Články&Eseje

Vstříc osudu Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 22

Prolog: Tato povídka časově předchází jiné, která se jmenuje Cestou hrdiny (měla by být v Č&E k nalezení).


Mlha, celé okolí zakrývala tahle zatracená mlha. Halila vše jako dusivý příkrov. Z mléčné šedi sotva několik sáhů vpředu postupně vystupovaly mohutné stromy, aby se po dalších několika krocích zase nořily zpět. Kůň s jezdcem ostražitě našlapoval po nepříliš používané cestě, nervózně frkaje při každém podezřelém zvuku, který vždy díky mlze přišel odnikud a zároveň odevšud a tak podivně hrůzostrašně tlumený a zkreslený. Jezdec se zahalen v těžkém vlněném plášti klátil v sedle ovládán atmosférou prostředí, jehož bezútěšnost mu připomněla jeho vlastní osud. Téměř nikdo sem nezavítal, všichni se tomuto kraji raději vyhýbali. Přezdívali tomu tady „Údolí věčné mlhy“, neboť ta tu nehybně ležela po většinu času. Šeptalo se o prokletí, o zlém kouzlu... Stromy tu prý mají oči a uši a nastavují své kořeny pocestným, a kdo opustil stezku, zmizel beze stopy, pokud se vůbec vrátili ti, co jednou překročili hranici hvozdu. Možná zrovna kvůli těm zkazkám jel Ragnar právě tudy. Dobrá cesta pro někoho, kdo by nejraději překročil hranici stromů a zmizel navždy. Dobrá cesta pro někoho, kdo snad hledal i zapomnění. Ne, zapomnění ne. O kráse se má zpívat, než aby se na ní zapomínalo. Dá-li se to vůbec. Co však zmůže člověk, který raději než meč ovládá harfu. Ne, že by Ragnar nevěděl, jak správně užít chladné oceli. Ale dcera šlechtice, byť nijak významného, si těžko něco začne s bardem, který se bitevní vřavě raději vyhne. A ne, že by si ho někdy všimla. Ale ty její oči, usměv... nedokázal myslet na nic jiného, viděl ji sotva zavřel oči, jako by stála přímo před ním v celé své kráse. Ne, snad ani jeho vzpomínky nedokázaly zachytit její dokonalost. Uprchl snad ze strachu či z nenaplněné touhy, snad ani nevěděl proč. Byl zmatený, nedokázal rozumně uvažovat, celá jeho mysl se upřela k ní. Znal ji od malička, vyrůstali ve stejné osadě, a snad odjakživa k ní něco cítil. Bylo to čím dál tím horší, ale jak by něco tak krásného mohlo být špatné. Zmatek. Možná byla smrt jediným řešením. Osud rozhodne...

Bledé šero prořízl výkřik. Ragnarovy úvahy jako by se rozsypaly. Okamžitě sevřel jílec meče až mu zbělely klouby, musel se však cele věnovat plašícímu se koni. Pevně přitáhl otěže a prudce se rozhlížel kolem, zatímco se pokoušel zvíře zklidnit. Odkudsi z mlhy vyskočil vrčící stín. Byl to šedivý vlk, jeho zlatavé oči se zlověstně zaleskly. Ragnar instinktivně tasil meč. Avšak vyplašený kůň se nekontrolován leknutím postavil na zadní, zamával předními kopyty do vzduchu a s řičením vyrazil po cestě, nevnímaje chabé zklidňující pokusy svého jezdce, jenž málem spadl ze sedla a visel jednou rukou za hřívu, druhou, stále křečovitě svírající rukojeť meče, obemknutou kolem sedla a jednou nohou zaklesnut ve třmeni, zatímco zbytek jeho těla spíše vlál. Okrouhlý štít bušil Ragnara do zad, avšak ten byl momentálně více zaměstnán udržením se v sedle za každou cenu, než aby vnímal cokoli jiného. Zpola zahalené stromy míhaly kolem.

Po chvilce... po zatraceně dlouhé chvilce, opravil se Ragnar, sebou kůň trhl a vzepjal se podruhé. Jezdec vyletěl ze sedla, jak se mu smekly obě ruce. Zvíře se na zadních odrazilo k mohutnému skoku. Ragnar proletěl vzduchem za koněm, zachycen ve třmeni, ucítil akorát, jak do něčeho prudce narazil, pak třmen praskl a bard se odkutálel stranou. Lapaje po dechu se snažil postavit na nohy. Naštěstí jsem se vysmekl. Co je to však za štěstí, když mi utekl kůň i s harfou... Zarazil se, zíraje na svůj meč, jenž pevně držel celou tu dobu. Čepel byla od krve… Něco zavrčelo.

Polkl a pomalu vzhlédl. Před ním se rýsovala podivná postava. Pomalu nahrbeně vystupovala z mlhy. Převyšovala ho na výšku téměř o stopu, a to mezi svým lidem patřil k těm vyšším. Rozeznal detaily obličeje, velký jakoby vlčí čumák s čnícími tesáky ve vrčícím šklebu. Co to u všech bohů je?! Zjevně to nebude moc přátelské k pocestným. Zahlédl pruh krví zbavené srsti na boku toho tvora. Ten se pak ihned vrhl vpřed. Ragnar uskočil vzad a shodil z ramene štít. Opět se těsně vyhnul útoku. Před očima se mu mihly ostré drápy, ale to už vrážel štít do cesty blížící se slintající tlamě. Dřevo zapraskalo nárazem, až Ragnar musel udělat dva kroky dozadu, aby neztratil rovnováhu, avšak jeho meč opsal krátký oblouk a čepel se odrazila se od lebky protivníka. Tvor zuřivě zavyl a dal se na útěk. Ragnar pustil pěstní úchop štítu a snažil se rozhýbat nárazem pochroumané zápěstí. Co to u všech bohů bylo?

"Tys ho zahnal..." zaslechl z mlhy a prudce se ohlédl. Na vratkých nohou tam stál mladík. Snad to způsoboval všudypřítomný mléčný závoj, ale byl v obličeji dost bledý. Skrz cáry jeho prostého oděvu prosakovala krev. Byla nesporně jeho. Pokusil se udělat krok, avšak zhroutil se na zem a zůstal ležet. Stále dýchal, žil a Ragnar ho tu přece takhle nenechá. Ovázal rány jak nejlépe uměl. Nedokázal však říci, zda se uzdraví, či jak jsou zranění vážná.

Nejprve se pokusil raněného táhnout. Po nějaké době však narazil na svého koně. Uzda se mu zapletla do křoví trčícího do cesty tak důkladně, že mu znemožnila úprk. Teď nervózně pohazoval hlavou, pokoušeje se z toho nějak dostat. Ragnar naložil mladíka přes sedlo, a veda svého oře, vydal se pěšky, avšak s mečem taseným pro každý případ, dále po cestě, doufaje, že brzy narazí na nějaké příhodnější místo k odpočinku, jestli tu vůbec mohl nějaké čekat vzhledem k tomu, co tu pobíhalo kolem. Ten podivný tvor vypadal jako vlk chodící po zadních, třeba by mohl oheň zahnat i jeho, jakož zahání ty jemu podobné, čtyřnohé. Stmívalo se. Mléčná šeď pomalu tmavla. Teď se spíše podobala hustému kouři z mokrého dřeva.

Zprvu si myslel, že se mu to zdá, ale čím víc se blížili, tím víc mlha žloutla. Nakonec začal Ragnar rozeznávat obrysy přízemních budov. Stromy se pomalu rozestupovaly, až tak učinili úplně a odhalily za zákrutem cesty osadu. Byla obklopena nepříliš vysokým valem a cesta k ní přecházela v úzký dřevěný most střežený dvěma muži. Záda jim osvětloval strážní oheň planoucí za nimi. Ragnar schoval meč a zamířil přímo tam.

„Stůj! Kdo si a co tu pohledáváš?“ zavolal k němu jeden z ozbrojenců, když ho oslněni světlem konečně zahlédli, a namířil na něj kopí.

„Jsem Ragnar, bard a vypravěč. Nehledám nic než nocleh a něco teplého k snědku,“ odpověděl mu, ukazuje, že nemá v rukou zbraně. Byla to spíše taková naučená fráze, ale skutečně si uvědomil, že má docela hlad.

„Pak sis nevybral dobrou cestu,“ opáčil strážný, ale ustoupil stranou, aby mohl příchozí vstoupit.

„Nenašel by se tu někdo, kdo by se postaral o tohohle chlapce? Našel jsem ho venku," pokračoval bard, zatímco vedl koně přes most.

„U všech bohů! Lokharte, skoč pro otce Dunana.“ Zatímco jeden muž odběhl do tmy, pomohl mu druhý raněného opatrně sundat: „To je dřevařův syn, kde ste ho našel?“

„Nějaké dvě míle odsud, aspoň myslim, v té mlze se to nedá dost dobře určit.“

Strážný se nervózně rozhlédl po cestě: "Dobře, že ste ho přivezl… Kousek dál je krčma. Nemůžete ji minout.“

Našel ji skutečně snadno i ustájení pro koně. A jako bard dostal jídla dostatek, byť skromného, za příslib, že na oplátku podělí se o své příběhy a svůj um, jakmile harfu svou opraví, neb ta, jak shledal, cestou poněkud utrpěla.


Ráno čekalo Ragnara nemalé překvapení. Probudil se na lavici v koutě, kde usnul, a pustil se do oprav svého hudebního nástroje, staré harfy. Zřejmě do ní musel kopnout, jak padal z koně. Dostal dokonce snídani. Po chvíli však do jinak prázdného sálu vešlo několik místních, z nichž poznal muže řečeného Lokhart, jenž měl včera večer hlídku. Ten k němu vedl další dva. První, starý muž měl na sobě dlouhé šedé roucho, zřejmě otec Dunan, poněvadž Ragnar pochyboval, že by tu měli více duchovních. Druhý, byl oděn o něco lépe než prostě a přes levé rameno mu visel červený plášť sepnutý masivní bronzovou sponou. Mohlo mu být něco přes čtyřicet, soudě dle prošedivělého vousu a vlasů, však tělo držel zpříma. A právě tento muž promluvil jako první: „Jsem Rodreig, pán tohoto dvorce a vítám tě tu pane Ragnare. Od mladého Rulfa, máš naše díky za jeho život, jsme se dozvěděli o tvém udatném skutku, jak jsi koně navedl na tu bestii a jak ses mu dokázal v boji postavit a obrátit ho napůl oslepeného na útěk...“ Ragnar netušil co říci. Vždyť jsem se s tím polovlkem srazil, když jsem padal z koně... Oslepeného? Vždyť ani nevím, kam jsem ho zasáhl...

Rodreig však pokračoval: „... a proto si dovolujeme, pane, tebe prosit, abys nám pomohl s touto bestií, jež ohrožuje náš dvorec. Nemáme mnoho, ale dáme ti, co si za to řekneš.“

Jediné, na co se Ragnar zmohl bylo kývnutí, a tak ještě téhož dne vyrazil s několika muži do šedivých lesů s úkolem skoncovat s tvorem, o kterém pranic nevěděl. Nejraději by zase odjel, ale vida zoufalství v očích místních lidí, nedokázal odmítnout. Tak nakonec skončím rozsápán nějakým vlkodlakem... vlkodlakem? Ano, tak nějak to bylo v té legendě. Napůl člověk, napůl vlk. Jak to jenom bylo dál. Marně namáhal hlavu, nemohl si vzpomenout. Tahle legenda nepatřila k oblíbeným a často ji nevyprávěl, už dlouho ne, protože končila špatně... Pro jistotu obhlédl svůj doprovod. Byl tu opět Lokhart, mladík, jemuž sotva rašil knír - nutno podotknout, že Ragnar sám nebyl o mnoho starší - kovářův pomocník v kožené zástěře vyzbrojen sekerou a další dva vesničané. Krom Lokharta neměli ani štíty, natož jiné ochranné odění, ale jeden měl dokonce luk. Všude se válely chuchvalce mlhy. S viditelností to bylo o něco lepší než předchozího dne. Nevědouce, kde hledat, vydali se nejprve na místo, kde včera našel toho chlapce. Jakže se to jmenoval? Rulf, myslím... Když na to místo dorazili, ukázal se ten s lukem jako dobrý stopař, neboť je dokázal vést mléčným oparem sledujíc zároveň stopu toho tvora, která je nakonec, brzy po poledni, zavedla na dohled jeskyni. Celou cestu se Ragnar snažil vybavit si podrobnosti oné legendy, ale dále se nedostal. Teď už nebyl čas na další úvahy. Vesničané do něj vkládají svou jedinou naději. A proto, vystoupiv z porostu, vydal se přímo k ústí jeskyně. Nevypadalo to, že by ho chtěl někdo následovat.

Nemusel ani přemýšlet, co duchaplného zavolat do tmy, aby vlkodlaka vylákal ven. Jakmile se přiblížil, vyrazili proti němu tři vlci. Prvního z nich stačil seknout dřív než po něm skočil, avšak další dva ho povalili na zem. Štítem si kryl tvář, přesto se jeden dostal až k Ragnarově rameni a zakousl se do něho. Bard bolestí upustil meč. Snažil se odvalit, ale nešlo to. Něco svistlo vzduchem a vlk se se zakňučením převalil na bok s šípem v boku, z něhož koukaly sotva dvě dlaně dříku a opeření. Ragnar na víc nečekal a sáhl k pasu pro nůž a bodal jím do posledního vlka, dokud se nepřestal hýbat.

„Nic jiného neumíš?!“ zvolal směrem k jeskyni, sotva se mu podařilo se postavit a sebrat ze země meč.

Nemusel čekat dlouho. Takřka v zápětí se z šerého vchodu vyřítil i vlkodlak v celé své velikosti. Opravdu mu chybělo jedno oko, ale jizva, která se přes něho táhla, vypadala starší než od včerejšího večera. Šlo to rychle, možná až moc. Protivník se na Ragnara vrhl plnou silou, sotva mu stačil stavět štít do cesty. Dřevo i kování sténalo pod každým úderem, a co teprve paže, která štít držela. Bard zatínal zuby a ze všech sil se snažil udržet se soupeřem krok. Ze začátku se snažil rány i oplácet a mával kolem sebe mečem, ale čepel zdaleka neměla takovou účinnost, jakou by podle síly zásahu odhadoval. Jako by meč sám odskakoval a nezanechával za sebou nic než mělké škrábance. Krvácející rameno se připomínalo při každém seku. Navíc ho jeho protivník brzy přesvědčil, že je rychlejší a silnější než on, a Ragnar začal propadat beznaději. Tohle bude jeho konec. Vzpomněl si na svou lásku. Krásná jako vždy... Polevil v obraně, čehož vlkodlak ihned využil. Náraz Ragnara povalil... V jeho mysli se však rýsovala jen jeho milovaná. Šeptal její jméno... Nedbal toho, že se jeho protivník nebodl při svém útoku na jeho meč a teď tam stál nad ním a pomalu si ho vytahoval z břicha... Její tvář, dokonalá v každém detailu... Jedinou tvář, kterou však před sebou najednou uviděl, byla ta soupeřova vlčí. Díval se upřeně na něj. Ne do tváře, na sponu od pláště, na stříbrnou sponu. V tu chvíli Ragnarovi svitlo a najednou mu v mysli vyvstala slova z legendy, která si nemohl vybavit, možná je i začal odříkávat na hlas to netušil, stále byl napůl mimo, snad ztrátou krve a vyčerpáním. Upustil polámaný štít. Běh času jakoby se zpomalil. Popadl sponu, strhl ji z pláště a za stálého recitování dávno zapomenuté legendy ji vší silou nacpal ochromenému vlkodlakovi do pootevřené slintající tlamy. V mžiku byl na nohou a svíral protivníkovi krk, lépe řečeno mu na něm doslova visel. Všechno bylo takové rozmazané, musel se praštit do hlavy, když spadl na zem. Najednou se mu pohled rozostřil úplně a Ragnar ztratil vědomí...


O tři dny později seděl Ragnar na svém koni a sledoval údolí utopené v mlze pod sebou, které právě opustil. Mlha se už nezdála tak hrozivá, možná ani nebyla tak hustá a neprostupná. Přemýšlel o událostech, jež se mu tu přihodily. Stal se pro místní obyvatele hrdinou, zvláště po tom, co ho polomrtvého dopravili zpět do vesnice a vyprávěli o jeho souboji s bestií, jak ji nejprve načal svým mečem a po nerovném boji ji ochromil mocným zaklínadlem, načež ji vlastnoručně uškrtil, že sebou bestie ještě dlouhou chvíli házela ve smrtelných křečích… Jenom při tom použili mnohem více slov a překřikovali se jeden přes druhého. Za odměnu dostal od Rodreiga váček s několika mincemi, nový plášť, neboť ten svůj si zničil a místní kovář mu opravil štít a obdržel i spoustu zásob jídla na cestu, za což byl vesničanům více než vděčný. Avšak nebyl si tak jist velikostí toho co vykonal, a tak i přes naléhání brzy vesnici opustil. Nechali ho jít, aby mohl i jiným pomoci tak jako pomohl jako jim. A on tu teď sedí schlíple na svém koni s ovázanou hlavou, ztuhlým ramenem a hledí zpět... Proč se mi smrt směje a vyhýbá se mi, nemám sílu nést své břímě. Ne, není to břímě, ale přec to tíží. Proč, krásko? Ne, ty za nic nemůžeš... Ne... Když mým osudem je žít, pojedu dál, pojedu smrti vstříc se tvým jménem v srdci. Rozhodl se. Pro tebe, má lásko, vykonám vše... Pobodl koně a vydal se na svou pouť. Teprve pozná moc slov, ač částečně již okusil, a moc hudby. Je přece bard. Vydal se na svou pouť pro lásku. Vydal se vstříc novému dobrodružství.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Shelagh: jak už naznačil Mavev, nemůžeš srovnávat Ragnara z konce jeho životní cesty a Ragnarem na jejím začátku. V tom je právě vývoj postavy. Ano, Ragnar z tohoto díla není hrdina. Je bard a ne každý takový musí nutně být hrdinou. Je úplně normální jako většina lidí z té vesnice, ale je cizincem a oni si o něm udělali takový obrazek, jaký si udělali. Pro ně byl možná spása. Ragnar má normální srach a normální slabosti, ale na druhou stranu ví, že na něho lidé z vesnice spoléhají, a udělá to. Srovnej si třeba v DrD činy postavy na 1. úrovni a třeba na 20.: zabití dvou skřetů nikdy nebude hrdinstvím ani námětem pro "vélké" vyprávění. To, že jsem do uvodu napsal odkaz na Cestou hrdiny znamená jen tolik, že spolu tyto dva příběhy souvisí.

To, že v textu místy "chybí akce" (ač to nazýváte i jinak) neznamená bezvýznamné tlachání, ale rozvleklost se pojí s plynutím vnímaného času. Rychlé scény jsou krátké, kdežto ty dlouhé (ač třeba nevýznamné) jsou pipisovány vlekleji. PS.: záleží na vnímaní postavy nikoli autora a čtenáře

BTW: co je to kategorie??? a co přesně myslíš narážkou: "o dvě kategorie nižší"??? nějak tomu nerozumím

MAATOHA: pěstní úchop není šermířský termín, ale pojmenování držení, které se k tomu všeobecně používá. šermířský termín pro tento typ štítů, respektive pro "pěstní úchop" je "umbo". A tomu by nikdo nerozuměl.

ad souboje v zaklínači: nevalná kvalita hemžící se pojmy z italské renesanční šermířské školy, avšak autor nemá jasnou představu o šermování a tak se tam vyskytují kraviny (viz třeba zaklínačská paráda... zbytečné, nevhodné, neúčinné)...


 Uživatel úrovně 0

Co se týče toho přirovnání k mladému Indymu, tady bych souhlasil. Vstříc osudu je tedy jakýsi prequel Cesou hrdiny, který vznikl dodatečně, spěšně, možná má také úspěch, ale kvalita je nesrovnatelně nižší.

A k pěstnímu úchopu snad jen řeknu, že mi vcelku došlo, co by to tak mohlo být. Ale ten výraz jsem zde slyšel (četl) poprvé v životě. Myslím, že se jedná o šermířský termín, který ovšem z literárního hlediska není nejšťastněji použit. Jeho existence v textu dává čtenáři naději, že se dočká podobně sofistikovaných popisů soubojů jako například v Zaklínači. Boj je ve Vstříc osudu sice popsán velmi pěkně, ale nic sofistikovaného se nekoná. Proto by raději než "pěstní úchop" klidně použil nějaký neodborný popis.

A je to skutečně tak: Cestou hrdiny je jiná liga. Vstříc osudu není důstojným následníkem (ani předchůdcem).


 Uživatel úrovně 5

cour
add pěstní úchop : skutečně každému dojde co je to pěstní úchop, a troufám si tvrdit, že kdyby se tato otázka položila v soutěži "Nikdo není dokonalý" tak 8 lidí usoudí, že je to úchop, v němž figuruje pěst... A znovu podotýkám, že pěstní úchop je úchop, který lze vidět ve všech historických i fantasy filmech...Mám pocit že i sám slavný Boromir měl štít na pěstní úchop...

add zápletka : řekněme že mě by docela zajímalo jak takový pepík malina nese košíček s ovocem pro straou babku, ale to si asi nechtěl slyšet. Ale když se podíváš na jak ty říkáš dobrodružné filmy, jako příklad uvedu Indiana Jonese, ten sice nemá s fantasy nic společného, ale dobrodružství je tam hodně. Po hlaní trilogii se natočila celá řada filmů Mladý Indina Jones a měli t=měř stejnou sledovanost... A Vstříc Osudu bych přirovnal k onomu mladému Indymu a pracovně to nazval Dobrodružství mladého barda Ragnara....

Shelagh
Dovol abych ti začal oponovat....

Tvůj subjektviní nzor, že je to o dvě kategorie horší, přejdu, ale nechápu jak jsi přišla na rozvleklost a bezzubost???Úcpávka neúměrné délky, čím nás krmí autoři skvělé fantasy, meti akční pasáže vkládají nudné věty o tom jak kdsi dávno vypadal tahle zřícenina, napíší popis té ruiny na dvě stránky, čtenář je nažhaven, že se to k něčemu bude hodit a ono nic.

Ragranr ze Vstříc osudu omšelý??? Bezvýrazný??? Naopak v prostředí ve kterém se Ragnar pohybuje je velice výrazný, to mlžné údolí v životě nevidělo barda. Díky jemu a jeho náhodě, která postihne každého "začínajícího hrdinu" vesnice ožívá a rozhodne se zničit vlkodlaka...

Proč někomu, kdo není hridna ani známý bard vdechovat hrdinskost??? Ragnar je nyní jen téměř obyčejný člověk, který se toulá. a bojuje o holý život...


 Uživatel úrovně 5

Sám autor nás v úvodu dílka přímo vybízí k srovnání s jeho předchozí povídkou Cestou hrdiny. Tak jsem si tu povídku znovu přečetla a srovnala:

Vstříc osudu je minimálně o dvě kategorie horší než Cestou hrdiny, zejména pro svou rozvleklost a bezzubost. Úderné věty jsou zaměněny za často bezobsažné vycpávky neúměrné délky.

Severský hrdina je Ragnar z Cesty hrdiny, který se sice trápí beznadějnou láskou, ale místo toho, aby se "ňuňal" ve své obolavělé dušičce jako Ragnar ze Vstříc osudu, vezme meč a koná. Ragnar ze Vstříc osudu je omšelý a bezvýrazný, rozhodně to ale není nezkušeností hrdiny, nýbrž autora. Ten mu v tomto dílku nedokázal vdechnout hrdinskost, které jsem tleskala u Cesty osudu.

A ty chyby!

Vstříc osudu je pro mne zklamáním.


 Uživatel úrovně 2

Lidičky, co to tu zase řikáte? Možná že ve vašich slovech někde hluboko je pravda a logika, ale já ji zatím marně hledám. Vy tu kritizujete gramatiku,některé fráze, styl psaní, originalitu příběhu...

- Jistě, některé pasáže by mohly být napsány lépe, hrubky by tam také nemusely být, ale tohle se prostě někdy stane a rozhodně bych za to nestrhával hodnocení, ještě když je to tak v malé míře.
- Každý má nějaký ten styl psaní. Někomu se líbí někomu ne. Někdo z něj není zrovna nadšený, ale přijme ho a nenechá se ním nějak rušit při čtení zdařilého díla. Někdo nad ním ohrne nos a rozhodne se nečíst. Je jen na vás, jestli v něm najdete to kouzlo a krásu, kterou tam vidím.
- To že tady něco s podobným nebo stejným námětem bylo, není na škodu, ba naopak. Když si přečtete více děl s podobným námětem, můžete pak lépe určit, jakou které dílo má kvalitu příběhu, styl psaní atp.. Dále můžete lehčeji říci, co se dá považovat za dobré či špatné. Do dnešní doby se psalo už na tolik námětů, že je velmi těžké napsat knihu nebo příběh s originálním námětem, zápletkou a chytlavostí, aby se líbil(a).

Podle mě to je zdařilé dílo, kterému nechybí nápad, hezké zpracování a chytlavá atmosféra. Hodnotím tak, jak si dle mého pocitu zaslouží(Každý je jiný, takže se málokdy stává, že všichni mají stejný názor).

PS.: Neberte(všichni) tuhle kritiku jako urážku nebo pohrdání, ale jako velký nesouhlas s vaším názorem.

Ebu


 Uživatel úrovně 0

nebudu se tady nijak dláhosouhle rozepisovat... četl jsem vaše kritiky a nemůži s nima ve všem uplně souhlasit... imho tahle povídka není vůbec špatná a já nevidím důvod, proč hlasovat tak nízko... u mě má 4*.


 Uživatel úrovně 0

Apea:
a)
- i vlkodlak je taky jenom člověk :)... aneb nikoli přeneseně: mohl se prostě leknout prudkosti útoku
- ad legenda: máš to v textu řečeno. protože končila špatně a on ji často nehrál + byl začátečník svého řemesla a o síle, kterou má k dispozici neměl ani tušení...
- bardem se moc učit nemusel, mohl začít hrát, pokud měl dost talentu a sem tam se něčemu přiučit... toulat se světem a hrát, neznamená ještě být schopným svého oboru
- ad útěk z vesnice: kdysi jsem si zažil něco hodně podobnýho a trvalo mi dva a půl roku, než sem se z toho dostal a zbabělec taky nejsem a mečem se ohánim slušně

b)
- kůň se nevzepne pokaždý, když přitáhneš uzdu, to se musí umět
- uzda × otěže: řelk bych, že uzda je postroj a otěře ty řemeny za které se tahá... je to víceméně synonymum

c) může být...

ad sedlo: v textu máš doslova řečeno, že se jednou rukou zržel hřívy a druhou, kterou se přidržoval sedla tím, že ji měl kolem něj, držel meč. jednu nohu dostal do třmene, aby neupanul a udržel se... btw: náhodou sem si tohle pak byl vyzkoušet na jednom koni, protože se mi to nezdálo, a jde to... není to nijak pohodlné a nevim, jak dlouho bych se tak udržel, ale technicky to možné je

PS.: přijde mi, že zbytečně hledáš něco, co tam neni, a děláš z komárů velbloudy... většina tvých závěrů je příliš diskutabilní...


Medovina: vždyť si to sám naznačil...


 Uživatel úrovně 0

Marsia
Opravdu to nejde. Kdyby visel po straně koně, mohl by se sice držet za hřívu a hrušku sedla, ale pak by neměl šanci se ani dodatečně zaklesnout v třemni (z jednoho by musel vypadnout, když přepadl do strany, druhý by byl uvolněný). Kdyby přepadl dopředu (proč, na vzepjatém koni), musel se chytit sedla za svými zády (vypadl z něj), to nejde, i když nemáš v ruce meč, navíc by opět nebyl v třemnech, kdyby dozadu, nedosáhne na hřívu. A to nemluvím o tom, že podle následujícího odstavce se drže loběma rukama za sedlo.
Nejde mi ale o myslitelnost či nemyslitelnost polohy, chtěla jsem ukázat, že přílišná slovesná houšť v popisu nemate jen čtenáře, ale i autora, který by se při plynulejším vyprávění pravděpodobně nesrovnalostí všimnul. Ten text běží prostě příliš překotně, a proto klopýtá - tomu můžeš přičíst i ty nesrovnalosti, které uvedl Medovina.


 Uživatel úrovně 0

Erlandil:
Ak si môj príspevok iba prebehol, ako môžeš reagovať?!?!

1.) Rozhodne odmietam tvoje tvrdenie, že som tvoje dielo hodnotil po prečítaní IBA jedného odstavca. To že som sa zameral práve na tento odstavec bolo preto, že tu som videl najväčší problém, a chcel som ťa na neho upozorniť, aby si si v budúcnosti dával na podobné veci pozor.
2.) Ak by si si môj príspevok prečítal pozorne, prišiel by si nato, že v "zatraceně dlouhé chvilce..." vôbec nešlo o dĺžku chvíle, ale o zmenu osoby. ( zvýraznené "opravil se" )
3.) Z napísaného v prvom príspevku je jasné, že som príspevok čítal viackrát. Opäť je to tam kôli tomu, aby som ťa upozornil, že pri prvom prečítaní to nemusí byť vždy úplne jasné. ( Dielo sa píše preto, aby mal z neho čitateľ zážitok, nie preto, aby ho musel čítať dookola a vstúpil do autorovej mysle. Neviem ako ty, ale ja bohužiaľ nie som telepat ).
4.) Ak už tak vehementne brániš svoje dielo, ako je možné, že ti ušlo spojenie "...aby mohl i jiným pomoci tak jako pomohl jako jim."?

Marsia:
Nuž, tie pasáže som ja osobne popisoval preto, že mne jasné nie sú. Čo je jasné na tom, ak myšlienka postavy nie je oddelená od bežného textu? Ak sa striedajú osoby rozprávača?

Na záver:
Je jasné že väčšina čitateľov nie je literárne vzdelaná, a tak diela hodnotíme podľa toho, ako na nás zapôsobia, prípadne podľa toho, ako veľmi sa dielo líši od našich predstáv.

Diskusia je tu preto, aby mohol čitateľ predať autorovi svoje pocity z jeho diela, a odovzdať mu svoje postrehy. Nie je tu nato, aby sa čitatelia navzájom hádali ktorí z nich má pravdu a ktorí nie. Každý má jednoducho svoju vlastnú pravdu a nemôže byť totožná s pravdou niekoho iného.

Čo sa mňa týka, autor tohto diela si môže z môjho príspevku zobrať čo chce. Ponúkol som mu svoj názor, postrehy ... Ak si niečo z toho vezme budem rád. Ak nie, nebude mi to prekážať.

Som však napriek tomu rád, že moje svedomie je s mojím hodnotením úplne spokojné.

Medovina


 Uživatel úrovně 3

Apea: b) Ragnar na koni visel vpředu. Třmen napínal, až když padal. Možná, že je to tím, že jsem na koni nikdy nejela, ale dovedu si představit jezdce který visí jednou rukou na hřívě, druhou je zachycen za sedlo a nohu má chycenu ve třmeni. Možná s tím mečem by to tak lehké nebylo, ale jinak by to jít mohlo...