Články&Eseje

Joanne K. Rowlingová: Harry Potter a princ dvojí krve Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 12


Tak copak nám přináší začátek šestého dílu se stále více rozjíveným a klackovitým hrdinou? Předehru s mudlovským ministerským předsedou a novým ministrem kouzel, vsuvku Snapeova slibu Belatrix Malfoyové a Harryho odchod od Dursleyových v doprovodu samotného Brumbála. Expozice románu více než slibná.

Pak následují tradiční části jako je pobyt u Weasleyových, nákupy v Obrtlé ulici a odjezd bradavickým expresem do školy čar a kouzel. Všechny epizody se odehrávají v duchu obav ze Smrtijedů a jejich hlavy pomazané Voldemorta. A co teprve samotná Bradavická škola – jedno bezpečnostní opatření vedle druhého, zákazy a příkazy sloužící k ochraně studentů. Stísněnou atmosféru navíc podtrhují téměř denní zprávy Denního věštce o napadeních loajálních kouzelníků.

V protikladu k pochmurnosti situace se vyvíjí vnitřní svět hrdinů – poněkud schematicky popisovaný kdo s kým si co začal, kdo komu co udělal naschvál či mimoděk, a tak ho zranil.

Harry začne chodit na soukromé hodiny k Brumbálovi, které hlavnímu hrdinovi a čtenáři pomocí vzpomínek uchovaných v myslánkách odhalují minulost lorda Voldemorta. Mě osobně tento způsob sdělování důležitých informací přijde laciný, ovšem musím mít na paměti, že jde v o „dětskou“ literaturu, kde jsou zjednodušení akceptovatelnější více než v dílech pro „dospělé“.

Rowlingová staví šestý díl na prověřených ingrediencích, přidává jen temnotu a ubírá hravost kouzelnické školy postavené do protikladu školy mudlovské. Na půdě Bradavické školy se odehrávají všechny události, které jsme byli zvyklí očekávat v minulých dílech – famfrpál, setkání s nepříjemným školníkem Filchem, Hagridovy výlevy o milovaných strašně nebezpečných zvířatech, odhalování záhadných událostí a intrik triem Harry – Ron – Hermiona. Nemohu se však zbavit dojmu, že tentokrát jsou postavy spíše dějem posouvány, než aby byly jeho nositelem, v jednotlivých scénách jsou statičtí a schématičtí.

V Princi dvojí krve se objevuje dost nových, originálních nápadů, nicméně jsou málo vytěženy. Mnohem více prostoru je věnováno těm již známým a prověřeným motivům. Jakoby se autorka bála, zda čtenář novinky stráví a oblíbí si je. Děj tak po dobré expozici začne působit rozvlekle, zkrácení románu o třetinu by velmi prospělo. Teprve ke konci opět získává potřený spád, který přečtete jedním dechem a řeknete si: To se opravdu stalo?

Jinak musím pochválit tradiční výborný překlad i grafickou práci, pevnou vazbu a doušku na závěr tiráže: Pro odvážné zvědavce již od 9 let.

Můj celkový dojem z knihy je rozporuplný – pokud by nebylo opravdu dobrého závěru, řeknu, že je to dost slabý odvar předchozích dílů. I tak mi nezbývá než konstatovat, že díl je to rozhodně nejslabší, že těží z mohutného rozjezdu expresu dílů prvních a nyní již tento rozjetý vlak jede jen setrvačností.



Joanne K. Rowlingová: Harry Potter a princ dvojí krve. Z anglického originálu Harry Potter and the Half-Blood Prince, vydaného nakladatelstvím Bloomsbury, londýn, 2005, přeložil Pavel Medek. Obálka: Mary GrandPré. Vydal Albatros nakladatelství, a.s., právní nástupce, Praha 2005. Cenu vám neřeknu, knihu jsem měla půjčenou.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Axel: Čaje nejsou vyhrazené výhradně pro DRD


 Uživatel úrovně 0

Není to špatné. Kždopádně je dobré, že se o HP6 dovím něco předem, zvlášť pokud nejsem rozhodnut zda si to přečtu nebo ne, ale pokud jsem rozhodnut že si to určitě musím přečíst nebo že to v žádném případě číst nebudu, je to trochu zbytečné. A i když je to stejně jako DRD fantasy, nevím, jestli to sem patří, přecijenom mezi DRD a HP je rozdíl.


 Uživatel úrovně 0

Nesouhlasím s názorem autorky recenze na teno díl. Od 4 dílu podle mého názoru šla úroveň knih dolů. Tento poslední díl na mě však svojí čtivostí a zejména zvrtem na konci zapůsobil opravdu dobře. Pokládá spoustu nových otázek, na které si je opravdu těžké odpovědět. Je Brumbál opravdu mrtvý? Je Snape opravdu ten špatný? a mnohé další. Zvlášť pokud člověk čte i různé "konspirační teorie" na internetu, má na další pokračování opravdu chuť.

Teď k samotné recenzy.

Zdá se mi že recenze, pokud to tedy recenze má být, je poměrně krátká, protože kniha je celkem rozsáhlá. Věnoval bych jí více času a rozebral do podrobností.l

9 let pro čtenáře... Jsem si jist, že tuto knihu mouhou přečíst i mladší, ale zároveň bych soudil, že autorka knihy ji psala pro starší čtenáře. Přeci jenom sou zde motivy mučení, oživlých mrtvol, vztahů pubescentních výrostků a všechno zaobaluje temná atmosféra. Podle mého názoru tak na 12-x let.

Chtěl bych své nízké hodnocení podpořit ještě něčím, ale bohužel to nejde, protože mi recenze nedává žádné podklady. Doufám že se Shelagh nebude zlobit, za 2*

(Nerad bych aby zde vznikala otázka, proč hodnotím dílo, ke kterému se redaktor vyjádří, že není potřeba ho hodnotit. Rozhodně to není z nějaké nekalé pohnutky. Pokud zde někdo zveřejňuje něco, co sám vytvořil, je podle mě dobré ho ohodnotit, aby se poučil (pokud si z kritiky a hodnocení něco vezme) a případně neudělal stejnou chybu. Zde pro mě také hodně rozhodovalo že s "recenzí" (upoutávkou) nejsem spokojen a tudíž nejsem ani rád že tu je. Zvlášť když vezmu v úvahu že sem velkým fanouškem této série. Zrovna tak si prosím nemyslete, že moje hodnocení je založeno najiném názoru k této knize. Snad jsem nikoho neurazil.

Grim


 Uživatel úrovně 0

,,Nemohu se však zbavit dojmu, že tentokrát jsou postavy spíše dějem posouvány, než aby byly jeho nositelem, v jednotlivých scénách jsou statičtí a schématičtí."
Jen můj osobní názor: Vždyť i v životě se stává, že se okolnosti stávají bez přičinění, člověk pro ně nemohl nic udělat.

To, že ,,jede jen setrvačností": Nevím, jestli to tak bylo myšleno, ale podle mě jsou jen spíš napsané důležité zvraty v knize.



 Uživatel úrovně 3

Recenze pěkná, ani nevím, co bych k takovéto recenzi měl dodat. Snad jenom poznamenám to, že je dobře, že Shelagh tyto upoutávky píše, jsou pěkné.
Samozřejmě nehodnotím.

Ale musím se přidat k Maris. Doufám, že Pán Prstenů své činy zdůvodní.

Jinak musím poznamenat, že několikasérie Harry Potterů nejsou tak kvalitními knihami, za které se vydávají. Názory na její knihy se mezi sebou prolínají a pouští se každý do jiných sfér chápání. Já toto čtivo rád nemám. Její knihy jsou plné záplat na nelogičtnosti, nelogičtnosti samotné a (pro mě) je literární hodnota minimální. Jsou o mnoho lepší spisovatelé.


 Uživatel úrovně 0

Mno, podlě mě je HP pro trochu starší děti už cca od třetího dílu, kdy se poprvé začnou ve větším objevovat drsné momenty a víc krve. Ale to je asi věc názoru.
Smrt Brumbála raději nebudu komentovat, podle mně je to v knize asi podobný zlom jako "smrt" Gandalfa v LoTR (jasně, já vím že Gandalf nezemřel).
A ještě jedna poznámka, šestý díl podle mně svou kvalitou překonává minimálně díl pátý, který mně osobně připadal poněkud prázdný. Ale to je jen můj subjektivní názor.


 Uživatel úrovně 5

Pán prstenů: Není mi jasné, proč hodnotíš, když je to v daném případě pro tebe těžké, a proč, když už hodnotíš jako první, pořádně nezdůvodníš proč?
Kvůli jedné pravopisné chybě? Nebo kvůli tomu, že autorka opsala z tiráže " Pro odvážné zvědavce již od 9 let." - což dává prostor k diskusi, patří do recenze, ale opravdu to nejde hodnotit jako chybu?

Očekávám zdůvodnění.


 Uživatel úrovně 0

Shelagh: Brumbál je silně kladná postava, která si, myslím, získala u dětí respekt a úctu. Pokud někdo takový zemře, tak to, myslím, může s devítiletým dítětem, které se do knihy zamilovalo, zacloumat. Ale možná už jsou už ti caparti zvyklí na hektolitry krve, takže mrtvola sem, mrtvola tam... třeba jim to nevadí.

Skorpion


 Uživatel úrovně 5

Spize, Pán Prstenů: Proč si myslíte, že devítileté děti neunesou smrt jednoho hrdiny? Vždyť v takovém Hobitovi také umírá jedna z hlavních postav a nikdo nepochybuje o vhodnosti knihy.


 Uživatel úrovně 0

No můj názor na toto dílo je že je to docela dobré a je velmi těžké to ohodnotit.
Ale můj názor na knihu je že to Rowlingová už trochu přehání,Zemře Brumbál a Snape a Draco Malfoy se přidají k Voldemortovi.Je to už fakt dost drastické. Ale zpátky k dílu, autor tam má pravopisnou chybu a souhlasím s Spitzem že tohle už fakt není literatura pro děti.
Takže dám 3*