Články&Eseje

Soudný den Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 26


Dnes mračna slouží slunci závojem
a obloha je mrtvým mořem olova.
Sama země stala se obloze zrcadlem,
smrtelně zbledla, ztichla-a to doslova!

A slyšel bys i tu trávu růst,
kdyby všechna nezvadla.

Dnes není déšť špinavou vodou,
dnes cáká krev, jak při vraždě.
A blesky, to andělé mučeni planou,
sraženi z nebes nijak něžně...

A plakali by,
nebýt tak hrdí.

Dnes vzplane svět plamenem jak živá pochodeň,
zhoří bolestí, smutkem, zlobou, děsem či zlem...
Země bude urnou nebesům a Ďábel již né vězeň.
Ale úsměv mu zmrzne, až i peklo lehne prázdnem.

A plakal bys,
mít tu smůlu
a ještě žít.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Moc hezké, jen mi tam moc nesedí ta vražda. Je to cosi... špinavého v té čisté temnotě.


 Uživatel úrovně 0

Po přečtení první sloky jsem si řekl, že tahle básnička asi rytmus držet nebude.
První vsuvka mi přišla skvělá.
V druhé sloce mě zarazila čárka (i když tam být může, ale snižuje to sílu přirovnání k vraždě) a rým vraždě - něžně mi prostě vyrazil dech.
Druhá vsuvka je dobrá.
Třetí sloka má v sobě tu žalostnou chybu se zhoří. Taky se mi úplně nezdá slovo "či" ke konci řádku. Celá báseň je koncipovaná tak, že svět skončí tím vším naráz. Né už okomentovali jiní.
Třetí vsuvka je prostě dokonalá.

Absence rýmu, rytmu a tragické chyby bohužel řadí tuto báseň do podprůměru, 2*.


 Uživatel úrovně 0

No, po dlhom čase som opäť zavítal do ČaE a hneď som narazil na toto. Ako aj veľkáí časť básnii pD, tak aj táto patrí medzi tie výborné. Je to lyrický opis konca sveta. Pochmúrne, temné, mierne melancholické.
Lyrické básne majú jednu vlastnosť. BuĎ sú velmi pekné, alebo naopak zlé. Buď sa to podarí, alebo nie. A táto sa teda podarila. Má velmi pekné téma na spracovanie, ako aj spracovanie samotné.
5* si zaslúžilo.

Al.


 Uživatel úrovně 8

Tak trochu mi to připomíná apokalipsu *dějem* jinak je to dosti krátké, ale výstužné. Myslím si že je to tak průmerné, žádný zázrak, ale zase tak špatné to není. Myslím že trojka by tomu slušela. Možná lepší dvojka, nebo horší trojka, ale klaním se k trojce.


 Uživatel úrovně 0

trochu negativní, ne? ale jinak se mi to líbí(nemyslím obsah)


 Uživatel úrovně 5

Zejména mě uhodila do očí pomlčka - oddělování mezerou z obou stran je v našich krajích dobrý a uznávaný zvyk. K hovorovému "né" už se vyjádřili jiní, jakož i k zhoří.

To je na takto krátkou báseň trochu moc chyb najednou.

Některé rýmy jsou tvořené trochu násilně. Dokonce mám dojem, že v celé básni není jediný rým hodný tohoto názvu. Ale snad je to autorův záměr, do hlavy mu nevidím.

Ale budu také chválit - bohatost metafor a gradaci vložených dvojverší. I když nihilistické pojetí konce světa není mým šálkem čaje, tohle musím ocenit.

Dal bych přesně 2,5*, u minulé básně jsem ti trochu ubral, nyní to kompenzuji a přidám.

Krtecek


 Uživatel úrovně 0

Snad by neškodilo občas vykouzlit alespoň zdání úsměvu, konec světa si zažíváme skoro každý den... ;o)

Dilvish: Tvé výtvory v sobě mají něco, co nejsem schopen odhalit (a popřípadě ocenit)... To něco se Ti skoro pokaždé podaří skrýt za nevzhlednou oponu sešívanou kulhavými rýmy a nitkami ujíždějící rytmiky. Sem tam na ní vidím skvrnu od hrubé gramatické chyby, která se jistě dala vyčistit... kdyby tak pradlena dávala větší pozor! To, že je opona na několika místech olemovaná patosem, rád přehlédnu. Ten syčák se totiž vloudí skoro všude, a bohové vědí, že jsem se s ním za tu dobu naučil žít...

Nejsem z těch, kteří hodnotí pravidelně a často (a k těm co klikají na "vzdát se", také nepatřím), Tvých básní jsem ale několik přečetl. Problém je nejspíš na mé straně - většinou se totiž nedovedu vcítit do Tvých metafor (které jdou občas jedna proti druhé - záměr v tom, bohužel, nevidím), neumím plavat peřejemi Tvého rytmu bez nejméně jediného (byť nechtěného) polknutí té ponuré a nevyzpytatelné vody. To se potom vždycky zakuckám. A pod hladinou se ukrývá spousta ostrých kamenů...

Problém většiny Tvých výtvorů dle mého zkrátka vězí v tom, že nedovedeš plně využít potenciál, který v sobě ukrývají... vždycky se najde nějaká chybka (často zbytečná), něco při čem si čtenář řekne "Ajajaj..." Rozhodně je to problém této básně...

Budu hodnotit možná o chlup méně, než by si objektivně zasloužila. Pokus se být příště preciznější... když to nepřeženeš, snad Ti i začnu fandit ;o)

S úctou
Lorri, KTiD


 Uživatel úrovně 3

Skorpione: já bych ji tam nedal :-)


 Uživatel úrovně 0

Marsia: Asi tak.... těžko říci, já bych jí tam nedal, ale s ní to taky nevypadá nejhůř.

Skorpion


 Uživatel úrovně 3

Skorpion: Pokud se nepletu, ta čárka by tam být nemusela, ale může.

prokletý Dilvish: Toto dílko mě neoslovilo. Velice mi nesedne forma a to hlavně rýmy - nějak se mi nerýmují, i když mám pocit, že by se rýmovat měly (závojem - zrcadlem, pochodeň - vězeň).