Články&Eseje

Stříbrné snění Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 18

Nevyložený sen je jako neřečtený dopis. Proto jsem se vždy snažil otvírat a číst tyto dopisy adresované mi ve spánku.
Úryvek ze spisu mnicha řádu bohyně Wallakin

Anilin spěchala dlouho dlážděnou ulicí. Byla tma. Co chvíli se ohlédla za sebe a vždy rukou nahmatala váček, který měla pověšený na krku. Lidé ji nemohli vidět, protože ona sama nebyla tak docela člověk. Alespoň ne teď, protože plnila úkol. Ale Oni ji cítili. A právě od nich měla těžké zranění na hrudníku, protrženou kůži a tkáně, jak se jí snažili vyrvat duši. Rána se ani po půl hodině nechtěla zacelit. A Anilin s sebou neměla nikoho, kdo by ji vyléčil.

Vlastně nechápala, co se dnes v noci děje. Matky říkaly, že neponese nic cenného, jen obyčejný věštecký sen pro nějakého obyčejného člověka. To už dělala tolikrát, takže se vypravila jen nalehko. Ani léčitele si s sebou nevzala. Kdo mohl tušit, že na ní zaútočí hned tři Lovci ? Ale co bylo na tom snu tak zajímavého ? Byla v pokušení váček rozbalit a nechat sen zdát sobě. I to už udělala tolikrát a neměla z toho nikdy žádné větší problémy. Ale tušila, že dnes by to mohlo být jiné. Spokojila se tedy s tím, že váček znovu pevně sevřela, ohlédla se, jestli ji nesledují a vydala se k domu, kde měl být snící. 

Jak procházela kolem domů, obchůdků a nejrůznějších zákoutí, v mysli se jí začaly objevovat obrazy, o kterých si myslela, že už tam dávno nejsou. Byly to vzpomínky na její dětství. S každou vůní, kterou ucítila, zvukem, který se ozval z některého domu, byly vzpomínky ostřejší. Měla pocit, že se po dlouhých letech vrací domů. V duši se jí probudil plamínek zvědavosti. Na koho z jejích dřívějších sousedů si asi Stvořitel vzpomněl ? Přestala být opatrná. 
Myšlenky Matek jí zavedly před velký neosvětlený dům. Její dům. Rychle přemýšlela, co to má všechno znamenat. Bydlel tam snad nový majitel ? Ne, to nebylo možné, Matky jí slíbily, že zařídí, aby se tam po dobu její služby nikdo nenastěhoval. Chtěla mít místo, kam by se mohla po letech vrátit. Změněná, ale do starého prostředí, které, jak doufala, jí zase udělá obyčejnou ženou, jakou byla dříve. 

Zastavila se před domem. Chtěla se na nového majitele připravit. Stačilo jen vdechnout mu sen a odejít a pak se zeptat Matek, proč jí to udělali. Anilin najednou dostala strach, předzvěst zlého tušení. 

Zvedl se vítr a v dáli se ozvalo havraní zakrákání. Anilin na nic nečekala. Byli to Oni. Naučenou rychlostí začala splétat ochranné zaříkání. Zavřela oči. Vybavila si velký gobelín se spoustou obrazců a symbolů v pokoji Matek. Vybrala si jeden ze znaků a rukama začala ve vzduchu před sebou kreslit jeho kontury. Po čele jí sjel pramínek potu. Světle modré čáry pulzovaly ve vzduchu. A pak se ozval první náraz, jak se Lovci pokusili proniknout štítem. Anilin rychle spojila dvě čáry a otevřela oči. Před ní stáli tři muži. Obyčejný člověk by je nerozeznal od nějakých staromódních aristokratů, ale Anilin moc dobře věděla, jakou strašlivou moc skrývají. Dotykem dokáží z člověka vysát duši. 

Jeden z Lovců se znovu pokusil proniknout symbolem, který Anilin nakreslila do vzduchu. Ozvala se dutá rána a několik čar se rozpojilo. Anilin neměla čas štít opravit. Kreslila do vzduchu nový symbol. Byl o poznání složitější a zářil jasně oranžovou barvou. 

Nestihla dokreslit ani vnější kruh, když třetí rána prolomila ochranný štít. Anilin stěží potlačila zděšený výkřik. Sama proti třem. Jednou rukou si držela ránu, kterou jí způsobili Lovci dříve, druhou uchopila oranžový symbol. Lovci na okamžik zaváhali. Anilin toho využila a rozmáchla se symbolem jako mečem. Ze znaku vyšlehlo několik svazků zářivě oranžového světla a přesně okopírovaly Anilinin pohyb. Jeden zasáhl Lovce. Poznala to podle havraního pírka, které se ve stejném okamžiku sneslo k jejím nohám. Rychle ho přišlápla, aby se nemohlo vrátit zpět k Lovci. Provazce světla se rozplynuly a Anilinin symbol trochu pohasl. 

To už stál jeden Lovec přímo u Anilin. Tak blízko, že rozeznala každou pomněnkově modrou žilku, která protkala jeho bělmo. Byl připraven ukrást jí duši. Anilin rychle mezi sebe a Lovce postavila symbol, jakoby doufala že ji může zachránit. Lovec se pohrdlivě usmál a odsunul symbol stranou. Pak Anilin chytil za kadeře jejích vlasů. Nemusel nic říkat, triumf se mu zračil v modromodrých očích. 

Zaklonil Anilin hlavu a druhou rukou jí chytil za kazajku. Tak by to alespoň přišlo těm, co Lovce neznají. Anilin věděla, že šátrá hluboko pod kůží a snaží se chytit její duši. A i kdyby to nevěděla, cítila by to. Byla to taková bolest, že musela bojovat i o to, aby neztratila vědomí. Od jejího těla se začalo odlepovat jiné tělo. Bylo světle modré, jakoby tvořené světlem, a vylézalo z Anilin. Duše. Anilin propadla panice. Stačí jen chvilinka a bude mrtvá. Ale její podvědomí té představě zabránilo. Nevědomky se rozmáchla symbolem a oranžové proudy světla zasáhly Lovce do zad. K zemi se začalo snášet černé peří. Lovec zděšeně ustoupil. Nemohl pochopit, co se stalo. Že zemřel. Duše Anilin se vrátila zpět do jejího těla. 

Zbylé dva Lovce smrt jejich druha jakoby posilnila. Vrhli se na Anilin takovou rychlostí a silou, že se ani nestihla vzpamatovat z předchozího útoku. Jeden jí shodil na zem, druhý jí vzal z ruky ornament. Už se neměla jak bránit, ani nemohla utéct. Z krku jí strhli váček se snem a rozbalili ho. Ven vylétla spousta malých stříbrných hvězd. Chvíli kroužily vzduchem a pak, když neslyšely žádnou formuli, ke komu jít, začaly se zdát před zraky všech. 

Snícím měl být nejspíš starší muž, který nikdy moc necestoval a měl rád svůj klid. Anilin to lehce poznala podle toho, jak byl sen uspořádán. Muž stál na náměstí a za ruku držel malou holčičku. Uprostřed davu tančili lidé v modrých krojích. Svými pohyby napodobovali tekoucí řeku a proplétali se mezi davem, jako když si řeka razí cestu přírodou. Svátek na počest boha Leandrose a jeho služebníků, který se bude konat za dva dni. 

Celý obraz byl jen záblesk, který hned vystřídal jiný obraz. Ten samý muž běhal po ulicích města a někoho hledal, nejspíš tu malou holčičku. Našel ji v jedné z těch temných uliček, které město proslavily tím, jak málo lidí jimi prošlo, aniž by je okradli nebo dokonce zabili. Děvčátko nebylo výjimkou. Leželo na hromadě s odpadky, kolem se třpytila šarlatová krev. 

Sen se začal rozplývat. Anilin si až příliš pozdě uvědomila, že se soustředila pouze na sen a ne na Lovce. Ti si její chybu uvědomili také a jeden začal krást Anilin duši. An se nedokázala bránit. Byla už moc vysílená z kouzel, která seslala, a navíc v šoku, že nedokázala doručit tak důležitý sen. Od jejího těla se začalo oddělovat modravé světlo. Anilin to vše pozorovala jakoby z dálky. To, jak ji duše opustila úplně, už neviděla, protože předtím ztratila vědomí z té nesnesitelné bolesti. Zemřela, Lovci spokojeně odešli. 

Harik se prodíral davem, aby on i jeho dcerka viděli na průvod, který šel městem. Byl to velký den. Na oslavu vod se město připravovalo už několik dní a Maia, jeho sluníčko, jeho malá dceruška nebásnila o ničem jiném. 

Harikovi se podařilo dostat skoro až k místu, kudy měl průvod procházet. Chtěl vzít Maiiu na ramena, aby lépe viděla přes hlavy ostatních, ale ona tam nikde nebyla … 

Věřte svým snům.

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Zajímavé dílko, které má sílu udržet si pozornost čtenáře. Ale styl psaní mi připadl takový moc naivní, ještě nevyzrálý, nevypsaný. Chybí to mu větší lad . Ale v zásadě to bude řazeno mezi zdejší nadprůměrná dílka. Jen závěrečná myšlenka je předkládána opravdu dost násilně...

Tuax


 Uživatel úrovně 0

Nechci opakovat chválu z předchozích příspěvků, byla na místě a připojuju se k ní. zkusím několik rad:
a) Zkus si po napsání zvážit u každého přivlastňovacího zájmena, zda bylo nezbytné. Pokud ne, škrtni ho. Např. pokud se Anilin vybavovaly vzpomínky na dětství, není asi nutné říkat, že to dětství bylo její.
b) V dějových popisech neplýtvej trpným rodem:
"A právě od nich měla těžké zranění na hrudníku, protrženou kůži a tkáně, jak se jí snažili vyrvat duši. "
zkus místo toho:
"To oni ji zranili hruď, potrhali ji kůži a tkáně, jak se ji snažili vyrvat duši"
(Navíc se v této větě dostáváš do problému s předchozí větou, pokud použiješ "Oni", pak by mělo být "od Nich")
c) Hlídej slova, která vybočují z celkové zvolené roviny, v jinak docela spisovném textu spíše ve vyšší výrazovém stylu působí trochu tvrdě, když druhé tělo "vylézá z Anilin".


 Uživatel úrovně 5

Je to pěkná povídka. Snovému nápadu a hezky čitelné pointě se dá stěží něco vytknout. Nejsem si jistý, jestli jste to postřehli všichni, ale možná autor mířil ještě trošku hloub. Nechci tu rozmazávat "jak jsem pochopil pointu", ale dám vám pár námětů na zamyšlení:
- Kdopak asi byla Anilin za života?
- Nosí sny do různých časů?
- Proč se jí Lovci snažili ukrást sen?
- Myslíte, že fungují časové paradoxy? Nebylo by pak lepší, kdyby ji Lovci sen nechali?
Soustřeďte se na třetí odstavec.

Zprácování však něco jaksi chybí. Je to důvod, proč ti dám 4*. :-( Teď se jen pokusím tyhle místa najít. Pro příště. :-)
1. Jméno hlavní hrdinky mi moc nesedlo. asociace s anilinovými bravičkami byla až moc vtíravá a kousavá. Jinak ti z osobní zkušnenosti nedoporučuji používat jména, která se skládají z tésných sledů písmen jako i j l f. Všechna jsou velmi tenká a nutí čtenáře jméno jaksi "šifrovat".
2. Úvodní "kytát z Kellnera" (jak kdosi říkával), by IMHO vyzněl lépe, kdyby byl od nějakého reálného člověka.
Sen je jako... bla, bla, bla - Marc Twain
3. V prvním odstavci mateš čtenáře (nebo alepoň mě) tím, že neví, jestli si mají představit na hrduníku dívky váček se snem nebo ránu od Lovců.
4. Souboj Lovců a Anilin je zbytečně fakticky pojatý. Já osobně nepotřebuji vědět, jak a koho Anilin sekla a co on udělal. Práce s více lidmi v zájemné interakci zatěžuje představivost a já se obávám, že jsem si tu nedokázal udržet přehled, kdo koho seká a kdo kdy umírá. Možná jen moje chyba.
5. Ohodnocení smrti hlavni hrdinky jako: "zemřela." Je IMHO dost svérazné. S mými literárními zkušenostmi nejsem schopen posoudit, jetsli je to dobře nebo špatně, ale je to určitě zvláštní.
Tak to je asi vše.
Závěrem jen podotknout, že to bylo příjemné dílko, jehož čtení pro mě bylo hezkým začátkem dne.
Váš
L.


 Uživatel úrovně 5

Velmi dobrá povídka, zejména svým nápadem a pointou. Je dlouhá přesně tak, jak by měla být, jakékoliv natahování by jí uškodilo. Líbí se mi také úsporný způsob vyjadřování, krátké věty dodávají příbehu spád.


 Uživatel úrovně 0

Veľmi pekná poviedka.

Podobný systém mágie (splietanie vzorov) sa mi zapáčil už u "slunoběžkyň" v knihe Dračí Princ.

Iba jedna poznámka: rzmýšľam, prečo uvoľnený sen ak "...začaly se zdát před zraky všech." neochromil na dlhšiu dobu aj Lovcov, ale iba Anilin. (Sen bol doručený všetkým, teda aj pozornosť odoberal všetkým.) Súboj by tak mohol byť o niečo dlhší.

Výborne.


 Uživatel úrovně 0

Všem vám děkuju za hodnocení. Příště se budu snažit, aby to bylo sugestivnější. Snad přijdu, jak na to : )


 Uživatel úrovně 0

AD můj předchozí příspěvek do diskuze: Jinak se mi ještě hrozně líbí ten citát nahoře. Je opravdu povedený.


 Uživatel úrovně 0

Je to slušné. Jen začínám mít zvolna hokej v názvech některých postav. Ono, když se na člověka denně sesype několik Annalin, Anvalian, Anilin... Nemůžu se ubránit cynické poznámce, že to zní jako aspirin, penicilin...
Jinak ovšem povídka skutečně moc hezká.


 Uživatel úrovně 0

Mně se to opravdu zalíbilo, jak již psal Holger tak to má svou dávku tajemna a ta se mi opravdu líbí. Ale vcelku se mi líbilo toto slovo "modromodrých".

Velice povedené dílo.


 Uživatel úrovně 0

Pro mě je to jednoznačně 5* prácička...Ani nemusí vyjmenovávat klady,jsou vidět samy...