Články&Eseje

Večer s vínem Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 28


Venku si zpívá bůhví co meluzína,
aspoň že ta má volnost projevu,
já schovám pravdu do sklenice vína
a budu mlčet, mlčet o hněvu.
A budu mlčet, k čemu plýtvat slovy,
když ani meče tu nic nezmění?
Sel tady vítr střepy ocelový
a vyrostla mu plná vězení

Venku si zpívá čert ví co meluzína
a plamen hranic mi na zeď kreslí
                        šibenice stín
se džbánem vína snáz se zapomíná
že mlčení je vina,
                        ta nejpodlejší z vin.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

vynikající ... až na ten moment kdy ve spisovné řeči použiješ výraz "ocelový" :)

za plnej počet ... víc než jen použitelná ( píseň )


 Uživatel úrovně 0

Děkuji všem za přátelské přijetí básně, pochopitelně mi to nedá a k té fantazy a využitelnosti v DrD se vyjádřím - až budu chvíli na netu, nejen na skok.
Jen k Fergusově otázce:
Není to sonet, kdybys hledal sestavu osmi a čtyř veršů ve stejném rozvrhu, musel bys na jih Francie v době, kdy Petrarka kanonizoval italskou variantu znělky.
Ale tohle se zpívalo a byla to původně jen prvních osm veršů, jenže když jsem k tomu dostala muziku, chtělo to ještě pár veršů a nakonec jsme přišli na to, že by se hodila razantní cezuru v některých verších - i když ten desátý i tak kulhá o jednu dobu.


 Uživatel úrovně 0

Hezká báseň. Hezky stavěná. Do ČaE moc nezavítávám, ale od tebe si rád něco přečtu.
Využitelnost v DrD tu ale moc nevídám...Těžko mohou postavy hrát tam kde je dosti omezená svoboda.
*****


 Uživatel úrovně 0

V básních se moc nevyznám, takže je nerada hodnotím, ale musím říct, že tahle se mi opravdu líbila, a jak tak koukám, nejsem jediná:-) Opravdu moc pěkné, líbí se mi ty rýmy a má to i učitou hloubku.

Jasně za 5*
Ellizion


 Uživatel úrovně 0

Mé znalosti poezie jsou slabé jak látka na mých oblíbených trenkách, ale pokusím se o kritiku, i když se může stát že se látka protrhne.

Jsem mírně rozrušen touto básní. Přináší řadu otázek. Na první pohled jsem si řekl...to je přeci italský sonet. Graficky jasně ohraničen. hledal jsem tedy v prvních 8 řádcích problém a v dalších 6 naznačení jak problém řešit. Hned po prvním přečtení jsem byl ale mírně rozčarován. Veršů je jen 12.

Což přináší otázku: "Je to náhoda, že báseň je rozdělena do 14 řádků, je uspořádaná do italské kompozice sonetu a navíc v přesné vazbě 8 a 6?"
Radši se v tom nebudu pitvat. Na rozbor nemám mozkovnu.

Kdybych se pokusil o hloupé smyšlenky, tak si myslím že autorka se chce za pomocí této básně postavit všemu, zavádí anarchii do řádu, vzepíná se touto básní věcem či lidem, co se jí nelíbí...citím z básně taky hodně negativních emocí, které autorce vedly brk.

Hodnotit nebudu, ale hodnotil bych 4* nebo 5*.


 Uživatel úrovně 3

prokletý Dilvish: Použitelnost básní ve hře se tu řeší pravděpodobně proto, že toto není literární server neomezený tématem, ale server, na kterém se zveřejňují příspěvky související s Dračím doupětem...

Elvisův duch: Co se vyjadřovat trochu kulturněji?


 Uživatel úrovně 5

Zajímá mě jen jedno... Proč by to nemohlo být použito ve fantasy? Já si myslim, podobně jako Lischai že to na 100% využitelný je. Jenom musíte odhodit tu čtyřicetiletou děvku se kterou ste museli šukat a dodnes vás budí ve snech....

Básnička se mi líbí. Je pěkně obrazná, nenásilná, lehce i těžce filosofická. Moc pěkné pravdy ukrývá. Já dám pět a možná mi někdo i utrhne hlavu...


 Uživatel úrovně 0

prokletý Dilvish

Kyž jsem psal, že by se to dalo použít ve hře, mylsel jsem konkretně v dané situaci, kteroru jsem zmiňoval níže. Musíš mi dát za pravdu, že by to tam určitě zapadlo a zpestřilo tamnější atmosféru.
Možná, že kdyby jsi nějakou báseň použil ve chvíly, kdyby se hodila, tak by hezky dokreslila situaci. A pokud ne, možná se sám ochuzuješ...

Nekroskop


 Uživatel úrovně 0


Zrovna včera jsem se přistihla, že si Tvou báseň v duchu recituji. Zvláštní, četla jsem ji jen dvakrát... a dokonale mi uvízla v paměti.


 Uživatel úrovně 0

Zde je hezky vidět, jak důležitá může být anotace, napoprvé sem si ji nenašel a byl to zcela jinačí požitek z veršů, než když sem ji napodruhé objevil.

Musím se smát, věčně tu vytahujete použitelnost básní ve hře... Já zde čtu básně skoro výhradně a nikdy sem žádnou ve hře nepoužil. A i přesto rozdávám svá hodnocení.

Toto je hezká srozumitelná báseň, tak akorát dlouhá.