Články&Eseje

Balada o bitvě u Bukové hory Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 14


Račte vyslechnouti píseň mou o slavném vítězství,
o družině co v pěti bránila věž v polesí,
severně od hory Bukové, stará pevnost leží tam,
jen se běžte klidně přesvědčit, já přece nelžu Vám.

Pevnost měla okna vytlučená, brány zbořené,
my jsme dorazili zrovna, když tam skřeti měli pré,
potom setmělo se slunce zhaslo, sýček zahoukal,
stovky pochodní se rozžehlo, jen blázen by se smál.

Zvuky rohů kolem zazněli, přeběh nám po zádech mráz,
stovky skřetů z lesa nelenili, obklíčili nás,
mnoho šípů létá ovzduším, mnoho blesků osvítá,
mrtvá těla tvorů ohavných, celá krví zbrocená.

Meč a dýka, moci nebeské, v noci pomáhali nám,
padali jsme k zemi únavou, bez studu povídám,
a když slunce vyšlo nad vrcholy, sám stál skřetí král,
a já beze strachu sám jsem mu na loutnu requiem hrál.

Tenhle příběh jsem si nevymyslel, ten se vážně stal,
hrdě stála v poli bitevním družinka z Horkých skal,
proto pamatujte hrdinů, co brání Vaší zem,
a mě věřte, neboť já tam byl a ještě teď tu s Vámi jsem.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Mě se to docela líbí. Uznávám, že v některých případech pokulhává rytmus, ale mě osobně to ani tolik nevadí. Ono také dost záleží na tom, jak to recitujete. Mě se hodně často stávalo, že sem své básně uměl jenom já sám zarecitovat tak, aby rytmus nekulhal.

Když sem toto četl, hned napoprvé mě to zaujalo. Ano, jsou tam chyby, ale ty zde byli, řekl bych již zmíněny. Snad proto dávám 4*. JInak je to dle mého názoru vlemi pěkné.


 Uživatel úrovně 0

Děkuji za upřímné ohodnocení.
Jen pár malikostí: Píseň se dá velmi dobře zpívat, rytmika se dá velmi dobře vyrovnávat a je skutečně v G Dur. Pokud se mi někdy povede nahrát skladbu do počítače, rád předvedu.
Že je to laciná bardská píseň? Samozřejmě, nešlo víceméně o nic jiného (jak už to u bardů bývá) o to, aby se umělec zadarmo vyspal, najedl, případně sbalil nějakou roštěnku na flám.
Bardovy vstupy do písně typu: JEN SE BĚŽTE KLIDNĚ PŘESVĚDČIT.... Jsem používal jako zčásti vyplnění textu tam, kde mě prostě nanapadl jiný rým, ale zároveň mi přišlo, že tam prostě patří. Je to moje vize klasické bardské písně, kterých ve své době muselo vznikat spoustu... Děkuji


 Uživatel úrovně 0

Taká obyčajná epická báseň, ktorá vo mne nič nezanechala... mohlo to byť dlhšie, rozvynutejšie, keby sa na to viac oppracovalo mohlo to byť...

Mgr. Holger:
Po formální stránce jde o klasickou rýmovačku bez složitější vnitřní struktury a rytmu. Rýmování je mnohdy laciné (tam – vám, nás – mráz, zem - jsem) nebo špatné (osvítá – zbrocená, vítězství – polesí), dvě porušení shody podmětu s přísudkem doslova bijí do očí.

Pekne to vystihol - že? :-)


 Uživatel úrovně 0

Hmmmm, neměla by balada končit tragicky?....jenom takovej detail.

Jinak celkově dobrá epická báseň, až na několik chyb v rytmu. Některé rýmy znějí dost.....dost....nemůžu najít správné slovo...prostě znějí tak jako by tam ani nepatřily. Několik málo hrubek, ale vem to čert.

řekl bych slušný průměr....3*


 Uživatel úrovně 0

Abych řekla pravdu, tak tahle básnička mě moc nezaujala. Už z názvu jsem čekala něco jako "bardské opěvování hrdinského činu". Tedy, to opěvování tady v podstatě bylo, ale jako "píseň" mi to moc neznělo. Rýmy mi teda moc neseděly a verše mi občas přišly takové kostrbaté. Rytmus mi taky nějak pokulhává. Prostě, abych řekla pravdu, tak lituju barda, který by měl tohle zpívat.

A hrubky, no, ty už tady byly zmíněny...bacha na ně. Ona je to vlastně taková hloupost, nějaké i sem, nějaké y tam, ale člověka to při čtení opravdu strašně rozhodí a úplně vytrhne z atmosféry, kterou dílo nejdříve pracně vytvořilo.

Jinak se mi ale líbí námět. Zkrátka popsání příběhu. A i to, jak to vlastně není žádná velká záchrana království, ale přesto ten bard o tom zpívá a vlastně to tak "nafukuje", aby z toho byl krásný hrdinský čin, který nemá obdoby.

Přesto ale hodnotím slabým podprůměrem, protože celkově mi toto dílo nějak moc nepřineslo a po přečtění jsem z něj byla spíš zklamaná.


 Uživatel úrovně 0

Proč by bezvýznamný bard nemohl něco takové vymyslet? Mě to příjde v pořádku. Vztupy jsou vcelku fajn, nechápu co na nich vadí - to, že je to jen z bezvýznamné potyčky? A to si myslíte, že se skládaly jen epické básně, jen o Něčem superv významném?

myslím, že jsou to solidní tři hvězdy pro autora.


 Uživatel úrovně 0

Marsia: nemám čo vytknúť...


 Uživatel úrovně 3

Alanil: Jelikož tato básnička mi zní drobátko jako, řekněme, parodování, či kramářská píseň, či, jak to jen nazvat, řekněme prostě prostá písnička, lehce nevážná, né velká patetická skladba, ale poloamatérský kousek... Ne, to není přesné. V jisté době se, dle mě, psala poezie i takto, autor vstupoval do děje svými komentáři, asi mi to připomíná něco z Povídek canterburských, nebo snad Dalimilovi kroniky, nebo nějakých jiných děl. Nevím, jak to popsat, ale tato básnička určitě není vzletná oslavná báseň. Všechny výrazy - dokonce i včetně zkomoleniny "osvítá" - mě o tom přesvědčují.


 Uživatel úrovně 0

Marsia: autor hovorí o udalostiach, ktoré sa stali. Sú zvyčajne sa hovorí v takýchto básniach, ktoré sú všeobecne známe. Predsa by neskladali básne typu: bola niekde nejaká veža, bolo tam pár obrancov, obliahalo ju 20 škřetov... . Proste, takéto básne sa píšu o velkých, epických alebo aspoň velmi známych udalostiach. Takže, prečo v takýchto básniach by mali byť hlášky typu: verte mi!, ja vám neklamem!... Načo to tam dávať?
Mne sa to tam proste nehodí...

Al.


 Uživatel úrovně 3

Alanil: Zvláštní, do básničky tohoto typu se mi ony autorovy poznámky velice hodí.

A do básničky tohoto typu by se také velice hodil pravidelný rytmus - prostě a jednoduše, aby se to dalo jednoduše zazpívat.