Články&Eseje

Živlům... Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 29

Živlům...

Věnováno deshimu, Melkorovi, Terrymu... a jednomu rytíři...
Tomu dešti,
jež smyl prach z cest a z tváře mé...
Tomu dešti,
jemuž se smutný blázen smál...
Tiše, tiše, na loutnu mu hrál...
Tomu dešti já dávám slzy své...

Té hlíně,
z níž vykvetly růže krvavě rudé...
Té hlíně,
z níž raší tráva chladivá...
Tiše, tiše, když se nikdo nedívá...
Té hlíně dávám v náruč tělo své...

Tomu plameni...
Po dýce tančí odlesky zlaté...
Tomu plameni...
Křehký květ mizí v jeho žáru...
Tiše, tiše, samoten propadá zmaru...
Tomu plameni já dávám srdce své...

Tomu větru,
který žene mraky nad hlavou...
Tomu větru,
který chmýří pampelišek odvál...
Tiše, tiše, tvor zvláštní v něm pevně stál...
Tomu větru dávám duši svou...

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Marsia: také se omlouvám. Bylo to tím, že mě tvá báseň tolik nadchla, že jsem ji začal hodnotit jako silný nadprůměr. Jinému dílku bych tohle všechno s přehledem odpustil.
Že jsem to podával stylem "já bych", to už je takový můj zlozvyk. Vždycky si představím, že jsem tohle právě napsal a coo bych s tím udělal, než bych to zveřejnil. Tím si ujasním, co se mi na hodnoceném díle líbí a naopak. Potom je pro mne snadnější jasně formulovat výtky i pochvaly. Toť můj postup při hodnocení.
Loovu zdar!


 Uživatel úrovně 3

MAATOHA: Promiň... jen tvá slova na mě působila opravdu jako bezpředmětné rýpání... "Kdybych to psal já, tak bych..." tak by, dle mě, neměla kritika vypadat...


 Uživatel úrovně 0

Marsia: Možná máš pravdu, já už jsem takový šťoura:)
Každopádně chci zdůraznit,, že se mi ta báseň MOC líbí! Výtky, které zmiňuji jsou jen drobnosti a návrhy, které samosebou nemusíš respektovat.
Jsem zastáncem postskribálního (po napsání) dobrušování. Pokud by ale něco takového mělo básni ublížit, pak není co dodat.
Znovu chválím!

P.S.: to "postskribální" si asi nechám patentovat :)


 Uživatel úrovně 3

Všem děkuji...

MAATOHA: Ne, že bych měla něco proti tomu, cos napsal, ale nezní to jako kritika, nýbrž jako pouhé šťourání... Takže... ta básnička je napsána přesně tak, jak jsem to cítila... v podstatě napsaná hned takto a neupravovaná, až na pár drobností. Ty bys ji možná dobrousil, já už ne, ubralo by jí to... "Tiše, tiše..." napsané takto, udává přesně takový pocit, jaký jsem chtěla vyvolat...


 Uživatel úrovně 0

Naprosto úžasná ukázka díla, jenž nezanechá v duši hluboký odkaz, ale rád se k němu bde pořád vracet, protože je takové........ příjemné.. nemám, co mu vytknout, tudíž hodnocení je jasné


 Uživatel úrovně 0

Takže: některé rýmy bych ještě trošku dobrousil, úplně mi nelahodí. To je ale jediná výtka.
Má to hrozně hezký tvar... to Tiše, tiše (možná bych to rozdělil na řádky pod sebe, aby to bylo ještě silnější) je skvělé.
Možná bych tu a tam popřeházel slovosled, ale ne nezbytně. Má to ohromné kouzlo a jak už tu někdo říkal, dokážu si to představit jako součást rituálu. Jako další pozitivum vidím ženskost této básně. Předpokládám, že Marsia skutečně je žena a to je z téhle básně cítit. Je to jiné, než mužská tvorba a to je dobře.
Chválím a gratuluji!


 Uživatel úrovně 0

Mi jsou sice o něco bližší básně psané přímo, jednodušším stylem, ale z jakéhosi důvodu mě tahle opravdu potěšila. Nějak tak hladí po duši...
Já bych to zhodnotil na 8-)


 Uživatel úrovně 0

Viem, že čo sa reputácie týka máš nato svojský názor ale už dlho obdivujem tvoju nádhernú tvorbu. A taktiež tvoje každodenné príjemné uvítanie na Chate. :-) Takže pŕíjmi aspoň +1 rep. Komentár k básni som už myslím napísal nižšie ale je to ďalšie utvrdenie v tom, že tvoja tvorba je prekrásna.

S hlbokou úctou Alberto, milovník veveričiek.


 Uživatel úrovně 0

Nadchlo mě to, epitaf odcházející duše. Nechápu Bulbu, asi si myslel, že básně mají sdělovat fakta, nebo fakt nevim. Měl by se nad hodnocením ještě jednou a pořádně zamyslet, i nad tím co za žblept napsal níže.


 Uživatel úrovně 0

Bulba: Tohle jsi přehnal, uražíš Marsiu tím, že sis to přečetl třikrát!!!!! To je skoro znesvěcení básně... :-)
Podle mě si hraješ na chytráka, kterej nemá o poezii ani trošku ponětí...vím, že poezie je velice subjektivní, ale prosím řekni mi která báseň se ti na tomto webu jevila jako více než průměrná??? Navíc na mě tvůj příspěvek působí hanlivě....a to si myslím Marsia nezaslouží....-1 rep.....