Články&Eseje

Večer s vínem Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 28


Venku si zpívá bůhví co meluzína,
aspoň že ta má volnost projevu,
já schovám pravdu do sklenice vína
a budu mlčet, mlčet o hněvu.
A budu mlčet, k čemu plýtvat slovy,
když ani meče tu nic nezmění?
Sel tady vítr střepy ocelový
a vyrostla mu plná vězení

Venku si zpívá čert ví co meluzína
a plamen hranic mi na zeď kreslí
                        šibenice stín
se džbánem vína snáz se zapomíná
že mlčení je vina,
                        ta nejpodlejší z vin.

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Lischai - problém je poněkud jiný, třebaže s Tebou naznačeným vzkazem redakci souvisí. Nicméně své jsem Apee sdělil, konečné rozhodnutí ponechal na deshim a nemíním nadále tuto problematiku zde rozebírat.


 Uživatel úrovně 0

Hm, veď preto som sa vzdal hlasovania. Pretože neviem, či dostatočne spadá do žánru. Samozrejme, v hre by mohla byť veľmi dobre využitá... to ale samozrejme veľké množstvo vecí. Bolo pre mňa otázne, či to stačí.
Báseň som neodsudzoval, bol sm na vážkach.


 Uživatel úrovně 0

Když jsem si přečetl tvou báseň poprvé - jen jsem ji tak proletěl. Ale nevím proč, po chvíli jsem si ji prošel znovu a byl jsem mile překvapen.
Zamrzelo mě, když jsem se dozvěděl, že by tato báseň neměla být schválena. Jsem rád, že ji nakonec tady umístili.
Když jsem četl tvé verše, vybavila se mě tato scenerie. Jak nějaký bard sedí v zapadlé, ponuré putice a přemýšlí nad těmito slovy, přemýšlí nad sklenicí vína. Verši, které by dávaly znát danou situaci v království nebo jiném panství.
Myslím, že by tato událost pěkně dokreslila atmosvéru, kdyby se dobrodruzi dostali do tamější taverny v kralovství, v jehož čele by stál tyranský král, který by nesnesl skutečnou pravdu...
Na konec bych chtěl ještě poukázat na slovní spojení, co se mi nejvíce líbilo "...a plamen hranic mi na zeď kreslil šibenice stín..."
Věřím, že se na těchto stránkách objeví více tvých básní.

Zdraví

Nekroskop


 Uživatel úrovně 0

Až mi duše potemněla při posledním slově, ale je to báseň jak má býti, má atmosféru, verše do sebe zapadají a nadevše viniká, čím to si sami musíme domysleti, známkuji nejvýše.

abbé Faria


 Uživatel úrovně 3

Souhlasím s Lischaiem, že tato báseň je plně využitelná ve hře - je nadčasová a, řekněme, i "nadsvětová".

Istafix: Řekla bych, že pokud by se za fantasy považovalo vše, při psaní čehož byla použitá fantazie, spadaly by do fantasy veškeré písemnosti vyjma nějaké té strohé literatury faktu. Toto není fantasy - ne samo o sobě. Ale jistě by si každý dovedl představit nějaký ten fantasy svět, kde by tato báseň velmi sedla.


 Uživatel úrovně 0

Tato báseň je zkrácená, ale všechny verše se rýmují, toto dílo se mi líbí, co dodat? 5*


 Uživatel úrovně 5

Večer s vínem je jedna z těch básní, které se mi opravdu líbí. Četl jsem jí snad patnáctkrát a pořád se mi líbit nepřestala.

A teď si, páni uživatelé a redaktoři, položte ruku na srdce. Proč by tahle báseň nemohla být ve fantasy hře použita? Jenom proto, že reflektuje problém doby? (ať už té "dávno minulé", nebo kterékoli jiné, jí podobné)
Vždyť mnohdy jsou právě fantasy dobrodružství odrazem událostí reálného světa nebo právě odrazem doby.

Pokud bych někdy vyprávěl příběh o krutovládě despotického tyrana, o zoufalých lidech v anektovaném království nebo o zemi, kde se vládce rozhodl pozatýkat bardy, aby nemohli zpívat o pravdě, pak bych rozhodně sáhnul po Večeru s vínem.

U mě s jasnou hlavou a čistým svědomím 5*.


Apea: Moc se Ti povedla a mě se hodně líbí. Díky.


 Uživatel úrovně 0

Nie som si istý, čo má na mysli Mgr., ale podľa mňa je toto jedna inak z množstva ďalších básní, ktoré sú vhodným objektom na rozprúdenie debaty o príslušnosti k požadovanému žánru. Pokiaľ viem, je to na redaktorovi.

Väčšinou básne nehodnotím a ani sa k nim nevyjadrujem, pretože, ak mám byť úprimný, poézii príliš nerozumiem. Aby som sa vyjadril presnejšie, nemám svedomie udeliť niekomu nízke hodnotenie vinou mojej podinterpretácie, resp. len preto, že nepochopíma autorov zámer.
Navyše som často na vážkach v otázke, či má daná báseň ešte niečo spoločné s DrD resp. fantasy. Podobne i pri tejto básni.

Báseň sa mi páčí, je eufonicky príjemná a obrazovo zaujímavá. Je mi však ľúto, že si musím prinať, že jej zrejme nerozumiem a takisto, že nevidím žiadnu spojitosť s žánrom fantasy. (Ak samozrejme neberiem do úvahy takú širokú koncepciu, podľa ktorej "je to fantazijné", pretože ide o niečo viac-menej abstraktné, o myšlienky a pocity, a preto to teda spadá do fantasy žánru.)

Opäť kapitola kapitulácie:) Je mi ľúto.


 Uživatel úrovně 8

Po dlouhém zvažování a dohodě s deshim jsem se rozhodl toto dílko schválit, jakkoli nesouhlasím s autorčiným postupem.

Zdržím se veškerých komentářů a hodnocení ponechám na uživatelích.

Zdrví

Holger