Články&Eseje

Kdo je vlastne ten Charisma? Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 10

Vsiml jsem si na Moudre sove debaty o smyslu charismatu jako vlastnosti. Rad bych pridal vlastni postrehy, jak se s touto ne uplne uchopitelnou vlastnosti poprat.

Vetsina zacinajicich hracu DrD charisma zamenuje za vzhled a automaticky povazuje postavy s velkym charisma za krasne a postavy s nizkym charisma za osklive. Ackoliv tomu tak v mnoha pripadech je, neni to pravidlem.

Charisma totiz ukazuje, jak ktera postava pusobi na ostatni lidi. Jestli je schopna vystoupit pred salem plnym lidi, jestli dokaze strhnout vojaky k nejakem odvaznemu cinu, jestli ji jeji poddani miluji. Charisma take vyjadruje sebevedomi postavy, jeji viru ve vlastni schopnosti. Znam par hracu, co charisma oznacili za zbytecnou vlastnost a napriklad svemu hranicarovi ji dali malinkou. V nejblizsi hospode se pak snazili pusobit na vesnicany jako drsnaci a la Clint Eastwood nebo Aragorn - ale to nejde, protoze prave to jsou lide s obrovskym charisma - vetsina postav s malym charisma kokta, stydi se, nebo proste se jen neumi chovat, je obhroubla, nebo si vubec neveri. V zadnem pripade by takove postavy nemely vzbuzovat v lidech obdiv.

Na druhou stranu, lide s vysokym charisma nemuseji byt vubec hezci - vzpomente si na hrabete de Peyraca z Angeliky, nebo na Cyrana z Bergeracu. Postavy s vysokym charisma ani nemuseji byt sarmantni a spolecenske - spousta charismatickych postav je zajimava prave tim, ze je casto zamyslena, sedava sama opodal druziny a bafa ze sve dymky - pro predstavu si vezmete Aragorna - to je presne typ postavy, ktera je samotarska a pritom neuveritelne charismaticka. Charismaticka postava ma vetsinou velice pusobivy hlas - pokud vas pozada, abyste si sedli, vetsinou poslechnete i kdyz vlastne nevite proc a kdyz zacne mluvit, vnitrne citite, ze musite poslouchat. Takto charismaticti byli Gandalf i Saruman.

Nemelo by se tedy stavat, aby postavy s nizkym charisma byly vudcem a mluvcim druziny - mozna jsou silne a mozna jsou i mocne, ale jejich legracne posazeny pistivy hlas, nebo nerozhodnost, nejistota a nesmelost, pripadne jejich hulvatske chovani by je melo v tomto smeru velice omezovat. Pokud by se staly panovniky - i kdyz budou schopní a budou se o sve poddane starat, vzdy se najdou lide, kteri se jim budou smat a budou vdecnym nametem pro karikaturisty.

Secteno a podtrzeno - charisma neni zdaleka vlastnost jen tak do poctu. Urcuje, jak se okolni svet diva na postavu, mozna jeste vic, nez ostatni vlastnosti nebo treba jeji uroven. Hraci hrajici postavy, ktere chteji na vyssich urovnich nejak vyrazne zasahovat do politiky, nebo chteji byt slavnymi a obdivovanymi vojevudci, by se mely setsakramentsky rozmyslet, ktera vlastnost je pro ne vlastne nejdulezitejsi.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Podle meho je charisma spatne zadefinovana. Jednou se to hodi k zasrasovani a jednou je to "kouzlo osobnosti". pokud budu mit vysoke charisma, tak tim taky zasrasim. Sic jinym zpusobem nez valecnik. Valecnik do toho jde svym vzhledem. A myslim, ze se mu moc postav nesmeje za to jak vypada (i kdyz ma nizke charisma). Proste je hnusnej. Bral bych rozdeleni, jako je ve Stinu mece....


 Uživatel úrovně 0

Je to zajímavý článek, napadla mě nad ním taková jedna věc. Charisma by podle mě neměla být jednotná vlastnost, ale mělo by se vždycky počítat podle toho, jakou skupinu lidí z té které společenské vrstvy se snaží mluvčí oslovit. Řekl bych, že v hospodě nejnižší cenové kategorie spíš zaimponuje obhroublý koktavý nerudný barbar, než elf, který se dokáže uhlazeně vyjadřovat , vypadá jak andílek a má sveřepý pohled svatýho Emana. A opačně. Charisma by tedy měla být spíš dovednost vycházející z inteligence, kdy by se postava učila jednat v tom kterém prostředí. Jiná věc už by pak byla krása čistě tělesná, používaná právě při zasrašení. No, je to jen nápad, chce to ještě domyslet, napište, co si o tom myslíte.


 Uživatel úrovně 0

Kosteji, to bylo trefné přirovnání! :c) Ne, myslím, to vážně, i když jsem hodil smajlíka!


 Uživatel úrovně 5

bagetak: Zastrašení, tak jak je popsané v pravidlech, funguje asi stejně, jako když v noci v parku potkáš dvoumetrovýho stokilovýcho naposilovanýho a připitýho skína ověšenýho řetězama. Rozhodně ho nezačneš prudit a už vůbec se sním nebudeš chtít prát. Není to ale člověk, kterýmu bys věřil, na kterýho by ses mohl spolehnout, nebo za kterýho bys chtěl padnout. Takovejhle týpek by možná jako desátník mohl řvát na vojáky na buzerplace, ale na velení celé armádě potřebuješ něco úplně jinýho. CHARISMA.

A co se týče zásadních otázek - tím myslíš co?


 Uživatel úrovně 0

já si taky myslím, že charisma není jen o to jak je člověk hezký.


 Uživatel úrovně 0

Přesně tak! Taky jsem měl problémy to vysvětlit svým hráčům, ale už jsem si je "vychoval" (za pomocí oblíbené metody - nehraješ podle své postavy,výstraha, pak druhá, pak ŠUP zkušenosti dolů - je mi líto,já Tě varoval). Nechci tu zase bejt jako vrchní propagátor Stínu meče, ale tam se s tím vypořádali tak, jak navrhují pánové Belgarion_Kolder a God.zilla - je tam jak charisma (tam nazvaná neotřele Kouzlo osbnosti:c), tak krása .... stejně tak odlišili i inteligenci a moudrost, což je podle mého taky velmi dobře...., ale to je otázka názoru.


 Uživatel úrovně 0

Na to něco bude, ale v pravidlech to není pevně dané tak si to každý může upravit dle svého. V 1.6 to mohlo být popsané určitěji, ale přidání vlastnosti krása určitě nebude řešení. 4*


 Uživatel úrovně 0

OK ale v tom případě by mohla bejt ve vlastnostech i krása,já takhle charisma chápu už delší dobu ,ale jak se pak vypořádaat s vzhledem.Mimochodem když jsem poprvé poslouchal original ukázku na Pána Prstenů film tak mi Aragorn připadal díky svému hlasu jako no.....prostě sem si říkal že je buď úchyl nebo kastrát.
Ale ale spoň si poučil začátečníky.