Články&Eseje

Terry Pratchett: Zaslaná pošta Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 24

Dvacátý devátý díl Zeměplochy nás přivádí opět do Ankh-Morporku, kde podvodník, defraudant, falešný hráč a padělatel Vlahoš von Rosret alias Albert Třpytka alias Etel Had alias několik dalších jmen prožívá svůj příděl naděje. Právě oškrábal již velmi opotřebovanou lžící maltu kolem kamenného kvádru, do kterého měl zasazeny jeho okovy. Zabral... a za potlesku dozorců sledujících ho okénkem ve dveřích kámen vytáhl. Za ním byl samozřejmě další kvádr. Inu, sám patricij říká, že vězňům se má dát naděje na svobodu, a dozorci jeho přání respektují.

A tak i přes naději Vlahoš popravě neunikl. Smrti ovšem ano – překvapeně se probral s bolavým krkem v patricijově pracovně a vyslechl si nabídku, která se neodmítá (zejména když skýtá výhled na útěk – pokud se ovšem zbaví pana Pumpy, golema osobního strážce). Nabídka je samozřejmě podivná – má se stát vrchním poštmistrem ankhmorporské pošty. Pošty, která již čtyřicet let nefunguje. Navíc ve věku semaforových věží je, jak se zdá, přežitkem hodným úsměvu. Jenže nic není takové, jak to na první pohled vypadá. Vlahoš není bezcharakterní lump, pošta není mrtvou službou, věže nejsou bezchybným moderním výdobytkem a andělé existují. A tak Vlahošovi nezbude, než v nastávajících dnech vynaložit nejen všechen svůj um, ale i všechny SVÉ peníze, aby dokázal, že dát lidem naději je mnohem, mnohem účinnější než působit na ně zjevnými fakty či skrytou i viditelnou mocí.

Pan Pratchett ve svém posledním díle používá všechny osvědčené ingredience – parodování nám známého jevu, nového a zajímavého hrdinu se spoustou nectností, které se později ukáží, že ve službách dobra jsou ctnostmi, prostředí nejoblíbenějšího města na Zeměploše a spoustu figurek známých z předchozích románů.

Mimo Vlahoše, kterého prostě musíte mít rádi, je poštovní úřad a jeho okolí zalidněno dalšími postavami, které samy o sobě by možná vydaly na půl románu – mladší pošťák Grešle, který je stár sedmdesát let, fanatický sběratel špendlíků a pomocník na poště Slavoj, slečna Adoráta Srdénková, kterou je možno najít dle sloupu dýmu vznikajícího každodenním vykouřením sedmdesáti cigaret. A nesmím zapomínat na záporňáky ze správní rady Velké semaforové linky, které pošta začne konkurovat takovým způsobem, že jim nezbývá, než zasazovat rány pod pás.

Pokud srovnám s posledními romány, humor Zaslané pošty (a vlastně celý námět) je mnohem laskavější než byl například v románu Podivný regiment, u kterého mi často tuhnul úsměv na rtech. Bavíte se celou dobu novými vtípky i narážkami na věci známé z minulých dílů. Je to opět oddechové čtení, po kterém sáhnete a budete citovat jeho hlášky. Nezbývá než doporučit.

Terry Pratchett: Zaslaná pošta. Z anglického originálu Going Postal přeložil Jan Kantůrek. Vydalo nakladatelství TALLPRESS, spol. s r. o., Praha, 2005. 528 stran. 269,- Kč.

Diskuze

 Uživatel úrovně 3

Co se mě týče, byl jsem nadšený z toho, jak Pratchett na Semaforovou linku dokázal naroubovat SPAM a rovněž internetový "Denial of Service" útok :-) Už když popisoval, že existují zprávy, které, když dorazí na jeden konec, tak se musí zase hned poslat zpátky, jsem se řehtal na celé kolo :-)


 Uživatel úrovně 5

Přeji všem zúčastněným zajímavé časy,

Knihu jsem četl, recenze se mi líbí. Snad jen - nakladatelství je TALPRESS.

Po několika IMHO slabších dílech se v mých očích Terry Pratchett opět vyšvihl na výsluní díly Poslední Regiment, Věda na Zeměploše a Zaslaná pošta. Zároveň bych vyzdvihl vtípek, který se českému vydavatelství podařil. (Ano, mluvím o tom proměnlivém L a R)


 Uživatel úrovně 0

"...Jistě máte hodně práce, ale ze zkušenosti vím, že nejlepší způsob, jak něco rychle vyřešit, je zadat to někomu, kdo už má práce až, až." Vetinarimu přeběhl po tváři kratičký pobavený úsměv." Pro ty, co jim chyběla citace :-)

Shelagh napsala pěknou, krátkou upoutávku, anotaci knihy. Dobrou anotaci, protože by mne přesvědčila, abych si knihu koupila ( kdybych ji už nečetla) a po nás přečtení bych Shelagh neproklínala a nepsala bych ji po přečtení, nač že mě to umluvila. Tudíž 5*

Zaslaná pošta nepracuje s tak úplně tradičními prachettovskými ingrediencemi. Pohyblivé obrázky anebo Pravda pracovali s historickými podobami - v obrázcích to byl film z dvacátých let minulého století, v Pravdě noviny z devatenáctého století, v obou případech právě ten odkaz k heroické minulosti dodával věci zvláštní šmrc (nevím, kolik čtenářů poznalo, že ledacos není parodie, ale doslovná citace). V Zaslané poště si Prachett pravděpodobně nehraje s historií pošty, odkazy tam jsou, ale pokud mohu posoudit, tak pomálu, zato transponuje do zeměplošských reálii prostředí globalizovaných firem, od krádeže Velké linky až po onen zvláštní rozštěp mezi produktivní částí firmy a tou, která vydělává peníze - tady to dokonce zdůraznil popisem starosvětsky fungující tiskárenské firmy.
To ale není parodie, to je satira. I když zvláštní satira, protože autor ty špatné rysy spíše zjemňuje, Zeměplocha by realistické zobrazení příslušného svinstva asi neunesla .


 Uživatel úrovně 0

Hezké, jako recenze na knihu se mi to líbilo.

Mělo to vše, co by recenze měla mít - nastínění děje a postav, v krátkosti názor a srovnání člověka, který recenzi píše, přiměřenou délku a stručnost a naznačení takového toho správného množství faktů z knihy. Bylo zde přesně řečeno tolik věcí, aby člověk měl jistý obrázek, co ho přibližně v knize čeká, přesto ale ve skutečnosti stále zbývá hodně věcí, kterými ho autor při čtení může ohromit a překvapit. (Alespoň se mi to tak zdálo, vycházím i z toho, jak znám jiné Pratchettovy knihy).

Jediná stylistická chybka, které jsem si všimla, bylo: "měl zasazeny jeho okovy", kde bych slovo "jeho" nahradila slovíčkem "svoje". A potom, jak už bylo řečeno, trochu neplynulý přechod ve výčtu vedlejších postav a jejich vlastností.

Knihu jsem nečetla, proto nemohu soudit, nakolik je recenze pravdivá a výstižná. Jak už jsem zmínila výše, vycházím ze znalosti jiných knih a tedy i z toho, co od knihy sama očekávám.


 Uživatel úrovně 0

No, vzhledem k tomu, že pan Pratchett je jedím z mých nejoblíbenějších autorů a četl jsem téměř všechny jeho knihy, včetně této, doufám, že jsem povolaná osoba na to, zkritizovat kritiku jeho díla :-).

Rozhodně by mohla být recenze delší, myslím, že do obyčejného časopisu o knihách, kde se na jedné dvoustránce tísní šest knih je to ideální, ale do rubriky, kam zavítá recenze jen jednou za čas se mi to zdá nedostatečné - nezapomínejme, že recenze není jen informační leták, který by měl knihu zkritizovat, ale také plnohodnotný literární žánr, při kterém se nemusíme omezovat na striktní obeznámení čtenáře s fakty.

Dále by prospěl dobře mířený citátek z knihy, něco vtipného, krátkého a úderného, co vystihne pravou podstatu humoru této knihy. Myslím že krátké listování a následný opis by recenzi rozhodně ozvláštnil a ukázal charakter této knihy... Takhle je to něco, co se snažil popsat pan T.P. v jedné z knih - Je to jako by jste se snažili popsat sedmou barvu v šestibarevném světě - "Trochu zelenorůžové s nádechem zelené, ale né doslova.." - tj. mám tím na mysli, že je sice skvělé, že se snažíš přiblížit skvělý humor i lidem, co ho neznají, ale jen z neurčitého vyprávění to půjde těžko.

Mluvíš i o románu Podivný Regiment a jeho humoru (nebo stylu) - mě, který jsem četl obobjí není problém ti porozumět, ale ostatním, kteří četli pouze jednu z nich nebo žádnou, to mnoho neřekne.

Poslední věcí je, že píšeš cituji:"...používá..spoustu figurek známých z předchozích románů." - to je sice velice dobrá připomínka, ale někomu, kdo knihu nečetl to opět nic nedá - po dočtení si bude klást otázky jako: "Jestlipak je tam můj oblíbený Noby?" nebo "Zajímalo by mě, jestli tam Terry opět nějak zapracoval Kolíka..." - jinak řečeno, hodilo by se uvést alespoň některé postavy...

Všchno tohle je ale jen pár jizviček na jinak krásné tváři tvé recenze, takže ač není úplně dokonalá, a já tudíž nemohu dát 5*, je rozhodně velmi dobrá a své 4* si rozhodně zaslouží!
S úctou Raindancer


 Uživatel úrovně 0

S knihou jsem už měl tu čest (i když to byl spíš takový týdení románek) a musím říct, že je to nejlepší kniha páně Pratchetta, hned po Muži ve zbrani.

K recenzi:
je to dobrá recenze. Nemám co bych vytkl. Je stručná, ale přesně tak jak by měla být.


 Uživatel úrovně 0

Corwin45A: Ano, knihy se na základě recenzí kupují. Jenže vybírání si knihy a hodnocení toho, podle čeho si knihu vybíráme je IMHO jiná záležitost.

MW


 Uživatel úrovně 0

No, nevedel som, že sa do článok a esejí môžu posielať recenzie.
Ale dobre. Je to recenzia ozaj pekná. Až na to, že nie je velmi pútavá.

Ale, asi by som si po prečítaní tejto recenzie knihu išiel kupiť. Je tu len problém, že to by som asi pred tým mal čítať tie staršie knihy od Pratchetta.
Takže, jo to dobré.


 Uživatel úrovně 3

Všem: Autorka recenze je žena!


 Uživatel úrovně 0

Pokud počítám VŠECHNY knihy T.P.(včetně Portfolia,Vědy....)¨,které se týkají Zěměplochy,je jich už 36...I knih s příběhem je přes 30...

Jinak je recenze celkem pěkná.Řekl jsi zhruba tolik,kolik jsi mohl a ani o trochu víc,než je záhodno
Jedinou věc bych snad vytknout mohl...smysl pro napětí,něco,co přitáhne čtenáře,který mi chybí v 1 části.Ta je jen suchá a věcná.taková by měla být(a je)
2. část,osobní názor autora.Ale popis knihy samotné lze více zdynamizovat....
př: Naděje místo naděje,používání"systému 3 tečky" za
větou...

P.S.Sl.Srdénková by se tomu kdo dá jenom 70 vysmála...:)