Články&Eseje

... Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 26

Aaaa...

Hoří svíce... Stovky svic... Kolem jediného kusu černého kamene... Jeden jediný kus skály. Celistvý, bez trhlinky... Lesklý. Hladký. Hladký jako ledové květiny vprosřed zimy u pramene triskajícího ze skály... Tak hladký... a stejně tak chladný...

Aaaa...

Stovky svic... Tisíce svic... Ozažují temnou plochu... Tančí po ní, jak divé ženy na pahorku smrti.
Rozervané šaty - rudé plameny.
Zcuchané vlasy - proužky dýmu.
Šílené oči - zlaté jiskry.
Ďábelský tanec.
Pekelný rej.

Aaaa...

Stovky svic... Tisíce svic... Praskot tisíce plamínků. Šepot tisíce hlasů... Patetické odříkávání tiché modlitby... Monotóní předčítání z těžkého manuskriptu. Těžkého manuskriptu psaného samým Pánem Pekel. Krutá kletba mučící duši... Pomsta umírajícího... Smutná ukolébavka nad maličkou rakví...

Aaaa...

Stovky svic... Tisíce svic.... Tisíce černých postav. Tisíce divých žen. Klubko hadích těl ovíjející oběť. Tisíce divých žen tančící kolem temné chladné masy kamene.
Stíny svíjejících se bytostí.
Odlesky plamene.
Šepot duší v podsvětí.

Aaaa...

Sten kamene...

Aaaa...

Černý obelisk... Uvnitř se něco skrývá. Něco tam je. Něco je v jeho bezcitném srdci. V ledovém vězení...

Aaaa...

Chce to ven... Ledový chlad cely dusí.

Aaaa...

Šílený tanec stínů.
Svíjení prázdných těl.
Smýkání kůže po kameni.
Tlukot tisíce srdcí.
Doteky tisíce rukou.
Pohledy tisíce očí.

Aaaa...

Údery tisíce kladiv.
Výkřiky tisíce hrdel.

Aaaa...

Sténání rozvírajících se úst.
Pukání lesklých ploch.
Cinkot střepů.

Aaaa...

Svoboda.
První nadechnutí.
Naplnění touhy.

Aaaa...

Divoký tanec tisíce postav.
Záře tisíce svic.
Rej tisíce démonů.
Klubko tisíce hadů.

Aaaa...

Svoboda.

Aaaa...

První svobodné nadechnutí.

Aaaa...

Naplnění touhy.

Aaaa...

Smrt.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

V tom tanci slov je pár obrazu otřelých, až je to o uklouznutí. Ale nevím, zda má Mgr. Holger pravdu, když varuje před jejich nadužíváním. zrychlují svojí očekávatelností pohyb, přesto že jsou samy o sobě někdy trošíčku kulhavé (jak pomalu plyne v češtině "ďábelský tanec") Ale tady se svíjeji a svistí černotou a pablesky svěc, poslušny záměrů autorky.


 Uživatel úrovně 5

Představte si stereotyp jako šedou řeku... plyne stejně rychle v jednom a tomtéž korytě a jen občas semtam nějaká rybka zvlní její hladinu. V těch okamžicích jako byste slyšeli vzdálané:
Dobrá pointa... šepty, šepty,... zajímavá postava... šepty, šepty... neotřelý nápad... šepty,...
To jsou jen rybky. Skočí a zase zmizí v řece. Tohle... cosi... (v nejlepším smyslu slova) je jako kmen zaseklý v říčním korytě.
Vodu čeří neustále a bude trvat velice dlouhu, než ho proud strhne.
Je to neobvyklé dílko... víc než to... a proto můžu hodnotit tak, jak hodnotím.


 Uživatel úrovně 5

Výborné. Gradace je tak jasná, přímo mám pocit zrychlujícího se rytmu, zvyšujícího se šílenství či extáze a nakonec konec jak šlehnutí bičem... Nesmírně mi dílko evokovalo skladbu ze sountracku k Draculovi The Ring of Fire.


 Uživatel úrovně 0

Skvelé, ťažko sa k tomu vyjadruje, ťažko sa to hodnotí, je to veľmi sugestívne, nebudem radšej ani premýšľať nad zmyslom... príliš veľa myslenia môže niekedy umeniu škodiť... fakt sa mi to páči, názov je viac než výstižný, dávam plný počet, myslím že si to dielo zaslúži


 Uživatel úrovně 0

Zajímavé... Působí to také na mne jako nějaké vidění vědmy... Anebo výpověď jenoho z iniciátorů rituálu, který ve vypětí zešílel? Je to opravdu mnohoznačné, nabádá k hledání možných variant. Jsem zvědav, kolik se jich tu ještě objeví.
Jinak opravdu "zneužitelné" pro dobrodružství...


 Uživatel úrovně 8

Marsia - dovolím si jednu cynickou poznámku - původně jsem chtěl k hodnocení připsat:

"K dokonalosti textu chybí jediné závěrečné slovo... "

Kdybych věděl, že je to Tvé dílko, v reminiscenci na nejdiskutovanější článek v rubrice bych si tuto noticku neodpustil.

Neodpustil jsem si ji tedy nyní.


 Uživatel úrovně 8

Musím se přiznat, že jsem byl při hodnocení tohoto příspěvku stejně bezradný, jako autor ve snaze zařadit toto dílko do kategorie v rubrice. Každopádně jde o působivé dílko, které by mohlo být zařazeno i v sekci poezie, dokáži si ho představit i jako popis dobrodružství. Ale to už je jen má imaginace, kterou rozhodně dílko vyvolává.

Je plné obrazů a poměrně jasně koncipovaných obratů s jednotným tématem a jasným gradientem děje. Postupné rozvíjení obrazů vyvolává dojem opakovaného rituálu a je tak v souznění s obrazy, které jsou popsány.

Na závěr se lze jen domnívat, čí smrt je opěvována… (to zvyšuje atraktivitu dílka pro použití v dobrodružstvích – ať již jako texty rituálu, či záznamy z kronik, či prosté dokreslení děje – ať již uvolnění čehosi z okovů, či pro odchod panovníka ze světa).

Malou výtku mám opět k nadužívání obrazů, které souvisejí s pojetím pekla, ať již to jsou klubka hadů, posedlé ženštiny, třebaže zde jsou použity účelně a v celkovém vyznění nepůsobí toto dílko jako stokrát opakované… Velkou výtku pak mám k triskajícímu prameni, ozažujícím svícím a monotónímu předčítání. Suma sumárum 4*.