Články&Eseje

Lidová moudrost Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 19

Staré barbarské moudro říká: „Nudit já se jako prase, nudit ty se taky tak?“ A ještě jiné oblíbené barbarské přísloví praví: „Když ty praštit a ono nic, tak ty praštit ještě víc!“

Krutoboj si byl vědom svého problému, a proto se rozhodl spoléhat na tyto dvě rady, prověřené mnoha generacemi jeho předků, přestože ta první s jeho potíží příliš nesouvisela. Klouby na prstech měl rozedřené a po hřbetu ruky mu stékala krev. Rozhodl se však uhodit do dveří ještě jednou. Železné kování se prohnulo, dřevo zapraskalo a panty povolily. Mezi zárubněmi a dveřmi vznikla škvíra, kterou do malé vlhké místnosti vniklo světlo. Stará pravnostika „Když na jaře světlo, tak v létě jistě teplo“ mu napovídala, že už má vyhráno. Pořádně se do dveří opřel a za chvíli byl na chodbě. Byla nízká a zatuchlá stejně jako jeho dočasný příbytek, ale osvětlovalo ji několik plápolajících pochodní. Shrbený se vydal dál.

Když se dostal až nakonec, zatočil za roh a stál na úpatí příkrého točitého schodiště. Seshora k němu doléhal cinkot železných bot klepajících o kamenný povrch. Krutoboj se vrátil zpět do chodby a přemýšlel. Za necelých šest vteřin měl jasno. Sňal z držáku na stěně zapálenou pochodeň a pobízen barbarským heslem „Jedna rána a spát jak vrána!“ se napřáhl.

Rána dopadla těžce a srazila strážnému helmu. Ten upadl dozadu a povalil své oplechované kolegy. Ke cti se jim musí přiznat, že se postavili opravdu rychle, jenže to už Krutoboj třímal v dlani meč. A s ním byl bohužel nepřekonatelný.

Sek stíhal bod a zanedlouho bylo v chodbě úplně mrtvo. Tedy až na Krutoboje, který sebral štít, sundal z něj ruku a vyrazil po schodech nahoru. Pak proběhl několika liduprázdnými místnostmi, až se octl na otevřeném prostranství. Na nádvoří stálo jen několik vozů se senem a voják opírající se o zeď. Byl zaneprázdněn zkoumáním obsahu své čutory a nevšiml si přes dva metry vysokého Krutoboje stojícího opodál. Ten se k němu zezadu připlížil a pádnými argumenty vojáka přesvědčil, že je úplně mrtvý.

Krutoboj se rozhlédl po nádvoří a zjistil, že je dočista zmatený. Marně pátral ve své plešaté hlavě po té správné lidové moudrosti, která by mu pomohla. Naštěstí si vybavil starý barbarský hlavolam „Když ve slově brána vyměnit čtyři písmena a jedno ubrat, tak ty dostat slovo pivo“.

Podíval se pořádně kolem sebe a skutečně, ve zdi nedaleko od něj zel otvor, dozajista brána.

Radostně se k ní rozběhl, když vtom cosi zasvištělo vzduchem a Krutoboj ucítil bodavou bolest ve stehně. Shlédl dolů a z nohy mu trčel šíp. On však na to nedbal. Na mysl mu totiž přišlo známé barbarské přísloví „Co tě nezabít, to tě posílit!“ a povzbuzen touto optimistickou myšlenkou pokračoval dál.

Za pár minut ležel Krutoboj na zemi zakrvácený víc než obvykle. Marně se snažil přijít na to, kde se stala chyba…

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Arfandix: Musim něco hodně kvalitního napsat, abych Ti konečně mohl strhnout reputaci...

Já mám už od 7. třídy ze slohu 1* (na ZŠ) nebo 1 (protože na gymplu ze slohu 1* nedává)... ne, nechlubím se, nemám čím, protože dostat 1 není problém. Každá má slohová práce je testem, za jakou hovadinu člověk tu 1 může dostat, teď už se ani moc nedivím, jen se tiše směji. Nikdy bych si svou slohovku sem netroufl poslat, roznesli byste mě, právem, na kopytech. Tento server má velice kvalitní díla a toto zde prostě obstát nemůže (tedy pokud za "obstát" nebereš 2*)


 Uživatel úrovně 0

Od toho blbci na světě jsou, ale já si na podobných hovadinách pouze naháním příspěvky u děl, chci mít totiž ikonku a možnost házet černý draky, víme? Jinak, je docela osvěžující číst po delší době zase nějakou pořádnou jedovatost, začínal jsem mít pocit, že v dnešní době už lidi na serveru podobné věci skoro zapoměli...jen tak dál.


 Uživatel úrovně 0

Ale ne, ten nám to dal, máme si to přebrat :-)

Hele, ty napřed řekneš, že se ti to líbí, pak řekneš, že je to totální škvár a že jsi takové hodnocení čekal, a nakonec začneš obhajovat, proč to zase takovej škvár není. Přeber si to ty, člověče :-)

Ale ohrazuju se proti nařčení z objektivity, samozřejmě že vím, co je dobré a co je špatné, ale objektivně? To sotva...


 Uživatel úrovně 0

Hlody jsou strašně subjektivní (ne že by ostatní nebylo, ale tady to je ještě výraznější), odlišné hodnocení je normální.


 Uživatel úrovně 0

Alespoň máš pocit, že vyčníváš z davu, to za ty čtyři hvězdy taky stojí. Je možné, že je to psané takovým stylem, že se u toho pobaví jen velice malá, úzce zaměřená skupina, a z tohoto pohledu je to dílo velmi dobré, kvalitní. Ale mě nic neřeklo, pro mě bylo slabé. Když si vezmu třeba ty pádné argumenty...mě se to takhle podané vůbec nelíbí, je to přeplácané a neobratné.


 Uživatel úrovně 0

To jsem tady jedinej, klomu se to opravdu líbí.Nápad i jeho zpracování je moc fajn. Použití přísloví, byť v nehodícím se infinitivu, je prostě úžasné. U tohohle dílka jsem se po dlouhé době pobavil a nechápal při čtení diskuse. Já dávám 4*


 Uživatel úrovně 0

No, abych řekl pravdu, nevím. Kdyby to mělo mistrné zpracování, trojnásobnou délku a humornou jiskru hodnou válení se pod stolem (a jakože třeba při čtení Arfandixova fanclubu se válím), tak by to byl dobrý hlod...
Ale tohle by dovedl sesmolit během chvíle každý, lituji.
Mimochodem, inteligence zde přisuzovaná barbaru mi sedí spíš ke krollu (nebo jinak, jestli barbar mluví v infinitivech a přemýšlí napůl jako zvíře, jak se potom chová kroll?). Jako častý hráč barbara hraničáře s inteligencí 14/+1 a víc se cítím ukřivděn a uražen.
Jen jedna, bohužel.


 Uživatel úrovně 0

Práce o ničem, nezajímavá, nudná, mylně poukazující na barbarskou stupiditu, která jistě není na místě.


 Uživatel úrovně 0

Ctěný autore,

nevím, jestli jsem to pochopil dobře, ale tohle je taková delší pranostika k večernímu ohni, že? Takový příběh pro mláďata, který je má poučit. Co se formy týče, také se mi nelíbí, ale oceňuji myšlenku. Tak, jak je dílo napsané, působí dojmem, že malé dítě povídalo, co slyšelo od dospělých a někdo to zaznamenal a pokusil se mezi to vplést děj.

Nehodnotím hvězdičkově, slovně je to spíše podprůměrné dílo s hezkou myšlenkou.

barbarská inteligence
Ano, je jistě pravda, že si každý barbara představujeme jinak. Na obranu autora bych rád řekl, že celkové vyznění díla je dáno jeho snahou zasadit svůj nápad - soustavu pranostik - do prostředí fantasy světa.

pádný argument
Byl bych rád, kdyby si všichni uvědomili, že spojení "pádný argument" ve významu nějaké zbraně/použití hrubé síly je věc daleko starší a není rozhodně dílek Krollí univerzity. Rozlišujte diskusi v putyce, kde si KU může přisuzovat co chce a seriózní diskusi u děl.

S úctou deshi


 Uživatel úrovně 0

Nevím, možná v sedmé třídě na základce by mě za něco takového učitelka češtiny pochválila, ale teď a tady...navíc se musím jako barbar ohradit, ano, často není nad klasické "co nejde silou, jde ještě větší silou", to ale naznamená, že barbaři tupě následují trapné říkanky v infinitivech.