Články&Eseje

Bim bam Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 28

Bim bam

Bim bam...
Teskně bije srdce zvonu
v prostřed temné noci
rozhoupáno tajemnou mocí...
Bim bam...

Bim bam...
Sepněte ruce a k nebi vzhlédněte.
Za ztracenou duši lidskou se modlete...
Zemřel vůdce lapků, strašný lesů pán.
Bim bam...

Bim bam...
Včera král, dnes prázdná schránka.
Krví nasákla poslední deníku stránka...
V zádech dýka, ve stínech zmizel vrah...
Bim bam...

Bim bam...
Dnes vrah a včera kamarád...
Dnes zacinkalo zlato, včera byl chudý rád...
Pro pár žlutých mincí zradil, sebe a už nechce žít.
Bim bam...

Bim bam...
Nad hlavou se srdce zvonu houpá,
duše zrádce k poslednímu soudu stoupá...
Po zlatém schodišti před stolec nejvyšší...
Bim bam...

Litovat pozdě je...
Černá brána zeje...

Zabil pro zlata třpyt...
Nelze se vykoupit...
... ani vlastní krví.

Pozdě je na slzy...
Chřtán pekel se sevře brzy...

Bim bam...

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Lordloskuták: Stejnou řeč, kterou si zde přednesl, bych mohl použít proti volnému verši...názor od názoru je jiný...někdo má rád verše volné někdo vázané a vetšina lidí žádné....jen bych chtěl podotknout, že sis mohl odpustit ten exkurs do klacisismu a tu menší urážku poezie....

S pozdravem Fergus...


 Uživatel úrovně 0

Marsia - Mě ses nedotkla, ale řekl, bych, že spousty jiných lidí klidně ano. Kde žiješ? Tohle se nosilo možná někdy v klasicismu, kde mělo všechno svoje pravidla, ale to je už přežitý ... Takže Ty nepovažuješ člověka, co píše volným veršem za básníka. Promiň, ale já bych Tě nemusel považovat za příčetnou. (Tohle se mě dotklo.) Básník, dle významu slova, je člověk, co je schopný napsat něco, čemu společnost říká báseň. A je přece úplně jedno, jaké prostředky k vyjádření zvolí ... Já se za básníka nepovažuji, ale mám volný verš rád, a znám spoustu sbírek psaných jen ve volném verši (třeba anglický romantismus - doporuřčuji - Wordsworthe, Coleridge, Taylor - Jezerní básníci).

"Můj pohled na poezii je jiný než tvůj, považuji za špatné předělávat básně, protože by jim to sebralo duši. Když píši, tak to, co cítím, a čas nezmění pocity okamžiku." - Hm, a tom právě mluvím. Nikdo po Tobě nechtěl, abys něco přepisovala (lépe čti), ale budiž. Problémem je, že se mi nezdá, že by volný verš kazil původní myšlenku básně. Spíš Ti dává prostor tu myšleku rozvinout, nenechat se svazovat ...

Závěrem - básník není ten, co píše ve vázaném verši!


 Uživatel úrovně 8

Ad předělávání básní...
Byl zde zmíněn Máj.

Jste opravdu tak naivní, že si myslíte, že Mácha Máj zpětně nekorigoval?

A co Kytice, Illiada, Odysseia...?


 Uživatel úrovně 0

dost me s toho zamrazilo ...


 Uživatel úrovně 0

ja souhlasim s marsiou c tom co psala loskutakovi jelikoz predelat jednou napsanou basen je k nicemu .... bolny vers je dobry ale nekdy je potreba i trocha basnicke duse .. k basni je moc dobra jako vetsina od tebe Marsi :)


 Uživatel úrovně 0

Nestihl jsem pročíst si diskuzi, tak se omlouvám.

Vážně dobrý. Jednotlivé rýmy se mi nezdají být nucené a všechno se mi to krásně čte. S každým "Bim bam" jsem měl dojem, že vážně slyším zvony... takové ty z tmavé, hnědé až černé, na zašlých věžích smutných kostelů...

Jen by mě zajímalo, proč se v první sloce rýmuje první řádek s posledním a v těch ostatních veršovaných první s druhým (nepočítám Bim bam).

Taky mě napadlo, že je možná zbytečné, aby byly ty poslední sloky s volným veršem psány tak "básnicky"... Kdyby to bylo napsané normální prózou, možná by to znělo líp.

Tristan de la Tour, Pán od Cesty


 Uživatel úrovně 3

LordLoskuták: Doufám, že se tě příliš nedotknu, ale poezie psaná volným veršem, není z mého pohledu tak úplně poezie. Básník je ten, co píše ve verších. Neříkám, že volný verš je špatný, také ho používám, ale básník, který se nezmůže na pevný verš, není básník.

Můj pohled na poezii je jiný než tvůj, považuji za špatné předělávat básně, protože by jim to sebralo duši. Když píši, tak to, co cítím, a čas nezmění pocity okamžiku.

Lucas: Už tu padl Máj, ale obávám se, že to není nic neobvyklého :)))


 Uživatel úrovně 0

Je to moc pěkně zpracované, myšlenka taky dobrá, možná tak jeden nebo dva rýmy nevyšly úplně ideálně. Žádné další výtky k tomu nemám.


 Uživatel úrovně 0

Marsio, zase se musim divit, jak dobre pises..... Ale co muj nazor tu nema ani co delat, par slov od trosky jako ja nema zadnou cenu......... Pug sirotek z Crydee


 Uživatel úrovně 0

Zaujimave, ale je mi povedome ... strasny lesu pan..., no ani za nic si teraz nemozem spomenut od koho to je(nemyslim tym niekoho na serveri) a hanbim sa za to. Proste to posobi gycovito. No inak celkom v poriadku.