Články&Eseje

Živlům... Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 29

Živlům...

Věnováno deshimu, Melkorovi, Terrymu... a jednomu rytíři...
Tomu dešti,
jež smyl prach z cest a z tváře mé...
Tomu dešti,
jemuž se smutný blázen smál...
Tiše, tiše, na loutnu mu hrál...
Tomu dešti já dávám slzy své...

Té hlíně,
z níž vykvetly růže krvavě rudé...
Té hlíně,
z níž raší tráva chladivá...
Tiše, tiše, když se nikdo nedívá...
Té hlíně dávám v náruč tělo své...

Tomu plameni...
Po dýce tančí odlesky zlaté...
Tomu plameni...
Křehký květ mizí v jeho žáru...
Tiše, tiše, samoten propadá zmaru...
Tomu plameni já dávám srdce své...

Tomu větru,
který žene mraky nad hlavou...
Tomu větru,
který chmýří pampelišek odvál...
Tiše, tiše, tvor zvláštní v něm pevně stál...
Tomu větru dávám duši svou...

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Dovolím si teď trochu fušovat do řemesla redaktora a požádat všechny zúčastněné, aby otázky, které nesouvisejí s diskusí k tomuto článku, směřovali do Putyky - tím míním např. diskusi o stupnici hodnocení, která mi poněkud nepřijde u tohoto článku smysluplná.

Proto vás ještě jednou požádám o řešení těchto otázek a) poštou, b) na některém ze stolů v Putyce.


 Uživatel úrovně 0

Ctění Bulbo a MAATOHO,

dovolím si upozornit, že zdejší stupnice je šestistupňová, od nuly do pěti hvězdiček a tudíž průměr je 2,5. Z tohoto hlediska je pak příspěvěk, který je ohodnocen 3 hvězdičkami mírně nadprůměrný a příspvěvek ohodnocený 2 hvězdičkami mírně podprůměrný.

Nelze tedy ohodnotit příspěvek pomocí hvězdiček (pomocí slov ano) jako průměrný! Tolik z čisté matematické logiky.

Dále si dovoluji, ctěný Bulbo
upozornit, že tvé odmítání (nebo snad mohu napsat i pohrdání) 6-ti stupňovou škálou a používání vlastní 4-stupňové je urážející vůči všem, kterým hodnotíš. Ten kdo hodnotí by se měl držet tohoto schématu.

1. Chci hodnotit slovně - prosím, ale slušně.
2. Chci hodnotit hvězdičkově - prosím, ale nečhť užívám celou škálu.

Bod dva však neříká, že musím všechna díla považovat za dokonalá, ale přesto by zde měl každý hodnotící nají alepsoň jedno dílo, kterému je ochoten dát 5*.

BTW: a jedna taková malá poznámka, když dávám minimálně 1* za shanu, jak potom můžeš tvrdit, že používáš 4 stupňovou škálu 0-3*? :o))

S úctou deshi


 Uživatel úrovně 0

Bulba: Četl jsi to, co jsem ti adresoval? Pokud jsi to četl, pochopil jsi to? Pokud si to pochopil, proč proboha píšeš tyhle nesmysly?
Nemohu si pomoct, ale některé mé výtky jsi rozhodně nepochopil nebo jsi ignoroval jejich obsah. Pokud se podíváš, co jsem ti psal o hnusu a póvlu a pak zkontroluješ svoji odpověď v tomto bodě, jistě uznáš, že jsi přeci jen trochu mimo mísu.
Ale jinak (popořadě):
To, že používáš čtyřstupňovou škálu je od tebe pěkné. Jen se nech informovat a zjistíš, že zdejší škála je pětistupňová.

S chybou jsem nechtěl šťourat, jen jsem se chtěl přesvědčit, že správně rozumím významu (uznej, že napsat v tomto případě měkké i je dost "drsné").

O hnusu a póvlu jsem už mluvil. Možná to ale raději ještě vysvětlím (tak se snaž): Nařkl jsem TEBE z toho, že považuješ drtivou většinu příspěvků za h+p. Já si to rozhodně nemyslím!

Ne, velký autor nám zatím ještě vůbec nic neukázal.

Co se týče pasáže s argumenty, urážkami a hospodskou diskuzí, musím s tebou do puntíku souhlasit. Abys to nepochopil špatně, přečti si po sobě všechny svoje příspěvky do diskuze (vidíš? Ano, skutečně ti ta argumentace moc nejde, zato pohrdlivým tónem neplýtváš).

To, že tvoje poezie byla kvalitní, ti řekl kdo?

No a ta poslední věta... Jak říká Marsia... Nemusíš.


P.S.: Jak se tu tak probírám tvými konstruktivními připomínkami (ano, to je ironie), narazil jsem na zajímavou úvahu. Píšeš:
...se neobjuvují žádné aktualizační prvky a tuíž je z uměleckého hlediska bezcenná ...
Poezie bez aktualizačních prvků je tedy bezcenná? Myslím, že pár stovek klasických autorů by se ti vysmálo tak, až by si úplně potrhali bránice.

Takže drahý Bulbo. Nemyslím si, že bys to byl ty, kdo zde má kázat o poezii. Tuto funkci bych přenechal Mgr. Holgerovi, neboť on už nám dokázal, že je fundovaným kritikem. Ty nikoliv. Neříkám, že si přeji, abys nadobro zmizel. Prostě jen, až budeš příště hodnotit něčí báseň (nebo jakékoliv dílo), pokus se všechny kolem sebe zbytečně neurážet a vyjádři se (smysluplně!) ke kvalitám a nedostatkům díla.


 Uživatel úrovně 3

Bulba: Promiň, mám sice jakésy vzdělání, ale o tom, že by poezie měla za poslání aktualizovat jazyk, jsem opravdu ještě neslyšela... Pouč neznalé... Uveď nějaké slavné básníky a příklady jejich aktualizační poezie... Dle mě má poezie zachycovat pocity, city, myšlenky... hlavně, když se jedná o lyriku, jako v tomto případě... Přiznávám, že experimentální (a nejen experimentální) poezie má jiné poslání... ale o té ty stejně nemluvíš...

Od tvého hodnocení nepožaduji nic... Ovšem od diskuze vyžaduji jistou míru slušnosti...

Pokud považuješ to, co zde říkáš za rozumné argumenty, tak tě opravdu lituji... Urážka není argument...

Ráda bych si přečetla nějaké tvé dílo, nechtěl bys někde zveřejnit, popřípadě zasla mi nějakou tvou báseň?

Na tu tvou poslední větu se dá říct jediné... Nemusíš...


 Uživatel úrovně 0

Marsia: Jaká experimentální poezie?!? Posláním poezie je aktualizace jazyka, proboha vždyť to co předvádíš je prostě opakování známého schématu, jak skladbou, tak obsahem. Promiň, ale nemůžeš se divit urážlivému tónu, když po mě požaduješ, abych , jako nadprůměrnou ohodnotil báseň, která dosahuje pouze průměru a to jen díky tomu, že se pohybuje na tomhle serveru. Na normálním básnickém serveru, bych ji ohodnotil , jako podprůměrnou. A to , že neobsahuje metafory a metonymie, hovoří jen k tomu, že se nejedná o kvalitní báseň.

MAATOHA: Každá báseň se víceméně liší kvalitou od jiné, ale já používám čtyřstupňovou hodnotící škálu od 0-3, takže se nemůžeš divit, že se některé básně vlezou do jednoho pytle.

Píši příspěvek, ne slohovku. Píši jej dejme tomu dvě minuty až deset minut a nekontroluji po sobě, jestli jsem udělal nějakou tu chybku.

Hnus a póvl? Když si to myslíš, je to tvůj názor a já ti ho brát nebudu, ale ostatní si možná tohle o svých dílech nemyslí.
Holgerova dílka zatím moc neznám , ale cose týče některých příspěvků , jsou někdy podprůměrné a odbyté, většina je pouze průměrná. Například noční příběhy jsou podprůměrné a zasloužily by si nulu, bohužel já dávám vždy alespoň hvězdičku za snahu.

Ano ,Velký Autor nám teď ukázal zač je toho loket, jeho plky nás srazily na kolena.

Víš někdo se snaží podávat argumenty, někdo se spokojí s urážkami a označováním argumentů různými jinými názvy (kecy bláboly, žvásty, plky), a má za to , že jeho slovo je natolik úderné a důležité, že mu všichni uvěří. A pravdou je , že třeba v hospodské diskusi se mu to vyplácí.

Poezii jsem poslal a přestože byla kvalitní byla neschválena. to by bylo nepochopitelné, kdyby hodnotícím nebyl Marigold, kterému jsem urazil jeho milovanou Shelagh.

Někteří lidé a jejich chování, na tomhle serveru smrdí i když se to snažím trpět , ja se dá.


 Uživatel úrovně 0

Bulba: BTW: dokud mne to nepřestalo bavit, hledal jsem jakoukoliv tvojí báseň nebo třeba i povídku a nenašel. Nuž, na co čekáš? Ukaž nám plnohodnotnou poezii s aktualizačními prvky!


 Uživatel úrovně 0

Bulba: Je to zvláštní, vidět, že každé básni dáváš dvě hvězdičky. Je zvláštní, že ty básně se od sebe kvalitativně liší. Je zvláštní, že používáš věty typu "kdybys ti věděl něco o poezii,..." ("ti" mělo být "ty"?).
S tím, že Holger přispívá velmi nadprůměrnými kousky, musím souhlasit. Jenže dle tvého hodnocení to vypadá, že všechno ostatní je hnus a póvl. Je mi líto, že to tak musím říct, ale...

Kdybys věděl něco o poezii, neurážel bys její autory svými plky (promiň, ale argumenty to skutečně nejsou).


 Uživatel úrovně 3

Bulba

Obávám se, že experimentální poezii nepíšu... A obávám se také, že v té básničce nevidím žádnou metaforu a metonymii už vůbec... tudíž je zbytečné mluvit o jejich neotřelosti...

A mimochodem, možná by neuškodil méně urážlivý tón...


 Uživatel úrovně 0

Marsia: Aktualizační prvky, jsou nové neotřelé způsoby použití jazyka, metafor a metonymií. Zcela postrádám.

Fergus: Rytmus a tvar má každá báseń. A kdybys ti věděl něco o poezii, nenapsal bys takovou "sprosté slovo"inu, jakože báseň Živlům... má gradaci, a to jednoduše kvůli tomu, že ji nemá.
Klidně mne můžeš urážet, jsem na to zvyklý a tu tvou reputaci, vzhledem k ubohé kvalitě tvého příspěvku si ůžeš zastrčit za opasek.

Co se týče básní , které mi připadnou nadprůměrné, mohu ihned jmenovat Holgerovu "Z trojského popela" a je jich více podobných, takže se laskavě uklidněte.


 Uživatel úrovně 0

Netřeba slov je to krása.