Články&Eseje

Provokativně provokativní příspěvek…. Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 3

Vždy když se přihlašuji na tyto stránky, pokládám si otázku nezaspal-li jsem trochu v čase. Server Dračídoupě.cz mě vždy vítá slovy „Vítejte na největším serveru o Dračím Doupěti“. „To tedy musí být něco, když je největší“ říkám si pokaždé a někdy mě napadne kolik lidí tyto stránky vlastně navštěvuje. Ale co je vlastně nejzajímavější: kolik lidí ještě aktivně a pravidelně dračí doupě 1.6 hraje. Vždyť přeci tyto stránky mají hlavně a primárně sloužit jako podpora hráčů a pánů jeskyně. Ale používá je tímto způsobem vůbec ještě někdo? Nebo jsou už zbytečné! Neslouží vlastně jen partě staříků, kteří vzpomínají na své mládí a neustálými bezpředmětnými diskusemi se vzájemně utvrzují že se nic nezměnilo? Že celý fantasy svět žije dračím doupětem a kdo ne tak ten jako by nežil! Někdy se mi zdá, že stránky Dračídoupě.cz připomínají dávnou civilizaci. Zrodila se mladá, krásná a divoká a nespoutaně rostla a nekontrolovatelně se šířila. Pak přišlo několik moudrých a nastolilo řád, pravidla a vedení. Z hromady šrotu se vybíralo jen to co bylo zlaté a to mohlo být předkládáno lidu veškerému. Jenže po čase si lidé hledali jiná místa pro život. Místa více divoká, svobodná a více pohraniční. Místa méně náročná. V tomto třetím stádiu si sice civilizace udržela svoji kvalitu a řád, ale těm starým moudrým už nezbyli ti mladí pracovití a nápadití. A tak civilizace zanikla. V ruinách města zůstalo několik vetchých starců vzpomínajících na zašlou slávu a nesmyslně blábolících cosi o detailech ve verších jejich kánonu. Ta civilizace prošla celým svým životním cyklem a brzy zemře, protože nevytvořila podmínky pro mladé. Nedala jim do rukou opratě a odpovědnost včas. Příliš dbala na pravidlech, bála se změn a nové novátorské nápady a změny odsuzovala.

Tak toto je z mého pohledu dračídoupě.cz dnes. Říkám to bez obalu a myslím že i Vy ve svých srdcích cítíte že čas dávných králů a jejich slávy už minul. Je třeba se buď radikálně změnit nebo postupně zahynout. Cožpak to i vy necítíte? Proč máme proboha patnáct redaktorů a tribuna? Vždyť za poslední měsíc bylo přidáno OSM příspěvků ?!? To by zvládl jeden člověk, zvláště když je většina pisatelů zkušených a serverem protřelých. Proč je průměrný počet přihlášených uživatelů DVA? Proč nefunguje chat a je neustále prázdný? Co putyka a diskuse o nápadech? Opravdu není na co čtenáře nalákat? To jsme tak špatní autoři? Vůbec ne, jen naše téma není aktuální. Přiznejme si to, je to mrtvé téma. I když jej milujeme jako mrtvou milenku, i když neustále dokola prohlížíme fotoalbum už ji nazpět nikdy nepřivoláme. A možná pro to už není ani síly ani vůle. A možná už je to vlastně jedno.

Tak co, povzbudil Vás, vy poslední přeživší kteří to čtete, můj článek? Pokud se mnou nesouhlasíte, bude stačit když pod svůj komentář napíšete: Hraji pravidelně dračí doupě ! Uvidíme kolik se nás sejde. Já mezi ně stále patřím.


V hořkosladkých vzpomínkách
Napsal VEDRO

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Tomuto serveru nechybí po technické stránce asi nic. Práce je dobře rozdělená, zodpovědnosti dané a pravidla a zásady pevně stanovené. Vše funguje jak má. Má poklona. Já mám dokonce pořád nastavení prapůvodní Historic skin a vyhovuje mi.

Bude to někde jinde....


 Uživatel úrovně 8

UnknowN: Šablona obsahuje možná všechno, co je potřeba jako naprosté technické minimum. Ale pokud by stačilo naprosté technické minimum v podobě diskuzních vláken, aby komunita žila, tak... proč dracidoupe.cz nežije? Chybí tady snad po technické stránce něco?
To je podle mě jasný důkaz, že k vybudování komunity, civilizace, je potřeba mnohem víc než šablonovité fórum. (Netvrdím, že je nutně potřeba o moc víc po technické stránce. Samozřejmě existují i hodně minimalistické civilizace. Jenže ty jsou obvykle hodně úzce zaměřené nebo čistě diskuzní, což, aspoň jak to chápu já, není tak úplně "náš" cíl. Proto myslím, že i ta technická stránka je hodně důležitá a s šablonovitým fórem nikdy díru do světa fantasy či jiných komunit neuděláš. Jedině bys měl ohromné štěstí a celé to postavil jen na lidech - těch my ale nemáme dostatek.)

V druhém odstavci vypisuješ skutečně spíš pozlátko, ale ono je toho mnohem víc v prostoru mezi tím absolutním minimem (textové fórum) a pozlátkem. To skutečné jádro (nebo nadjádro, pokud trváš na tom, že jádro je jen fórum a víc není potřeba) jsou pak optimalizovaný redakční systém, rubriky, hodnocení, uživatelské profily, nějaká forma instantní komunikace (pošta, chat), v našem případě i herna, galerie... A především i ta diskuzní platforma musí být IMHO mnohem vyspělejší a promyšlenější, aby mohla uživit komunitu.
Co je taky důležité, i z něčeho, co se nejdříve jeví jen jako zajímavá nástavba a pozlátko, se může stát užitečná a vyhledávaná funkce.
A co je ještě důležitější, komunitní stránka nestojí jen na tom, že ty potřebné funkce má, ale jak kvalitně zpracované ty funkce jsou.

K tvému PS mám dvě věci.
Zaprvé otázku, zda to něco, co jsi ochotný udělat, stojí za to. Zda to něco, co jsi ochotný udělat, bude pokrokem ve srovnání s dnešním doupětem. Možná si říkáš, že nemá smysl zabývat se úžasnými vizemi, když můžeš udělat jen "alespoň něco". Ještě méně má ale smysl dělat "alespoň něco", když "aspoň něco" (v podobě dd.cz) už máme a lamentujeme nad tím, že je to málo. Možná právě ty úžasné vize jsou to JEDINÉ, co má smysl.
Zadruhé ujištění, že moc dobře vím, kam tě s vizemi lidé posílají, dokud si na ně nemůžou šáhnout. Jo, optimální situace nastane, když přijde člověk s vizí a zároveň dovednostmi přetavit je v realitu a lidem představí svou vizi už hotovou (nebo rozpracovanou) - tak to udělal Almad; měl vizi, měl dovednosti, dal to dohromady a postupně vzniklo dd.cz. Když ale takový člověk jako natruc už léta nepřichází, může k podobně optimálnímu výsledku dojít jen v moment, kdy se domluví člověk s vizí s člověkem, který má ty potřebné dovednosti. Právě proto má smysl propagovat i samotné vize a doufat, že nějaký takový člověk tě zaslechne, zadumá se a řekne si: "Do toho jdu."

Jinak fakt pozoruju, že si místy dost nerozumíme, a viním z toho hlavně svoje vyjadřování, které mělo vždycky svoje nedostatky. A snad taky trochu viním i fakt, že jsme na sebe hodně zvyklí a máme se navzájem zafixované v určitých pozicích. Ivrin, můj nejbližší přítel a člověk, který mě v mých vizích podporuje a s kterým sdílím na dd.cz, internetové komunity a RPG obecně hodně názorů, tě div nerozpláče, a já se jen marně snažím najít s tebou společnou řeč. :)


 Uživatel úrovně 8

Nathaka:

Hm.

Zdá se, že se diametrálně rozcházíme v představě, co všechno je potřeba k nastolení a udržení komunity. Šablonovité fórum podle mého obsahuje všechno, co je potřeba - umožňuje uživatelům sdílet svou tvorbu a diskutovat s jedinci podobných zájmů, umí to vyhledávat uživatele a klíčová slova a při trochu logickém uspořádání vláken se v tom dá i dobře orientovat. Zbytek už je jenom otázka otevřenosti vůči novým tématům a různým formám sebevyjádření.

Jasně, asi by šlo udělat i stránky, kde by byla synchronizace s vlastním Second Life serverem, který by se používal jako 3D rozhraní, integrované minihry, prolinkování se sociálními sítěmi, software doporučující další podobné příspěvky a diskuse, na pozadí hrající tématická online rádiostanice, tématické eventy k různým svátkům (vánoce, velikonoce, halloween...), periodicky vycházející komunitní časopis a já nevím co všechno ještě, ale osobně to považuji toliko za pozlátko, které se časem okouká, vyžaduje podstatně víc údržby než hlavní jádro, a které navíc od hlavního jádra strhává pozornost a stahuje ho do rozplizlého šedivého průměru, kde všichni dělají všechno a nic, a časem přecházejí na FaceBook, protože tam to mohou dělat mnohem efektivněji a s větší developerskou podporou.

Minimálně na jednom cizojazyčném serveru, který se věnuje online textovému hraní mají dokonce výslovně zakázaný shoutbox (veřejnou chatovací místnůstku na hlavní stránce), po špatných zkušenostech s tím, že to mělo degradující vliv na vlastní online textové hraní.

PS: Možná nejsem ochotný dělat všechno co jsi vypsal, ale jsem ochotný vzít to co mám k dispozici a udělat alespoň něco. Úžasných vizí mám taky plné kapsy, ale už jsem tak nějak zjistil, že dokud je to to jediné co člověk má, tak ho ostatní leda tak pošlou do Průhonic.

*Řekl UnknowN, pak si poslechl Ivrina a se slzou v oku zasalutoval*


 Uživatel úrovně 3

Procházet se v troskách zaniklé civilizace je cool, jsou to jedny z mých nejoblíbenějších questů.
(Abych učinil za dost minianketě - hraju a PJuju hru Dračí Doupě, stále, docela často, relativně.)
Jen je potřeba si dávat pozor, aby vám něco nespadlo na hlavu.

V troskách jde přežívat pohodlně, základy lecčeho jsou uchované pod zemí, leccos je vyryto tak pečlivě, že se toho zkrátka ani čas lehce nezbaví. Počtete si, popředstavujete si, pobavíte se, pokud vás bere tenhle druh zábavy...
V troskách můžete nechat vzkaz pro jiné výpravy - co jste tu našli, kam jste šli nebo že se tu někde schováváte.

V troskách se dá i debatovat o tom, jak všechno okolo zachovat a dát jim novou sympatičtější tvář, která by nalákala víc návštěvníků; třeba strhnout plot okolo nebo vydat prohlášení, že všichni jsou v nich vítáni nebo změnit název trosek.

Je docela hnus, že ubývá mladých nadšených sympatických archeoložek, samotnému člověku se pak chce čím dál míň v těch ruinách rýpat...


 Uživatel úrovně 8

Vedro: Já taky pořád RPG hraju, čas od času dokonce i staré doupě. A zase souhlasím, že v principu jsou všechny ty hry podobné a že by tedy stačilo najít nějaké ne až tak jednotící téma, protože to téma už máme (a sám jsi ho částečně popsal), ale společnou půdu. Podle mě by naprosto stačilo, aby ta nová civilizace nebyla zaměřená na jeden systém, ba dokonce ani na jeden druh zábavy (jen RPG, jen fantasy), ba dokonce ani ne jen na zábavu...

Na druhou stranu podle mě nestačí jen vzít šablonu fóra a říct: "Řím je založen, komunita může vzkvétat." Sorry, UnknowNe, tohle už jsme taky zkoušeli, ale civilizace musí zajít mnohem dál. Takové nové scházedlo musí projít vlastním vývojem, musí mít nové funkce, musí stát na něčem "větším". Tenhle web podle mého názoru slavil úspěch mimo jiné i kvůli svým tehdy novým a originálním nástavbám, a když ne kvůli originalitě nápadů a funkcí, tak kvůli originalitě ve smyslu "tohle je naše, tohle vyrobil Almad/Alcator/Legar pro nás".
Otázka tedy zní, jsi ochotný a schopný zajít v tom vývoji tak daleko, aby nikdo nepoznal, že jsi jen vzal hotovou šablonu a vyplnil pár kolonek? Aby měli lidi pocit, že jsi pro ně vybudoval "město", "království", "svět"? A jsi ochotný a schopný zajít ve vývoji tak daleko, že ani nebude existovat šablona, která by pokryla, co jsi vytvořil? Jsi ochotný podstoupit výzvu a v momentě, kdy budeš potřebovat funkci, kterou ti tvoje vybraná šablona nenabízí (což se v rostoucí komunitě stane velmi záhy), vytvoříš ji?
Fórum rozdělené do diskuzních vláken samo o sobě není o nic méně zastaralá a překonaná forma komunity/komunikace než DD.cz a nevede nikam. Nicméně pokud bys ty nebo kdokoliv jiný odpověděl na výše vypsané otázky kladně, tak ano - taková by mohla být cesta dál. A já bych byl nadmíru nadšený a milerád bych takové osobě nabídl svou aktivitu, svoje vize a svou podporu.


 Uživatel úrovně 0

Dobrý den,

Vedro: Ne, bydlím poblíž Uherského Hradiště, Plzeň mám daleko.

K tomu fantasy... u nás je to spíš shoda náhod. Původně jsem hrál dračí doupě jen já s bratrem, na zkoušku. Poté jsme hráli s mladšíma klukama, ale nebylo to ono... prostě mladí kluci. Ovšem přinesli jsme tuhle myšlenku mezi lidi ze skautu (kam chodím sedmým rokem), kde si hodně z nich (především vedoucí) oblíbilo různé fantasy knihy, hry a podobně. Takže když jsme nabídli hraní dračího doupěte a seznámili se základní myšlenkou jak hra funguje, tak se to hodně brzo chytlo a tak se nás asi třetím rokem schází sedmičlenná skupinka. Pravda je ale taková, že sice z DrD jsme zachovali určitou podstatu, jakousi pravidlovou kostru, ale některá pravidla, například soubojová máme upravená. Dále vůbec nepočítáme zkušenosti, prostě jednou za čas po zvážení všichni poskočí o jednu úroveň nahoru. Přišlo mi na základe zkušeností s hrou zbytečné to pořád někam zaznamenávat, hlavně když hrajeme třeba od osmi večer do tří do rána... takže hrajeme na "zjednodušená pravidla, zvýšený důraz na RPG" abych to shrnul.

Jinak ale naprosto souhlasím s tím, že najít hráče pro hru je dosti obtížné a mezi lidmi v rozmezí třeba 15-17 let bych řekl, že už možná skoro nemožné. Oni už vyrostli především na fantasy na pc a ne na gameboocích a podobně :)

Takže tak trochu offtopic, ale chtěl jsem si taky něco napsat :P ... a pochlubit se, že nám to funguje :-)

Martel z Kantonu


 Uživatel úrovně 8

Ono vytvořit nové scházedlo pro potenciální novou komunitu je překvapivě jednoduché:

http://odkazdracihodoupete.freeforums.org/

Hrubý návrh, sám pouze z kraje nakukuji pod adminovskou pokličku, ale stačí říct, a můžu pokračovat ve vývoji.


 Uživatel úrovně 5

A už jsme je odhalili. A jsou dokonce dva !!! :-) Takže pan Sargold a pan Martel z Kantonu hrají DRD nebo něco podobného. Gratuluji.
Nejste náhodou z okolí Plzně jako já, mohli bychom si někdy zahrát spolu??? Myslím to naprosto vážně.

Jinak bych řekl, že lidé které by podobný druh zábavy jako DRD přitahoval nejsou vůbec v malém počtu. Co ale chybí je nějaké jednotící téma. Něco co přitáhne lidi všech vrstev.

Viděl jsem například v cizině roleplayng příběhu na živo. Jen herci pro herce. Byla dána kostra příběhu, rozděleny role a určené místo. Ostatní bylo na hercích. Vhodné max pro deset hráčů. Zábavy hromada. Schází se pravidelně pokaždé na jiný příběh např: Poslední večeře Krista, únos mimozemšťany, francouzká revoluce, romeo a julie, zavraždění Caesara...atd

Co je ale cílem? Podle mne to, že se lidé sejdou s jinými lidmy k zábavě která není povrchní ani konzumní. A také že odchází domů pobaveni, odreagováni a s pocitem že někam patří. A je už jedno co dělají.

Napsal VEDRO


 Uživatel úrovně 8

Není důležité, kolik z nás hraje pravidelně Dračí Doupě, ale kolik z nás hraje byť i nepravidelně jakékoliv fantasy RPG. Pro takové lidi má tenhle server pořád smysl a kdykoliv se mohou přijít poradit či načerpat inspiraci. Pořád je tu dost moudrých vetchých starců, kteří jim dají, co hledají.

Jinak máš ale pravdu, Vedro, že civilizace se nevyvíjela dostatečně rychle a nechala mladé a pracovité lidi utéct jinam. (Je otázka, jestli se s tím vůbec něco dalo dělat. I kdyby tu byli dva, tři aktivní programátoři a server vedli dva, tři aktivní mladí redaktoři, mohlo by dracidoupe.cz dál fungovat a přitom konkurovat Facebooku či počítačovým hrám v míře odpovídající "zlatému věku"?)

Souhlasím, že se to tu nechalo zkostnatět. A rovněž bez obalu říkám, že když jsem se stal tribunem, bylo už pozdě s tím něco dělat. Přinejmenším pro tenhle konkrétní server. Chybějící programátor a oslabená členská základna jsou prostě věci, přes které internetový portál nepřenesete. Jakmile server jednou umírá, lidé ho jako umírající vnímají a chovají se k němu jako... k mrtvé milence.
Někteří sice tvrdili, že i bez programátora se dají dělat kroky kupředu, a já tomu chvíli věřil, ale teď už nevěřím. Abych těch zbývajících pár desítek lidí vybičoval k mimoserverové aktivitě a novému oživení, nesměl bych být "jen" Nathaka. Možná kdyby se podařilo koordinovat všechny ty zbývající moudré lidi do nějakého jednotného postupu, tak třeba, ale... A jestli by to snad někdo přece jen dokázal (a zároveň byl ochotný to dělat), já o nikom takovém nevím.

Na druhou stranu moc nechápu UnknowNa ani Vedra v tom jejich zarputilém pokládání otázky: "Co dělat, abychom server oživili?" ani v jejich zmatených hypotetických odpovědích. Já si nemyslím, že má smysl resuscitovat mrtvolu, ani že to jde. Já myslím, že server je opravdu jako civilizace, a že když civilizace umře, přijde jiná, která vznikne na jejích základech. Tohle chce nový začátek, novou vizi, novou civilizaci.
Buď někde nějaká taková internetová civilizace už existuje, taková, kterou hledáme, taková, do které můžeme naše staré vetché mudrce integrovat a prostě se přesunout... (Já jsem ještě takovou nenašel, ale třeba někdo z vás o nějaké ví. Je to RPGforum? Je to skupina na FB? Je to nějaká zašantročená komunita v rohu, která má potenciál růst?)
Nebo musí taková civilizace vzniknout. Někdo musí přijít s vizí a vybudovat nový portál, na adekvátní technologické úrovni, s adekvátním záběrem, s něčím, co zase lidi naláká. Já takovou vizi mám, možná i proto nevěřím, že má smysl oživovat dd.cz. Jenže jsem bez zdrojů. Neumím programovat, nemám nikoho, kdo by mi s tím pomohl. Tři lidi už mi slíbili pomoc, ale vzdali to, sotva se začalo. Neumím ani přesvědčit lidi, že moje vize je správná, neumím ji vysvětlit. Měl jsem o tom krátkou diskuzi/přednášku na OucmaniConu a tam jsem viděl, jak je to těžké. Smolík. Třeba se najde někdo lepší. Někdo, kdo nemusí vysvětlovat a získávat podporu, ale kdo to prostě udělá.
Každopádně taková je podlě mě cesta dál. Nová civilizace. Ne resuscitace.

Takže jsme v mrtvém bodě. Jedna civilizace umřela, ale na jejích základech ještě nevyrostla nová, ani nepřišli dobyvatelé z jiných zemí, ani jsme neemigrovali jinam... Dokud se tedy nestane něco z toho, tak v tom mrtvém bodě vězíme. A možná tu budeme ještě hodně, hodně dlouho.


 Uživatel úrovně 5

Do značné míry souhlasím (z hlediska fungování serveru). Ostatně podobné hlasy zazněly, nejen z mých úst, na Pragoffestech 2012 a 2013 při představování serveru dracidoupe.cz.
O hře samotné si to nemyslím. On je totiž veliký rozdíl mezi aktivním hráčem a aktivním online uživatelem. S oběma skupinami se potkávám poměrně často (ano, jsem stále ještě aktivní hráč DrD 1.6 a na server stále chodím pro inspiraci), ale prolínají se jen málo mezi mými známými a přáteli. Aktivní hráč jakéhokoliv RPG může číst spoustu věcí online, ale nenapsat ani řádku, naproti tomu internetový teoretik RPG vyplodí stohy stránek, aniž by kdy je reálně otestoval ve hře... A pak existuje ta třetí skupina, která chce dělat obojí a to ji naplňuje (sem řadím například Snipera a Ascellu).
Server jako takový ale už není co býval. Přirozeně, kvůli věcem, co jsi napsal, i co jsi nenapsal (přístupu Altaru k původnímu DrD, výrazné rozšíření jiných RPG v posledních letech - jak českých, tak zahraničních - noví hráči nemají už zdaleka jen jedinou možnost, co hrát jako první...).