Články&Eseje

Lidová moudrost Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 19

Staré barbarské moudro říká: „Nudit já se jako prase, nudit ty se taky tak?“ A ještě jiné oblíbené barbarské přísloví praví: „Když ty praštit a ono nic, tak ty praštit ještě víc!“

Krutoboj si byl vědom svého problému, a proto se rozhodl spoléhat na tyto dvě rady, prověřené mnoha generacemi jeho předků, přestože ta první s jeho potíží příliš nesouvisela. Klouby na prstech měl rozedřené a po hřbetu ruky mu stékala krev. Rozhodl se však uhodit do dveří ještě jednou. Železné kování se prohnulo, dřevo zapraskalo a panty povolily. Mezi zárubněmi a dveřmi vznikla škvíra, kterou do malé vlhké místnosti vniklo světlo. Stará pravnostika „Když na jaře světlo, tak v létě jistě teplo“ mu napovídala, že už má vyhráno. Pořádně se do dveří opřel a za chvíli byl na chodbě. Byla nízká a zatuchlá stejně jako jeho dočasný příbytek, ale osvětlovalo ji několik plápolajících pochodní. Shrbený se vydal dál.

Když se dostal až nakonec, zatočil za roh a stál na úpatí příkrého točitého schodiště. Seshora k němu doléhal cinkot železných bot klepajících o kamenný povrch. Krutoboj se vrátil zpět do chodby a přemýšlel. Za necelých šest vteřin měl jasno. Sňal z držáku na stěně zapálenou pochodeň a pobízen barbarským heslem „Jedna rána a spát jak vrána!“ se napřáhl.

Rána dopadla těžce a srazila strážnému helmu. Ten upadl dozadu a povalil své oplechované kolegy. Ke cti se jim musí přiznat, že se postavili opravdu rychle, jenže to už Krutoboj třímal v dlani meč. A s ním byl bohužel nepřekonatelný.

Sek stíhal bod a zanedlouho bylo v chodbě úplně mrtvo. Tedy až na Krutoboje, který sebral štít, sundal z něj ruku a vyrazil po schodech nahoru. Pak proběhl několika liduprázdnými místnostmi, až se octl na otevřeném prostranství. Na nádvoří stálo jen několik vozů se senem a voják opírající se o zeď. Byl zaneprázdněn zkoumáním obsahu své čutory a nevšiml si přes dva metry vysokého Krutoboje stojícího opodál. Ten se k němu zezadu připlížil a pádnými argumenty vojáka přesvědčil, že je úplně mrtvý.

Krutoboj se rozhlédl po nádvoří a zjistil, že je dočista zmatený. Marně pátral ve své plešaté hlavě po té správné lidové moudrosti, která by mu pomohla. Naštěstí si vybavil starý barbarský hlavolam „Když ve slově brána vyměnit čtyři písmena a jedno ubrat, tak ty dostat slovo pivo“.

Podíval se pořádně kolem sebe a skutečně, ve zdi nedaleko od něj zel otvor, dozajista brána.

Radostně se k ní rozběhl, když vtom cosi zasvištělo vzduchem a Krutoboj ucítil bodavou bolest ve stehně. Shlédl dolů a z nohy mu trčel šíp. On však na to nedbal. Na mysl mu totiž přišlo známé barbarské přísloví „Co tě nezabít, to tě posílit!“ a povzbuzen touto optimistickou myšlenkou pokračoval dál.

Za pár minut ležel Krutoboj na zemi zakrvácený víc než obvykle. Marně se snažil přijít na to, kde se stala chyba…

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Nathaka: "Pádný argument" pochází z Krollí university a je v tomto městečku znám již rozhodně rok, takže nic nového pod Sluncem.

Čím víc o tom přemýšlím, tím víc se přikláním k nule. Od Arfandixe bych čekal víc.


 Uživatel úrovně 1

Souhlasím s předešlou kritikou ale musím také leccos na dílu obhájit.

Nápad - použití pranostik je originální a kdyby se ještě lépe zpracovalo, mohlo by z toho něco být.
Když ty praštit a ono nic, tak ty praštit ještě víc! - tohle se mi docela líbí, prostě to barbara vystihuje, ač si předešlí diskutující myslí opak, v představách mnoha lidí a hráčů jsou barbaři prostě blbci a mnohdy mají v hlavě utkvělou představu o jejich "infinitické mluvě", netřeba myslím příliš hájit jejich inteligenci, snad záleží na každém z nás, jak si barbara představí. Možná bych celý příběh mohl doporučit přepsat na krolla, ale nakonec proč ne barbar?
Skoro to působilo jako parodie, ale nemyslím že to byl účel, takže to až takové plus nebude.
A "Ten se k němu zezadu připlížil a pádnými argumenty vojáka přesvědčil, že je úplně mrtvý." se mi opravdu líbí, ačkoliv z toho přehnanou originalitu necítím.

Bohužel stále platí veškeré nedostatky, dílo působí dojmem takového úletu na pár minut, prostě hlody. Nemá pořádný děj a strukturu. Takové nicneříkající. Já dávám za dva.


 Uživatel úrovně 0

Měl-li jsem se smát, nastala chyba v Matrixu... Nudné čtení, nevidím žádný přínos pro DrD, žádná myšlenka, prostě nic.
Stejně jako Shelagh se mi nelíbí rádoby_tupé přísloví. Barbaři mají smůj vlastní jazyk, který sice asi nebude tak bohatý jako elfština, leč bude vypadat nějak kloudně. Takhle by barbar mluvil, kdyby neuměl pořádně lidskou řeč, což by pro něj byla cizí řeč...
Přemýšlím o nule, ještě se rozmyslím... zatím 1*


 Uživatel úrovně 5

Anekdota postavená na pseudo-pranostice (nikoliv pravnostice) barbarů mě chvílemi pobavila.

Má ovšem několik zásadních nedostatků – hned úvodní úsloví vůbec nemá charakter něčeho sdělného, je to obecná věta, která nemá logiku „moudrých“ naučení.

Druhá věc – proč jsou proboha ta úsloví v infinitivech? To není vtipné, ani jako narážka na malou inteligenci.

A třetí – spíše jen osobní: Jméno Krutoboj mám příliš spojené s hrdinou povídek a románů Zdeňka Žemličky, takže mě jeho použití zde dost irituje.

Za dvě.