Články&Eseje

Netradiční Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 23


Hospoda "U Elfího ouška" se náramně bavila a hostinský měl plné ruce práce. Právě podával další korbel piva výstřednímu bardovi, který si z něj přihnul a spustil. Tentokrát nezpíval. Tentokrát recitoval. Takovou zvláštní. Roztomilou. Prostě netradiční.
A jako by se čas zastavil...


Už mě nebaví psát básně o citech,
nebaví mě psát o závistech,
a nebaví mě psát o lásce,
ani o neštěstí ve válce.

Zkouším si psát o básni,
o zubním kazu na dásni,
o malé, černé bleše,
o střeše, která teče.

Zkusím trochu změnit téma,
vysvětlím vám, co je schéma,
napíšu vám, co je dým,
právě čtete další rým.

Právě čtete básničku,
takovou pevnou pokličku,
která odkrývá život blech,
která prozradí, co je plech.

Básničku, která konečně není
jen o lásce, smutku, zapomnění,
která vypráví příběh schémat,
blech, střech, plechu, dalších témat,
témat, co dávají básním čtvrtý rozměr,
témat, co měla by s básní mít stálý poměr.

Hospoda se probrala z onoho podivného ticha a krollové přestali přemítat, co to je schéma. Hostinský začal znovu obsluhovat hosty. Návštěvníci se rozhovořili. A bard? Znovu se napil...

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Sethem Tartir: Hm, takže "levná děvka", říkáš? A díváš se lidem na statistiky?

abbé Faria - Uživatel(ka) ohodnotil(a) 111 příspěvků s průměrným ohodnocením 3.65 *.
Gurni - Uživatel(ka) ohodnotil(a) 112 příspěvků s průměrným ohodnocením 3.71 *.
Karel Doleček - Uživatel(ka) ohodnotil(a) 35 příspěvků s průměrným ohodnocením 4.17 *.
Já - Uživatel(ka) ohodnotil(a) 41 příspěvků s průměrným ohodnocením 3.51 *.

Jak vidíš, nejvyšší průměr hodnocení má Karel Doleček, který z nás ale také ohodnotil nejméně (35) příspěvků. Dá se tedy předpokládat (což mu nechci vyčítat, sice nestuduju psychologii, ale vím, že to tak na lidi působí), že ohodnotil jen některá, krátká a úderná. Průměr nás ostatních se nedostal ani ke 4*. Btw, Ty sám máš průměrné ohodnocení přes 3*.

//Ještě jsem nehodnotil, takže nevím, jak hlasovali ostatní, proto zmiňuji jen ty, kteří 5* uvedli do diskuze.

--Darn--


 Uživatel úrovně 0

Strašně mě mrzí, že se ještě k vašim názorům nemůžu vyjádřit, jenže momentálně opravu nemám čas. Tak se se Sethemem bez urážek "pohádáme" (nebo spíše prodiskutujeme naše rozdílné názory) až později :)

Miki


 Uživatel úrovně 0

Zpočátku jsem se zarazil "U Elfího ouška" víme proč že? =)
Když jsem četl anotaci neuměl sem si před pojmem zvláštní básnička nic představit.Teď už vím.

Je to veselá,hravá básnička a moc se mi líbí.

Akorát poslední dvojverší trošku nesedí do rytmu,ale ostaní ano a to je skvělé.

Chválím skvělou práci.

Podle mě zaslouženě za 5 :)


 Uživatel úrovně 0

No, možná jsem zapšklý morous, ale s pány abbé Fariou, Gurnim, Dolečkem a Darnathornem nesouhlasím.
Tohle je jednoduchá rýmovačka, kterou dokáže každý druhý sesmolit za pět minut. Bez dořešeného rytmu, s kostrbatými rýmy... Báseň? Budiž, ale ne za pět hvězd. Váhám mezi jednou a dvěma.
Gurnimu: Možná, že mě tu někdo (Holger?) bude oponovat, ale básně a vůbec umění je o tom, že popisuje zvláštní, a ne obyčejné věci. A když už obyčejné, tak neobyčejně. Ani jedno z toho "Netradiční" nesplňuje. Bohužel.

btw. A vůbec už mě začíná štvát, jak je pro některé lidi pět hvězd levnou děvkou, kterou mrsknou pod každý výtvor.


 Uživatel úrovně 0

Tímhle jsi mě Miki dostal. Netradiční jsem čekal dost, ale tohle je naprosto úžasný nápad. Přesně něco takového mi chybělo. Všichni, co píší, píší většinou o vážných tématech. Když jsem tohle četl kladl jsem si otázku: "Proč se nepíše o prostých každodenních věcech?" a opravdu to a mě udělalo silný dojem. Nemůžu si pomoct.

Celkově je to vyrovnaná klidná báseň. Navíc má jedno velké plus a to, že je i lehce úsměvná. Proto dávám s čístým srdcem 5*


 Uživatel úrovně 0

Báseń, jak má být, rýmy se rýmují, má obsah a naplńuje nadpis, mám z ní moc dobrý pocit, dávám za 4*.

abbé Faria


 Uživatel úrovně 0

Někomu se mé hodnocení možná nebude zdát, ale já to tak cítím a stojím si za tím.
Začátek byl skvělý. Další sloky mne trochu odradily, ale ta poslední sloka vymrštila hodnocení k nejvyššímu možnému číslu.


 Uživatel úrovně 0

Tak si zase jednou zanesouhlasím. Tady na servšeru je hodně autorů, kteří podřizují obsah formě, ale Miki mezi ně rozhodně nepatří. Měl jsem to štěstí, že jsem sledoval celou báseň už od počátků. Namítal jsem pár "formálních" nesrovnalostí, leč žádná se neuchytila. Ale o tom jindy (Miki má v Čekárně ještě jednu věc, tam to snad rozeberu víc).

Pokud se nad básní zamyslíte, dávají všechny sloky smysl. Každá se zabývá jiným tématickým celkem. První je jasná, říká, jak bard nerad píše o klišatých tématech. V druhé sloce nadhazuje témata, která by se mu líbila více. Každodenní záležitosti, prkotiny, které v knihách nenajdete. Třetí sloka zase nadhazuje, že by bardovi též nevadilo pojednávat o tématech, která kroll nepochopí... Ve čtvrté prozradí, že něco takového už jste vlastně skoro přečetli :o) No a poslední sloka nám zavede zpátky všechna témata a hezky báseň ukončí. Když se nad tím pořadně zamyslíte, všechno má své místo, a tak báseň není tradičně netradiční, ale netradičně tradiční, což oceňuji.

Dále se mi líbí zasazení takové lyriky do epického minipříběhu, včetně popsání následků. Dokážu si docela dobře podobnou scénu přestavit jako zpestření ve hře. Další plus.

Celkově navíc oceňuji narážky na monotónní písně bardů, polobardů, nebardů nebo bardů - amatérů. Miki nám hezky shrnul, jak se opakují a navodil myšlenku, že i tradiční věci mohou být netradičními, když si je tak představíme a budeme je tak chápat.

Hodnotit. To bude těžké. Nechám si to projít hlavou. Celkově mi to sedí tak na tři, možná i tři a půl... Nevím, mám z toho netradiční dojmy :o) Možná se rozhodnu pro své oblíbené zprůměrování a dám čtyři, možná si řeknu, že jsem přeci jen zaujatý a vzdám se :o) Uvidím.

--Darn--


 Uživatel úrovně 0

Vyjádřím se k vašim názorů až později :) Nechci totiž, abych někoho "předčasně" ovlivnil a jsem moc zvědavý na všechny vaše reakce.

Mimochodem, poutníku, máš to tam dvakrát ;)

MW


 Uživatel úrovně 0

No,tak rýmy se občas nerýmují a báseň nemá moc velikou podstatu,co se týče významu poetického.Já sám (nechci se vychloubat,to opravdu ne)mám celkem dobrý hudební sluch a v mnoha místech mi báseň neseděla(jistě mi někdo přisvědčí).Jinak je plná prázdných slov a výrazů,které sice používáme v běžném světě,ale v lehkém světě básnickém se moc nevyskytují.Dále si myslím,že autor ve čtvrté sloce,posledním rýmu zapletl "pech" s "plech".
Také poukazuji na používání stejných slov vícekrát(schéma/t,téma/t,blech,plech,a ost.).

No podtrženo a sečteno dávám dvě * a to si myslím,že bych dokázal být i mnohem krutější.