Články&Eseje

Pryč jsou staré časy Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 23


Pryč jsou staré časy.
Pryč, někde v dáli.
Pryč, byly plné krásy.
Hroutí se staré sály,
čas je změnil v prach.
Čas nezná lítosti.
Čas je největší vrah...
Pryč staré bytosti,
pryč staré rasy.
Pryč jsou staří bardi,
zšedly jim vlasy.
My měli je rádi...

Pryč jsou staré národy,
pryč staré věže.
Vzpomeneme málokdy,
v prachu v leže
zapomenuté vzpomínky.
Někdo vzpomíná přeci.
Vzpomene staré pomníky.
Pryč jsou i staří pěvci,
pryč jsou staří mistři.
Minuly staré lásky...
Pryč jsou střelci bystří...
Zšedly dětské vlásky.

Pryč je i ten starý minstrel.
Skládal eposy rytířské,
skládal básně, písně tu pěl.
Pryč jsou krásné panny mořské.
Pryč jsou autoří,
děl nesmrtelných.
Kostel se boří...
Pryč je starý mnich.
Pryč jsou staří draci,
pryč jsou staré časy stracené.
Pryč všechny staré věci,
pryč jsou knihy pozlacené.

Pryč je stará svoboda.
Pryč jsou staří bohové
a s nimi dohoda,
usnesení mírové.
Pryč jsou staré říše,
pryč jsou stará města.
Již nikdo nepíše...
Pryč vede ta cesta,
kterou všichni šli.
Pryč do nicoty,
pryč od zloby, ne-li
pryč od lakoty...

Pryč odtud, od nás.
My jsme je vyhnali,
zbavili svět krás.
My jsme je prodali
za dokonalost...
Nás už měli dost...
Mě jímá lítost!
Každý jejich most,
každou jejich zeď,
každý jejich dům...
My zbořili teď!
Spíláme našim psům,
však výprask
zasloužili by jsme ale my...
Odešli...
Můžeme si za to sami!

Diskuze

 Uživatel úrovně 3

Uf, uf, uf...

Rád bych vysvětlil pár věcí...

1. Ono záhlaví jsem svému příspěvku dal, abych pro jistotu připomenul, že i když nebudu za každou větu psát IMHO (In My Humble Opinion - dle mého skromného názoru), jedná se _samozřejmě_ o můj soukromý názor. Udělal jsem to ne proto, abych někomu vyhrožoval, že bych z pozice mé funkce mohl začít "kousat", ani proto, abych se nějak zviditelňoval. Udělal jsem to, protože jsem se chystal napsat něco, co může někomu připadat hodně kategorické, a když jsem to udělal posledně (u jisté básně, kde jsem si dovolil v diskuzi použít termín "slintači nad volným veršem") schytal jsem za to kvanta záporné reputace PRÁVĚ kvůli absenci "IMHO"...

2. Na server jsem vstoupil v červnu 2003 a aktivní jsem byl od samého začátku - přišel jsem kvůli DuToolu, brzy poté vznikly dva příspěvky "Démon ...", takže po půl roce jsem měl oranžovou hvězdu, po dalším půlroce fialovou. To, že mě někteří nezaregistrovali, je jejich osobní věc.

3. Jako zainteresovaný v této diskuzi zde nebudu rozdávat reputaci, ale požádám redaktorské duo Holger+Shelagh, aby tuto diskuzi prošli a ohodnotili. Ačkoliv byl Index Kvalitního Hodnotitele pro výpočetní náročnost "stažen", stále by mělo platit, že hodnocení, které není zdůvodněno alespoň jedním diskuzním příspěvkem s nezápornou reputací, je "nulácké".
Takže uvidíme, jak to posoudí redaktoři.


 Uživatel úrovně 0

cour
Tady nejde o ID, jukni na ID Maris (6153), a přesto jsem tu aktivně déle.
Alký má sice docela nízké ID, ale zase se tu moc nepohyboval. Třeba já jsem ho znal od jediného stolu, a v té době jsem se na serveru pohyboval, už docela hodně.


 Uživatel úrovně 0

apea:

ad a) když jsem jednou navrhoval, že by se mohlo zapsat datum prvního přikhlášení každého uživatele, tak mi bylo řečeno, že ID je dostačujícím měřítkem "dlouhověkosti".
to, že rozhodovalo číslo stranické knížky v NSDAP nevím (ale jistě to ví morrigan), ale já se napsanými ID jen snažil objektivně naznačit, kdo je tu jak dlouho, aby byl schopen srovnávat dříve a dnes. nic víc, nic míň. každý si může utvořit názor sám.

ad b) jestliže dilvish pamatuje to, o čem mluví. pak i alcator (má nižší ID). to, že se jejich názory rozchází, je jiná věc. navíc časový interval registrace mezi hráč drd a alcator může být klidně jen 1 měsíc nebo 3 měsíce.

ad c) stejně tak já můžu považovat tvé hlasování za nuláctví. je to o 2* více než byl tehdejší průměr. mě opravdu tohle dílo nic nedalo a přišlo mi to jako jedno velké a obehrané klišé. navíc zbytečně dlouhé proto, že se tam všechno opakuje nejméně dvakrát.
pokud si myslíš, že mi zelená stoupla do hlavy, řekni to naplno. problém je v tom, že ji nemohu "odložit" a vyjádřit se jako cour a pak ji zase "nasadit". a každý alespoň průměrně inteligentní člověk pochopí, že mimo rubriku nové rasy a mimo některé serverové stoly v putyce jsou mé výroky nezávislé na barvě hvězdy.

a na závěr:
1. srovnáváš mé pratiky s praktikami nácků. přitom tady je ID veřejné a každý se na něj může podívat. já je jen dal k sobě pro srovnání.
2. obviňuješ mě z nuláctví, přitom sama dle svého vzdělání musíš vidět, že tohle dílo opravdu za moc nestojí. ale ty ráda hodnotíš hodně hvězdama a vždy si to dokážeš ospravedlnit. třeba tím, že je ti autor milý.
3. jestli ti vadí, že jsem redaktorem, tak to řeš oficiální cestou. prostě si na mě stěžuj. (a opravdu by mě zajímalo, co do stížnosti uvedeš.)

mě z toho vyplývá, že si myslíš, že jsi nedotknutelná. jak jsi hrdá na svůj věk, na své znalosti a své vzdělání. ty, svatá apea. jak to tady můžeš každému po češtinářské stránce nandat. každopádně tímto svým výstupem jsi u mě klesla hodně nízko.

pD: to neznamená, že tu nebyl. stejně tak si on určitě nepamatuje tebe.

LA: taky nejsem jasnozřivec. alcator ve svém prním příspěvku napsal mnoho dobrého a skoro se s tím nedá nesouhlasit. a ano, jsi pro mě mnohdy nepochopitelný.


 Uživatel úrovně 0

Cour:
Domnívala jsem se, že ČaE jsou určeny k diskusi o příspěvku, nikoli k promítání subjektivních názorů redaktorů na jejich prospěšnost, nezbytnost atd.

Dost se mne dotkl Alcator se svým označením příspěvku -soukromý názor- , měla jsem předtím pocit, že ČaE mají svého odpovědného redaktora, který je schopen je samostatně a velmi kultivovaně řídit, pokud bych se tu měla obávat, že nějakým věcným postojem mohu vyvolat reakce, které již nebudou soukromým názorem, ale rozohtdnutím někoho, kdo se samozřejmě domnívá, že má v diskusi nadpráví, asi bych si hledala jiné místo pro přátelskou komunikaci. Nakonec jse si ale řekla, že alcator má za sebou ošklivou hádku s Morr. (ve ktwré plně ctím to, co hájil) a pochopila jsem to návěstí nad jeho příspěvkem jako nešťastnou formulaci, která v sobě neměla obsahovat nepříliš skrytou pohrůžku. Nicméně nedokážu se stejně tolerantně chovat k Tvému jednání:

a) Číslo stranické knížky rozhodovalo v NSDAP

b) Věcně je Tvé poměřování nesmyslné, interval mezi Alcatorovým příchodem a změnami, o které se jedná je dosti značný, Keddie i Dilvish pamatují to, o čem mluví

c) Já si myslelal, že nezdůvodněné nuláctví se považuje za nešvar. Jistě, osoba se zelenou hvězdou se ovšem může cítit nad podobné maličkosti povznesena, ale co se dá dělat - i tak to považuju za jednání sprostého člověka.


 Uživatel úrovně 0

cour
Já nesouhlasím s Alkýho přístupem. Nesouhlasím s tím co napsal, já jsem to nerozepsal protože do toho nemám co kecat, a sprominutim, tohle podle mě platí i pro Alkýho.
Myslím, že jsi mě vůbec nepochopil...


 Uživatel úrovně 0

cour
Respektuji Tvůj názor i hodnocení.

Ano, vím že Alcator má nižší ID než já. Ale opravdu si nepamatuju, že bych na něj narazil předtím, než dosáhl koordinátorského postu.
Stejně jako vím, že LA patří k těm uživatelům kteří toto nepamatujou. Ale to neznamená, že se báseň týká jenom Stoupy...

1)Vzpomenout na lidi, co od tud odchází nebo odešli může kdokoliv je alespoň trochu pamatuje.
2)Netvrdím, že dřív to tu bylo dokonalý. (Navíc v básni samotné narážím na skutečnost, že doknalost není krásná.)
3)Netvrdím, že v básni zachycuji ranný počátek serveru, spíš vzpomínám na svůj ranný příchod sem.


 Uživatel úrovně 0

pd: je to jedna z nejhorších věcí, co jsem kdy četl. jak po obsahové, tak formální stránce. ale na tvou obhajobu musím říct, že nějak protřelý v poezii nejsem.

ad diskuse)
uvedu několik Id, aby jste mohli porovnat, kdo se zaregistroval dříve a o kolik dříve než jiní.
alcator ID 4459
hráč drd ID 4065
prokletý dilvish ID 4646
stoupa ID 335
lord alfík ID 7289

z toho MNĚ vyplývá, že jediný stoupa může zasvěceně hovořit o tom, jaké to tu bylo předtím... a La vůbec netuší, jaké to tu bylo, ale vehementně nesouhlasí.

jako opak marigolda si dovolím uvést noaha a odkázat čtenáře na jeho rozhovor ve předposledním TsS. asi pro všechny staronové není všechno "na hovno".

special pro stoupu:
že právě ty nadáváš, když se stačí podívat na tvé statistiky a je každému jasné, že jsi tady moc nechodil a tu atmosféru nenasál. diskutuješ tak maximálně v galerii. a navíc třeba marsia bojovala proti zbytečným vulgarismům, což ty předvádíš na můj vkus až příliš často.


 Uživatel úrovně 0

No, mna to vzalo. Je to naozaj výborné.
Ako vravíš, rozpitvané, ale práve preto sa mi to páči. Je tam vyjafrené všetko, čo sa vyjadriť dá k tejto táme.

Rými sú lubozvučné, nie prílič komplikované. Preto sa mi to tiež páči. A tie anafory sa tam hodia, a sú dobre použité. Na správnom mieste.

Možno nikto bude protestovať, že pät je vela, ale je to ozaj manifik.

Moýno by som tam našiel nejaké chyby, keby som sa o to pokúšal, ale radšej nie.
Taký moj verdikt.
AL


 Uživatel úrovně 0

Uznávám, že je motiv trochu moc rozpitván... Některé verše zbytečné...

Ale kdybych vypustil poslední tři sloky, vznikla by báseň jiná. Posunul by se i její význam. Sloky 3 a 4 obsahují některé záměrné metafory, sloka poslední nese velký významový náboj.

Nedá se říct, že báseň by byla lepší bez těch tří slok, protože by to už byla jiná báseň.


 Uživatel úrovně 0

Nápad napsat báseň pro ty, co tu kdysi byli a už nejsou byl zajmavej.
Ale teď už k hodnocení básně samotné:První dvě sloky: paráda.Zbylý tři: průměr.A právě ty poslední tři sloky sráží slibně vypadající báseň do šedého průměru.3*