemyslete si, že nás totiž těší milé chování _nejmenovaných_ uživatelů, kteří se chodí vtírat redaktorům. Jsou tam, kde je "někdo ze zelených", pokud se s nimi baví, jsou strašní kamarádi a souhlasí s nim prakticky ve všem. Někdy v tom pokračují všeobecně, někdy (po odchodu z chatu) začnou zastávat lehce odlišné názory, vytahování v redaktorům nepřístupných klubech také není tou špatnou metodou, "jak se ukázat". Ne, skutečně tam přístup nemáme ani to nededukujeme ze záloh, ale ač se to možná zdá neuvěřitelné, tak kromě odpůrců máme své příznivce. Zvláště zajímavé jsou pak reakce některých, kteří se omluví za svůj pokus o podvod a při vysvětlování, co se stalo uvedou, že "ten šťoural [:censored:] to vyštrachal". Zajisté ukazuje, jak upřímná je jeho omluva.

Co jsem tedy vlastně chtěl říct? Tentokrát ani tak nejde o optání na názor. Vlastě ani možná nejde o rozpoutání diskuze. Možná to asi nejpřesněji vystihuje slovo "agitace", řekněme žádost o trochu demokracie. I ti, co mají jinou hvězdičku než vy, jsou také lidé. A hvězdička neříká nich jako o lidech nebo názorech. To už je jenom na vás.

P.S.: Neomlouvám se nikomu, koho jsem citoval, ani těm, které jde z citátů vydedukovat, můžou si za to sami. Omlouvám se těm, na které by mohlo padnout neodůvodněné podezření. Věřte, že jsem nemluvil o konkrétních lidech, ale o obecných principech - a ty nikdy nemají 100% platnost. A hlavně tu, proboha, nevytvořte nějakou atmosféru pomlouvačnosti nebo dohazovačství. To jsme si tady už pár desetiletí užili, ne?

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

fidel: mas pravdu, ale takovej dlouho zlutym nezustane :)) Jen nerozumim tomu precvaknuti copak nejde sloucit zajem o zkvalitneni hry a chuti byt zde na vyssim levelu? Ja myslim ze jde :-)


 Uživatel úrovně 0

Už toho bylo napsáno hodně, tak jen pro doplnění můj názor na svět. Jsem také "žlutý", a rozhodně se chci dostat trochu výše, abych si mohl dát ikonku a pro soutěž, kterou jste vyhlásili. Byl jsem na EC na předávání diplomů a bylo mi trochu líto, že jsem se nemohl podílet na tom, kdo vyhrál.
Také rozdávání reputace neí špatné.
ALe když vidím člověka se žlutou hvězdou, a píše kvalitně, tak vnitřní vědomí ve mmě přecvakne:
"Tak, tohle je borec, kterej jim tady kašle na systém a zajímá se spíš o zkvalitnění své hry. Tak by to mělo být."


 Uživatel úrovně 0

Jo a jeste neco:
Kazdy na tomto webu zacianl zluty, to si vsichni uvedomte!!!
(spise ti kdo ma furt nejake remci)


 Uživatel úrovně 0

No muj nazor na vec je asi takovy: Sice nevim jake zmeny v level systemu se chystaji na tomto webu, ale ty zmeny me uz zacinaji sr.., proc to furt menit!?!? Vice levelu je podle me hovadina, chceteli blbost, spis nez klid to zase o neco zhorsi atmosferu, to je alespon muj osobni nazor.

Lidi, kteri jsou nespokojeni ted, budou i potom at se deje co se deje. A ti co na to nadavaj? Tem muzu rict asi toto, jak se zde chovate, takovy mate level. Ten kdo diskutuje ma bud modry, nebo jeste vyssi (ted nevim jaky...), ten, kdo je tu tene porad se ucastni nejakych diskusi a pise hodne prispevku ma zase takovy, no a ten co si sem chodi jenom stahovat prispevky, nebo prudit lidi (nulaci) maj zluty. Myslim si, ze level system, tak jak je ted je dobry a zase ho menit je fakt cira hova..blbost


 Uživatel úrovně 0

Zleg: ja se priznam, mne vadilo byt zluty, byl jsem clenem az prilis siroke rady. Ted uz jsem spokojenejsi, ale furt to neni ono, ten level totiz nerika jakej jsem...(resp za co jsem ho ziskal) :(
Ale apon uz jsem v uzsim vyberu :) sem zvedav jak bide zpracovana nova verze :)


 Uživatel úrovně 0

zelgaris: Myslím že od toho tato diskuze je - abychom si vzájemně vyměnili názory. Nemusí se něco nutně řešit, stačí o tom prostě diskutovat. Podle mě je to docela dobré téma. Alespoň je zde vidět co si uživatelé myslí o levelových sytémech. Prostě projev a výměna názorů ...
a tím se přece nemusí něco nutně vyřešit...


 Uživatel úrovně 5

lidi ze vas to bavi... porad se hadat o hovnech
vyresi se neco? NE... tak k cemu ty hadky jsou?

jo a taky... jaravore v tom mas pravdu... me kdysi taky stacil zakladni level, ale kdyz cloveka bavi psat, hadat se o DrD a celkove RPG a proste vsechno kolem, tak se chce nechte dostane na vyssi level... je pak jen na nem jak se bude chovat

me osobne by zluta ale nestacila... jenom z jednoho duvodu... nemel bych ikonku a to by me sakra stvalo... ja jsem totiz trochu vysazeny na estetiku, takze bych to nesnesl ^__^


 Uživatel úrovně 0

Jaravor: Zase na druhou stranu to chce trochu ctizadosti, nemelo by stacit byt tam kde jsem, musime chtit vic at ten zivot za neco stoji :)
Mithril: Kdyby trvaly vecne, tak by nam postupem casu zacaly pripadat normalni, postupem casu by nas omrzely a to je vlastne duvod proc netrvaji vecne...


 Uživatel úrovně 0

Žlutá stačí. Naprosto bohatě. Je naprosto,naprosto dostačující. (-:


 Uživatel úrovně 0

Todle číst je hrůza, bohužel :-(
Je škoda, že fšechny dobré věci netrvají věčně...