Články&Eseje

Význam temnoty na tomto serveru Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 27

Význam temnoty na tomto serveru

Již delší dobu se zamýšlím nad postavením temnoty na tomto serveru. Obvyklé označení pro temné je - banda protisystémových cvoků, kteří prudí kde se dá. Lhal bych kdybych řekl, že mě to nerozčiluje, protože je to hloupost. V následující úvaze se vám pokusím objasnit, jak to dnes s temnotou opravdu je, abych konečně vyvrátil toto dogma.

Základem je to, že Temnota prošla jistým vývojem při, kterém vzniklo několik názorových proudů.

- ultra temnota - Vznikla zde již na počátcích tohoto serveru a na ni by se možná označení z úvodu článku hodilo, místy opravdu proti systémová byla. Minimálně tím, že měla na svědomí pár reputačních válek. Dnes má tento proud jen pár zastánců, jde však pouze o jednotlivce, ne o frakce.

Když jsem požádal o vyjádření k této temnotě jednoho z jejich tehdejších členů, bylo mi řečeno, že nebyla primárně protisystémová, ale protielfská, ale všemi možnými prostředky. Když jsem se následně zeptal, proč to dělali, proč rozpoutávali ty reputační války, jestli tím, třeba dosáhli smazání nějakého nicku (protože jak známo při získání velké minusové reputace se maže) odpověděl mi daný uživatel toto: Ne, dělali jsme to pouze proto, že jsme mohli. Dělali jsme to proto, že jim to vadilo. Dělali jsme to proto, že mi jsme všichni měli fialové levely a oni nanejvýš modré....dělali jsme to proto aby měli strach...měli strach.

Rád bych zdůraznil, že to je přesně to, proč se od této temnoty distancujeme, jistě ani mi nemáme elfy moc rádi, ale to ještě neznamená, že by jsme se kvůli tomu dopouštěli protisystémových kroků. Ke všemu teď jsou elfové tzv. na koni, teď by oni nás mohli pranýřovat zápornou reputací, ale nedělají to a to je důvod proč to nebudeme dělat ani mi, v případě, že by jsme měli někdy v budoucnu možnost dávat reputaci.

- umírněná temnota - Vznikla z členů původní temnoty, kteří nesouhlasili s tím jak je temnota prezentována, ti vytvořili méně agresivní frakce temnoty, tím ovšem započali štěpení temnoty, které přetrvalo až do dnešních dní. Dnes je tento proud velmi málo zastoupen, stejně jako u ultra temnoty se jedná pouze o jednotlivce (většina členů totiž pak vytvořila systém demokratické temnoty).

- demokratická temnota – Postupným vývojem se vytvořila z umírněné temnoty, neuznává systém vládce temnoty, který byl v obou předchozích proudech, své vedení si volí. Absolutně se distancovala od ultra temnoty a jejich způsobů, snaží se být pro server přínosná. Dnes je to nejhojněji zastoupený názorový proud, jeho členi jsou zastoupeni v Temné alianci, což je sjednocení všech dříve roztroušených temných frakcí.

Asi nikoho nepřekvapí, když napíšu že jsem představitelem demokratického proudu temnoty, proto vám dále osvětlím pouze zájmy, postoje a představy tohoto proudu. Rád bych se teď dostal k tomu nejdůležitějšímu, co bych chtěl osvětlit a to je význam temnoty na serveru.

Za prvé, je temnota jakási opozice proti všem těm uživatelům, kteří si myslí, že fantasy začíná a končí krásným elfáčkem Legoláskem, který mezi svačinou a obědem zaběhne do temné jeskyně, kde vystřílí stovky zlých a hnusných skřetů, a tím našeho milého uživatele zachrání ze spárů těchto krvelačných a zlých oblud a odnese je jako princ na bílém koni … Nevím jak vám, ale mě se prostě hnusí, když je tu nějaký uživatel, který ví o fantasy asi tolik co já o jaderné fyzice (tedy vůbec nic), ale dělá jakoby snědl Šalamouna, potom co shlédne 1x Pána prstenů a začne vás začne poučovat o tom jak by měl vypadat správný fantasy hrdina, tedy udělá velmi přesný popis Orlanda Blooma.

Za druhé, je temnota jeden ze způsobů sdružování uživatelů. Má to jisté výhody, neboť pokud chce nějaký člen uveřejnit něco např. v Moudré sově má jistou, že když o to požádá, tak se mu na to podívá mnohem víc uživatelů než kdyby to nechal jen tak ležet v dílně, a jak známo víc hlav víc ví. Dříve tyto spolky (včetně temnoty) nahrazovali systém rádců, protože zkušenější uživatelé radili těm méně zkušeným (i když to do jisté míry přetrvalo dodnes).

Za třetí, temnota nabádá své členy k aktivitě na serveru, neboť na temných stolech probíhá neustálá diskuze a tak se tu členi snaží být co nejčastěji, aby byli neustále v obraze, a když už tu ti členi jsou no tak přispějí támhle do diskuze a ještě tady a tuhle a stávají se z nich často diskutující uživatelé. Také podporujeme snahy našich členů uveřejnit něco v rubrikách, ne proto abychom měli všichni vyšší levely, ale proto aby nás uživatelé začali konečně brát jako uživatele, kterým záleží na serveru a přispívají k jeho zvyšující se kvalitě, a že nejsme jenom škůdci, kteří pouze lidem kazí jejich vlastní snahy.

Za čtvrté, je to také do určité míry jistý druh RPG, neboť naše neustále soupeření se světlými se odehrává více méně na teoretické úrovni, ale je to docela zábava. Tímto je také nepřímo způsobena aktivita našich členů (ale v tomto případě i členů světlých frakcí) na serveru.

Rád bych zdůraznil, že je to opravdu jen hra a nikdo to nebere vážně, zdá se mi totiž, že někteří uživatelé, kteří se tohoto neúčastní si to nejspíš nemyslí. Pobavilo mě, když mi jeden velmi vysoko postavený uživatel napsal, že tady děláme tvrďáky, ale při prvním setkání s někým z organizovaného zločinu by jsme hned utíkali za maminkou. Pro ty, kterým to stále nedošlo nemáme opravdu nic společného organizovaným zločinem, ani si na něj nehrajeme a toto je pouze virtuální realita.

Nakonec bych rád řekl, že mě vždy velmi pobaví, když je temným vyčítáno, že dělají rozbroje na serveru. Pominu-li, že se taky stává, že hádku nevyvoláme mi, ale druhá strana, nemyslím si, že bez nás by to bylo lepší. Asi nejlíp to vystihují dvě reakce na toto téma našich členů:

Světlo v podstatě nemůže existovat bez temnoty a naopak. Kdyby zvítězili světlí, co by potom dělali? Ještě rádi by nás přivolali zpátky. A možná mi někteří dají za pravdu, když řeknu že to platí i naopak.

Kdyby Světlí pobili Temnotu, začali by se bít navzájem. Vždy se totiž najde jedinec, který chce větší moc, než mají ostatní. My je vlastně držíme ve smíru mezi sebou samotnými.

Pevně doufám, že tímto článek jsem aspoň trochu objasnil, jak to v Temnotě chodí a že naším cílem je být pro server prospěšní, ne ho poškozovat. Uvědomme si, že stejně v každém dobru je kus zla a ve zlu kousek dobra, stejně tak v každé temnotě je kousek světla a naopak. Takže pro příště temnota nerovná se zlo ( a už vůbec ne pro server).

smrťák

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Sonivitus: Obávám se, že nemám na co žárlit. Vzhledem k tomu, že jsem v této diskuzi sám reputaci dostal, tak k tomu nemám důvod. Pouze jsem vyjádřil (stejně jako několik uživatelů přede mnou) názor na množství zde udělené reputace. Jen mě tak napadá, že je zvláštní, že já bych měl (podle tebe) žárlit a oni ne...

Proč své dílo obhajuji? Protože chci znát důvody proč daní uživatelé hlasovali, jak hlasovali a pokud se mi něco na jejich důvodech nezdá, tak své dílo (stejně jako každý jiný autor) bráním. Obhajuji ho tedy proto, že si nemyslím, jako jiní uživatelé, že je na 0*.

Možná, když si znovu přečteš odstavce začínající Za druhé; za třetí; za čtvrté, tak tam najdeš i další činnosti temnoty. To, že by jsme byli jen opozice proti „legoláskům“, jsem zde již několikrát v diskuzi vyvrátil. Asi by nebylo od věci, kdyby jsi si diskuzi ještě jednou pročetl ať neopakuješ něco, co zde již několikrát padlo, aby bylo to vyvráceno.

(Ovšem tak existuje jen podle smrťáka, ne podle všeobecného názoru) ...Co prosím?! Ty mi snad chceš touto větou naznačit, že demokratická temnota je jen výplod mé fantazie? Že jsem si asi všechny ty stoly a členy vycucal z prstu? A kde jsi na to prosím přišel? Nevšiml jsem si jediného příspěvku v diskuzi, který by snad popíral existenci demokratické temnoty, neboť tato organizace opravdu existuje, což zde všichni ví. Nevím odkud své informace čerpáš, ale asi to budou velmi "zajímavé" zdroje, neboť to co zde pravíš (pokud jsem to správně pochopil) je čirá dezinformace, která IMHO nejspíš vznikla nepochopením zdejší diskuze. Pokud si prohlédneš např. mé statistiky, tak tam najdeš stůl Temná aliance-fórum, což je jeden z temných stolů (to by ti snad jako důkaz mohlo stačit…doufám).

Nemyslím si, že bylo až tolik nutné znovu opakovat, že se toto dílo předně zabývá demokratickou temnotou a ne temnotou jako celkem. Už jsem zde několikrát uznal, že název článku byl chyba, a že o něco přesnější by bylo přeci jen Význam demokratické temnoty na tomto serveru.

Darian: Tento článek měl, jak jsi správně pochopil, vyvolat hlavně diskuzi. Ta probíhá a o to tu hlavně jde. Článek samotný měl mít spíš informační (a lehce reklamní) charakter, ale přesvědčovat tě neměl o ničem, názor si musíš udělat sám.

Apea: Otázka je, co si představuješ pod pojmem "myšleno vážně". Jestliže píšu, že Temnota je hra, a jelikož ve hře jsou i postavy (respektive herci hrající postavy), musíme z toho logicky vyvodit, že smrťák je vlastně také nějaká postava dané hry. A jelikož dílo napsal smrťák, je psáno tak, jak by ho podle mě napsala postava, která je totálně pohlcená svou vizí Temnoty a snaží se ji všem vnutit (proto tolik propagandismu a lehce účelových frází). Já jako člověk (tedy mé reálné já) bych takovýto propagandistický pamflet asi nikdy nenapsal, ale jelikož já jsem zde na serveru jako smrťák (tedy člen rady temnoty a postavička plně zblázněná do své vize Temnoty) dílo bylo napsáno s ohledem na tuto skutečnost, a podle toho také vypadá.


 Uživatel úrovně 8

Ja som sa v diele tiež dozvedel, že existuje akási zoskupenie zvané "temnota", ale oveľa viac informácii mi dal diskusia čo nasledovala ak sa mám priznať.
Smrťák vyvolal búrlivú diskusiu. Či mu šlo o to, alebo chcel proste napísať "obyčajné" dielo je už dosť jedno, nie?
Mne osobne teda hej. Ako nováčik som získal pár informácii o temnote. (Môj nick je tu zaregistrovaný už dlhšie, ale vlastné pripojemnie z domu mám asi pol roka...takže som nováčik)
Neodsudzujem temnotu, som tu na to dosť krátko. Povedal som svoj názor na niektoré veci súvisiace s článkom a s mojími pocitmi z neho. A samozrejme s diskusiou, pri ktorej som reagoval na určité veci. Ako ma vôbec môže jediný príspevok v niečom presvedčiť? Mal ma vôbec v niečom presvedčiť? Mal som právo ho hodnotiť?
...
To sú otázky, ktoré si kladiem...


 Uživatel úrovně 0

anarion: Jenže oni to někteří opravdu znají podle toho, co napsali. Asi jsi se něco dozvěděl, ale jde o to co? Co teda podle tebe temnota dělá? V článku je, že akorát je v opozici proti různým legolasům atd. Jestli to vše, tak to mohl napsat smrˇák jednou větou, ne? On to ještě ale přece rozdělil na demokratickou temnotu ... Ale podle reakcí, které jsi mohl vidět i ty, tak asi to neudělal podle pravdy. Např. Kokršpaněl (Ten příspěvek co myslím, byl jeho první) popsal historii temnoty více, než smrt'ák, a to prosím smrtak pasl dílo o temnotě. K čemu ti je informace, že je proti legolasům a dělí se na demokratickou atd.? Jediné, co se z toho dozvíš je, že existuje demokratická temnota atd., (Ovšem tak existuje jen podle smrtaka, ne podle vseobecneho nazoru), že existuje jeste svetla strana... Nic více. To je na dílo pojednávající o temnotě podle mě docela málo.


 Uživatel úrovně 8

No ,vidím že většina lidí dává najevo svoje negativní názory na tentio příspěvek. Když tak koukám ,tak jsem jedinej ,kdo tady tomu dal 5 hvezdiček. Proč? Jak už jsem jednou říkal ,tento článek mi dal hodně. A není to jenom o významu temnoty na tomto srveru.
Třeba vůbec že existujou aliance světla ,temnoty ( ano mnozí z vás sice namýtnou ,to už známe ale ne všichni to znají ).
Nebo třeba putyky ,nástěnky. atd. Toto téma se mi zdá docela dobré narozbor a je zatím jako jediné dílo ,které se zaujímá přímo tímto tématem. Co jsem tu těch pár let ,tak samotná temnota a světlo jako témata zůstávali v pozadí ,možná až hodně v pozadí. Moc se o tom nemluvilo. Proč? Bylo to tajné?
KOneckonců jsem rád že to někdo vytáhl na světlo. Nemám mu to za zlé ,ba naopak. Je dobře že o tom někdo píše. A vy to hnedka schazujete? Jaké máte důvody? Říkáte že včlánku není nic moc novýho. Že to znáte? Nebo co?
To jsou mé důvody pro 5 hvězdiček. Každý máme holt jiné názory ,každý se na to možná koukáme z jiné strany. Mě to nevadí ,ale je mi líto ,že lidí s mím názorem je tu opravdu málo. ( teda jestly tu nějaký jsou ).
Jsou tu teda 2 břehy. Na jednom jsem já se smrťákem ,kteří se snaží obhájit toto dílo a ukázat i na jeho světlé stránky a na druhém vy. Co se dá dělat...


 Uživatel úrovně 0

text

Co se dá dělat, přiznám to.
Domnívala jsem se při čtení, že to dílko je míněno jako parodie. Docela se mi líbila ta hraná vážnost a okázele přeháněná nabubřelost, asi dvakrát jsem se i zasmála. Chvíli jsem uvažovala, proč dílo není v hlodech a pak jsem ocenila Holgerovu rafinovanost. Kdyby se na to potlačeně parodické vyznění dopředu upozornilo, čtenář by přišel o rozkoš z postupného odhalování autorova záměru.
Pak jsem si prolítla očima diskusi a pochopila jsem., že dílko je míněno vážně. Ach bože...
Takže jedna hvězdiočka za kouzlo nechtěného.

P.s. Omlouvám se za OT, ale byla bych neobyčejně vděčná tomu, kdo udělil Saladinovi zápornou reputaci za jeho příspěvek, kdyby svůj krok vysvětlil, třeba i jen do pošty, jsem strašnězvědavá krolice a opravdu mi to nedá spát. Saladin se přeci pokusil zachránit tvář autora, pokud bychom to vzali jako hlod, tak si člověk může o autorovi pomyslet i něco dobrého.


 Uživatel úrovně 0

smrťák: Přehání? Co já vidím, tak používají kladnou reputaci objektivně podle subjektivního (svého) názoru. Snad nežárlíš? To, že je tu tak hodně kladné reputace můžeš, tedy aspoň podle mě napsat poštou těm lidem, kteří ji rozdávají. A ne tady vyřvávat na lesy. K čemu je to např. mě. Já reputaci žádnou nedal, nemohu ji dávat. Level mám základní. A místo kritiky na dílo si čtu, jak to tady každý přehání. Ono to ale asi bude tím, že tento článek sleduje více lidí, než obvykle a každý dá reputaci za to, co se mu zdá objektivní, co má dobrou formu, obsah, zakončení...
Ale abych tady jen nepsal o reputaci, což mohu psát jinde (Omlouvám se, jestli to sem nepatřilo, ale reagoval jsem na smrt. příspěvek):
Rád bych zdůraznil, že je to opravdu jen hra a nikdo to nebere vážně <<<--- Tato věta - Když to neberete vážně, tak proč to tak obhahuješ? Kdyby to byla hra, tak by ses na to mohl vykašlat. Vzdyt je to jenom prece hra. ne? By sis mohl říct, ať si říkají co chtějí, já si to budu hrát furt...


 Uživatel úrovně 0

smrťák: mne stačilo pochopiť jeho kurzívou napísaný dodatok.. :-P


 Uživatel úrovně 0

smrťák:
Třeba ji tu někdo dává proto, aby se lidi zase Temnoty bály...


 Uživatel úrovně 0

OMFG! Mohl by mi prosím někdo napsat do pošty kdo tu takhle šíleně uděluje tu repku? Jen tak ze zajímavosti prosím...

btw: Alfík má podle mě výjimečně pravdu... Možná je lepší se nad tím co říká zamyslet než ho začít kopat (repkou)


 Uživatel úrovně 0

Heulwen: Kdyby jsi si přece jen tu diskuzi přečetla, tak by jsi tam našla příspěvky, kde píšu o dalších činnostech Temnoty. Ona tu ta diskuze zase není úplně pro nic. Dobře o tom pojednává příspěvek Suk [pošta] KLADNÁ REPUTACE NEW 14:58:07 23.03.2006 Já pak dále jeho příspěvek ve své reakci doplňuji. Když si to přečteš zjistíš, že naší jedinou činností není jen vysmívání se elfům, což vlastně tvrdíš ve svém příspěvku.

OT reakce na OT příspěvek:
Milý Alfiku,
děkuji ti za spoustu nových pohledů na mé dílo. Velmi mě obohatili a myslím si, že bez nich by tato diskuze byla neúplná. Tvé poznatky o daném tématu dávají diskuzi opravdu nový rozměr, který diskuzi dělá ještě zajímavější. Ještě jednou díky.


Tak se mi zdá, že se to tady s tou reputací vážně přehání. Vím, že si Alfik doslova o zápornou repku koledoval, ale proboha, jak mohl někdo Androsovi (nic proti němu) dát kladnou repku za příspěvek, z kterého jasně vyplívá, že předchozí Alfikův vstup nepochopil?