Články&Eseje

Význam temnoty na tomto serveru Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 27

Význam temnoty na tomto serveru

Již delší dobu se zamýšlím nad postavením temnoty na tomto serveru. Obvyklé označení pro temné je - banda protisystémových cvoků, kteří prudí kde se dá. Lhal bych kdybych řekl, že mě to nerozčiluje, protože je to hloupost. V následující úvaze se vám pokusím objasnit, jak to dnes s temnotou opravdu je, abych konečně vyvrátil toto dogma.

Základem je to, že Temnota prošla jistým vývojem při, kterém vzniklo několik názorových proudů.

- ultra temnota - Vznikla zde již na počátcích tohoto serveru a na ni by se možná označení z úvodu článku hodilo, místy opravdu proti systémová byla. Minimálně tím, že měla na svědomí pár reputačních válek. Dnes má tento proud jen pár zastánců, jde však pouze o jednotlivce, ne o frakce.

Když jsem požádal o vyjádření k této temnotě jednoho z jejich tehdejších členů, bylo mi řečeno, že nebyla primárně protisystémová, ale protielfská, ale všemi možnými prostředky. Když jsem se následně zeptal, proč to dělali, proč rozpoutávali ty reputační války, jestli tím, třeba dosáhli smazání nějakého nicku (protože jak známo při získání velké minusové reputace se maže) odpověděl mi daný uživatel toto: Ne, dělali jsme to pouze proto, že jsme mohli. Dělali jsme to proto, že jim to vadilo. Dělali jsme to proto, že mi jsme všichni měli fialové levely a oni nanejvýš modré....dělali jsme to proto aby měli strach...měli strach.

Rád bych zdůraznil, že to je přesně to, proč se od této temnoty distancujeme, jistě ani mi nemáme elfy moc rádi, ale to ještě neznamená, že by jsme se kvůli tomu dopouštěli protisystémových kroků. Ke všemu teď jsou elfové tzv. na koni, teď by oni nás mohli pranýřovat zápornou reputací, ale nedělají to a to je důvod proč to nebudeme dělat ani mi, v případě, že by jsme měli někdy v budoucnu možnost dávat reputaci.

- umírněná temnota - Vznikla z členů původní temnoty, kteří nesouhlasili s tím jak je temnota prezentována, ti vytvořili méně agresivní frakce temnoty, tím ovšem započali štěpení temnoty, které přetrvalo až do dnešních dní. Dnes je tento proud velmi málo zastoupen, stejně jako u ultra temnoty se jedná pouze o jednotlivce (většina členů totiž pak vytvořila systém demokratické temnoty).

- demokratická temnota – Postupným vývojem se vytvořila z umírněné temnoty, neuznává systém vládce temnoty, který byl v obou předchozích proudech, své vedení si volí. Absolutně se distancovala od ultra temnoty a jejich způsobů, snaží se být pro server přínosná. Dnes je to nejhojněji zastoupený názorový proud, jeho členi jsou zastoupeni v Temné alianci, což je sjednocení všech dříve roztroušených temných frakcí.

Asi nikoho nepřekvapí, když napíšu že jsem představitelem demokratického proudu temnoty, proto vám dále osvětlím pouze zájmy, postoje a představy tohoto proudu. Rád bych se teď dostal k tomu nejdůležitějšímu, co bych chtěl osvětlit a to je význam temnoty na serveru.

Za prvé, je temnota jakási opozice proti všem těm uživatelům, kteří si myslí, že fantasy začíná a končí krásným elfáčkem Legoláskem, který mezi svačinou a obědem zaběhne do temné jeskyně, kde vystřílí stovky zlých a hnusných skřetů, a tím našeho milého uživatele zachrání ze spárů těchto krvelačných a zlých oblud a odnese je jako princ na bílém koni … Nevím jak vám, ale mě se prostě hnusí, když je tu nějaký uživatel, který ví o fantasy asi tolik co já o jaderné fyzice (tedy vůbec nic), ale dělá jakoby snědl Šalamouna, potom co shlédne 1x Pána prstenů a začne vás začne poučovat o tom jak by měl vypadat správný fantasy hrdina, tedy udělá velmi přesný popis Orlanda Blooma.

Za druhé, je temnota jeden ze způsobů sdružování uživatelů. Má to jisté výhody, neboť pokud chce nějaký člen uveřejnit něco např. v Moudré sově má jistou, že když o to požádá, tak se mu na to podívá mnohem víc uživatelů než kdyby to nechal jen tak ležet v dílně, a jak známo víc hlav víc ví. Dříve tyto spolky (včetně temnoty) nahrazovali systém rádců, protože zkušenější uživatelé radili těm méně zkušeným (i když to do jisté míry přetrvalo dodnes).

Za třetí, temnota nabádá své členy k aktivitě na serveru, neboť na temných stolech probíhá neustálá diskuze a tak se tu členi snaží být co nejčastěji, aby byli neustále v obraze, a když už tu ti členi jsou no tak přispějí támhle do diskuze a ještě tady a tuhle a stávají se z nich často diskutující uživatelé. Také podporujeme snahy našich členů uveřejnit něco v rubrikách, ne proto abychom měli všichni vyšší levely, ale proto aby nás uživatelé začali konečně brát jako uživatele, kterým záleží na serveru a přispívají k jeho zvyšující se kvalitě, a že nejsme jenom škůdci, kteří pouze lidem kazí jejich vlastní snahy.

Za čtvrté, je to také do určité míry jistý druh RPG, neboť naše neustále soupeření se světlými se odehrává více méně na teoretické úrovni, ale je to docela zábava. Tímto je také nepřímo způsobena aktivita našich členů (ale v tomto případě i členů světlých frakcí) na serveru.

Rád bych zdůraznil, že je to opravdu jen hra a nikdo to nebere vážně, zdá se mi totiž, že někteří uživatelé, kteří se tohoto neúčastní si to nejspíš nemyslí. Pobavilo mě, když mi jeden velmi vysoko postavený uživatel napsal, že tady děláme tvrďáky, ale při prvním setkání s někým z organizovaného zločinu by jsme hned utíkali za maminkou. Pro ty, kterým to stále nedošlo nemáme opravdu nic společného organizovaným zločinem, ani si na něj nehrajeme a toto je pouze virtuální realita.

Nakonec bych rád řekl, že mě vždy velmi pobaví, když je temným vyčítáno, že dělají rozbroje na serveru. Pominu-li, že se taky stává, že hádku nevyvoláme mi, ale druhá strana, nemyslím si, že bez nás by to bylo lepší. Asi nejlíp to vystihují dvě reakce na toto téma našich členů:

Světlo v podstatě nemůže existovat bez temnoty a naopak. Kdyby zvítězili světlí, co by potom dělali? Ještě rádi by nás přivolali zpátky. A možná mi někteří dají za pravdu, když řeknu že to platí i naopak.

Kdyby Světlí pobili Temnotu, začali by se bít navzájem. Vždy se totiž najde jedinec, který chce větší moc, než mají ostatní. My je vlastně držíme ve smíru mezi sebou samotnými.

Pevně doufám, že tímto článek jsem aspoň trochu objasnil, jak to v Temnotě chodí a že naším cílem je být pro server prospěšní, ne ho poškozovat. Uvědomme si, že stejně v každém dobru je kus zla a ve zlu kousek dobra, stejně tak v každé temnotě je kousek světla a naopak. Takže pro příště temnota nerovná se zlo ( a už vůbec ne pro server).

smrťák

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Tak to přelož rovnou - věc veřejná. ;-)


 Uživatel úrovně 5

Čili je to neveřejná informace, kterou možná dostanu, pokud se zeptám (nemám důvod, tohle není pro mně, ty operuješ "nováčky").

Tak to je chyba, pokud je zde jakákoli funkční skupina, která něco dělá pro lidi směrem ven, tak se neskrývá, ale má seznam členů na nástěnce. Což neznamená, že nesmí mít žádné privé stoly... ale nemá mít pouze je.

Anebo ne, ale pak je zbytečné psát traktát o jejím významu, protože je to pouze soukromá skupina (opět, nic proti nim, taky jsem v nějakých).

Ad stoly:
Já jsem zkušený uživatel, systém "podívej se na správce" mě napadne - ale nikoli každého.
Nicméně, co by mi bránilo založit si stůl "Demokratická Temnota"? Právě teď, a jako reakci na článek? Čili promiň, tohle je argument "o ničem".


 Uživatel úrovně 0

Maris: smrťák také v diskuzi píše: ...Vzhledem k tomu, že jsme se domluvili na tom, že u tohoto díla nebudou členové Temnoty hlasovat a pokud možno nebudou moc zasahovat do diskuze, nemyslím si, že je to nějak průkazné. ... Jelikož by neměli moc zasahovat do diskuze, asi těžko jsem všichni přijdou a řeknou: "Pozor všichni! Jsem temný! ...No já jen kdyby to někoho zajímalo, no a taky aby měli nováčci, co nejvíce informací." Ti co zde něco napsali, psali jako samostatní uživatelé, aby jsme náhodou (jak už se párkrát stalo) nebyli obviněni ze zmanipulovaného hlasováním atd.

Pokud měl někdo nějaké otázky ohledně naší organizace (což pár lidí mělo), mohl napsat mě (protože u mě si přece jenom mohl být jistý, že k dané organizaci patřím). A ke všemu jestli někdo nutně potřebuje znát další členy, není nic lehčího než podívat se na majitele našich temných stolů (je to přece jen celkem spolehlivý způsob, který zklame jen v opravdu malém procentu případů)


 Uživatel úrovně 5

mě teda zaráží jedna věc... v dskusi Smrťák píše: "...Že jsem si asi všechny ty stoly a členy vycucal z prstu?... "

Jenže ať to pročítám jak to pročítám, žádné členy (kteří by se, kromě Smrťáka, Saladina, Grimsladeu a Kokršpaněla, přičemž ti tři poslední si "nehrajou" se smrťákem) vypsané, vyjmenované atd. nevidím.

a nejde o to, že bych já neměla poměrně přesnou představu... jenže jestli to má být informativní, a pro nováčky, a má to mít serverový význam... tak proč se k tomu členství jeho členové nehlásí?

Třeba ikonkáři, jiné serverové seskupení, mají dokonce vlastní stránky s popisem akcí a seznamem členů, dokonce i hostujících aktérů...

Tomuto utajenému významu prostě nerozumím... protože jestli se tajíte (nic proti soukromým uzavřeným komunitním stolům, kde si uživatelé hrají a pomáhají pouze v rámci nedefinované skupiny) - proč je zde tento manifest?


 Uživatel úrovně 0

Předem se omlouvám veleváženému Smrťákovi, že jsem nepřispěl do diskuse dříve. Neměl jsem čas, tak jsem jen hodnotil.

K samotnému dílu: Jak již napsali mnozí, ale pro jistotu to zopakuji, mi nepřinesl tento článek žádné nové informace, zklamal mé naděje, které do mě vnesl zajímavý název. Tak jsem to vzal, co kdybych byl nováčkem? A zjistil sem, že by mi v situaci udělal takový bordel, že po vzpamatování se, bych musel autorovi ublížit.
Myslím si, že jsem oprávněný toto soudit, protože jsem zde byl před „temnotou“ a i za „temnoty“, byl jsem hned ze začátku do první temnoty přizván atd., dále jsem se velice často s temnotou setkával. Kdyby slavná velká zlá temnota někdy něco dělala pro tento server, věděl bych to.
btw: Docela si pamatuji různé návrh na opravdové řešení formou dřevárny atd., to je také jen to teoretické hraní? Nic proti dřevárně, ale tato by asi nebyla moc fajn, raději si zajdu někam s pár kámošem a zašermujeme si jen tak, protože se chcem bavit.

Snad je vše již jasné. Pro příště se neboj Smrťáku (ani nikdo jiný) napsat mi do pošty, zas tak nekoušu…

Nesmím také zapomenout poděkovat Grimovi za to, že se mě zastal v diskusi v mé nepřítomnosti. Grime díky.

K diskusi: Diskuse je velice úsměvná *úšklebek*. Skutečně se tu lidé předstihují v tom, kdo lépe vyjádří ten samý názor a kdo za to dostane více reputace (neříkám, že to je jejich vina, spíš by se nad sebou měli zamyslet, ty co jí dávají). O tom, že absolutně nechápu zápornou reputaci, ani nemá cenu mluvit, holt nebudu nikdy božský a dokonalý jako ti skvělí uživatelé, co jí mohou strhávat a tím pádem nepochopím jejich myšlenkové pochody. I když nedivím se, poslední dobou je zde udělování reputace mnohem zajímavější, než při těch veleslavných reputačních válkách, ale to již patří jinam.


 Uživatel úrovně 0

Jsem laikus a v žádnym případě do problematiky "Temnoty" a toho druhýho nevidim. Proto jsem rád, že tady je tento příspěvek. Kdybych někdy narazil na tohle téma třeba v putyce, nejspíš bych se s prosbou o vysvětlení obrátil na Maris. Ta by mi o tom napsala co ví, ale pochybuju, že by mi toho dokázala objasnit tolik jako smrťák. Všimněte si, že vůbec neřešim, jestli se trefil, nebo ne. Vysvětlil Temnotu z vlastního pohledu a já to beru. Teďkon, když někdo na chatu utrousí něco z okruhu této témy, budu v obraze. Už mě nenapadne, proč si ze mě střílej. A o to tady jde.

Dávám 4*, protože konečně je tady něco upřímnýho. Každej si dokáže hrát na zasvěcence a házet kolem sebe opatrný pohledy. Ale málokdo přizná barvu a dobrovolně se tak vystaví útokům ze strany ostatních. Smrťákovi bylo určitě jasný, že na tohle téma bude mít každej jinej názor. Přesto šel do toho.

Tenhle přístup je fér.


 Uživatel úrovně 0

V putyce jsem objevil stůl, který se chce dále věnovat diskusi na éma tohohle článku....ID 229


 Uživatel úrovně 0

Zdenál: Psal jsem: Ty mi snad chceš touto větou naznačit, že demokratická temnota je jen výplod mé fantazie? Že jsem si asi všechny ty stoly a členy vycucal z prstu? Proto jsem dal jako důkaz to, že existuje ten stůl. Přece jsem si jen tak nevytvořil stůl, na kterém je přes sedm set příspěvků, jen tak abych si tam psal sám se sebou.

Vzhledem k tomu, že jsme se domluvili na tom, že u tohoto díla nebudou členové Temnoty hlasovat a pokud možno nebudou moc zasahovat do diskuze, nemyslím si, že je to nějak průkazné.


 Uživatel úrovně 0

(Zápornou reputaci za svůj veselý, chicht, úchicht mám od Zombie.)


 Uživatel úrovně 5

Jó jó, ta reputace znamená, že je to zjevně strašně moc přínosná debata. Nevim čemu se divíte, jeden originálnější pohled na věc a přínosná kritika díla vedle druhých. Prostě luxus, jaký sme tu ještě neměli.

Podle toho jak všichni zběsile radí napíše smrťák příště 5* příspěvek, pokud si to všecko vezme k srdci.
To je jasný.

smrťák: hele, založím si stůl "Frajeři - Fórum". A to bude důkaz že na serveru je komunita frajerů?
Já vim že vás pár je, ale jako byste nebyli. Tohle divadlo je naprosto planý, protože se nedá poynat jestli jde o 2, 3 pošuky co si na něco hrajou nebo silnou skupinu temných inovátorů-tvůrců.

Vzhledem k tomu kolik lidí tě sem přišlo podpořit nebo ti pomáhá s vysvětlováním to vůbec celé působí jako výplod tvé fantasie.