Články&Eseje

I pochodeň jednou zhasne... Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 27


Chlad…

Zima…

Tma…

Beznaděj…

Samota…

Únava…

Tmavá studená chodba je mým jediným společníkem. Kdy už to skončí? Kdy? Řvu do ticha to jedno slovo… KDY… odpovědí mi je jen ozvěna nesoucí mé slovo dál… KDY… KDy… Kdy… kdy… kdy… Cosi mi říká: vytrvej, už jen chvíli a bude konec, všechno tohle skončí… Vytrvej, jdi dál, říká hlas uvnitř mě samotného, nedej se odradit předchozími neúspěchy… JDI!!!

V dálce se cosi mihotá… snad konec, konec všemu… Možná, kdo ví… Jdu blíž… Postava s pochodní. Kýve na mě, abych ji následoval… Z posledních sil se k ní rozeběhnu… Postava stojí, usmívá se na mě… Ze země zvedá další pochodeň, podává mi ji se slovy: ,,Zapal ji a všechno bude vypadat lépe.“ A skutečně, světlo, teplo té pochodně mě naplňuje krásným pocitem, všechno se zdá být hezčí, všechno, co bylo, je pryč, je jedno, co bude, hlavní je to, co je teď, a teď je všechno v pořádku. Postava se otáčí a zvolna odchází, pohledem mě vybízí abych ji následoval… Jdu vedle ní… Světlo našich pochodní proniká i do nejtmavějších koutů… Teplo rozehřívá každičkou zkřehlou část mého těla…

Má pochodeň zvolna zhasíná… Postava tu svoji zakrývá tělem, nechce, aby ośvětlovala cestu i mně… Má pochodeň zhasla… Stále však jen slabě svítí na cestu, jen matně ozařuje postavu, tak matně, že jsem si nevšimnul třetího společníka, který se k nám přidal. I on má svoji pochodeň, navzájem si s postavou svítí na cestu… Světlo jejich pochodní mi jen chabě ukazuje cestu…

Zrychlují… Já jsem unaven, žádám je, aby počkali, žádám je o jednu pochodeň, abych zde nebloudil… Odmítají… Nestačím jejich tempu… Jsem již příliš unaven… Pomalu se ztrácí… Již jen hra plamenů na stěnách naznačuje, že v dálce někdo je…

Zůstal jsem sám… Úplně sám… Teplo se ztratilo s posledním vzdechnutím pochodně…

Chlad…

Zima…

Tma…

Beznaděj…

Samota…

Únava…

V dálce vidím postavu s pochodní…



A na závěr děkuji všem kteří vyjádřili svůj názor v Dílně a nejvíce děkuji Gandalvovi, za opravu pravopisu...

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Takovéto články mě přímo fascinují. Člověk si musí hodně domýšlet apod. je to prostě krásné.


 Uživatel úrovně 5

A ještě jedna věc, kterou jsem možná zapomněl zdůraznit.
Po slohové stránce je to na prvotinu dobré.


 Uživatel úrovně 5

Liscahi : Tak řekl bych že to co jsi napsal je vyčerpávající, ale jak už napsal Elwin, spousta osatních děl v ČaE taky nemá co dělat s fantasy, dále spousty článků se rovněž nedají použít jako námět na dobrodružství. Ale zkusme brát ohledy na to, že každý někde začínal. Zase na druou stranu tě chápu, já jsem původně ani neměl v úmyslu to dávat na server, ale pár lidí mi to řeklo, ať to zkusím. Nejdřív jsem to tedy dal do MS, kde se všichni řekli něco ve smyslu :"Je to dobrý, ale oprav pravopis." Dal jsem to tedy do čekárny, kde to leželo 2 měsíce (nechci nikomu nic vyčítat, tak to prostě je a já s tím nic neudělám) a nyní to konečně bylo schváleno. Skutečně je toto jen okrajová záležitost, upřímě nečekla jsem, že by mohl projít a kdyby jo tak už vůbec ne s 3* od tebe a od Mgr. Holgera. Prostě musím říci, že jsem na svoji schválenou prvotinu velice hrdý....

1) CO se týče čárek, vím kde je problém, kvůli nim jsem ze seminární práce obdržel 3 namísto 2. Pracuju na tom, denně píšu diktáty, atd... Uvidíme.

2)Opakování, to je taky problém, prostě jsem nenalezl jiné správné slovo, které by tam pasovalo...

3)Zakázany OSn, tím pádem bych měl být souzen, ale jak už jsem řekl níže, už mě za to "seřval<stron g>"</strong> Alcator, a já se nyní snažím být lepší....

No děkuji za kritiku a slibuji, že se pokusím o to aby to příště bylo lepší....


 Uživatel úrovně 5

Znal jsem jednoho autora. Za chvíli to bude rok, co začínal psát do ČaE. Bylo to přesně v době, kdy magister Holker přebíral židli po Marigoldovi.
No a tomuhle člověku tehdy připadlo absolutně zcestné, že redakce (rozumějte Holger) vyžaduje od příspěvků jistou míru fantastičnosti.
Strhávání hvězdy za nežánrovost mu připadlo jako hloupost, psaní příspěvků s "daným počtem elfů a draků" se mu zdálo být cestou do zkázy.
Svět, kde je dobrá non-fantasy zamítnuta a místo ní je uveřejněna průměrná fantasy, vypadal ošklivě, pokrouceně a nespravedlivě.
Tehdy se ten člověk byl o tom ochoten hádat do krve s Holgerem, Alcatorem a vůbec každým, kdo se mu tehdy odvážil zkřížit cestu.
Tehdy bych za tenhle příspěvek bojoval a rval se, stejně jako jsem to dělal u Tristanova "Vzpomenout si" nebo Loskutákovy "Cesty tam a zase zpátky".
Dnes už ale ne. Uvědomil jsem si totiž jednu věc. Někde musí být stanovena hranice. Pokud by neexistovala, stal by se z tohoto serveru druhý Písmák. Je to smutné, je to kruté, ale je to tak.
A vzato kol a kolem, tento příspěvek sebou nenese žádnou pointu použitelnou pro dobrodružství. To, zda se mi líbí nebo ne, je teď vedlejší. Není použitelný pro hru. A věřte mi, že bych nikdy nevěřil, že tohle řeknu.
Stejně krutě, jako je ze sci-fi povídkové soutěže vyřazena fantasy perla, tak jako vám v BravoGirl neotisknou horor, stejně tak musí být tenhle příspěvek posuzován jako okrajová záležitost.
Je mi to moc líto, Maveve, ale musím to tak brát. Proto Ti ve výsledném hodnocení strhnu jednu hvězdičku. Co mě nejvíc děsí, je fakt, že přesně za tohle jsem v duchu sám posílal všechny zavilé fantasáky do horoucích pekel... A teď to dělám taky. Zatraceně.

K samotné povídce:
Myšlenka má určité kouzlo a povídka celkově je pojata v zásadě příjemně. Velkým plusem je rovněž délka, která takříkajíc "sedne".
Je tu ale pár věcí, které mi vadily. A sice:

1. ...všechno se zdá být hezčí, všechno, co bylo, je pryč, je jedno, co bude, hlavní je to, co je teď, a teď je všechno v pořádku... To je ale hodně podivná věta, viď? Ono někdy je opravdu lepší místo té čárky napsat tečku.

2. Slova jako postava a pochodeň jsou tak častými, že alespoň ve mě vytváří negativní dojem. Polovinu pochodní zkus nahradit loučí a polovinu postav siluetami nebo lidmi a podle mě to docela prokoukne.

3. Čárky místo uvozovek jsou zvěrstvo. Mám dojem, že je OSN zakázala spolu s protipěchotními minami a plamenometčíky.

Verdikt:
Ač má povídka jisté kouzlo, přesto její myšlenka rozhodně není nijak závratně objevná (ale co dnes je, že?).
Sloh je relativně dobrý, velice by povídce pomohlo rozšířit počet synonym.
I kdybych ji hodnotil jako autorovu "osobní zpověď", narazím na smutný fakt, že zase tak moc se nám autor nevyzpovídal. Spolu s přihlédnutím k fantasy otázce, zvažuji hodnocení mezi 2 a 3. A myslím, že pokud ve scroll-baru nastavím tři, budu v rámci možností spravedlivý. Doufám.

Hodně štěstí v dalším psaní.
L.


 Uživatel úrovně 0

Přestože dílo není fantasy, myslím že se to dá říci i o spoustě ostatních děl v ČaE ...

Avšak to oceňuji ... je nápad a je na tom vidět, že celé dílo (opravdu nevím jak to jinak nazvat) vychází z jeho vnitřních pocitů a zážitků ...

Je pravda, že alegorie (to je to slovo!) je od začátku celk. jasně odhadnutelná ... nicméně přihlédnemeli k tomu, že to je autorovo vylití pocitů zračí se v tom jistá upřímnost...


 Uživatel úrovně 5

Xsicht : Skutečně to sem až tak nepatří, ale fantasy je fantasy a jí se meze nekladou... Atmosféra, pravda je že po těch dvou měsících v čekárně, to pro mě tu pravou atmosféru ztratilo, ale stále ji to má, to ano...Taktéž si myslím že jedna A4 je tak akorát...
Nene ta posledení věta patří na konec, kdyby byla i na začátku, už by to podle mě nemělo takovou atmosférru...
Jinak děkuji za kritiku...


 Uživatel úrovně 0

Je to celkom, ako by som to... "outstanding". Má to svoj náboj, aj myšlienku, to oceňujem. Je v tom aj kus atmosféry, najprv sa mi to zdalo príliš krátke, je možné, že by to stratilo pôsobivosť, keby si to zbytočne naťahoval. Ale v každom prípade by možno neškodilo sa s tým textom viac pohrať, rozšíriť symboliku, spomenul to už Holger, mohlo to byť o dosť lepšie.
Páči sa mi posledná veta "V dálce vidím postavu s pochodní...", mohol si ju použiť aj na začiatku, rovnako ako tie slová pred ňou.

Ale musím nesúhlasiť s tým, že to nemá čo robiť s Drd. Možno naozaj nemá, ale väčšina príspevkov je na tom podobne. Minimálne mojen posledné tri príspevky s hrou určite nie sú spojené viac ako tento, a nikto mi to nevyčítal. Ja len, že nech tu je nejaká spravodlivosť. Ale možno som to celé len zle pochopil, a potom sa ospravedlňujem:)


 Uživatel úrovně 5

Mgr Holger : Děkuji, uznávám pro hru to není a nemá nic společného s fantasy... A slibuji, že pokud budu příště něco psát v tomto stylu, tak to zkusím více zahalit a dát tam více smyslů...Respektive větší prostor pro vaši fantazii...

Gandalv : Děkuji, já vím, některé obraty jsou dosti neohrabané, ale to je moje čeština...

cour : Děkuji...

Ardalith : No možná je to Světlo a temný tunel ohraný, ale většina lidí co to četla netušila o co se jedná i přesto se jim to líbilo, a poté co to pochopili se jim to líbilo ještě více, myslím že mezi ně patří i cour...
Protože se mi to zdá pohodlnější, už mě na to upozorňoval i Alcator...ovšem už na tom pracuji...
Souvětí, já vím...Moje slohy ve škole troskotají právě na tomhle, na dlouhých souvětích a spousty čárkách...


 Uživatel úrovně 0

Zajimave dilko. Libil se mi rozsah - kdyby bylo delsi jen o par radek, dle meho nazoru by zacalo ztracet na pusobivosti.

Ohledne symboliky - bohuzel symbol v podobe temne chodby a svetla pochodni je dost ohrany v mnoha variacich(az po svetlo na konci tunelu:).

Proc nepouzivas uvozovky, ale dve carky na zacatku???

Posledni vec je subjektivni nazor. Prislo mi, ze chces navodit rychly sled pocitu a myslenek. Pouzil jsi vyjadreni v podobe dlouhych souveti s mnoha carkami. Neprislo mi to vhodne, vidim v tom spise rozptylujici moment...


 Uživatel úrovně 8

cour - opraveno - zase jsem jednou nepřemýšlel dostatečně.