Články&Eseje

Na počátku bylo zlo Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 16

Vstal a promnul si zkřehlé ruce. Cítil se dobře. Nabral do hrnku trochu teplé tekutiny a napil se jí. Věděl, co ho čeká, dělal to už mockrát. Měl zabíjet, něco bylo ale jinak. Nikdy z toho nic nedělal, tentokrát si to ale až příliš uvědomoval. Seděl uprostřed skupiny svých přátel, ale nedokázal komunikovat, nedokázal je povzbudit před bitvou. Seděl a přemýšlel. Nevěděl vlastně nad čím uvažuje, chtěl jen vypnout hlavu a odprostit se od světa, který byl tak krutý a nutil ho zabíjet.

Proč sem se stal vojákem? Chtíč! Je to tak, chtěl být silným tvrdým hrdinou takovým, o kterém slýchával všude kolem sebe. Chtěl se budit s pocitem, že chrání zemi před zlem. Podíval se na tváře svých blízkých. Jednoho po druhém skoro jakoby se díval skrz ně. A napadla ho myšlenka, jestli to jsou jeho skuteční přátelé? Co nás spojilo a nutí nás zůstat při sobě? Strach. Byl to strach nad tím, že sám by nepřežil , že každý zachrání druhého v nesnázích. Ale to přece není přátelství to ne. Co to tedy je?

Zapudil tu myšlenku a zapojil se do bezmyšlenkovitého stupidního rozhovoru, kterým si jeho přátele dodávali odvahy. Zvuk trubky je probudil ze snění. Vstali a začali nasedat na koně. Jak majestátně tam stál. Hnědák, kterého tak miloval. To byl přítel a uvědomil si konečně význam slova přátelství a ujistil se tak, že jeho druhové ho asi opravdu mají rádi. Začal si nadávat a znovu se soustředil na bitvu , která už brzy nastane. Najednou kolem něj prošla nádherná holka. Viděl jí jen okamžik, ale i to stačilo, aby se v něm zrodil ten ohavně nádherný pocit, který znal. Měl ho vždy v okamžiku, kdy uviděl dívku po které začal prahnout. Hlavou mu proběhlo tisíc jejích podob. Cítil, jak má jeho krev jinou sílu a ta se rozlévá celým tělem. Zavřel na okamžik oči a ve tmě svých víček viděl, jak se svíjí nahá v jeho náručí, jak se jen lehce dotýká prsty jeho tváře, aby mu řekla, že ho miluje, jak stojí u stolu a vítá svoje děti a jeho, ale věděl, že se to stát nemůže. Věděl, že jakmile se její oči odvrátí od jeho, odejde a on už jí nikdy neuvidí.

Nasednul a koně a přemítal o lásce. Do tváře mu šlehal vítr, ale on to uvítal. Bylo to pohlazení, pohlazení jeho krásné milé. Láska je jediný zdroj života. Jak tedy může žít zlo. Co ho pohání. Musí mít přece stejné potřeby jako my. Musí být stejní jako my. Divíme se, v případě že třeba spor dvou pradědů řeší ještě synové, ale vždyť boj dobra se zlem je stejný. Na začátku tedy třeba byli dva lidé a jeden, ten zlý, se začal prát. Vždyť ale hodný by se s ním do pranice nedal, nepral by se. To by ale znamenalo, že na začátku bylo zlo! Přepadlo ho to a z hlavy už to nemohl dostat. Dobro by se nebilo. Dobro by se nebilo. Bože, proč se teda bít. Bezradně kráčel na koni dál. Běžel a zabil toho dne mnoho mužů, nevěděl ani, jak se jmenují, nevěděl, proč vzniklo dobro a zlo a na které straně stojí. Ještě toho dne odjel. Nikdo o něm už nikdy neslyšel, on totiž prozřel.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

/Shaernak/: Hele, .......... máš pravdu.
Ale mně ji opravdu snad každej ogar :> závidí, takže to nejspíš nebude jen ňákej muj subjektivní názor, že je strašně krásná. He?


 Uživatel úrovně 0

Zharradan-Marr: Tak, jako prvni jsem se premohl a doctel jsem do konce nejen Tvuj prispevek, ale dokonce i Tvoje jmeno :o)
Stejne si ale stojim za svym, totiz, ze ta dvika tam byla kdyz ne navic, tak alespon narychlo. Neco jako kdybys nasel ve vybornym bramboraku zapecenej cucavej bonbon :o) Mnohem vic by tam ladila vzpominka na nejakou zenu, ktera jeho zivotem uz prosla, nebo v nem jeste je.
Co se Tvych dalsich postrehu tyce: ne, NEJSME kurvy. Jenom kdyz si clovek pomysli na svoji vysnenou, tezko si predstavi jeji dusevni stranky. Clovek je proste tvor vidouci. Kdyz pak ale dojde na vec, skutecnost se posune trochu nekam jinam. Nevim, jak je to stebou, ale me KAZDA holka, s kterou jsem chodil prisla neskutecne krasna, i kdyz na me treba proto ostatni hledeli ukosem. Proste - kdyz ji milujes, neni co resit :o))


 Uživatel úrovně 0

A co kdyby tam bylo: Najednou kolem prošla jakási holka... nebo dokonce ...ošklivá holka...? - Podnítila by ho tahle 'šereda' k takovému toku myšlenek? Pochybuju. A pochybuju, že by si ji představoval nahou a už vůbec ne ve svém náručí, o společných fakanech tedy ani nemluvě. Neni to svým způsobem hnusný [zlo]? Tolik se hledí na vnější krásu (která je vrozená) a na tu vnitřní (kterou si utváří každý sám) se zapomíná? Všichni nejsou takový, ale přiznám se, že já (stejně jako většina ostatních) ano - s krásnou (a třeba i hloupou) mrchou bych se pomiloval mnohem spíš (rači) než s nehezkým (a třeba i moudrým) dobrosrdečným neviňátkem. Ale proč? Protože jsem kurva! A většina z Vás taky.
Naštěstí je moje holka hodná, chytrá i a hlavně strašně krásná - kdyby nebyla tak nevim nevim...

Na první pohled to s tou povídkou moc nesouvisí, ale pokud je zde řeč o otázce dobra a zla, pak vpravdě ano. Ne, vážně, neměli bychom být (na sebe) takový kurvy - vždyť ta ošklivá hodná holka by si naší lásku zasloužila mnohem víc.0

No, původně sem to nechtěl psát tak vážný, tak tady to máte: [viz. výše] Je skutečně škoda, že autor [Bufalobill] tuto myšlenku trochu víc nerozvedl...


 Uživatel úrovně 0

Já se sice v těhletěch věcech až tak moc nevyznam,ale dojem to na mě udělalo hezkej,takže za 4


 Uživatel úrovně 0

Podle mě je to spíš úvaha, než povídka. Ale zato dobrá úvaha. Chce to přečíst vícekrát, jinak to člověk těžko pochopí.

Nevím, jestli mám dát 4* nebo 5*, takže dám radši 4* (protože tou pětkou bych ti to stejně už moc nezvednu) a těch 5* si nechám, až se zase někdy příště nebudu moci rozhodnout.


 Uživatel úrovně 0

No číst to šlo, ale že by to bylo něco extra, to bych neřekl.


 Uživatel úrovně 0

Mě se zdá že to jde do hloubky a vůbec je tam filosofie, moc pěkné.
Kaiserin: Ta dívka ho navodila na nit myšlenek, které mu pomohly prozřít a zabíjel třeba proto, že už to nemohl odvolat..., ale postaral se aby už nikdy nemusel. (můj názor...)


 Uživatel úrovně 0

Dobrý styl vyprávění, zajímavá myšlenka, prostě pěkná povídka. Jak zde už ale někteří říkali - ta holka tam byla moc \"narychlo\", mohlo se to trochu víc rozvést a neříct jen \"V tom kolem něj prošla pěkná holka\".
Jinak pěkné (4*).


 Uživatel úrovně 0

Hmm. Hodne zajimava myslenka ohledne potreby lasky k zivotu... Asi to nebyla hlavni myslenka povidky, ale privedla me k premysleni...
Skoda, ze i autor nerozvedl tuto myslenku....
Ten konec je trochu hrr...
Ta divka tam mela sve misto, ale byla tam asi moc nasilne vlozena...


 Uživatel úrovně 0

Souhlasim s Kaiserinem, ze ta divka tam byla trochu navic (i kdyz moc hezky podana). Ta myslenka se mi ale libi. Zavidim mu, ze dokazal \"prozrit\" :o)