Články&Eseje

Kdo je vlastne ten Charisma? Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 10

Vsiml jsem si na Moudre sove debaty o smyslu charismatu jako vlastnosti. Rad bych pridal vlastni postrehy, jak se s touto ne uplne uchopitelnou vlastnosti poprat.

Vetsina zacinajicich hracu DrD charisma zamenuje za vzhled a automaticky povazuje postavy s velkym charisma za krasne a postavy s nizkym charisma za osklive. Ackoliv tomu tak v mnoha pripadech je, neni to pravidlem.

Charisma totiz ukazuje, jak ktera postava pusobi na ostatni lidi. Jestli je schopna vystoupit pred salem plnym lidi, jestli dokaze strhnout vojaky k nejakem odvaznemu cinu, jestli ji jeji poddani miluji. Charisma take vyjadruje sebevedomi postavy, jeji viru ve vlastni schopnosti. Znam par hracu, co charisma oznacili za zbytecnou vlastnost a napriklad svemu hranicarovi ji dali malinkou. V nejblizsi hospode se pak snazili pusobit na vesnicany jako drsnaci a la Clint Eastwood nebo Aragorn - ale to nejde, protoze prave to jsou lide s obrovskym charisma - vetsina postav s malym charisma kokta, stydi se, nebo proste se jen neumi chovat, je obhroubla, nebo si vubec neveri. V zadnem pripade by takove postavy nemely vzbuzovat v lidech obdiv.

Na druhou stranu, lide s vysokym charisma nemuseji byt vubec hezci - vzpomente si na hrabete de Peyraca z Angeliky, nebo na Cyrana z Bergeracu. Postavy s vysokym charisma ani nemuseji byt sarmantni a spolecenske - spousta charismatickych postav je zajimava prave tim, ze je casto zamyslena, sedava sama opodal druziny a bafa ze sve dymky - pro predstavu si vezmete Aragorna - to je presne typ postavy, ktera je samotarska a pritom neuveritelne charismaticka. Charismaticka postava ma vetsinou velice pusobivy hlas - pokud vas pozada, abyste si sedli, vetsinou poslechnete i kdyz vlastne nevite proc a kdyz zacne mluvit, vnitrne citite, ze musite poslouchat. Takto charismaticti byli Gandalf i Saruman.

Nemelo by se tedy stavat, aby postavy s nizkym charisma byly vudcem a mluvcim druziny - mozna jsou silne a mozna jsou i mocne, ale jejich legracne posazeny pistivy hlas, nebo nerozhodnost, nejistota a nesmelost, pripadne jejich hulvatske chovani by je melo v tomto smeru velice omezovat. Pokud by se staly panovniky - i kdyz budou schopní a budou se o sve poddane starat, vzdy se najdou lide, kteri se jim budou smat a budou vdecnym nametem pro karikaturisty.

Secteno a podtrzeno - charisma neni zdaleka vlastnost jen tak do poctu. Urcuje, jak se okolni svet diva na postavu, mozna jeste vic, nez ostatni vlastnosti nebo treba jeji uroven. Hraci hrajici postavy, ktere chteji na vyssich urovnich nejak vyrazne zasahovat do politiky, nebo chteji byt slavnymi a obdivovanymi vojevudci, by se mely setsakramentsky rozmyslet, ktera vlastnost je pro ne vlastne nejdulezitejsi.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Škoda, že jsi nenapsal, co znamená charisma u bestií...


 Uživatel úrovně 0

Gandalv: Sohlasím s Z-M. Prohlídni si na začšátku filmu Pán prstenů:Společenstvo prstenů a prohlídni si Saurona. Ty z toho nemáš dojem že ta osoba je určitě mocná a urozená. Já tedy ano.


 Uživatel úrovně 0

Konecne sa na toto niekto takto pozrel. Charizma sa nerovna krasa.
Gandalv: Praveze tie prisery museli mat vysoku charizmu, ked ovladli tolko inych bytosti.


 Uživatel úrovně 0

S tím co tu napsal Kostej se naprosto ztotožňuju. Výborně definoval význam slova charisma a mám za to, že neudělal jedinou chybu.

Vzhled s tím poměrně úzce souvisí a má na něj jistý vliv, ale neměl by se s ním zaměňovat. Přijdou vám například hobiti krásní? (Mají přece vysoké charisma!) Snad pouze těm z vás se silnými mateřskými pudy a zvýšenou hladinou progesteronu v těle. [Progesteron je hormon, který vyovlává pečovatelské pocity. Uvolňuje se, spatříte-li malé miminko. Děti (a hobiti) mají krátké, zavalité nohy a paže, oblý a baculatý trup a v poměru k tělu hodně velkou hlavu.] Fyzická krása je snad ještě relativnější než samotné charisma. Každý má přece jiný vkus. Říci o někom, že je hezčí než ten druhý je velmi individuální a subjektivní, protože někomu jinému se může více líbit právě ten druhý. Byl bych pěkně v hajzlu, kdyby všechny holky letěli na modrooký svaloně s krátkým armádním sestřihem. Některý holky maj prostě rači (mě) kluky typu "nateklá niť" - vychrtlý dlouhány (s tmavejma očima a dlouhým hárem). Jsou i takový, který dávaj přednost mastným tlouštíkům. Tak nagelovanýho šampona, vychrtlýho hippi anarchistu nebo vyžraný sumo s dobráckým kulatým obličejem? NEEXISTUJE VŠEOBECNÝ IDEÁL KRÁSY a ve fantasy už vůbec ne, protože tam máme nej(h)různější rasy - tak třeba elfům a lidem je z trpaslic na blití, ale trpaslíci na ně nedaj dopustit (protože maj nádherně podsadité korpulentní postavy a PŘEDEVŠÍM vousy). A naopak: Trpaslíkům se zas nelíběj elfky, protože jsou "strašně vodporně vychrtlý" a nic nevydržej (a hlavně nemaj vousy), ženská má mít ňáký tvary, sakra. Elfům se většinou nelíbí ani lidské ženy, protože jsou "příliš mohutné", nemaj špičatý uši a kdo ví co ještě. Příkladů je spoustu. Jistě jste mě všichni pochopili. Krása jako vlastnost je debilita. Raději si vytvořte individuální vzhled vašeho hrdiny: výška, váha, postava, vlasy, oči, tvář, případně i uši, nos, ústa, chrup, ruce, nohy, torzo, hýždě, u pánů vercajk, u dam kozy ehm chtěl sem samozřejmě říci ňadra či poprsí, atakdále atakdále. Takže vzhled bych určoval asi takhle. Aby nebyla každá postava dokonalá, můžete si třeba vytvořit vlastní tabulky, kde byste jednotlivé položky určovali procentovým hodem...


 Uživatel úrovně 0

Gandalv: Byl to právě Saruman, kdo měl z těhle tří čičmundů charisma největší, ty matloňi! Četl jsi někdy Pána Prstenů, konkrétně Dvě věže?

Str.163: ...hlas, hluboký a melodický. Samotný jeho zvuk okouzloval. Ti, kdo hlasu neobezřetně naslouchali, zřítka dovedli podat zprávu o tom, co slyšeli; a pokud ano, divili se, protože ve slovech nezůstalo mnoho síly. Nejčastěji si však pamatovali pouze to, že naslouchat tomu hlasu bylo rozkoší, že všechno, co říkal, se zdálo moudré a rozumné a že se v nich probouzela touha rychle přitakat a dodat si tak rovněž zdání moudrosti. Když mluvili jiní, zdáli se ve srovnání s ním drsní a hrubí, a pokud hlasu odporovali, v srdci těch, na něž padlo jeho kouzlo, procital hněv. V některých trvalo kouzlo, jen pokud hlas mluvil k nim, a když promluvil k jinému, usmívali se jako ten, kdo prohlédl kejklířův trik, zatímco ostatní na něj zírají s ústy do kořán. Mnohým stačil samotný zvuk hlasu, aby je držel v zajetí; pro ty, které však ovládl, trvalo kouzlo, i když odešli pryč, a stále slyšeli ten tichý hlas, jak jim našeptává a vede je. Nikdo však nezůstal nepohnut; nikdo neodmítal jeho prosby a rozkazy bez vynaložení duševního a volního úsilí, dokud mistr svůj hlas ovládal.
Ohromeně vzhlédli, protože ho neslyšeli přicházet, a spatřili postavu, jež stála u zábradlí a shlížela na ně: starého muže zahaleného velikým pláštěm, jehož barvu nebylo snadné určit, protože se měnila, kdykoli změnili směr pohledu nebo kdykoli se pohnul. Měl dlouhou tvář, s vysokým čelem, hluboko vsazené temné oči, jež bylo těžké vyzpytovat, přestože nyní hleděly vážně a vlídně a trochu unaveně. Vlasy a vousy měl bílé...


 Uživatel úrovně 0

Charisma je, jak říkají pravidla, kouzlo osobnosti.S aragornem, gandalfem i sarumanem souhlasim - vysoký charisma (ikdyž saruman trochu míň). Ale nízký charisma je, podle mě, že ta bytost na mě působí nepříjemě.Projevuje se to tim, co so napsal, ale, když už sme u Pána prstenů, tak nízký charisma měl taky třeba Sauro, Balrog, Jeskynní obr a Skurut-hai.


 Uživatel úrovně 0

Gratuluji.


 Uživatel úrovně 0

2 Arien: ale mozno i nie, a mozno prave ten uhladeny elf by dosiahol viacej ako drsny barbar ... ale to je len a len vec nazoru a pohladu na konkretnu situaciu ...


 Uživatel úrovně 0

Marat: Souhlasím s tebou, myslím, že by ten uhlazený elf byl trefen rajčetem nebo něčím zajímavějším :-)


 Uživatel úrovně 5

Já osobně považuji charismu (charizmu) za vyjádření síly vůle. To jak se dovedeš prosadit a vnutit někomu svůj názor jen použitím slov a gest. Tedy vše, co má mít správný vojevůdce, vládce a kouzelník ....
J.S.